Меблеві тренди 2023: незвичні форми, матеріали та стилі

ТОП 5 трендів, які заслуговують на вашу увагу.

Щороку інтер’єрна мода задає нові тенденції. Хтось прагне їх наздогнати, а для когось вони слугують ідеями для натхнення. Хай там що, головне створити затишну та комфортну оселю, у яку ви із задоволенням будете повертатися після насиченого дня.

Пропонуємо розглянути 5 меблевих трендів, які чекають нас у новому році.

1. Сталий інтер’єр

Сталий інтер’єр передбачає використання природної та відновлюваної сировини для виготовлення меблів та оздоблення інтер’єру. Від дерева, ротанга, бамбука, очерету, льону, до корка, алюмінію тощо. До речі, два останні матеріали стрімко набувають популярності.

Алюміній можна нескінченно переробляти, що робить його одним із найбільш екологічно чистих металів, які можна використовувати в оселі. Для того, щоб простір не виглядав стерильним, спеціалісти радять поєднувати алюміній з візуально «теплим» матеріалом – деревом чи корком.

Корок має більш доступну вартість, на відміну від натуральної деревини, але не поступається їй своїми характеристиками. Природний коричневий колір надає матеріалу «приземленості», а його грубий вигляд кори додає текстури, тепла та затишку.

2. Кіберпанк, або цифровий реалізм

Стиль бере свій початок із науково-фантастичних творів, де майбутнє стає настільки технологічним, що відображається на усіх сферах життя. Кіберпанк має схожі риси з лофтом, як-от цегляна кладка на стінах, бетон, відкриті комунікації. Загалом, чим більше решіток, дротів і металевих конструкцій, тим краще.

Характерні ознаки стилю

  • Поєднання натуральних та синтетичних матеріалів: металу, пластику, скла, акрилового каменю та інших. Деревина теж допустима, але в помірній кількості. Наприклад, має скластися враження, що ви не спеціально підбирали дерев’яні стільці під інтер’єр, а придбали їх тільки задля того, щоб було на чому сидіти.
  • Локальне освітлення, яке підкреслить технологічність інтер’єру. Це можуть бути світильники незвичних форм та кольорів, неонові вивіски, світлові табло, знаки, пояснювальні таблички.
  • Як декор можна використати постери та футуристичні металеві конструкції. Живі рослини, акваріуми та інші елементи біодекору допустимі в невеликій кількості.

3. Арки в сучасній інтерпретації

Все нове – це добре забуте старе. Дизайнери заново закохуються в тенденції попередніх століть, тож сучасні тренди меблів тісно пов’язані з минулим.

В інтер’єр повертаються арки як символ естетики архітектури епохи Відродження. Вони з’являються в різних елементах, таких як стінні ніші, віконні прорізи, двері та меблі.

Здебільшого усі житлові приміщення мають прямокутну форму. Вигнуті лінії в арках створюють контраст з лінійними елементами, а яскраві кольори роблять простір цікавим і динамічним.

4. Viva Magenta – колір 2023 від Pantone

Дизайн інтер'єру в новому році поповнився малиново-червоним відтінком Viva Magenta, що став кольором 2023. Інститут Pantone описує його як колір, що поєднує холодні та теплі тони, майбутнє й минуле, фізичну та віртуальну реальність.

Це глибокий, але водночас складний відтінок, який потрібно вміти вписати в дизайн інтер’єру. Тому ми підготували кілька порад щодо його використання.

  • Якщо ваш інтер’єр в базових кольорах, додайте йому яскравих акцентів: текстиль, картини, статуетки, вази, пуфи та інші елементи декору. Якщо ж ви хочете зробити трендовий колір основним, використайте його для стін, дверей, м’яких меблів тощо.
  • З якими кольорами поєднувати? З пісочно-бежевими, приглушеними рожевими та зеленими відтінками, які вдало підкреслять сміливий колір. 

5. Молдинги, або вихід за рамки

Молдинги – елемент класичного інтер’єру, який набув популярності поза його межами. Декоративні накладки імітують ліпнину, можуть бути виконані з різноманітних матеріалів та розміщуються на плоских поверхнях: стінах, стелі, дверях і навіть підлозі.

Молдинги допомагають візуально збільшити простір або приховати дефекти обробки. Такі модні меблеві тенденції використовують при оформленні інтер’єрів у стилі бароко та рококо, неокласика, ар-деко.

Надихайтесь, експериментуйте та створюйте унікальні інтер’єри!