Кухні зі скляними фасадами: прозорий тренд, що робить інтер'єр неповторним

Переваги, недоліки та приклади застосування.

З року в рік у дизайні інтер'єру і меблів простежується прагнення до легкості та простоти. Кухні зі скляними фасадами – ще один аргумент на підтвердження цього тренду. Завдяки поєднанню різних профілів і наповнення можна створити безліч варіацій та дизайнерських рішень!

Цей тендітний, на перший погляд, матеріал демонструє виняткову практичність. І тільки уявіть, який вишуканий вигляд матимуть ваші улюблені органайзери, баночки для спецій та келихи, розставлені за склом! Розглянемо все про такі фасади, щоб допомогти вам визначитися з вибором.

Автор: Павло Бондар

Різновиди скляних фасадів

Залежно від конструкції є 2 типи кухонних дверцят:

  • Рамкові – мають металеву раму, зазвичай алюмінієву;
  • Безрамкові – не мають рами, виготовлені з загартованого або багатошарового скла (триплексу), потребують спеціальної фурнітури.

В першому варіанті алюмінієві профілі утримують наповнення та захищають його від пошкоджень. Вузький профіль може бути практично непомітним, а широкий часто виконує ще й декоративну функцію.

Безрамкові скляні фасади складніші у виготовленні, рідше застосовуються і мають вищу вартість. Крім того, вони передбачають встановлення зі спеціальною фурнітурою: завісами, ручками, дотягувачами тощо.

Автор: Юрій Плотников

Переваги та недоліки кухні зі скляними фасадами

Матеріали для цього приміщення мають відповідати особливим вимогам практичності. Підвищена вологість, високі температури, жир та інші забруднення – ці й інші чинники щоденно “атакують” кухонні поверхні. Тож останні повинні демонструвати відмінну стійкість. Розглянемо всі “за” та “проти” скла.

Переваги

Почнемо з того, які сильні сторони мають скляні фасади. Попри делікатний зовнішній вигляд, вони надійні в експлуатації.

  • Міцність. Так, це не помилка. Гартоване скло витримає удар каструлею й інші побутові “травми”, тоді як на фарбованій чи акриловій поверхні може залишитися вм'ятина.
  • Стійкість до вологи та високої температури. На поверхні не утворюється грибок і пліснява, вона не псується від тепла та пари.
  • Стійкість до подряпин. Такий фасад не боїться подряпин виделкою або іншим кухонним приладдям, тоді як фарба чи плівка менш надійні.
  • Екологічність. Завдяки відсутності токсинів та інших шкідливих складників такі фасади цілком безпечні.
  • Простота в догляді. Достатньо регулярно протирати дверцята спеціальним спреєм і вологою серветкою. Єдине табу – це абразивні мийні засоби.
  • Унікальний дизайн. Такі фасади мають безліч варіантів оформлення та гармонійно поєднуються з іншими матеріалами: деревом, каменем, фарбованим МДФ тощо.

До речі, завдяки наведеним характеристикам замовники часто вибирають не тільки кухні зі скляними фасадами, але й фартух з аналогічного матеріалу.

Автор: Денис Соломаха

Недоліки

А тепер про нюанси, які варто врахувати при замовленні меблів. Насамперед ідеться про вартість. Якісне скло й алюмінієві профілі коштують дорожче, ніж звичні плитні матеріали.

Крім того, такі дверцята потребують регулярного очищення. На них помітний пил, патьоки, відбитки пальців. Водночас зі скла найлегше прибрати жирні плями. Та й чи зупиниться перед необхідністю частішого прибирання той, кому до вподоби цей витончений, розкішний матеріал? Можливо, у вигляді невеликого акценту.

