Кухня з барною стійкою: чи актуально в 2021?

Розглядаємо види, матеріали та приклади оформлення.

Барна стійка – поширений елемент кухонного планування, яким, здавалося б, уже нікого не здивуєш. Водночас вона постійно доводить свою практичність, заразом виконуючи функції перегородки, додаткової робочої поверхні й обіднього столу. Залежно від габаритів приміщення і ваших потреб це може бути невелике підвіконня або повноцінний кухонний острів. Як створити нетривіальний дизайн кухні з барними стійками і які матеріали вибрати, розглянемо далі.

Варіанти кухні з барною стійкою: види та розташування

Спочатку визначимося з типом і розмірами конструкції, зважаючи на її призначення:

  • Місце для відпочинку, домашній бар;
  • Спосіб зонування простору між кухнею та вітальнею/їдальнею;
  • Додаткова робоча зона та система зберігання;
  • Стіл для великої родини або компанії друзів.
  • Стійка може примикати до робочої поверхні, стіни або встановлюватися окремо. Основа буває відкритою, суцільною, з шухлядами або полицями, а верхня частина – прямою, кутовою, напівкруглою, асиметричною. Зупинимося на популярних типах.

    Класична

    Класичний варіант – це вузька (50-60 см) та висока (100-130 см) стільниця, за якою зручно перекусити або випити чашку кави і стоячи, і сидячи на стільці. Довжину визначають із розрахунку 50-60 см на людину. Цей тип підходить для достатньо просторих приміщень, зате на поверхні легко поміщаються підставки для посуду, кавова машина й інша побутова техніка. В «комплекті» додаються спеціальні високі стільці з підставками для ніг, іноді з підлокітниками. Без них барна стійка на кухню виглядає незавершеною.

    Острівна

    Для встановлення острова потрібно багато вільного простору. Водночас це – повноцінний робочий блок, завдяки якому ви отримаєте безліч переваг. Встановіть туди мийку чи варильну поверхню, і ви зможете розмовляти людьми, які сидять біля стійки, не відриваючись від приготування страв. В основу монтуються висувні полиці та шухляди для зберігання продуктів і кухонного начиння. Є кілька варіантів, як може бути оформлена така барна стійка в кухні:

  • Край робочої поверхні, що трохи виступає;
  • «Надбудова» над нею;
  • Ніша в острові для ніг сидячих людей;
  • Навісна конструкція з різними видами опор (моноліт, ніжки, шафки).
  • Сполучена

    Сполучені стійки компактні та дозволяють із користю задіяти кожен квадратний метр. Такий дизайн передбачає, що вони є продовженням кухонного гарнітура і виконують одразу 2 функції:

  • Робочої поверхні;
  • Обіднього столу.
  • Самі гарнітури виходять П-образними або Г-образними.

    Дворівнева

    Двоярусна конфігурація – компромісне рішення для сім'ї, де є маленькі діти чи літні люди. Їм буває незручно дотягуватися до стільниці стандартної висоти, тому 2 частини монтуються на різному рівні. Часто верхній ярус приєднують до звичайного обіднього столу. Це гарантує комфорт усіх домочадців.

    Ще один варіант – стійка-драбинка. Це справжня знахідка для малогабаритних квартир-студій, де потрібно розділити житлову зону та місце для приготування їжі. З боку кухні вона робиться в рівень із робочою поверхнею, а з боку вітальні – вище та використовується як барна зона. Основа в такому разі суцільна або з шухлядами.

    Стійка-перегородка

    Сучасні кухні з барною стійкою не обов'язково просторі. Їх облаштовують навіть у квартирах-студіях. Конструкція має і естетичне, і практичне призначення. Вона виконує роль перегородки та відокремлює зону приготування страв від вітальні, не захаращуючи простір. Це може бути продовження гарнітура або самостійний об'єкт. Перевага стійки – в її універсальності: вона відмінно впишеться і в шикарний класичний, і в лаконічний мінімалістичний інтер'єр.

    Замість підвіконня

    Ще одне вдале розташування – біля вікна. По суті, це розширене підвіконня. Такий варіант підходить для невеликих кімнат. Нюанс, який обов'язково потрібно врахувати, – розміщення радіаторів опалення. Щоб біля стійки було комфортно сидіти, в ідеалі батареї слід перенести на іншу стіну.

    Порада: Не збігається висота віконного отвору та стільниці? Є кілька способів вирішення проблеми – декорувати цей перепад або зменшити вікно. Для цього частину отвору можна закласти цеглою чи піноблоками.

    Прикрасьте це місце кімнатними рослинами, і вийде невеликий острівець для відпочинку. Насолоджуйтеся видом із вікна під час прийому їжі чи кава-брейку!

    П-подібна кухня

    Планування підходить тим, хто шукає додаткове місце для систем зберігання та встановлення побутової техніки. Під стільницею-стійкою розміщується повноцінний ряд шаф. Інтер'єр буде красивим і гармонійним, якщо для її виготовлення використовуються ті самі матеріали, що і для інших елементів гарнітура (фасадів, робочих поверхонь тощо).

