Кухні під вікном

Основні варіанти розміщення та поради фахівців

Кухня під вікном сприяє збільшенню корисного простору та поліпшенню ергономіки приміщення. Природне світло робить кухню затишнішою, а краєвид з вікна дарує картинку для кулінарного натхнення. Правильне розташування робочих та функціональних зон полегшує процес готування та зберігання речей. Кухня з великим вікном – одне із найстильніших інтер’єрних рішень цих та майбутніх сезонів.

Автор – Олег Цибульський

Варіанти кухні із вікном посередині

Розміщення вікна у центрі кухні дарує нові можливості для креативного планування. Наприклад, острівна кухня з вікном посередині додає оригінальності приміщенню, дозволяє насолоджуватись природним світлом.

Використання декоративного вікна для відокремлення зони кухні від інших приміщень допомагає зберегти корисний простір і природне освітлення. Облаштування зони відпочинку або обідньої зони поруч із вікном – це ще одне місце для натхнення, спілкування чи, навпаки, усамітнення.

Врахуйте колір і матеріал гардин, щоб вони гармонійно вписувались в інтер’єр та візуально не зменшували простір. Для цього також продумайте розміщення вбудованої техніки, адже вона додає не лише функціональності та трендовості інтер’єру, а й заощаджує місце на кухні.

Автор – Меблі Рексвуд

Кухня із шафами під вікном

Якщо у вас маленька кухня з вікном, то це один з найкращих варіантів для такої конфігурації. Щоб заощадити дорогоцінний простір, використайте вільну нішу під підвіконням, нижня база може бути вбудованою. Виокремимо переваги такого розташування:

  • Ефективне використання простору. Місце під вікном зазвичай залишається порожнім, тож можна використати його максимально ефективно. Зробіть ще одне місце для зберігання та покращте ергономіку всього простору.
  • Додаткове зберігання кухонного приладдя, посуду, харчів та іншого.
  • Естетичний вигляд. Шафи під вікном можуть доповнювати дизайн кухні, надаючи їй більше симетрії та гармонії.
  • Приховане освітлення. Можливість встановлення прихованого освітлення для створення атмосфери та збільшення функціональності.

Авторка – Ірина Туровська

Розміщення мийки під вікном

Кухня з мийкою біля вікна – це не лише функціональне рішення, а й крута ідея для дизайну. Таке рішення може надати приміщенню особливого характеру та зробити кулінарний процес ще приємнішим. У цьому варіанті поєднуються зручність у щоденних обов'язках та естетичність, які визначають не лише ефективність робочого простору, а й привабливий інтер'єр. Розгляньмо деякі ключові переваги такого розташування та його вплив на організацію простору кухні загалом.

  • Природне освітлення. Однією з ключових переваг є можливість користуватися природним освітленням під час миття посуду.
  • Краєвид. Розташування мийки під вікном надає можливість насолоджуватися видом з вікна, що робить рутину більш приємною.
  • Ергономіка. Таке розташування полегшує процес готування, забезпечує легкий доступ до світла, створює комфортну робочу атмосферу та дозволяє чітко визначити функціональні зони на кухні. Це цілий окремий простір для підтримання чистоти та порядку. Слід не забувати, що таке розміщення мийки потребує окремого підведення сантехніки та свердління отворів для труб.
  • Дизайн та естетика. Це може бути окремим дизайнерським рішенням, яке додасть індивідуальності вашій кухні.
  • Простір та зберігання. Можливість розмістити мийку під вікном дозволяє звільнити простір для інших секцій на кухні – окремої тумби, плити, холодильника або пеналів.
  • Вентиляція. Вікно поруч із мийкою забезпечуватиме додаткову вентиляцію.

Автор – Олег Цибульський

Стільниця у вигляді підвіконня

Кухня зі стільницею біля вікна виглядає світлою та затишною. Природне світло можна використовувати під час приготування їжі. Ранкова кава стане ще смачнішою й ароматнішою з чудовим краєвидом.