Автор: Олег Цибульський 

Вибір матеріалу

І от саме час вибирати скло для кухонних фасадів. Воно буває різних типів: віконне (із зеленуватим відтінком у торцях), “діамант” (без відтінку), тоноване (темно-сіре, графітове, бронзове). На фото представлені фасади з тонованого скла, що контрастують з білим кольором. Проєкт цікавий також тим, що кухня об'єднана з робочим місцем, а для зонування простору використано барну стійку.

Як недолік матеріалу часто наводять крихкість. Вам напевно доводилося чути про гартоване скло, що є більш міцним та безпечним. При гартуванні його нагрівають до 650-680°C, а потім швидко й рівномірно охолоджують. Із такою обробкою навіть у разі пошкодження ризик травмуватися – мінімальний.

Ще одним рішенням є оргскло. Це синтетичний матеріал на основі акрилових смол, виготовлений шляхом екструзії або лиття. Спосіб виробництва наділяє його специфічними властивостями: оргскло легке, міцне і має чудову світлопроникність.

Автор: Андрій Оксетенко

Декоративні ефекти

Скляний фасад можна побачити в інтер'єрі у будь-якому стилі: модерн, класика, мінімалізм, ар-деко. Все завдяки розмаїттю доступних обробок: фарбування, полірування та матування, фотодрук тощо. Так, щоб надати матеріалу потрібного відтінку, його фарбують. Якщо вам хочеться, щоб вміст кухонних шаф проглядався не так чітко, виберіть матоване скло. Матове покриття робить поверхню непрозорою і приємною на дотик.

Зараз у тренді текстуровані поверхні, наприклад “Флутс”. Цікавим рішенням є рефлективне скло. Його особливість полягає у спеціальному покритті. Чим менше світла зі зворотного боку, тим більше поверхня працює як дзеркало. Встановіть підсвітку всередині шаф і створюйте неймовірні ефекти в інтер'єрі!

Хочеться чогось винятково оригінального? В процесі молірування, або гнуття, склу можна надати будь-яких криволінійних форм. Така обробка також застосовується для виготовлення столів, дверей шаф-купе й душових кабін, світильників та інших декоративних елементів.

Автор: Юлія Осадченко

Приклади застосування від майстрів Viyar Bazar

Кухні під замовлення можуть якнайповніше врахувати всі вподобання та побажання майбутніх господарів. На Viyar Bazar ви можете вибрати майстра, який виготовить саме такі меблі, як вам потрібні. Переглядайте реальні роботи в портфоліо, знайомтеся з відгуками та оцінками клієнтів і вибирайте свого мебляра! Ми розглянемо декілька проєктів.

Основний акцент

Це – перший варіант, як можна використати скло для кухонних фасадів. У наведеному проєкті вони є тим елементом інтер'єру, що привертає найбільшу увагу. Оформлення лаконічне: гарнітур у світло-сірих відтінках, відсутність ручок, дерево та камінь. Масивний профіль темного кольору підкреслює делікатність прозорих дверцят. За ними акуратно розставлені баночки зі спеціями й інші дрібнички, що створюють затишок.

Для полиць використане скло збільшеної товщини – 6 мм. Завдяки спеціально підібраним німецьким засівам Hettich дверцята відчиняються на 165°, і ви отримуєте зручний доступ до вмісту шаф

Автор: Вадим Ляхор

Тендітні деталі

Особливість цієї кухні під замовлення – виразні скляні акценти по центру та збоку. Темні секції з підсвічуванням усередині роблять цей лаконічний білий гарнітур індивідуальним. Щоб підсилити це враження, у проєкті використано чорний цоколь та трекові світильники на стелі. Ось таку магію в інтер'єрі можна створити за допомогою лише 2 базових кольорів.

Автор: Ірина Савчукова

Гармонійні поєднання

Цей проєкт демонструє, як добре скло комбінується з іншими матеріалами: металом, мармуром, деревом і білими акриловими панелями. Цікавий вигляд мають кухонні дверцята різних видів, що з'єднуються за принципом пазлів. А ви створіть своє неповторне поєднання!

Автор: Олег Цибульський