Вибираємо матеріал для меблів у ванній

З чого робити меблі в ванну, щоб вони були довговічними та стильними?

Меблі у ванній кімнаті – це зазвичай лише кілька шафок і тумб. Перелік невеликий, проте вироби постійно перебувають у специфічних умовах. Крім підвищеної вологості і перепадів температури, це ще й регулярний контакт поверхонь із побутовою хімією. Розглянемо, з чого роблять меблі для ванної та як за ними правильно доглядати.

Матеріали для меблів ванної кімнати

Головне, на що потрібно орієнтуватися, — особливий мікроклімат у приміщенні. Часто матеріали, з яких виготовляють гарнітури для ванних, настільки схожі, що їх візуально неможливо відрізнити один від одного. Чого не скажеш про їхні експлуатаційні характеристики. Зупинимося докладніше на тому, з чого роблять меблі у ванну.

Для основи

Якісна основа – запорука довговічності виробу. Розглянемо найпопулярніші варіанти для меблів: МДФ і ДСП, тверді породи дерева, пластик.

Деревні плити

Є 2 основні варіанти плит:

  • МДФ. Плита складається з подрібнених деревних волокон, спресованих під високим тиском. Вона більш щільна й однорідна, ніж ДСП. Також МДФ відрізняється кращою стійкістю до вологи. Її рівна поверхня є відмінною основою для нанесення плівки, шпону, лаку й інших покриттів. Оптимальним рішенням буде фарбований (і зовні, і всередині) гарнітур з МДФ.
  • ДСП. При виробництві ДСП використовується стружка більшої фракції, тому структура стає неоднорідною. Незважаючи на вразливість до вологи, є значний попит на деревинно-стружкові плити завдяки їхній доступності та простоті обробки. Спеціальні просочення надають їм водовідштовхувальних властивостей, утім вони тільки зменшують товщину розбухання листа. Декоративний шар наносять шляхом ламінування. Різноманітність декорів та структур – ще одна причина популярності ЛДСП.
  • Важливо: У ванній кімнаті не повинно бути відкритих спилів деревних плит. Приділіть особливу увагу обробці торців ДСП і МДФ. Також не рекомендується застосовувати ДСП в маленьких кімнатах.

    Натуральна деревина

    Дерево виглядає розкішно, але може викликати побоювання щодо вологостійкості. Уникайте м'яких порід, схильних до гниття та появи плісняви. Звертайте увагу на стійкість деревини до деформації та її антисептичні властивості. Підходять дуб, бук, клен та інші листяні породи, а ось від хвойних краще відмовитися. Належний захист від води, пари та інших руйнівних чинників гарантують сучасні лакофарбові матеріали. Також подбайте про вентиляцію в приміщенні.

    Ще один практичній варіант – фанера. З фанерою легко і зручно працювати. Вона добре згинається, зберігає свої експлуатаційні характеристики при перепадах температур і вологості. Перпендикулярне розташування волокон гарантує стійкість до деформації. Різні марки фанери відрізняються за вологостійкістю.

    Пластик

    Шукаєте вологостійкий матеріал для меблів? Пластик недорогий, універсальний і підходить для виготовлення предметів будь-якого розміру, кольору та форми. Гладка поверхня легко очищається від забруднень. Із мінусів – невисока стійкість до механічних пошкоджень. При неакуратній експлуатації подряпини зіпсують зовнішній вигляд меблів.

    Для зовнішніх поверхонь

    Якість покриттів і фінішної обробки не менш важлива ніж те, з якого матеріалу роблять меблі для ванної кімнати. Розглянемо можливі рішення:

  • Плівка. Найбільш бюджетний і простий варіант. Щоб плівка не дряпалася та не відшаровувалася, вибирайте високоякісні матеріали.
  • Меламін. Покриття міцне і може достовірно імітувати зовнішній вигляд деревини. Меламін стійкий до ультрафіолету та побутової хімії, добре миється, не руйнується при контакті з водою.
  • Шпон. Тонкий зріз дерева, яким облицьовують плиту-основу (МДФ, фанеру, ДСП тощо), зовні не відрізняється від масиву. Поверх наносяться фарба, масло-віск, бейц, лак. Ідеальний варіант, з чого зробити меблі в ванну в скандинавському або еко-стилі, – шпонований МДФ, покритий аквалаком.
  • Лак і емаль. Лаки з різним ступенем глянцю підходять для шпонованих, фарбованих, дерев'яних поверхонь. Вони захищають основу від механічних впливів, води та грибка, підкреслюючи її естетичний вигляд.
  • Емаль, як і лак, наносять на найрізноманітніші поверхні (деревину, метал та ін.). Вона виконує захисну і декоративну функцію. Емаль відрізняється широким колірним спектром, але її слід берегти від потрапляння прямих сонячних променів. Практичним рішенням будуть покриті емаллю меблі з МДФ.

