Декор стіни над диваном, що змінить вашу вітальню до невпізнаваності

Розповідаємо про найпопулярніші варіанти декору стіни у вітальні та розглядаємо ідеї декору від майстрів Viyar Bazar.

Вітальня – це серце будинку, де ми зустрічаємо гостей, відпочиваємо після роботи, влаштовуємо вечірки та проводимо час з рідними. Це місце, де кожна деталь має важливе значення, і однією з ключових деталей є диван. Цей предмет меблів не лише виконує функціональне призначення, але також є центральним елементом, який привертає увагу й визначає загальну атмосферу приміщення.

Декор стіни над диваном – це можливість виразити свій стиль та створити неповторний вигляд вашої вітальні. Розгляньмо кілька творчих ідей, які допоможуть оформити цей простір так, щоб він став гармонійною частиною вашого інтер'єру.

Створюємо галерею з картин та фотографій

Картини на стіні – це класика декору, яка завжди залишається в тренді. Вибираючи картини на стіну у вітальні, опирайтеся на загальний стиль кімнати та ваші особисті смаки. Можна вибрати велике абстрактне полотно для сучасного інтер'єру, репродукції відомих художників для класичного стилю або створити галерею з власних фотографій, що відображають спогади та родинні моменти. При цьому слід враховувати баланс між розміром полотна та розміром дивану, щоб не порушити візуальну гармонію.

Є 2 варіанти розміщення зображень:

  • Симетричне – створює баланс в інтер’єрі, додає строгості та лаконічності. Найкраще використовувати зображення однакового розміру й тематики, щоб декор стіни в залі був гармонійним.
  • Асиметричне – додає кімнаті динамічності та свіжості. Для такого оформлення рекомендуємо брати фото чи картини абсолютно різних розмірів, але з одним сюжетом.

3 правила декорування стіни картинами

  1. Вибирайте однотонне тло, щоб зображення не злилося з малюнком на стіні.
  2. Розміщуйте картини на такому рівні, щоб їх було зручно розглядати.
  3. Подбайте про хороше освітлення картин та уникайте прямого попадання сонячних променів.

Розширюємо приміщення за допомогою дзеркала

Дзеркало відмінно підходить для оформлення диванної зони у вітальні. Воно візуально розширює простір і робить його світлішим, відбиваючи природне освітлення. Виберіть раму, яка відповідає стилю вашої вітальні – від мінімалістичного металевого дизайну до вишуканих дерев'яних рам.

Щодо форми та розміру обмежень немає. Це може бути як одне велике дзеркальне полотно квадратної, прямокутної, круглої або овальної форми, так і композиція з маленьких дзеркал. Нагадаємо, що не варто обмежуватися лише правильними геометричними фігурами. Дзеркала у вигляді метеликів чи квітів додадуть простору магічності, а мозаїка, викладена у певній послідовності, допоможе досягнути цікавих візуальних ефектів.

Стильним і функціональним рішенням стануть моделі з LED-підсвічуванням. Це і додаткове джерело світла, і затишний елемент інтер’єру.

Розміщуємо декор на полицях та стелажах

Відкриті полиці та стелажі – ідеальний спосіб організувати простір над диваном. Тут ви можете розмістити улюблений декор: вази, посуд, свічки та свічники, кімнатні рослини, фоторамки, годинники, сувеніри тощо. Власники домашньої бібліотеки можуть перемістити сюди частину своєї колекції й діставати улюблену книгу, не встаючи з дивану. Розмістіть предмети так, щоб вони створювали гармонійну композицію та доповнювали інтер’єр кімнати.

Полиці на замовлення дозволяють враховувати ваші потреби та уподобання. Ви можете вибрати розмір, кількість та матеріал майбутнього виробу, що можна повісити на стіну. Для виготовлення найкраще використовувати ту ж сировину, що й для інших меблів у вітальні – журнального столика, комода, тумби під телевізор, шафи. Це може бути натуральне дерево, ДСП, МДФ, скло, метал чи штучний камінь.

