Кутові кухні в сучасному стилі

Як облаштувати кутову кухню? Розкриваємо всі секрети ергономіки.

Кутова кухня в сучасному стилі

Кутова кухня – це найрозповсюдженіше рішення у сучасному дизайні. Такий варіант розміщення не лише зручний, а й функціональний. Адже автоматично втілюється правило “робочого трикутника”, де мийка, варильна та робоча поверхня розташовані на відстані 1 кроку. В цьому матеріалі ми розберемо, як зробити так, щоб кухня була не тільки функціональною, а й мала естетичний вигляд. Кухня – це не лише робоче приміщення, це місце для ранкової кави, посиденьок з друзями або для вечері всією сім’єю.

Автор: Олег Цибульський

Сучасна кутова кухня – ергономічна і комфортна

Як ми зазначали, кутові кухні є ефективним способом використання простору. Така конфігурація дозволяє оптимально розмістити меблі та обладнання, особливо якщо потрібно працювати з обмеженою квадратурою. Крім того, такий тип розміщення може бути дуже функціональним. Г-подібне планування, кутові шафи та полиці забезпечують додатковий простір для зберігання.

Ви можете оформити робочу зону в одній стороні, а зону для приймання їжі або столик для сніданку – в іншій. Завдяки цьому ви зможете одночасно готувати справи та насолоджуватись їжею разом з сім’єю чи гостями. Кухні у формі літери Г виглядають дуже стильно та сучасно. Таке розміщення дозволяє використати кожен куточок приміщення, експериментувати з дизайном та створює можливості для творчості.

Автор: Денис Танцурін

Орієнтуйтесь лише на себе

Кутову кухню можна оформити в різних стилях залежно від ваших вподобань та атмосфери, яку ви хочете створити в приміщенні. Нагадуємо, що можна вибрати меблі на замовлення та при підборі дизайну орієнтуватись виключно на свої побажання та звички. Задайте собі такі запитання:

  • Скільки часу ви проводите на кухні?
  • Як часто ви готуєте?
  • Чи приймаєте гостей?

Врахуйте навіть такі нюанси, як, наприклад, зріст, адже від цього залежатиме зручність користування майбутньою кухнею з певною висотою шаф та полиць.

Автор: Олег Цибульський

Ескіз майбутньої кухні

На думку дизайнерів, бажано врахувати функціональність приміщення та його гармонію з інтер'єром квартири. Але якщо вам до вподоби той чи інший стиль, чому б не почати з кухні, а згодом розробити проєкт квартири в єдиному стилі.

Також завжди можна скористатися сервісом замовлення кухонь, щоб створити свій унікальний простір, де вам буде комфортно і затишно, незалежно від загального стилю квартири. Оглянемо основні дизайнерські напрями, від яких залежатиме, як виглядатиме ваша майбутня кухня:

  • Мінімалізм. Характеризується простотою, чіткими лініями та мінімумом декору. Для кутової кухні ви можете використовувати гладкі поверхні, вбудовані шафки нейтральних відтінків та обмежену кількість аксесуарів.
  • Скандинавський стиль. Це природні матеріали та простота у дизайні. Сучасна кутова кухня з вікном підходить під цей стиль. Вікно дає додаткове освітлення і відчуття природності. Можна використовувати світлі поверхні з деревними текстурами, білі шафи, натуральне освітлення та акценти природних відтінків.
  • Класичний. Якщо ви бажаєте елегантності та розкоші, класичний стиль стане ідеальним варіантом. Використовуйте вишукані дерев'яні шафи з різьбленням, мармурові робочі поверхні, щоб створити розкішну атмосферу.
  • Модерн. Найчастіше – це кутові кухні у сучасному стилі з барною стійкою. Лише актуальні форми, геометричні лінії та інноваційні матеріали. В кутовій кухні ви можете використовувати глянцеві поверхні, металеві акценти та сміливі колірні контрасти.
  • Рустикальний. Якщо ви любите затишок та природність, цей стиль саме те, що ви шукали. Вибирайте дерев'яні шафки з відкритими полицями, натуральні кольори, текстурні матеріали та етнічні мотиви, щоб створити атмосферу заміського будинку.

Незалежно від вибраного стилю, кутова кухня може стати центром затишку та комфорту у вашому домі.