  • Акрил. Акрилове покриття, крім вишуканого виду, відрізняється легкістю в обробці та догляді. Воно не боїться ультрафіолету, побутової хімії і подряпин. Акрилові поверхні можуть бути глянцевими і матовими. Перші візуально розширюють простір завдяки ефекту відображення, тому підійдуть для невеликих приміщень.
  • Цей перелік не є вичерпним. Також популярні меблі з покриттям із HPL-пластику, нанотехнологічного матеріалу Fenix ​​NTM та ін.

    Для окремих елементів меблів

    Окремі елементи виробів виготовляють із металу, дзеркала, скла, штучного або натурального каменю. Шухляду під умивальник можна обладнати металевими боковинами. Для ручок теж рекомендується використовувати якісний метал або робити їх фрезерованими. Не забувайте і про фасади без ручок із системами Push to open.

    Потрібно відповідально підійти до вибору стільниці, оскільки вода і різноманітні хімічні засоби потрапляють на неї постійно. Оптимальним варіантом стане поверхня з акрилового каменю. Її переваги:

  • Абсолютна вологостійкість;
  • Безшовне з'єднання;
  • Пластичність (стільниці будь-якої форми);
  • Можливість зробити мийку з аналогічного матеріалу.
  •  Крім акрилового каменю, надійні стільниці виготовляють із:

  • Керамограніту;
  • Кварциту;
  • Компакт-плити;
  • Натурального каменю;
  • Карагача (з епоксидною смолою або без).
  • Поради щодо догляду за меблями у ванній

    З'ясувавши, як вибрати меблі для ванної, зупинимося на нюансах догляду.

    1. Заздалегідь продумайте, як ви підтримуватимете чистоту під шафами та тумбами. Серед підвісних і підлогових моделей із точки зору естетики і комфорту краще вибрати перші. Вам буде зручно мити підлогу, а пил не збиратиметься навколо опор.

    Корисно знати: Підвісний монтаж потрібно продумати ще на стадії ремонту, щоб заздалегідь зміцнити стіну та виконати інші підготовчі роботи.

    Якщо стіни недостатньо міцні чи обшиті ГВЛ, встановіть підлогові шафки на металевих ніжках. Головне після прибирання – протерти підлогу під шафами насухо.

    2. Уникайте тривалого впливу стоячої води на вироби з ДСП і МДФ. Навіть за умови якісної ПУР-поклейки крайки волога потрапить у плиту іншими шляхами (через стики між деталями, кріплення тощо), що призведе до її набухання.

    3. Щоб вода зі стільниці не затікала за тумбу ззаду і з боків, встановіть по периметру бортик.

    4. Здебільшого для видалення забруднень досить губки з неабразивним мийним засобом. А ось від металевих шкребків і засобів на основі кислот і лугів краще відмовитися.

    5. Наскільки вологостійким не був би матеріал для меблів у ванну, краплі та конденсат рекомендується регулярно витирати серветкою з мікрофібри.

    6. Замша для протирання скла легко очистить дзеркальні поверхні.

    7. Для металевих елементів використовуйте серветку, змочену в теплій воді з м'яким очищувачем. Для догляду за ламінованими меблями є спеціальні поліролі.

    8. Раз на місяць перевіряйте стан фурнітури: ручок, завіс, направляючих.

    Підсумки

    Матеріали для меблів у ванній повинні відповідати не тільки стильовому оформленню інтер'єру, але й особливим вимогам практичності. Це пов'язано з екстремальними умовами експлуатації. Волога, температурні перепади, побутова хімія – головні чинники, на які потрібно зважати при замовленні меблів. Правильний і регулярний догляд також продовжить термін їх служби і збереже привабливий вигляд.