Виділимо основні переваги такого розміщення:

  • Функціональність та ергономіка. Використання підвіконня, як стільниці, дозволяє оптимізувати розташування робочих зон і забезпечити зручний доступ до простору під вікном. Якщо у вас компактна кухня, використання підвіконня, як стільниці, допоможе застосувати кожен квадратний метр ефективно.
  • Можливість декорування. Підвіконня може стати чудовим місцем для розміщення декору та рослин. Це додасть особливого шарму кухонному інтер'єру.
  • Обідня зона. Якщо підвіконня досить велике, його можна використовувати як додатковий простір для прийому їжі.
  • Індивідуальний дизайн. Великий вибір матеріалів та декоративних елементів для підвіконня може надати кухні індивідуального стилю та виразності.
  • Стільниця у вигляді підвіконня не лише оптимізує робочий простір, а й створює гармонійний та естетичний інтер'єр, що вносить додатковий рівень комфорту в кухонне середовище.

Авторка – Юлія Осадченко

Приклади дизайнів кутових кухонь із вікном

Кутова кухня з вікном дозволяє максимізувати використання природного освітлення, що робить приміщення ще яскравішим і затишнішим. Також таке розміщення створює більше робочих місць та зон для зберігання. 

Автор – Максим Раздольський

Використання кутових шаф та полиць сприяє ефективному зберіганню та організації посуду та кухонного приладдя.

Автор – Максим Раздольський

Створюйте функціональні зони: для приготування їжі, миття посуду та приймання їжі, враховуючи розташування вікна.

Автор – Сергій Сирченко


Використовуйте природні матеріали та рослини для декорування вашої кухні. Вони додадуть ще більше затишку та стилю.

Автор –Віталій Пилипенко

Оформлення кухні з 2 вікнами

Оформлення кухні з двома вікнами дозволяє використати природне світло по-максимуму, зробити приміщення затишним і світлим. Кухонний гарнітур з вікном може бути зручним рішенням. Головне, робити розміщення меблів продуманим та не заважати вільному доступу до вікон.

Цілісність в дизайні досягається за допомогою фокусу на два вікна, які створюють гармонійну картинку. Для закриття вікон виберіть римські штори або гардини – все залежить від загального стилю, якого ви притримуйтесь. Додавання декоративних елементів, таких як картини, рослини або свічки, може зробити кухонний простір дійсно особливим.

Автор – Максим Раздольський

Рекомендації фахівців ВіЯр щодо дизайну кухонь із вікном (оформлення вікна, батареї)

Дизайнери ВіЯр Базар радять звернути увагу на такі аспекти, як оформлення вікон чи батареї, розміщення меблів і колірна палітра. Ці рішення мають неабиякий вплив на сприйняття дизайну приміщення. Наприклад:

  • Вибір гардин. Зазвичай для кухні обираються легкі тканини, що трохи приглушують світло, але не заважають проникненню природного світла. Римські штори чи жалюзі також можуть бути практичним вибором.
  • Враховуйте функціональні вимоги: наприклад, чи потрібне додаткове затемнення або освітлення над робочими зонами під час приготування їжі?
  • Вибір радіатора. Залежить від стилю та розміру кухні. Враховуйте, що тонкі радіатори займають мало місця, але недостатньо потужні.
  • Тепла підлога. Це ефективний спосіб забезпечити комфорт та зберегти дорогоцінний простір.
  • Важливим є вибір кольорів та матеріалів. Наприклад, дизайн кухні з вікном у часному будинку найчастіше передбачає використання шпону, деревини та натуральних текстур.
  • Підвіконня можна використати як стільницю. Розміщуйте там рослини або створіть додатковий робочий простір.
  • Вибирайте світлі відтінки у дизайні. Вони не поглинають світло та роблять приміщення більш просторим.
  • Сплануйте розташування меблів так, щоб вони не заважали вільному доступу до вікна та забезпечували зручний робочий простір.

А переглянути різноманітні дизайни та варіанти оформлень П-подібні кухні з вікном ви можете на нашому сайті, в розділі “Портфоліо”. Можливо, це надихне вас на створення свого індивідуального дизайну або ви знайдете там кухню, яка найбільше відповідатиме вашому смаку.