Як сховати труби на кухні: поради від Viyar Bazar

Зібрали для вас найкорисніші рекомендації та фото з прикладами.

Кухня – стратегічно важливе і багатозадачне приміщення. Це підтверджує кількість комунікацій, які тут зосереджені: вентиляція, водо- та газопровід, опалення. Що з ними робити, щоб кухня виглядала охайно, а встановлення меблів пройшло без проблем? Труби можна замаскувати, красиво оформити чи залишити в оригінальному вигляді. Перший варіант – найпопулярніший. Ми зібрали поради, як закрити трубу на кухні або перетворити її на елемент дизайну.

Перш ніж закрити труби на кухні: чи це завжди потрібно?

Перед тим як приховати труби на кухні, подумайте, чи це дійсно необхідно з точки зору зручності й естетики. Якщо правильно використовувати відкриті комунікації, інтер'єр лише виграє. Це може бути квартира-студія, кухня та навіть спальня. Зокрема, у стилях лофт, індастріал чи фьюжн. Рекомендації щодо застосування цього прийому:

  • Достатньо простору. Зважайте на площу приміщення: відкритим трубам має бути просторо. Інакше кімната стане захаращеною.
  • Гра на контрастах. Не прив'язуйтесь до лофту, створюйте цікаві поєднання різностильових елементів. Кухня-їдальня з вентиляцією та класичним роялем – чому б і так?
  • Чи є користь? Однозначно. Труба на стелі може зонувати простір, а також бути місцем кріплення для додаткового освітлення.

Способи декорування труб на кухні

Маскування – не завжди оптимальне рішення. Деякі труби мають бути у вільному доступі. Адже не хочеться руйнувати стіну, щоб дістатися до каналізації або місця, де виникло протікання.

Зверніть увагу: Не ховайте водопровідні, каналізаційні та газові труби у важкодоступних місцях, наприклад, стінах.

Вирішили залишити їх на видноті? Розглянемо, як задекорувати трубу на кухні. Ефектно виглядає до блиску начищена мідь. Поєднуйте мідні комунікації з фурнітурою (ручками, рейлінгами, гачками) та сантехнікою в аналогічному оздобленні. Якщо декупаж і малюнки вже в минулому, то актуальний варіант – фарбування. Такий декор труби на кухні може бути акцентним або непомітним, у тон стін.

Комунікації бувають не лише частиною дизайнерського задуму, а й корисним елементом. Наприклад, на них можна намотати підвісні світильники на дротах. Щоб інтер'єр був максимально цілісним, доповніть його лофтовими світильниками з труб.

Як зробити короб для труб на кухні

Скупчення труб може захаращувати приміщення та візуально зменшувати його площу. Простий спосіб маскування – це короб. Зазвичай конструкція виготовлена ​​з гіпсокартону. Короб із гіпсокартону для труб на кухні, крім газу, підходить для маскування вентиляції, теплопроводу й ін. Щоб його зробити, знадобляться такі матеріали:

  • Профілі;
  • Гіпсокартон;
  • Сітка для швів;
  • Шпатлівка.

До того як закрити труби гіпсокартоном на кухні, роблять металевий каркас. Потім його обшивають листами. Для кріплення використовують переважно шурупи. Після видалення фасок із країв гіпсокартону наклеюють сітку для швів і шпаклюють її. Крім гіпсокартону, короб роблять із фанери, ДСП та інших матеріалів.

Якщо короб для труб на кухні вам не підходить, проведіть їх у шафі або задекоруйте. На Viyar Bazar ви знайдете майстра, який виготовить індивідуальні меблі та врахує всі особливості вашої кухні.

Як сховати труби на кухні в кутку

Ця ситуація вирішується ще простіше, адже вам потрібно закрити лише дві площини. Ви заощаджуєте і час, і матеріал. Як закрити труби на кухні в кутку за допомогою короба, дивіться в попередньому пункті. Також можна використовувати декор або замовити меблі, конструкція яких передбачає маскування комунікацій.

Ідеї ​​як сховати труби опалення на кухні

Помітний елемент кухні – радіатор опалення. Способів оформлення дуже багато: фарбування, екран, шафка до підвіконня, що стане додатковим місцем для зберігання.

