Поради з розташування мийки на кухні

Як і де зручно розмістити кухонну мийку? Розглядаємо різні варіанти.

Зручні та стильні рішення від меблярів та дизайнерів Viyar Bazar

Правильне розташування мийки відіграє важливу роль не тільки у забезпеченні зручного доступу для миття продуктів і посуду, а й може впливати на здоров'я. Адже низьке або високе розташування раковини може створювати додаткове навантаження на спину. Правильне розміщення кухонної мийки допомагає оптимізувати використання простору, забезпечуючи зручну організацію робочих зон, і вносить функціональність до кухонного дизайну. Тому ми вирішили присвятити мийці на кухні цілий розділ, як зробити кухню не лише естетично гарною, а головне функціональною.

Автор: Руслан Руденко

Основа основ: висота

Стандартною вважається висота стільниці з раковиною 85 см. Порахуйте, скільки часу ваші домашні витрачають на миття продуктів та приготування їжі, тому співвідношення висоти мийки та зросту людини обов’язково має бути виваженим. Щоб визначити найкращий варіант висоти стільниці для вас, достатньо зігнути лікті під прямим кутом, від ліктів відміряти додаткові 10-15 см, – це і буде ідеальна висота робочих поверхонь і раковини. Такі виважені дії не тільки збережуть ваш хребет від постійних навантажень, а й нерви, адже зручність в деталях забезпечує справжній комфорт. Перед плануванням кухні зверніть увагу на потреби інших членів родини – знайдіть компромісне рішення, щоб миття посуду було комфортним для всіх.

Автор: Олег Цибульський

Мийка в робочому трикутнику

Правило "робочого трикутника" є важливим аспектом при плануванні розташування мийки на кухні. Ця концепція враховує оптимальну відстань між трьома ключовими зонами на кухні: мийкою, плитою та холодильником.

Згідно з цим правилом, ці три зони мають бути розташовані так, щоб утворювати трикутник. Бажано, щоб відстань між зонами дорівнювала одному кроку. Таке розташування дозволяє зменшити зайві рухи під час приготування їжі й зробити робочий процес максимально зручним і комфортним.

В “робочому трикутнику” мийка зазвичай розташовується між плитою та холодильником. Це дозволяє зручно переміщати продукти з холодильника до плити, а потім до мийки для миття. Кухня з кутовою мийкою – це найпоширеніший проєкт, що максимально спрощує робочий процес, зменшуючи витрати часу та зусиль.

Автор: Юлія Осадченко

Варіанти розташування мийки

Поставити мийку через секцію від плити

Цей підхід є не тільки найпопулярнішим, але й добре продуманим з точки зору функціональності. Ви створюєте зручну робочу зону, де важливі кроки приготування їжі, такі як підготовка і миття інгредієнтів, проходять у зручному порядку. Пересування між раковиною та плитою максимально швидке.

Крім того, таке розташування сприяє економії простору та забезпечує логічну організацію робочих зон.

Важливо враховувати особисті вподобання та потреби при виборі розташування мийки. Розміщення через секцію від плити є одним зі зручних та популярних варіантів. Оскільки це сприяє покращенню функціональності та ефективності робочого процесу на кухні.

Автор: “Меблі Рексвуд”

Мийка біля вікна

“Найромантичніше” розташування раковини в дизайні кухонь, але переважна більшість людей вибирають таку позицію не тільки через естетичні міркування, а й з практичних причин. Наявність вікна дозволяє отримувати багато природного світла, що допомагає краще контролювати чистоту продуктів і посуду, при цьому заощаджуючи електроенергію. Також розташування мийки поруч з вікном дає можливість для розширення робочої зони, можна використати підвіконня як стільницю чи підставку під чистий вимитий посуд.

Кухні під вікном мають деякі труднощі у встановленні та обслуговуванні. До них належить необхідність витрачати додаткові кошти на монтаж, оскільки традиційні системи водопостачання та водовідведення, які використовуються у звичайному плануванні, можуть потребувати адаптації. Крім того, бризки від змішувача можуть забруднювати скло, і миття вікна перетвориться на буденну традицію.

Автор: Олег Громозков

Раковина на острові

Ідеальний вибір для тих, у кого просторі кухні. Це естетично та функціонально. Однією з основних переваг є можливість використання острова як додаткового простору для підготовки їжі або розташування предметів під час готування. Також ви можете організувати зону сушки поблизу мийки, а в самому острові вбудувати шафи для зберігання посуду. Додатково до мийки можна встановити посудомийну машину, щоб брудний посуд не псував загальний вигляд кухні.

Однак, варто врахувати деякі особливості цього дизайну. Насамперед необхідно планувати комунікації, такі як водопостачання та водовідведення, щоб забезпечити правильну роботу мийки. Кухня з островом також потребує додаткового освітлення над мийкою, щоб мати достатньо світла під час готування і миття.

Автор: Юрій Плотніков

Табу для мийки

Часом неправильне розташування мийки призводить до надмірної вологи та утворення грибка, через це меблі на кухні доводиться демонтовувати. А потім це може перерости в капітальний ремонт. Щоб уникнути таких проблем, слід враховувати певні нюанси, які можуть зустрітися вам на шляху, якщо мийка встановлена ​​не на найкращому місці. Які місця краще обходити у встановленні раковини?

  • Мийка біля плити. За правилами, мийка має бути віддаленою від газової або електричної плити не менше ніж на 50 см.
  • Розетки. Наявність розетки поруч із мийкою може призводити до коротких замикань.
  • Біля холодильника. Холодильник поруч обмежує ваші рухи й робить миття менш комфортним. Ця обмеженість може бути особливо незручною, коли ви поспішаєте.

Автор: Андрій Оксентенко

Нестандартне замовлення, що слід врахувати

При нестандартному розміщенні мийки на кухні, як, наприклад, під вікном, на острові або раковина в кутку існують деякі важливі аспекти, які слід враховувати, щоб забезпечити зручність, функціональність та ефективність використання.

  • Сантехніка. Перед встановленням мийки необхідно забезпечити під’єднання сантехнічних комунікацій, таких як водопостачання та водовідведення.
  • Для кутової мийки фахівці радять чітко визначити діаметр чаші та метод монтажу.
  • Висота крана. Вибір крана потрібно адаптувати до конкретних умов розташування, забезпечуючи достатній простір для миття великого посуду.
  • Водовідведення. Особливо при розміщенні мийки в острові або віддалено від стіни, важливо правильно організувати систему дренажу та водовідведення.
  • Функціональність. Завантаження та розвантаження мийки мають бути легкими та зручними. Врахуйте доступність простору для сушіння посуду, зберігання мийних засобів, місця для відра та інших необхідних предметів.

Замовити кухню за індивідуальним проєктом на Viyar Bazar

Створювати нові проєкти на Viyar Bazar – це завжди зручно та приємно. Натисніть на кнопку “Створити замовлення”, щоб залишити заявку. Потім відкриється зрозумілий і наочний перелік послуг. Ви можете замовити:

  • Розробку дизайну;
  • Заміри кухні;
  • Креслення на карту розкрою меблів;
  • Демонтаж або ремонт старої кухні;
  • Збирання і встановлення меблів.

Або вибирайте з готових проєктів, що представлені в меню як “Портфоліо”, надихайтесь дизайном та створюйте свій унікальний проєкт.