Прикрашаємо стіну географічною картою

Нетривіальний та цікавий варіант – географічна карта на стіні. Такий декор точно приверне увагу гостей та підкреслить вишуканий смак господарів. Як матеріал можна використати дерево, корок, камінь, метал тощо. Також це може бути паперовий варіант з назвами старовинних міст, дитяча карта із зображеннями тварин чи рослин. Необов’язково вибирати карту світу, адже можна обмежитися однією державою чи континентом.

Варіант декору стіни картою чудово підійде для любителів подорожей, адже там ви зможете відмічати місця чи країни, які відвідали. Або планувати свої наступні мандрівки.

Зберігаємо простір за допомогою вбудованої шафи

Вбудована шафа у нішу – чудове рішення для ефективного використання простору. Вона додає приміщенню функціональності та створює додаткове місце для зберігання. Вибирайте фасади та доповнюйте їх ручками, щоб створити стильне оздоблення стіни.

Ще один варіант оформлення малогабаритної вітальні – розміщення П-подібної шафи навколо дивану. Якщо ви хочете отримати більше місця для зберігання, пожертвуйте габаритами м’яких меблів на користь шафи. Майстри з Viyar Bazar зможуть виготовити диван необхідних розмірів та кольорів, який ідеально впишеться у ваш інтер’єр.

Озеленюємо стіну стабілізованим мохом

Якщо вам подобаються рослини в інтер’єрі, але у вас немає часу на догляд за ними, зверніть увагу на стабілізований мох. Це натуральний матеріал, який пройшов спеціальну обробку для збереження природного вигляду. Сік замінюють рідиною на основі гліцерину, тому мох не потребує вологи. Використання стабілізованого моху для декору стіни у вітальні додасть вашому інтер’єру натуральності та органічності.

Ідеї використання стабілізованого моху:

  • Покрийте всю стіну стабілізованим мохом. Використовуйте різні відтінки зеленого, щоб створити вигляд природної екосистеми.
  • Поєднайте стабілізований мох з іншими природними матеріалами, такими як дерево чи камінь, щоб створити гармонійну композицію.
  • Створіть абстрактне панно, вирізавши мох у формі каменів або інших геометричних фігур для цікавого вигляду.

Декоруємо стіну великим годинником

Великий настінний годинник – це не тільки стильне, а й дуже практичне рішення, адже його циферблат буде помітно навіть з великої відстані. При виборі годинника враховуйте загальний стиль вашого інтер'єру. Мінімалістичні моделі пасуватимуть до сучасних інтер'єрів, тоді як годинники з кованими елементами можуть виглядати елегантно в класичних або ретро кімнатах.

Сьогодні на ринку представлено безліч варіантів, але найцікавішими залишаються моделі без корпусу, де всі елементи кріпляться до поверхні окремо.

Розгляньте можливість вибору годинника, який відображає ваші інтереси або стиль. Це може бути годинник з картою світу або великими римськими числами. Також ви можете створити композицію разом з іншими декоративними предметами, такими як полички з книгами, картини чи світильники.

Створюємо стіну з акцентним оздобленням

Існує безліч текстурних рішень, які допомагають створити унікальний фон над диваном. Зокрема, це:

  • Шпалери. Один з найпопулярніших способів оформлення зони над диваном. Вони доступні в найрізноманітніших дизайнах та кольорах, що дає вам можливість підібрати шпалери, які відображають ваш стиль.
  • Штукатурка. Це відмінний спосіб надати стінам натуральний вигляд та теплоту. Можливість створення від грубих до гладких текстур дає безліч варіантів у дизайні.
  • Цегла. Чудове рішення для інтер’єрів у стилі кантрі, рустик, мінімалізм і лофт. Крім того, вона допомагає приховати нерівності стін та збільшує звукоізоляцію кімнати.
  • Гіпсові 3D-панелі. Сучасний декоративний матеріал, здатний додати стінам об'єму та виразності. Різні геометричні форми панелей створюють унікальні інтер'єрні ефекти.
  • Молдинги. Це класичний спосіб декорування, який додає кімнаті вишуканості та виразності. Молдинги можуть бути пофарбовані у той же колір, що і стіни, або ж виділятися в контрасті, надаючи приміщенню вишуканого вигляду.