Автор: Олексій Мельник

Матеріали. Візуальне і тактильне сприйняття

Кухня – це не лише МДФ та ДСП. Корпуси можна поєднувати з цікавими фартухами, робочими поверхнями, фурнітурою, щоб створити власний, унікальний інтер'єр. Мисліть ширше, навіть якщо у вас планується сучасна маленька кутова кухня, залежно від вибраного дизайну ви можете доповнювати її:

  • Глянцевим або матовим пластиком. Цей матеріал додає приємних тактильних відчуттів при дотику до гладких кухонних поверхонь. Доступний у широкій палітрі кольорів, що дозволяє створити бажаний стиль і настрій.
  • Керамічною плиткою. Вона є важливим елементом дизайну сучасних кухонь і використовується дизайнерами для створення водночас стильного і функціонального інтер'єру.
  • Натуральне дерево додає теплоти й природності. Дерев'яні шафи, полиці або кухонні острови з багатими текстурами – найкраще рішення, щоб зробити дизайн ще цікавішим.
  • Металеві акценти, такі як нержавіюча сталь, алюміній або чорний метал, внесуть бунтівного настрою до вашого інтер’єру. Це можуть бути елементи у вигляді ручок, підвісних світильників або навіть робочих поверхонь.
  • Скло та дзеркала. Додають ексклюзивності та легкості. Скляні фасади шаф або панелі можуть бути прозорими, матовими або фарбованими, створюючи стильний і сучасний вигляд.
  • Композитні матеріали. Матеріали, що поєднують дерево, пластик або камінь, є популярним вибором у дизайні кухонь. Вони поєднують естетичність, міцність та легкість догляду.

Вибір матеріалів залежить від вашого стилю, бюджету та власного смаку. Комбінування різних матеріалів може створити цікавий інтер'єр, який відображатиме вашу унікальність.

Автор: Роман Завгороднєв

Розміщення техніки

Що потрібно знати перед тим, як розробляти дизайн кухні. Як збалансувати естетику та функціональність? Дамо кілька порад, на що впливає розміщення побутової техніки:

  • Функціональність. Правильне розташування техніки утворює ефективний робочий трикутник між раковиною, плитою і холодильником. Чим менше відстані між цими зонами, тим зручніше і швидше буде готувати. Розташування техніки впливає на продуктивність та зручність.
  • Практичність. Вибір правильного місця для розміщення техніки може полегшити використання кухні. Наприклад, кутова кухня з мийкою в кутку при розташуванні поруч посудомийної машини дозволяє зручно перекладати посуд з одного місця в інше. Також розміщення холодильника поруч з робочою поверхнею дозволить швидко виймати продукти для приготування.
  • Естетика. Розташування впливає на візуальний вигляд кухні. Охайно виглядає, коли техніка йде в один рівень з кухонними шафами, за глибиною та висотою. Тому краще вибирати вбудовані меблі. Правильне розташування техніки створює баланс та гармонію в просторі.
  • Дизайн. Можна вибирати кухонні прилади не лише за функціоналом, а й за дизайном. Модерн або вінтаж – сучасний ринок пропонує безліч рішень, щоб оформити кухню в єдиному гармонійному стилі.
  • Ефективне використання простору. Варто враховувати розмір техніки, щоб уникнути нагромадженості. Також її розташування впливає на доступність до шафок для зберігання, робочої поверхні та лічильників.

Автор: Ірина Туровська

Колір змінює простір

Якщо ви проводите багато часу на кухні та любите куховарити, пропонуємо приділити цьому розділу окрему увагу. Від кольору залежатиме також і настрій приміщення. В якому кольорі дизайнери пропонують оформити кухню та якого візуального ефекту ви досягнете – розповідаємо далі.

  • Білий у сучасній кухні – це візуальна чистота і просторовість. Ідеальне рішення для невеликих приміщень. Біла кутова кухня може бути доповнена металевими або скляними акцентами для створення стильного вигляду.
  • Натуральні відтінки. Додайте теплоти, використавши природні відтінки: бежевий, кремовий, сірий чи коричневий. Ці кольори чудово поєднуються з натуральними матеріалами, такими як дерево або камінь і створюють затишний інтер’єр.
  • Контрастні комбінації. Надають простору виразності та динаміки. Наприклад, поєднання чорного і білого або темно-сірого з яскравим акцентним кольором оживляють інтер’єр. Кухня не матиме вигляд монолітної робочої плити.
  • М'які пастельні тони. Блідий рожевий, м'ятний, блакитний або лавандовий додають ніжності та романтичності. Створюють легку атмосферу, яка допомагає розслабитися та насолодитися часом, проведеним на кухні.

