Робимо бюджетний ремонт кухні

На чому можна і не варто економити?

Ремонт кухні вважається найдорожчим, тому багато людей відкладає його до останнього. Мовляв, нехай ще кілька років постоїть, адже це краще, ніж непередбачувані витрати, нерви та гори будівельного сміття. Але оновлення інтер'єру – це не завжди дорого, складно і «брудно». Потрібно проаналізувати свій кошторис, творчо підійти до процесу та ретельно розпланувати час (його знадобиться дещо більше, ніж тоді, коли бюджет необмежений). Розглянемо, як економно зробити ремонт на кухні.

Із чого почати бюджетний ремонт на кухні?

Все починається з чіткого плану та розуміння масштабу робіт:

  • Визначте, що ви можете зробити власноруч. Це прості монтажні й оздоблювальні роботи: фарбування стін, поклейка миючих шпалер, монтаж декоративної цегли. Заощаджені гроші інвестуйте в якісні меблі та техніку. Також професіоналам краще довірити заміну вікон, укладання плитки, роботу з електропроводкою. Можливо, проводка і сантехніка взагалі не потребують заміни.
  • Оцініть, де потрібні масштабні зміни, а де – суто косметичні. Не поспішайте збивати плитку, викидати сантехніку, відвозити духовку та плиту на дачу. Нестандартний підхід до старих речей – відмінний варіант економії. Перефарбовані стільці, розписний кухонний фартух або саморобний столик із палет змінять інтер'єр до невпізнання.
  • Стара техніка гармонійно впишеться в ретро-стиль. Невеликі дефекти можна замаскувати за допомогою термостійкої емалі. Предметам, які вже не застосовуються за призначенням, подаруйте друге життя. Використовуйте корпус мікрохвильовки для встановлення акваріума. Зламаний скляний електрочайник перетворіть на незвичайний флораріум. Головне – не перестарайтеся і не захоплюйтеся накопиченням непотрібних речей.
  • Виберіть стиль інтер'єру, який не потребує глобальних змін. Підходять як мінімалізм, баухаус і скандинавський стиль (економія на декорі та нефункціональних деталях), так і протилежні – шеббі-шик, вінтаж (можливість не змінювати оздоблення, меблі, аксесуари).
  • Не поспішайте викидати речі. Оцініть їх за кількома параметрами: загальний стан, функціональність, естетичний вигляд, можливість реставрації. Те, що світильник, варильна поверхня і обідній стіл експлуатуються вже 7-10 років, ще не означає, що їх неодмінно потрібно міняти.
  • Внутрішнє оздоблення

    Перший пункт у списку, як дешево зробити ремонт на кухні, – це оздоблювальні роботи. Є різновиди матеріалів, які потребують не заміни, а оновлення та реставрації. Розглянемо бюджетні варіанти оздоблення стін і підлоги.

    Керамічна плитка

    Почнемо з керамічної плитки. Неприємне враження справляють не так відсутні шматочки кахлю, як неохайні шви із цвіллю, грибком та брудом. Шви можна реанімувати 2 способами, залежно від ступеня забрудненості:

  • Спеціальним засобом для чищення;
  • Новою затиркою (видаліть верхній шар старої затирки, обробіть ділянку дезінфікуючим засобом, нанесіть новий шар).
  • Ідея: Щоб кардинально змінити інтер'єр, виберіть затирку іншого кольору. Якщо вам подобається експериментувати з дизайном, нехай це будуть яскраві, контрастні кольори.

    При появі тріщин і відколів все ж знадобиться часткова заміна кахлю. На щастя, багато хто купує його з запасом і зберігає залишки. Ось вони і стануть у пригоді Економ ремонт кухні із заміною пошкоджених фрагментів можливий тоді, коли основна частина плитки не встигла вигоріти. Також оригінально виглядають мозаїки з битої плитки, але не в зоні мийки та плити: там вони швидко брудняться, а відмивати мозаїки складно.

    Старий плитковий фартух, окрім перелічених способів, можна пофарбувати чи покрити вініловою плівкою. Вініл виглядає досить благородно й акуратно, якщо правильно його нанести. Вдалий варіант – рельєфна плівка, геометричні та марокканські візерунки.

