Дизайн кухні 2020 у 10 трендах

Кухня – це місце, яке традиційно асоціюється з домашнім затишком. Саме ідеї максимального комфорту підпорядкований інтер'єр кухні 2020.

Кухня – це місце, яке традиційно асоціюється з домашнім затишком. Саме ідеї максимального комфорту підпорядкований інтер'єр кухні 2020. У кількох словах його можна описати так: дизайн вторинний, головне – практичність. Дизайнери та меблярі віддають перевагу мінімалізму і природності, вибирають натуральні матеріали і текстури, відмовляються від усього зайвого заради функціональності. Розберімо сучасні тенденції у дизайні кухні та розгляньмо 10 головних трендів.

1. Усе геніальне – просте

Для кухні 2020 характерні прості форми, геометричність і мінімум декоративних елементів. У інтер'єрі немає нічого надмірно вигадливого чи такого, що відволікає увагу. Фасади переважно гладкі або рамкові (можна з ледве помітними лаконічними фрезеруваннями). Іноді шафи роблять такими, щоб вони практично зливалися зі стінами: це створює враження легкості і візуально розширює простір.

Від лицьової фурнітури краще відмовитися взагалі або зробити її невидимою. Згадаймо, що великі, помітні аксесуари – це антитренд кухні 2019. Прагнення до простоти з кожним роком посилюється, і з'являється все більше рішень для фасадів без ручок:

  • профілі Gola;
  • механізми Push to Open;
  • фрезерування в торці.

Відповідно, популярними стильовими рішеннями цього року будуть мінімалізм і міська класика. Також любителям класики напевно припаде до душі англійський стиль. Він затишний і камерний, гарнітур у ньому дерев'яний або під дерево, а фасади з виразною рамкою. Крім того, тут можна дозволити собі більше аксесуарів, наприклад, handmade чи антикваріат.

2. Планування: цікаві крайнощі

Незалежно від стилю, планування має бути раціональним. Популярність набирають лінійні гарнітури зі вбудованою технікою. Для контрасту подивіться фото кухні 2018: тут часто можна побачити складні Г- або П-подібні планування і навіть барні стійки. Від усього цього зараз краще відмовитися.

Головне в процесі проектування – продумати розташування варильної поверхні, мийки та холодильника (так званий робочий трикутник). Найбільш комфортний варіант – коли відстань між цими функціональними зонами не перевищує двох відстаней витягнутої руки. Організувати простір за правилом трикутника допоможе острівний модуль (детальніше в наступному пункті).

Зі скандинавського стилю до нас прийшла мода на кухні до стелі, або 3-рівневі (до речі, звідти ж ми запозичили рамкові фасади з витонченими фрезеруваннями). Таким чином ми можемо задіяти простір із максимальною користю і розвантажити нижній ярус. Зокрема, верхні шафки підійдуть для зберігання кухонного начиння або техніки, якою господарі користуються нечасто.

3. Кухонний острів

Як продовження попереднього пункту окремо зупинимося на кухонному острові. Він відмінно доповнить трендовий лінійний гарнітур: його можна використовувати як додаткове місце для зберігання кухонного приладдя і як обідній стіл або ж вмонтувати туди мийку/плиту (в такому разі заздалегідь подбайте про підведення комунікацій). Цікаво, що популярність острівних модулів продемонстрували ще тенденції кухні 2019 року. Зараз тренд тільки посилився.

4. Все приховано

Цього року дизайнери та меблярі поставили собі за мету максимально приховати кухонне начиння і невелику побутову техніку за фасадами. Реалізувати задумане можна за допомогою ретельно продуманого наповнення (карго, кошиків, колон) і різноманітних систем зберігання. Кавомолки, хлібопічки, блендери і посуд не повинні захаращувати простір.

Можна піти ще далі і приховати... саму кухню! З цим завданням відмінно впораються розсувні двері. У квартирах-студіях для зонування простору (в нашому випадку кухні та вітальні) використовуються стелажні системи, і що більш «легкими» будуть ці конструкції, то краще! Якщо підійти до цього тренду менш радикально, то за фасадним полотном, яке зсувається вбік, можна заховати окремі секції або робочу поверхню. 

5. ... але це не точно!

Винятком із попереднього правила будуть відкриті полиці, стелажі та верхні секції зі склом. Оригінальним рішенням стануть модульні системи Mensola з наповненням із ДСП або скла. Вони нададуть інтер'єру легкості, а також поділять простір на функціональні зони.

6. Зміщуємо акценти

Те саме стосується і техніки – її можна не ховати, а красиво обіграти. В мінімалістичному інтер'єрі меблі лаконічні та стримані, тому акцент зміщується на інші предмети. Нехай це будуть стильна варильна поверхня і духовка з однієї серії, мийка з оригінальним змішувачем або великий холодильник.

7. Тотальна смартизація

Якщо вже мова зайшла про техніку, то інтер'єр неможливо уявити без різноманітних smart-рішень. Сучасна кухня відмінно вписується в концепцію «розумного будинку»: тут і моделі з дистанційним керуванням, і інноваційні прилади (варильні поверхні зі вбудованим меню чи духовки, які транслюють приготування страви на екрані), і можливість увімкнути улюблену музику через Bluetooth! Так процес приготування їжі або миття посуду буде набагато приємнішим

8. Матеріали та кольори

Еко-стиль зміцнює свої позиції: у тренді натуральні матеріали та їх імітації. Особливу увагу приділіть матеріалам із натуральної деревини – шпону, фанері, меблевому щиту. Вони практичні та гармонійно поєднуються з модним білим кольором. Примітно, що найбільш стильні кухні 2019 року теж були білими. Крім дерева, природності інтер'єру нададуть текстиль (наприклад, лляні фіранки та скатертини), натуральний і штучний камінь, а також кімнатні рослини.

Які кольори кухні зараз у моді? Крім нейтрального білого, це:

  • різні відтінки сірого і коричневого;
  • нюдові бежеві;
  • запорошений зелений;
  • небесно-блакитний;
  • глибокий синій та ін.

Це лише кілька варіантів, головне – дотримуватися принципів природності та гармонії. Чи повинен інтер'єр бути монохромним (витриманим в одному кольорі), дизайнери чітко не визначилися. Але вибравши білий і розбавивши його іншими кольорами, ви точно не прогадаєте!

9. Суперматові поверхні

Є стереотип, що матові поверхні непрактичні та легко брудняться, проте це не так. На ринку представлений великий вибір довговічних, простих у догляді матових покриттів і матеріалів, зокрема панелі Fenix NTM. Вони стійкі до вологи та перепадів температури, на них не залишаються відбитки пальців, а поверхня має унікальну здатність до відновлення: дрібні механічні пошкодження буквально зникають із неї під впливом тепла! Матові поверхні ефектно виглядають у поєднанні з елементами з дерева. 

10. Тонкі стільниці

Ще один «кухонний» стереотип говорить, що чим товща стільниця, тим вона довговічніша і міцніша. Такі матеріали як компакт-плита і штучний камінь зруйнували цей міф. До того ж із каменю можна створити безшовну стільницю, яка переходить у фартух, а це і гігієнічно, і стильно.

Підсумуємо: модні кухні 2020 прості, функціональні та створені для комфорту своїх власників. Ну хіба може бути краще?