Автор: меблі Рексвуд

Як кольори впливають на настрій

За думкою психологів, кольори можуть впливати на настрій та емоції, підсвідомо заспокоювати або підбадьорювати. Властивість кольорів створювати певні асоціації вже ні для кого не є секретом. Пропонуємо ознайомитись із загальними властивостями кольорів. Якого настрою буде ваша кухня?

  • Червоний. Вважається стимулюючим кольором, який пробуджує енергію й апетит. Може сприяти активній атмосфері на кухні. Проте, його використання повинно бути виваженим, оскільки занадто багато червоного може викликати напруження або нервовість.
  • Жовтий відомий своєю радісністю та оптимізмом. Він сприяє підвищенню настрою та енергії. Жовтий також асоціюється з сонцем і теплом, створюючи відчуття комфорту. Використання жовтого на кухні може стимулювати творчість.
  • Синій. Має заспокійливий ефект і сприяє спокою та гармонії. Може створити відчуття прохолоди й свіжості. Відмінне рішення для кухні на південному боці будинку. Також вважається, що синій допоможе контролювати вагу, зменшує апетит та допомагає зменшити кількість приймання їжі.
  • Зелений. Асоціюється з природою і відчуттям релаксації. Має заспокійливий ефект, асоціюється з гармонією та свіжістю. Пов'язаний зі здоровим харчуванням і природністю, вважається, що може підсилювати бажання готувати здорову їжу.
  • Нейтральні кольори. Бежевий, сірий або білий відомі своєю універсальністю і спокоєм. Вони можуть бути використані як база для інших акцентних кольорів.

Варто враховувати, що вплив кольорів може бути індивідуальним і залежить від особистих уподобань та асоціацій кожної людини. Важливо вибрати кольори, які подобаються саме вам і створюють для вас комфортну атмосферу.

Автор: Сергій Сирченко

Комбіновані орнаменти “вдихнуть” життя у вашу кухню

З орнаментом можуть бути меблі або кухонний фартух. Це може бути яскравий акцент на стіні або скатертина в обідній зоні. Яскраві візерунки використовують для створення естетичного інтер'єру, адже вони додають художніх ноток, підкреслюють стиль кухні, роблять простір унікальним та виразним. Все залежить від ваших уподобань та настрою. Візерунок може бути ніжним та елегантним або сміливим і вишуканим. Поєднання орнаментів – це нескладно. Нижче ми наведемо основні підказки від дизайнерів, як поєднувати орнаменти:

  • Геометричний + рослинний. Така комбінація робить дизайн кухні сучасним та “свіжим”. Наприклад, можна використовувати геометричні лінії або мозаїку на підлозі або стінах, а потім додати рослинний орнамент у вигляді квітів або листя на текстильних елементах, шпалерах або аксесуарах.
  • Аутентика + сучасний. Поєднання створює унікальний баланс між народним стилем і сучасністю. Наприклад, можна поєднувати традиційні мальовані косівські кахлі з новітніми матеріалами й аксесуарами.
  • Текстурний + мінімалістичний. Використання комбінації різних текстур може надати кухні виразності та глибини. Наприклад, такі матеріали, як дерево або камінь, будуть виглядати ще більше живо та яскраво на фоні гладких поверхонь, скла або металу.

Ці комбінації орнаментів є лише прикладами, існує безліч інших варіантів. Важливо зберігати баланс між елементами та створювати гармонійний інтер'єр, який буде відповідати вашим особистим вподобанням. Головне, не боятися і сміливо експериментувати. Можна подивитись фото готових проєктів або у магазині взяти кілька зразків з матеріалами та прикладати один до одного, прислухаючись до своїх відчуттів.

Автор: Руслан Руденко


Підсумовуємо

Дизайн кухні – це не лише про красу і затишок, а й про функціональність. Бажано враховувати оптимальне розміщення робочого трикутника, що включає плиту, мийку та холодильник. Це забезпечить зручність під час приготування їжі. Подбайте про раціональне розташування меблів та побутової техніки з урахуванням колірної палітри й загального стилю.

Сучасний стиль кухонь характеризується простотою форм, чіткими лініями та мінімалістичним декором. Вибирайте стійкі матеріали для втілення ідей: керамограніт, акриловий камінь. Колірна палітра може бути будь-якою, від нейтральних відтінків до яскравих акцентів. Вибір кольору залежить від ваших особистих уподобань та стилю, але бажано пам'ятати про гармонію та збалансованість. А яскраві або текстуровані деталі та аксесуари, такі як підвіконня, підсвічування, фартух, можуть додати особливого шарму та індивідуальності в простір.