Шафа для пральної машини: типи та поради щодо розташування

Шафа для пральної машини: типи та поради щодо розташування

Як зробити так, щоб пральна машина не псувала інтер'єр? Сховати її за меблевим фасадом. За допомогою шафи для пральної машини можна заощадити місце, адже під техніку не потрібно виділяти додатковий простір – вона встановлюється прямо в меблеву нішу, приховуючи комунікації.

Вбудовуючи техніку в меблі, можна отримати одразу кілька переваг:

  • Естетичність. Декоративні фасади дозволять встановити пралку в будь-якій кімнаті – кухні, ванній або передпокої без шкоди для інтер'єру.
  • Упорядкованість. Усі аксесуари для прання (кошик для білизни, мийні засоби, чохли) можна акуратно розподілити по сусідніх полицях, нішах та шухлядах без захаращення приміщення.
  • Звукоізоляція. Стінки шафи створять додатковий звуковий бар'єр, знижуючи рівень шуму при віджимі.
  • Зручність прибирання. Чим менше окремо стоячих предметів у кімнаті, тим легше там проводити вологе прибирання підлоги.

Пральна машина в шафі – оптимальне рішення для невеликих квартир. Якщо стандартне планування ванної кімнати не дозволяє розмістити там габаритну техніку, її доводиться пересувати в кухню або передпокій. Шафа допоможе заощадити простір і не зіпсувати дизайн кімнати.

Автор: Юрій Плотніков

Особливості встановлення

Пралку можна розмістити й в типовій шафі-купе, якщо прибрати кілька полиць та звільнити нішу. Але здебільшого доводиться виготовляти меблі на замовлення за індивідуальними розмірами. Проєктуючи шафу під пральну машину, враховуйте такі особливості:

  • розміри;
  • переміщення при вібрації;
  • проміжки на вентиляцію;

проміжки на підключення води й електрики.

Середні габарити техніки становлять 60×60 см. Для забезпечення хорошої вентиляції та обслуговування необхідно закласти ще 5-8 см до стінок меблів. Якщо такого запасу немає, можна просвердлити кілька отворів у стінках навколо машини та не закривати щільно дверцята бака. Це забезпечить вільну циркуляцію повітря і випарування вологи.

У задній частині пристрою встановлюється подавальний і зливний шланги, на які слід додати близько 10 см. Збоку залишайте не менше 2 см, щоб уникнути контакту машини з меблями під час активної вібрації.

При виборі місця для встановлення передусім враховуйте розташування розеток. Дріт приладу становить 1,5 м у довжину, а використовувати подовжувачі заборонено за правилами пожежної безпеки.

Автор: Олег Прищепа

Типи шаф під пральну машину

Конструкція меблів залежить від типу пральної машини, вільної площі під встановлення та ваших стилістичних уподобань. Виходячи з цього, можна підібрати як невисоку тумбу з нішею під раковину, так і повноформатний пенал до стелі з багатьма секціями.

Матеріали

Пральна машина працює з водою, а значить необхідно підібрати матеріали для меблів, стійкі до вологи. Якщо ви вибрали велику і важку модель, подбайте про міцні матеріали для конструкції та якісну фурнітуру. Свій вибір можна зупинити на таких варіантах шафи на замовлення:

  • МДФ панелі – універсальний меблевий матеріал із широкими конструктивними й декоративними можливостями. Недолік МДФ – невисока вологостійкість, тому він не підійде для виготовлення пеналів у ванній кімнаті.
  • Натуральне дерево – за умови обробки вологовідштовхувальним захистом добре послужить у передпокої або кухні. Але дерево не переносить високої вологості ванної кімнати – деревина «грає» і може запліснявіти.
  • Скло в металевому профілі – довговічне рішення для ванних. Скло не боїться вологи й має чудові естетичні властивості. Поверхню можна обробити різними методами, щоб загартувати його, надати ударостійкості й створити ефектну фактуру (матову, сатинову або візерунчасту).
  • Пластик – вологостійкий матеріал, який не піддається утворенню плісняви й грибків. Готові моделі з пластику можна знайти в різних кольорах і розмірах. Та варто пам'ятати, що матеріал не довговічний і легко ламається при механічних навантаженнях.
  • Фанера – вироби з неї відрізняються вологостійкістю і міцністю. Дизайн таких меблів практично не обмежений. Поверхню можна пофарбувати або покрити декоративною плівкою, пластиком для надання декоративного ефекту.

Розміри

Здебільшого розміри шафи підбираються під габарити техніки, але можна планувати від зворотного – залежно від площі під встановлення меблів розрахувати розміри ніші й під них підібрати пралку. Проєкт можна розробити як для горизонтального, так і для вертикального завантаження:

  • Фронтальна модель – параметри повнорозмірної машини становить 85-90 см у висоту, 60 см у глибину і 60 см у ширину.
  • Вертикальна модель – за висотою і глибиною аналогічна горизонтальній, при цьому може бути значно вужчою – 40 см.

Розміри завжди вказуються в інструкції. Перевага вертикальної моделі полягає в тому, що не потрібно додаткового відступу до дверцят шафи, оскільки доступ до барабана розташований зверху.

Автор: Олег Богинський 

Дизайн

Щоб приховати або обіграти пральну машину, можна підібрати шафу будь-якої конфігурації. Зверніть увагу на такі популярні моделі:

  • Кутова – економить простір у невеликих приміщеннях, м'яко вписуючись в інтер'єр.
  • Пряма вбудована конструкція до стелі – дозволяє розмістити модель з вертикальним завантаженням або колоною виставити також сушильну машину.
  • Вузька шафа з надбудовою – техніка встановлюється в підлогову закриту тумбу, а над нею розташовується дзеркальна шафка з полицями.
  • Горизонтальна підлогова тумба – у стільниці розмістіть раковину, а під нею приховайте техніку.

Дизайн меблів підбирайте під дизайн кімнати. Шафу можна прикрасити дзеркальними або скляними панелями, залишити відкриті полиці або повністю закрити фасадами за бажанням.

Де розмістити шафу для пральної та сушильної машини

Встановити пральну машину в домі можна в зонах виводу каналізаційних комунікацій. Стандартні варіанти монтажу такі:

  • Ванна кімната. Найзручніше місце з точки зору підключення та обслуговування. Важливо підібрати вологостійкі матеріали для меблів.
  • Кухня. Вбудувати пральну машину на кухню можна в кухонний гарнітур. Тумбу під пральну машину на кухні зручно розміщувати під раковиною або поруч із нею.
  • Передпокій. Під техніку можна виділити нішу в шафі-купе, не жертвуючи вільною площею та стилістикою приміщення.

Оптимальним рішенням буде виготовити меблі на замовлення за оригінальними кресленнями. Так ви зможете врахувати особливості будь-якого приміщення та розмістити техніку якнайзручніше.