Кухня в стилі лофт: тренди 2020

Оформлюємо інтер'єр з індустріальним характером!

Лофт – це втілення динаміки та розкутості міського життя. Завдяки великій кількості вільного простору, фактурності і брутальності він став одним із найбільш популярних і впізнаваних інтер'єрних стилів. Він зародився в індустріальних кварталах Нью-Йорка в середині ХХ століття і надовго захопив уяву дизайнерів та архітекторів.

Не кожне приміщення, особливо кухня, може похвалитися високими стелями, панорамними вікнами та великою площею. Однак цей стиль дуже багатогранний і гнучкий у плані реалізації. Його можна втілити у звичайній квартирі та з невеликими витратами. Як створити інтер'єр кухні в стилі лофт, з’ясуємо далі.

Особливості кухні в стилі лофт

Ми вже відзначили адаптивність цього стилю і, по суті, можемо виділити 2 його типи:

  • Брутальний, промисловий. Цей варіант більш автентичний. Тут переважають темні кольори і грубі фактури. Обов'язково є характерна цегляна кладка та відкриті комунікації.
  • Сучасний, адаптований. Лайт-версія, яка «підлаштовується» під особливості приміщення, ваші потреби та смаки. В оформленні домінує світло-сірий бетон і біла цегла. Кількість аксесуарів і типово лофтових елементів помірна.


Переваги

Стиль лофт на кухні – це завжди сміливо і нетривіально. Його плюси:

  • Комунікації можна не маскувати. Відкриті труби, повітроводи, конструктивні елементи будівлі стануть оригінальним елементом інтер'єру.
  • Всі сліди використання матеріалів (тріщини, потертості, іржа тощо) також мають декоративне навантаження і створюють неповторну атмосферу.
  • При розстановці меблів і техніки можна відійти від стандартних планувань і, наприклад, розмістити по центру тумбу з мийкою або варильною поверхнею.


Недоліки

Але, безумовно, у такого оригінального оформлення є і свої мінуси. Зокрема:

  • Проект непросто реалізувати в сучасних багатоквартирних будинках. Старі стіни зі справжньою цегляною кладкою виглядають більш автентично, ніж всілякі імітації цегли. Це стосується й інших матеріалів.
  • Кімната з характерними панорамними вікнами в холодну пору року потребує значних витрат на опалення.

Якщо ви визначилися зі стилем, наступним етапом буде вибір матеріалів для внутрішнього оздоблення та меблів.



Ремонт кухні в стилі лофт

В ідеалі лофтове приміщення не ремонтується, а «обживається». Згадаймо, як виник цей напрям. Фабричні і складські площі активно трансформувалися в житлові, а їхнє оздоблення залишалося незмінним: необроблені поверхні, стіни без штукатурки, багато металу і дерева.

Плитка

Звісно, цегляна кладка – це те, що робить стиль впізнаваним, його «фірмовий знак». Але є нюанс: важливо не переборщити з цеглою в маленьких приміщеннях. Також її складно відмивати від жиру й інших забруднень, тому кухонний фартух варто зробити з іншого матеріалу.

Практичне рішення – керамічна плитка. Колір може бути і нейтральним, і насиченим – усе залежить від дизайнерської ідеї. Плитка імітує поверхні бетону, каменю та інших матеріалів і водночас проста у догляді. Головне, щоб вона не домінувала в оформленні, а лише доповнювала його. Тандем із кількох настінних покриттів – найбільш вдалий варіант.

Також при виборі плитки пам'ятайте, що:

  • дуже темні/світлі кольори примхливі у догляді, на них сильніше помітні плями та розводи;
  • затирка для швів не повинна бути занадто світлою, інакше з часом стики темнішатимуть і виглядатимуть неохайно;
  • гладку матову плитку простіше мити, ніж шорстку або, навпаки, глянцеву.

Як альтернативу розгляньте скіналі (скляні панелі) або фартух із матеріалу стільниці.

Шпалери

Здавалося б, шпалери теж не особливо вписуються в концепцію натуральності. Але і тут є свої винятки.

Рекомендація: Уникайте відвертої бутафорії і не використовуйте імітації матеріалів, які виглядають занадто фальшиво. Лофт любить натуральні кольори та фактури.

Для однієї або декількох стін варіант цілком прийнятний. Зокрема, придивіться не до стилізацій цегли чи бетону (їм бракує фактурності й об’єму), а, наприклад, до шпалер із графіті. Ними можна оформити обідню зону. У будь-якому разі нехай шпалери будуть рельєфними.

