Секрети оптимізації простору на кухні, про які ви навіть не здогадувались

Дізнайтесь фішки, які зроблять вашу кухню функціональною.

Погодьтеся, що це дуже зручно, коли кожна річ на кухні має своє місце. Ви уникаєте зайвих рухів під час приготування їжі, миття посуду чи прибирання. І, найголовніше, заощаджуєте свій час.

Оптимізація простору на кухні дозволяє максимально використати кожний м², забезпечуючи комфорт і зручність у повсякденному користуванні.

Нижче ми розглянемо 2 правила, на яких базується організація простору на кухні, та надамо конкретні поради для створення індивідуального, функціонального та естетичного середовища.

1. Виділяємо кухонні зони

Оптимізація кухонного простору починається з розумного розподілу функціональних зон. Деякі з них можуть використовуватися частіше або рідше по відношенню один до одного, але усі вони мають бути правильно сформовані та чітко виділені. Традиційно кухню розділяють на 5 функціональних зон:

  1. Зона підготування продуктів. Тут знаходиться різноманітне приладдя, необхідне для підготування продуктів до приготування: посуд, кухонна техніка тощо. Найзручнішим варіантом для зберігання стануть висувні шухляди з внутрішніми роздільниками та органайзерами.

    Цю зону рекомендовано робити не менше 1 м завдовжки та розміщувати між зонами приготування їжі та миття посуду. Також важливо подбати про функціональне підсвічування робочої поверхні.

  2. Зона миття продуктів та посуду. Основні елементи цієї зони – мийка та посудомийна машина. Під мийкою зручно зберігати побутову хімію та відро для сміття. Рекомендуємо зробити планування кухні так, щоб зона миття була біля зони зберігання посуду.
  3. Зона приготування їжі. Тут розташовують варильну поверхню, духовку, витяжку, мікрохвильовку, мультиварку, сковорідки, каструлі, дошки для нарізання, рушники та інший кухонний інвентар, що може знадобитися в процесі приготування страв.
  4. Зона зберігання посуду. Розміщуйте посуд та столове приладдя так, щоб його було зручно діставати. Наприклад, за такою схемою: посуд для святкових та особливих подій заховайте трохи далі, а те, чим користуєтеся щодня, розмістіть ближче до дверцят.
  5. Зона зберігання продуктів. Сюди входять холодильна та морозильна камери, а також шафи для зберігання круп, хлібобулочних виробів, печива, солодощів, консервації, спецій, напоїв, овочів та фруктів. При проєктуванні заздалегідь підрахуйте, яку кількість продуктів ви зберігаєте на кухні, та виділіть необхідну площу для цієї зони.

2. Вибираємо планування кухні

Залежно від розміру та форми приміщення виділяють такі функціональні кухні:

Лінійна

Лінійна кухня характеризується розташуванням елементів в одному ряду. Це ідеальний вибір для вузьких та довгих приміщень, де важливий кожен сантиметр простору. Однорядний гарнітур забезпечує легкий доступ до всіх зон та ідеально підходить для невеликих кухонь.

Паралельна

У паралельній кухні елементи гарнітура розміщені на двох протилежних стінах. Дворядне планування підходить для приміщень середнього розміру, де можна використати дві протилежні стіни для розташування меблів і техніки.

Кутова

Г-подібна кухня розміщується уздовж двох стін і кута. Дозволяє раціонально організувати простір на кухні та застосувати правило робочого трикутника. Підходить для приміщень середнього розміру.

П-подібна

П-подібне планування ідеально пасує до просторих кухонь, де є достатньо місця для комфортного розміщення півострова. Ви отримуєте додаткову площу, яку можна використати як обідню зону або робочу поверхню.

Острівна

Такий тип конфігурації ідеально підходить для просторих приміщень. На кухонному острові можна розмістити плиту та мийку чи організувати робочу поверхню. Забезпечує зручний доступ зі всіх сторін та має ефектний дизайн.

Вибір типу планування кухні залежить від розміру приміщення, ваших потреб та естетичних уподобань. Якщо у вас кімната нестандартних розмірів, ви можете замовити виготовлення кухні за індивідуальним дизайном. Досвідчені спеціалісти врахують усі особливості приміщення та допоможуть вибрати найкраще планування для вашої кухні. 

Поради щодо організації простору на кухні

Ось декілька порад, які допоможуть зробити вашу кухню функціональною та естетичною:

  • Використовуйте тільки необхідні меблі, уникаючи зайвого завантаження простору. Також рекомендовано відмовитися від громіздких обідніх столів, м’яких стільців зі спинками тощо.
  • Встановлюйте вбудовані шафи для максимального збереження простору. Вибирайте меблі в мінімалістичному стилі, без ручок, різьблень та інших прикрас.
  • Використовуйте кухонний острів як робочу поверхню, обідню зону чи місце для зберігання.
  • Не купуйте продукти та посуд про запас: чайний сервіз на 12 осіб, річний запас круп, набір для фондю тощо. Усі ці речі займатимуть дорогоцінне місце на кухні.

Правильне зонування та планування кухні допоможе створити простір, що стане не лише місцем приготування їжі, але й центром сімейного та дружнього спілкування!