    Фарба та шпалери

    Якщо настінне покриття потребує заміни, найбільш бюджетне оздоблення кухні – це фарбування. Модні й універсальні кольори – білий, світло-сірий, молочний, пудровий. Для фарбування підходить акрилова фарба на водній основі. При купівлі звертайте увагу на її стійкість до стирання (зазвичай цей параметр вказаний у тисячах і показує, скільки разів можна мити пофарбовані стіни). Потрібно заздалегідь підготувати і вирівняти поверхню, так само як перед поклейкою шпалер. Утім, шпалери та фарба в зоні фартуха – це непрактично.

    Порада: Ви можете заздалегідь закупити підлогове покриття, плитку, шпалери тощо (наприклад, за акційною ціною), але сухі будівельні суміші, ґрунтовку та фарбу краще купувати ближче до ремонту. У цих товарів обмежений термін придатності.

    Декоративні панелі

    Також на ринку є недорогі ПВХ і МДФ панелі. Якщо основа ідеально рівна, можливий безкаркасний монтаж (на клей). При наявності дефектів і комунікацій, які потрібно приховати, для монтажу панелей робиться спеціальна обрешітка. Щодо фартухів з МДФ і ПВХ, то їхня функція буде здебільшого косметичною. За практичністю і довговічністю матеріали поступаються керамічній плитці та скіналі. Серед плюсів – простий монтаж і естетичність.

    Інші варіанти оздоблення стін на кухні

    Любите експерименти? Спробуйте «оголити» цегляну кладку. Прийом можна використовувати на цілій стіні чи окремій частині (круглій, прямокутній, довільної форми). Поверхню очищають від інших будматеріалів, а цеглу фарбують, оформляють рамкою або залишають у такому вигляді. Перш ніж братися до роботи, протестуйте штукатурку шпателем у кількох місцях. Якщо вона занадто «приросла» до цегли або сама цегла кришиться, від ідеї краще відмовитися.

    Несподівано наткнулися на старовинну штукатурку? Збережіть фрагмент стіни у такому вигляді: оклейте його малярським скотчем по периметру, а місце навколо покрийте фарбою пастельного відтінку. Прийом доречний у провансі та інших стилях, які люблять речі з історією.

    Підлогове покриття

    Є матеріали поза часом і модою, наприклад, дерев'яний паркет. Дайте йому ще один шанс. Не біда, якщо покриття місцями потерлося. Головне – цілісність, відсутність серйозних дефектів і скрипу при ходінні. Знадобляться мінімальні косметичні процедури: шліфування та повторне покриття лаком (матовим або глянцевим – на ваш вибір). Якщо попередній колір приївся, паркет можна затонувати, перефарбувати, розписати. Популярне фрагментарне фарбування. Щілини між плашками заповнюють спеціальним герметиком або сумішшю клею з тирсою.

    Але економ ремонт на кухні часто не може обійтися без заміни підлогового покриття. Доводиться шукати недорогий матеріал, який підійде навіть для неідеальних поверхонь, не буде пропускати вологу, дряпатися і вигоряти. Компромісне рішення – кварц-вінілова плитка. Вона міцна, вологостійка, проста в монтажі та догляді. Зовнішній шар достовірно передає колір і текстуру натуральних матеріалів або може бути однотонним. Якщо для вас важлива легкість заміни покриття, не забувайте про лінолеум.

    Ламінат, наприклад, у поєднанні з плиткою в робочій зоні, – це швидше інвестиція в майбутнє, ніж можливість створити дешевий інтер'єр кухні. Але кілька десятиліть гарантії, а також експлуатаційні та естетичні характеристики покриття стануть вагомим аргументом «за».