    Зверніть увагу: Зручно, коли розпашні дверцята і висувні шухляди відкриваються з боку кухонної зони. А ось доступ до міні-бару можна облаштувати з боку вітальні.

    Не хочете робити основу суцільною, щоб вона не виглядала громіздкою? Без проблем, стійка може опиратися на 1 тумбу – прямокутну або круглу.

    Переваги та недоліки

    Проекти кухонь із барною стійкою мають безліч переваг:

  • Можливість раціонально використовувати простір над і під нею;
  • Універсальність: це повноцінна столова зона, домашній бар, перегородка;
  • Стильний дизайн;
  • Безліч варіантів реалізації: окремо стоячі та вбудовані моделі, трансформери та ін.
  • Нюанси, які потрібно врахувати при плануванні:

  • Стандартна висота стійки – приблизно 110 см, тому для неї потрібні спеціальні стільці. Вони можуть бути незручними для літніх людей і дітей.
  • Щоб конструкція не виглядала занадто масивною, вона може бути розрахована на кількість до 4 людей. Це незручно для великої родини чи компанії.
  • Вибір матеріалів

    Визначившись із конструкцією, перейдемо до підбору матеріалів для міні-бару – стільниці та основи. Розглянемо найпопулярніші варіанти.

    Матеріал стільниць

    Зазвичай їх виготовляють із матеріалу, що використовується для робочих поверхонь. Це:

  • Масив дерева;
  • Натуральний і штучний камінь;
  • Керамічна плитка;
  • ДСП і МДФ;
  • Пластик;
  • Метал;
  • Бетон та ін.
  • При виборі матеріалу враховуйте його зовнішній вигляд, відповідність загальному стильовому оформленню, поєднуваність з іншими декорами і текстурами. Не менш важливі фактори – ціна та практичність в експлуатації (стійкість до вологи, перепадів температури, механічних пошкоджень). Зваживши всі ці нюанси, часто вибирають ДСП (постформінг) у деревних декорах. Також популярні вироби з акрилового каменю завдяки його безпористій структурі, простоті у догляді і можливості реставрації.

    Форма може бути прямокутною, напівкруглою чи взагалі асиметричною – ваша фантазія не обмежена.

    Рекомендація: Конструкції із закругленими кутами зменшують ризик випадкових травм. Добре, коли напівкруглі форми перегукуються з іншими плавними лініями в інтер’єрі.

    Матеріал опор

    Для опор зазвичай використовуються круглі металеві труби, 1 або кілька. Вони створюють відчуття невагомості й актуальні вже багато років. Оригінально виглядає основа з модульних систем. Алюмінієві профілі гармонійно впишуться в інтер'єр у стилі хай-тек або лофт.

    Також популярні моделі з міцною основою – суцільною (з цегли, бетону, каменю) чи з тумбами і шухлядами (з ДСП, МДФ та інших плитних матеріалів). Дизайн виробу можна доповнити LED-підсвічуванням.

    Дизайни кухонь із барною стійкою: фотогалерея

    Розглянемо фото кухні з барною стійкою, які надихнуть вас на створення власного проекту.

    Товщина стільниці: цікаві крайнощі

    Оригінально виглядають тонкі стільниці з компакт-плити. Нехай зовнішня витонченість не вводить вас в оману: плити мають антивандальні властивості, стійкі до вологи, ударів і подряпин, побутової хімії. Якщо у вас, навпаки, виникла ідея кухні з барною стійкою великої товщини, сміливо її реалізуйте! Масивна поверхня завжди буде в центрі уваги. Фотографії кухні з барною стійкою допоможуть визначитися, який варіант вам ближчий.

    Для маленьких і вузьких кімнат підходять пристінні та відкидні моделі. Обов'язково враховуйте розташування мийки і плити, якщо плануєте задіяти цю зону для приготування страв.

    Деталі вирішують усе

    Із боку вітальні в основі можна зробити нішу з книгами чи декором: це надасть дизайну завершеності. Ще одна запорука цілісного інтер'єру – правильно підібрані стільці. Розрахувати оптимальну висоту легко: відніміть 30 см від висоти стійки. Придивіться до моделей із можливістю регулювання. Стільці можуть бути зі спинкою (високою або укороченою) та без. Інколи їх доповнюють підлокітниками.

    Підсумки

    Дизайн кухні з барною стійкою – те, що ніколи не виходить із моди. Справа не тільки у стильному оформленні, але і в ергономічності. Це раціональне рішення з точки зору використання простору та його зонування. Завдяки різним варіантам виконання – від підвіконня або трансформера до повноцінного острова – воно доступне для будь-якого метражу. Ви отримуєте додаткову робочу поверхню, місце для зберігання продуктів і посуду, куточок, аби приємно провести час із сім'єю та друзями.

    Вибирайте зносостійкі матеріали, які за кольором і текстурою гармонійно поєднуються з іншими предметами. Доповніть інтер'єр оригінальними барними стільцями та насолоджуйтеся приємною атмосферою!

    Якщо ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl+Enter