Розглянемо також, як задекорувати трубу опалення на кухні, що йде від стояка до радіатора. Способи:

  • Плінтус. Найпростіший метод – розміщення комунікацій всередині плінтуса. Декоративні наличники не порушуватимуть цілісність інтер'єру.
  • Прихований монтаж у підлозі. Можна прокласти труби безпосередньо під підлоговим покриттям і залити стяжкою. Трубопровід у підлозі потребує хорошого утеплювача, щоб опалювальна система не витрачала багато енергії на підігрів стяжки. Місця, де він виходить із підлоги, закривають спеціальними накладками.
  • Система опалення із розводкою у стіні. Для цього заздалегідь робляться штроби, згідно з кресленням комунікацій. Самі труби також потрібно закрити теплоізоляційним матеріалом.
  • Меблі та декор труби опалення на кухні. Для маскування можна використовувати фальш-стіну або сам кухонний гарнітур. Водночас частину труб між верхніми і нижніми шафами буде видно. Пофарбуйте її в тон меблів або стін.

Як сховати газовий котел та труби на кухні

Перед тим як сховати газову трубу та лічильник на кухні, важливо врахувати вимоги безпеки. Ці комунікації розміщені за правилами газопостачання. Щоб робити з ними якісь маніпуляції, треба отримати дозвіл. Втім, вони проходять по основній стіні, що не завжди естетично.

Монтаж газової труби у стіні заборонено, але є кілька рішень:

  • Декорування;
  • Короб (вище ми розглянули, як його виготовити);
  • Меблі на замовлення (вийде сховати труби всередині шафи зі спеціальними вирізами).

Як заховати труби від котла на кухні та сам котел? Насамперед, прочитайте інструкцію. Є 2 типи котлів – з відкритою та закритою камерою згоряння. Перші поглинають повітря з приміщення, другі беруть його з вулиці (поширеніший тип, частіше зустрічається в багатоквартирних будинках). Такий котел можна розмістити в спеціально спроектованій шафі: навісній, пеналі, ніші.

Важливо: Зазор між боковиною та колонкою має бути від 3 см, між фасадом та колонкою – від 10 см.

Також у модулях із котлом мають бути вентиляційні отвори для вільної циркуляції повітря. Боковини варто покрити утеплювачем: під дією високої температури в меблях з ЛДСП підвищується емісія формальдегіду.

Як прикрасити газову трубу на кухні

Чим закрити газову трубу на кухні або як її красиво оздобити? Дизайнери використовують її як рейлінг-систему для кухонного приладдя, доповнюючи полицями, підставками та гачками. Важливо досягти гармонії за стилем і кольором. Простий та універсальний варіант – начистити трубу до блиску та покрити хромованою фарбою. Можливі й інші кольори. У кантрі-стилях можна обмотати навколо неї лляний шпагат.

Приховати труби допоможуть також навісні шафи та пенали. В них можна встановити і лічильник. А от газову колонку, яка потребує гарної вентиляції, в меблі ховати не варто.

Як заховати витяжну трубу на кухні

Наступне питання – як закрити трубу від витяжки на кухні. Нагадаємо, що є 2 типи пристроїв – циркуляційні та проточні. Перші пропускають повітря через фільтри, очищають його і повертають назад до приміщення. Другі ж виводять забруднене повітря назовні. Для цього потрібен повітропровід, тому для проточних витяжок буде актуальним питання «як сховати вентиляційну трубу на кухні?».

Можливі такі варіанти:

  • Пластиковий короб;
  • Короб із гіпсокартону;
  • Підвісна стеля;
  • Фарбування та декор;
  • Витяжка, вбудована в кухонний гарнітур (із цим допоможе спеціаліст з Viyar Bazar).

Як сховати каналізаційну трубу на кухні

Є різні варіанти, як сховати водопровідні труби на кухні. Порівняно з іншими розглянутими раніше завданнями, це вважається відносно просим. Для водопроводу та каналізації підходять спеціальний рукав і короб. Рекомендується не прокладати їх закритим методом (у стіні): у разі протікання локалізувати проблему буде складно, і стіну доведеться руйнувати.

Підсумки

Облаштування акуратної кухні стає справжнім викликом через велику кількість труб та інші особливості приміщення. Сподіваємося, поради Viyar Bazar допоможуть вам організувати комфортний і красивий простір, який надихатиме вас на кулінарну творчість та просто приємне проведення часу. Фахівці, зареєстровані на порталі, допоможуть вибрати найкращий спосіб маскування комунікацій конкретно для вашого випадку та втілити всі ваші ідеї.