    Матеріали та дизайн меблів

    Розглянемо ідеї бюджетного ремонту кухні на етапі замовлення гарнітура:

  • Вибирайте лаконічні гладкі фасади (фільонки, карнизи, фрезерування збільшать вартість виробів);
  • Придивіться до якісних імітацій деревини – ДСП та МДФ із виразною структурою;
  • Шпоновані фасади візуально неможливо відрізнити від масиву дерева, але вони значно доступніші;
  • Якщо є можливість, замініть верхні шафи відкритими полицями або зовсім обійдіться без навісних модулів;
  • 1 широкий модуль дешевший, ніж 2 вузькі, але потребує більш продуманої внутрішньої організації;
  • Встановіть доступну стільницю на основі ДСП. Якісна крайка, підставки під гаряче, обробні дошки і дбайливе ставлення в цілому – це продовжить термін експлуатації виробу;
  • У разі потреби таку стільницю можна просто і недорого замінити, щоб оновити інтер'єр;
  • Барна стійка – чудова альтернатива обіднього столу для невеликої сім'ї.
  • Щоб у подальшому було простіше оновлювати інтер'єр без зайвих витрат, робіть ставку на універсальні світлі декори: білий, світло-сірий, кремовий. Рекомендація особливо актуальна для маленьких приміщень. Додавайте яскраві аксесуари, змінюйте акцентні кольори, і кухня заграє новими барвами! Кольорові деталі допоможуть уникнути надмірної «стерильності». Достатньо перефарбувати двері у контрастний колір, замінити текстиль, баночки для спецій та інші дрібниці.

    Вибір фурнітури

    Перейдемо до рекомендацій щодо інших комплектуючих:

  • Не економте на функціональній фурнітурі (висувних і підйомних механізмах, дотягувачах, завісах, органайзерах). Вишуканий дизайн меблів – це чудово, а ось погано закріплені дверцята і безлад серед кухонного приладдя – не дуже.
  • Релінги з навісними полицями та гачками допоможуть зручно організувати зберігання і підтримувати порядок, особливо на кухні без верхніх шаф.
  • Доступний прийом, який надасть інтер'єру дорожчого вигляду, – це єдина колірна композиція з вимикачів, розеток, світильників. Релінги, полиці, підставки, змішувач і дозатор для мийного засобу теж слід витримати в одному кольорі.
  • При обмеженому бюджеті краще вибрати змішувач у середньому ціновому сегменті. Так, це буде не напівпрофесійна, але надійна модель. Можна залишити старий справний змішувач, який за кольором і дизайном поєднується з іншою технікою та фурнітурою. З цієї точки зору найбільш виграшні моделі в кольорі хром.
  • Якщо ви вирішили зменшити кількість секцій, розділювачі допоможуть організувати простір великих шухляд.
  • Не витрачайте гроші на нефункціональний декор, який тільки захаращує приміщення. Найкращі аксесуари – дрібна побутова техніка, зручні кошики та підставки, красивий посуд і кімнатні рослини. Приклади дивіться на фото.
  • 3 прийоми від Viyar Bazar, як зробити ремонт на кухні дешево і красиво

    1. Робіть ставку на простоту. Мінімалістичні кухні у тренді та не потребують таких витрат, як, скажімо, класичні зі складними фрезеруваннями, патиною, вишуканою лицьовою фурнітурою. Відмовтеся від складних форм, радіусних фасадів і зайвого декору. Ще 1 пункт економії – скляні вставки. Замість скла використовуйте глянцеві декори та підсвічування.

    2. Комбінуйте різні типи фасадів. Наприклад, дорожчі шпоновані + бюджетні з ДСП/плівкового чи фарбованого МДФ. Зокрема, дерево гармонійно поєднується з усіма відтінками білого та сірого. Контраст декорів і текстур можна підкреслити різною глибиною модулів.

    3. Спершу функція, потім форма. Витратьте заощаджені на дизайні і матеріалах кошти на купівлю якісної фурнітури, техніки й освітлення. Г-подібне планування кухні найпопулярніше, тому приділіть особливу увагу кутовим модулям та їхньому начинню. Магічні кути хоч і зроблять гарнітур дорожчим, однак допоможуть ефективно задіяти весь внутрішній простір.

    Підсумки

    Ремонт кухні дешево і красиво – це реально, якщо відповідально підійти до планування, оформлення та внутрішнього наповнення. ДСП і МДФ, які імітують дерево й інші натуральні матеріали, прості форми і корисні аксесуари допоможуть створити зручний і бюджетний варіант кухні. Водночас є пункти, на яких не варто економити. Це якісне підсвічування робочої зони та функціональна фурнітура.