Дивіться вгору: незвичайні варіанти оформлення стелі

Матеріали, тренди, тонкощі оздоблення в різних приміщеннях.

Оформлення стелі донедавна обмежувалося нанесенням побілки чи поклейкою нейтральних шпалер. По центру розміщували велику люстру або світильник, і дизайн вважався завершеним. Здавалося б, навіщо винаходити щось надзвичайне там, де можна заощадити час, зусилля та гроші? Адже ми особливо й не дивимося вгору. Більше значення надається меблям, декору, оздобленню стін і підлоги. Але дрібниці вирішують все, тож сучасні дизайнери в пошуку оригінальних альтернатив. Розглянемо, як красиво оформити стелю, щоб усі пазли інтер'єру склалися в ідеальну картинку.

Популярні варіанти оформлення стель

Почнемо з поширених способів оздоблення. Серед них є і бюджетні, і більш дорогі та незвичайні. Ми розглянемо плюси і мінуси кожного варіанту, приклади та лайфхаки, які допоможуть в оформленні інтер'єру.

Побілка та фарбування

Класику ніхто не скасовував. Ці способи одні з найбільш бюджетних, але водночас трудомістких і «брудних». Щоб досягти рівного кольору, потрібна бездоганна точність та акуратність. І готуйтеся до масштабного прибирання.

При побілці на стелю наноситься спеціальний розчин (крейдяний, вапняний або готова паста). Нерівності, подряпини та тріщини обробляють штукатуркою. Потім поверхню покривають ґрунтовкою, шпаклівкою і тільки після цього – побілкою. Вона виглядає просто, але охайно. З недоліків – відносна недовговічність. Покриття може потріскатися, а жовті плями від вологи проступлять навіть крізь товстий шар. Утім, будь-який недолік можна перетворити на перевагу. Є стилі (прованс, шеббі-шик, вінтаж), де цінуються зістарені поверхні зі слідами часу, й інтер'єр від цього лише виграє. Також побілка підходить для скандинавського стилю, еко-стилю та мінімалізму.

З фарбою та сама історія, але ви можете експериментувати з кольорами і фактурами. Яскраве оформлення стелі в квартирі стане акцентом усього проекту. Водостійка фарба підходить для приміщень із підвищеною вологістю – кухні і ванної. Обмежень щодо стилів немає, все залежить від вибраної палітри. Серед мінусів варто згадати ризик появи тріщин при неякісній підготовці поверхні.

Важливо: Для низьких стель не рекомендується використовувати темні і теплі відтінки. А холодні та світлі відтінки, навпаки, зроблять їх візуально вищими.

За допомогою трафарету візерунок на стелю можна нанести навіть власноруч. Найпростіше працювати з плитами з гіпсокартону: ви спочатку розмальовуєте їх, а вже потім монтуєте на стелю. Балансувати з пензлем або балончиком у руках, стоячи на драбині, буде складніше.

Дерев'яні балки і рейки

Завдяки еко-трендам сфера застосування дерева постійно розширюється. Стельові балки стали must-have для кантрі, лофту, середземноморського стилю. Інколи це невід'ємна частина конструкції будинку, інколи – суто декоративний елемент. Особливо ефектно вони виглядають у високих мансардних приміщеннях. Іноді інтер'єр доповнюють такими ж дерев'яними стовпами. Зручність полягає в тому, що під балки можна замаскувати комунікації та труби. Інші корисні функції:

  • Зонування простору;
  • Встановлення вбудованого підсвічування;
  • Маскування стиків між покриттями;
  • Кріплення тканинних перегородок, підвісних світильників та ін.
  • Дерево можна пофарбувати у тон стелі або в контрастний колір, а також просто покрити лаком або маслом.

    Для розкішних кабінетів, більярдних і бібліотек використовуються кесонні стелі. Вони бувають у вигляді сот, квадратів, прямокутників. Розкладка може мати і зовсім унікальну композицію, розроблену спеціально для вас, але коштуватиме досить дорого.