Іноді простір над диваном вже має свою виразну красу, тому вам не потрібно вигадувати, чим прикрасити стіну. Якщо позаду знаходиться поверхня з цікавою фактурою чи велике вікно з дивовижним видом, можна залишити цей простір недоторканим і дозволити йому стати об'єктом захоплення.

Ідеї декору стіни в залі від майстрів Viyar Bazar

Якщо ви шукаєте актуальні ідеї для декорування простору над диваном, зверніть увагу на проєкти майстрів з Viyar Bazar. Тут ви знайдете найсучасніші тенденції в оформленні зони над диваном, креативні рішення для стін, а також інноваційні підходи до облаштування вбудованих шаф та відкритих стелажів.

Стінові панелі + картина

Цікаве рішення для оформлення диванної зони – поєднання стінових панелей від австрійського виробника Egger та картини в сучасному стилі. Стінові панелі під дерево допомагають створити затишний інтер’єр та надають йому особливого шарму.

Автор: Андрій Оксентенко

Декоративна шафа + цегла

У цьому проєкті шафа виконує не функціональну, а декоративну функцію, що є цілком незвичним рішенням в оформленні інтер’єру. Біла цегла створює текстурний фон, на якому можна розташовувати різноманітні картини, світильники чи інші елементи декору.

Автор: Ренат Абдрахманов

Функціональна шафа + полиці

Шафа навколо дивану може слугувати не лише практичним рішенням, але й важливим елементом декору. Власники цієї оселі отримали безліч місця для зберігання речей та декоративні полиці, на яких можна розмістити улюблені дрібниці.

Автор: Студія меблів Семенов 

Стінова панель зі скла

Скіналі на кухні – рішення, до якого ми звикли. Але як щодо того, щоб використати цей матеріал у вітальні? Наприклад, для оформлення зони над диваном в студії використали гартоване скло. Такий матеріал має виняткову міцність, тому радуватиме своїх власників довгий час.

Автор: Руслан Руденко

Книжкові полиці

Книжкові полиці не тільки надають можливість зручного зберігання літератури, але й створюють цікавий декоративний елемент. Бібліотека була виготовлена за індивідуальним проєктом з фарбованого МДФ 38 мм.

Автор: Євген Дубовик

Шпалери + стінова панель

Шпалери є традиційним варіантом декорування стіни за диваном. Щоб розмежувати зону приготування їжі та зону відпочинку, у цьому проєкті була використана стінова панель під світле дерево. Цікаве рішення, яке варто взяти на замітку.

Автор: Олександр Бобро

Декоративна цегла

Використання декоративної цегли для декору стіни за диваном може додати приміщенню теплоти, текстури та стилю. Таке оздоблення ідеально пасує для стилю лофт, підкреслюючи його індустріальність та брутальність.

Автор: Гомозков Олег

Однотонна стіна + постер

Універсальний варіант для оформлення вітальні. Однотонна стіна є чудовим тлом для розміщення картин, постерів і фотографій. Таке рішення не перевантажує простір, а навпаки, робить його стильним.

Автор: Андрій Оксентенко

Шафа з фотодруком

Все частіше диван у вітальні розміщують посеред кімнати, щоб розмежувати приміщення на зони. У цьому проєкті був виконаний фотодрук на скляних фасадах шафи-купе, що знаходиться позаду дивану. За допомогою фотодруку на скло можна нанести практично будь-який малюнок, що значно розширює можливості в дизайні.

Автор: Олександр Матеуш

Підсумок

Декор стіни у вітальні над диваном – це чудовий спосіб виразити свій стиль та створити унікальний інтер'єр. Підбираючи декор, слід враховувати стиль кімнати, власні вподобання та функціональність предметів. Незалежно від вашого вибору, головне – це створити гармонійний та затишний простір, де ви будете насолоджуватися кожною миттю.