Популярний прийом – плівка для малювання крейдою. Записуйте на ній меню, рецепти, списки продуктів або просто залишайте милі фрази і малюнки. Вони легко стираються, тому оновлювати дизайн можна хоч щодня!

Ламінат

За естетичними характеристиками ніщо не зрівняється зі справжньою дощатою підлогою. Але можна підібрати більш практичну та доступну альтернативу. Ламінат створить ефект дерев'яного підлогового покриття і буде простим у догляді. Він зносостійкий, стійкий до механічних пошкоджень і перепадів температури. Сучасні замкові системи гарантують простоту укладання. При купівлі також звертайте увагу на показники волого- та водостійкості.

Важливо: Різне оздоблення підлоги – поширений прийом зонування (наприклад, у квартирах-студіях). Комбінуйте кілька типів покриттів: плитка – для робочої зони, ламінат – для обідньої.

Лінолеум

Не варто ставитися до лінолеуму надто скептично. Це бюджетне покриття з різноманітною палітрою. Серед інших переваг – простота укладання, догляду та заміни, стійкість до температурних перепадів, еластичність, хороші тепло- і звукоізоляційні властивості. Імітації бетону, каменю та навіть дерева можуть виглядати досить природно. Якщо виникне бажання, ви легко оновите лінолеум, і все приміщення зміниться.

Колірна гама

Головний орієнтир при виборі палітри – це природність. Такий ремонт ніколи не виглядатиме дешево чи штучно. Найбільш популярні й універсальні кольори:

  • сірий (колір бетону);
  • чорний і білий;
  • теракотовий;
  • бежевий;
  • цегляний.

Стелі роблять переважно білими, іноді з дерев'яними балками. Цікаво виглядають і бетонні плити без додаткової обробки. Стіни – це місце, де можна дати волю фантазії. Наприклад, зробити одну акцентною, пофарбувавши її в контрастний колір: синій, темно-червоний, коричневий. Крім того, за допомогою різних колірних рішень виділяють функціональні зони: столову, робочу, зону зберігання та ін.

Рекомендація: Найбільш вдалі акцентні кольори – це жовтий і синій.

Маленькі приміщення не слід робити темними. Вибирайте світлу і нейтральну палітру. Насичені кольори потребують достатньої кількості вільного простору.

Меблювання і техніка

Меблі можуть бути і надсучасними, і антикварними: стиль базується на контрастах. Витончений глянцевий гарнітур відмінно поєднуватиметься з грубими дерев'яними (або під дерево) полицями або стільницею. Вишукані стільці з оксамитовою оббивкою виділятимуться на тлі грубої цегляної стіни. Головне – функціональність і почуття міри.

Кухні лофт намагаються не перевантажувати зайвими меблями. Для них часто вибирають одноярусні гарнітури з відкритими полицями замість звичних навісних шаф. Але тверезо оцініть свої сили: чи зможете ви щодня підтримувати порядок серед численних баночок, пляшок і упаковок?

Ще один вдалий варіант – верхні секції до стелі. Вони місткі і роблять кухню візуально вищою.

Фасади виготовляють переважно з ДСП, МДФ, шпонованих і HPL плит. Якщо ви зупинилися на деревному декорі, вибирайте варіант, максимально наближений до масиву за візерунком і структурою. Також популярні однотонні матові і глянцеві поверхні, імітації бетону, каменю, металу. Підходять і рамкові фасади, і плівкові з акуратним фрезеруванням-рамкою. Доповніть їх масивною лицьовою фурнітурою або встановіть механізми для фасадів без ручок.

Пограйтеся з кількома декорами. Вишукано виглядатиме гарнітур, де частина фасадів – шпоновані, а частина – однотонні матові.

На кухні встановлюють стільниці на основі ДСП, з компакт-плити, натурального або штучного каменю. Подбайте про функціональне наповнення: карго, колони, магічні кути. Обідній стіл із дерева або скла добре доповнять мінімалістичні табурети і стільці, іноді яскравих кольорів (жовті, червоні, фіолетові).

Поєднання необроблених рельєфних поверхонь і сучасної техніки – характерна риса лофту. Водночас ретро-холодильник або кольоровий чайник зроблять інтер'єр більш барвистим. Завжди в центрі уваги опиняється витяжка – груба промислова або модель простої, строгої форми.