    Поклейка шпалер

    Шпалери доступні, з ними легко працювати, а кольорів та малюнків так багато, що рішення знайдеться для кожного проекту. Зазвичай використовуються достатньо важкі флізелінові та вінілові шпалери, для ванних кімнат і кухонь – миючі. Популярні різноманітні об'ємні тиснення, комбінації кількох кольорів та орнаментів, рельєфні шпалери під фарбування. Геометричні й абстрактні принти, а також тиснення допоможуть замаскувати незначні нерівності, але підготовчих робіт не уникнути. Шпаклювання, шліфування, ґрунтування... Чим тонші шпалери, тим рівнішою має бути основа.

    Ідеї оформлення стелі не обмежуються гладкими світлими шпалерами. Нестандартно виглядають кімнати з однотонними стінами і візерунчастими стелями або з однаковими принтами. Такі ідеї зі стелею добре реалізувати у високих приміщеннях, наприклад холах. Більше прикладів дивіться на фото.

    Зверніть увагу: Зі шпалерами середньої ширини (приблизно 50-60 см) зручніше працювати, ніж із широкими (від 100 см). Однак стиків буде більше, і покриття виглядатиме не таким монолітним.

    Серед мінусів – невисока стійкість покриття, ризик розходження швів і трудомісткість процесу, особливо при самостійній роботі. Не можете визначитися, як оформити стелю в квартирі – шпалерами чи фарбою? Є компроміс – рідкі шпалери. У чому їхня зручність?

  • Суміш лягає як суцільне полотно;
  • Не потрібно турбуватися про акуратність стиків і збіг малюнків;
  • Рідкі шпалери маскують незначні дефекти: тріщини, нерівності тощо;
  • На пошкоджену ділянку їх можна нанести заново;
  • Потрібно небагато засобу, не треба витрачатися на шпаклівку;
  • Покриття стійке до вигорання, довго зберігає привабливий вигляд.
  • Натяжні та підвісні стелі

    Натяжні стелі популярні вже багато років. Крім вишуканого та дорогого вигляду, вони відрізняються практичністю. Полотно натягується від стіни до стіни за допомогою профілів і створює бездоганно рівну поверхню. У разі форс-мажору воно утримає небажану вологу і захистить приміщення від затоплення. Однак мінуси також є. Для монтажу доведеться звернутися до професіоналів зі спеціальним обладнанням. Полотно делікатне, боїться механічних пошкоджень, легко проколюється гострими предметами.

    Оформлення обійдеться недешево, але сучасний дизайн стель не перестає дивувати. Вони бувають одно- та багаторівневими, однотонними і з фотодруком, з ефектом зоряного неба або 3D-ефектом.

    Підвісні конструкції – оптимальне рішення в середньому ціновому сегменті. На дерев'яний або металевий каркас кріпляться оздоблювальні матеріали:

  • Плити з мінерального волокна;
  • Касети з алюмінію та сталі;
  • Дзеркальні панелі;
  • Металеві або дерев'яні рейки.
  • Ви легко приховає проводку та комунікації, а також отримаєте безліч можливостей для організації освітлення.

    Плитка з пінополістиролу й інші рішення

    Пінополістирольні плити за характеристиками схожі на шпалери, але стійкі до вологи і дозволяють коригувати невеликі нерівності. Вони легкі, просто клеяться, бувають різних форм і кольорів. Це імітації дерева, мармуру, інших матеріалів. Декору з пінополістиролу можна надати вигляду справжньої ліпнини, покривши його фарбою на водній основі. Фігурні карнизи, розетки, барельєфи та панно будуть доречні у класичних стилях.

    Є й інші ідеї оздоблення стелі: підшивні МДФ і ДВП, ПВХ-панелі, гіпсокартон. Далі ми зупинимося на специфіці оформлення різних кімнат.

    Дизайн стелі залежно від типу кімнати

    Незважаючи на те, що в дизайні квартири чи будинку ми намагаємося дотримуватися єдиної стилістики, у кожного приміщення є свої особливості. Для кухні та ванної це перепади температури і вологості, для вітальні та спальні – здебільшого естетичні характеристики.

    Вітальня

    Це кімната, де завжди кипить життя, тому дизайну приділяється значна увага. З перелічених варіантів підходить будь-який. Потрібно розширити простір? Вибирайте дзеркальну або глянцеву натяжну стелю та неодмінно світлі відтінки. Хочеться експериментів і чогось нестандартного? Створюйте багаторівневі конструкції, доповнюйте їх підсвіткою, комбінуйте покриття для зонування простору.

    Спальня

    Оздоблення спальні має налаштовувати на відпочинок. Гармонійно виглядають спокійні, пастельні відтінки. Для середземноморського і прованського стилю характерні дерев'яні балки. Їх можна пофарбувати у блакитний, лавандовий, кремовий та інші ненав'язливі, приємні для очей кольори. Також для спальні підходять МДФ-панелі, рельєфна плитка, натяжні стелі. Не поспішайте відмовлятися від фарби та побілки: часто прості рішення найбільш правильні. Простоту фону компенсує оригінальна люстра. А ось від дзеркал краще відмовитися. Відображення привертає занадто багато уваги та може викликати дискомфорт.

    У дитячій кімнаті вмикайте політ фантазії. Шпалери з малюнками й ефектом світіння, вінілові та дзеркальні наклейки, яскраві люстри – доречно все, що малюкові до душі.

    Ідея: Створіть у дитячій зоряне небо. Є безліч способів різної вартості і рівня складності: фосфорні наклейки, люмінесцентна фарба, шпалери, оптоволокно, світлодіоди та ін. Маленьким мрійникам ідея точно сподобається!

    Кухня

    Випари, перепади температури та вологості диктують особливі вимоги до оформлення кухні. Матеріал має бути немарким і простим у догляді, оскільки в процесі приготування страв на нього потрапляють краплі жиру, води, соку. Побілка і шпалери недовговічні. Вони схильні до відшарування, появи плям і грибка. З недорогих способів підійдуть полістирольна плитка (ламінована) і ПВХ-панелі. Можна використовувати і спеціальну водоемульсійну фарбу. Натяжні та підвісні конструкції найбільш практичні, однак коштують дорожче.

    Ванна кімната

    У ванній вимоги до вологостійкості і довговічності ще посилюються. Через постійні випари, ризик розмноження бактерій і появи грибка доведеться відмовитися від побілки, шпалер, гіпсокартону, ДСП. А ось натяжні та рейкові стелі впораються з несприятливими чинниками та будуть простими у догляді. Дзеркало візуально розширить ванну і зробить її світлішою.

    Підсумуємо інформацію в таблиці.

    Дизайн стелі в інтер'єрі 2021

    На завершення – трендові ідеї для стелі:

  • Перехід покриття на стіну. Це ефектний прийом, який має узгоджуватися з розстановкою меблів. Натяжні покриття, шпалери, рейки, які «перетікають» з однієї поверхні на іншу, розділять простір на функціональні зони і стануть стильним акцентом. Оригінально виглядають легкі рейкові перегородки з переходом на стелю. Це універсальне рішення, яке підходить для квартир-студій, спалень, офісів.
  • Багаторівневість. Перепад рівнів – відмінний спосіб зонування. Він доречний скрізь: від віталень, суміщених із кухнями, до спалень, де господарі хочуть оригінально оформити стелю над ліжком.
  • Відкриті комунікації. Іноді відсутність декору – це також декоративний прийом. У хай-теці, лофті, мінімалізмі вентиляційне обладнання, електропроводку, труби використовують як акцентні елементи. Іноді їх фарбують, щоб зробити виразнішими.
  • Увага, світло! 1 люстра по центру не завжди вирішує питання якісного освітлення. Крім того, різні функціональні зони потребують різного рівня освітленості. Рейкові світильники з поворотними спотами, лаконічні точкові моделі, LED-стрічка, лампи Едісона з теплим бурштиновим світлом – вибір величезний.
  • Більше дерева. Ми вже згадували про еко-тренди та популярність деревини. Йдеться не тільки про балки, рейки і кесони. Дизайнери створюють нестандартні конструкції-решітки, використовують спили, розпис, різьблення. У невисоких приміщеннях замість квадратних балок можна використовувати дошки.
  • Підсумки

    Плануючи ремонт, обов'язково продумайте, як оформити стелю: від неї залежить цілісність проекту, загальне враження та ваш комфорт. Переконайтеся, що дизайн стель в квартирі вписується у стилістику та колірну гамму. Пам'ятайте про помірність: декоративні панелі, об'ємні конструкції, шпалери з виразним малюнком не потребують вигадливих люстр і світильників. Також потрібно врахувати вагу і тип декору, безпечність його монтажу.