Мийки вибирають переважно з нержавіючої сталі. Також оригінально виглядають моделі з кераміки. Їх доповнюють високими змішувачами з хромованою поверхнею. Якщо інтер'єр оформлений у стилі автентичного, «старого» лофту, зверніть увагу на бронзові та латунні моделі.

Правильне освітлення

Дизайн кухні лофт передбачає багато світла – природного і штучного. Однією великої люстрою по центру не обійтися. Доповніть її локальним освітленням. Це може бути LED-підсвічування під верхніми шафами або невеликі світильники над робочою поверхнею. Органічно виглядатимуть трекові системи, лампи з металевими та скляними плафонами, підвішені на довгих кабелях, ретро-лампи Едісона, прожектори. Щоб приміщення не було незатишним і похмурим, як завод або цех, вибирайте прилади з нейтральним або теплим світлом.

Текстиль

Іноді здається, що лофт узагалі не дружить із текстилем. Тому і штори в ньому – необов'язковий елемент. Якщо є можливість, вікна залишають відкритими, але такий варіант далеко не для всіх. Однаково підійдуть лаконічні римські штори, прямі портьєри, напівпрозорі фіранки на металевих кільцях. Головне – строгий фасон і натуральні тканини. Бахрому, рюші, підхвати та пишні складки краще залишити для провансу. Замість них відчуття затишку створять сидіння стільців із м'якою оббивкою або килимок на підлозі.

Декор і аксесуари

Стильні аксесуари створять у приміщенні особливу атмосферу. Це:

  • антикварні кавомолки, ваги, годинники;
  • мідні сковорідки, каструлі, інше кухонне начиння;
  • вінтажні предмети з фабрик і заводів;
  • скляні баночки для спецій і пляшки;
  • дорожні знаки, графіті;
  • домашні рослини та ін.

Водночас важливо залишити вдосталь вільного місця. Досить кількох вдалих штрихів.

Дизайн кухні в стилі лофт 2020: ідеї та тренди

Розглянемо приклади оформлення, які надихнуть вас на створення власного проекту.

Дизайн маленької кухні

Завдяки ретельно продуманому плануванню та освітленню стиль вдасться втілити і в невеликому приміщенні. Щоб не захаращувати його шафами, закріпіть відкриті полиці на різному рівні. Встановіть релінги з гачками і навісними поличками. На прикладі нижче також є мобільний стелаж, який у разі потреби можна переміщувати для звільнення простору:

Кухня в стилі лофт: тренди 2020

Дизайн кухні-вітальні

А це фото кухні лофт, об'єднаної з вітальнею. Обидві функціональні зони оформляють в одній колірній гамі. Для зонування використовуються стаціонарні та мобільні перегородки, освітлення, а також предмети меблів: дивани, стільниці, барні стійки, острівні модулі. Важливо подбати про чистоту повітря і встановити потужну витяжку.

Дизайн кутової кухні

Кутове планування дозволить задіяти весь вільний місце з максимальною користю. У нижні секції можна встановити магічні кути. Простір уздовж 2 інших стін звільняється. Цей приклад цікавий і з точки зору колірного оформлення: яскраві жовті акценти роблять лофтовий інтер'єр не таким суворим і похмурим. Цікаво виглядає поєднання закритих шафок і відкритих полиць.

Фартух для кухні

Нижче – фото кухні в стилі лофт із плиткою зі стилізацією під цеглу. Такий фартух практичний і невибагливий у догляді. Плитка простіша в укладанні, набагато менше важить і не краде простір. Нею можна оформити і стіну повністю, і її окрему частину (в нашому випадку – робочу зону). 

Кухня в стилі лофт: тренди 2020

Інші матеріали для фартуха – стінові панелі з ДСП, МДФ та ХДФ, натуральний і штучний камінь, дерев'яні панелі.

Підсумки

Лофт на кухні – це функціональність, відкритість і гнучкість. Ви можете запозичити окремі риси стилю і легко адаптувати його під особливості приміщення та свої потреби. Тут відмінно вживаються дух старовини і динаміка нашого часу. Грубі поверхні дерева, бетону і цегли поєднуються з сучасною кухонною технікою. Натуральні кольори, продумане освітлення всіх функціональних зон, кілька вінтажних штрихів – і кухня з індустріальним характером готова!

Маленькі приміщення не варто робити темними. Вибирайте світлу і нейтральну палітру. Насичені кольори потребують достатньої кількості вільного простору.