Камін в інтер'єрі: данина класиці чи моветон?

Різновиди, варіанти оформлення і все, що потрібно знати перед встановленням.

Ніщо так не асоціюється з домашнім затишком, як вогнище, незалежно від того, справжнє це полум'я чи його імітація. Цей образ давно закріпився на підсвідомому рівні. Але чи доречний камін в сучасному інтер'єрі? Як «вписати» його в обстановку таким чином, щоб вона стала теплою та гармонійною, а не пафосною? На всі ці запитання відповімо далі.

Різновиди сучасних камінів

Існує кілька класифікацій. Одна з них базується на використовуваних паливних матеріалах. Каміни бувають:

  • Твердопаливними;
  • Біопаливними;
  • Газовими;
  • Електричними;
  • Декоративними.
  • Кожен із них складається з топки (відкритої або закритої), димоходу (прямого або похилого) та порталу. Втім, повноцінний димохід потрібен тільки для твердопаливних моделей. Вони мають найвищий ККД, добре прогрівають великі приміщення і краще справляються зі своїм основним завданням. Конструкції із закритими дверцятами набагато ефективніше використовують теплову енергію (ККД досягає 75%) і більш безпечні. Газові, біо- та декоративні моделі виконують скоріше естетичну функцію.


    Важливо: При будівництві димоходу подбайте про герметичність швів, оскільки потрапляння повітря зменшить тягу. Димову трубу краще вибирати круглу: завдяки відсутності кутів у ній не осідатиме сажа.

    Особливості конструкції

    Наступна класифікація заснована на особливостях конструкції, переважно на формі топки. Виділимо такі типи камінів:

  • 3-сторонній. Він отримав свою назву з огляду на кількість скляних стінок, крізь які видно полум'я. Такий вбудований камін в інтер'єрі часто є частиною перегородки між кімнатами або функціональними зонами. Він зустрічається у вітальнях, їдальнях, спальнях, має відмінну тепловіддачу і швидко нагріває приміщення.
  • 2-сторонній. На відміну від попереднього типу, тут 2 відкриті стінки з вогнетривкого скла. Це оптимальне рішення для квартир-студій і тих, хто не може визначитися, в якій кімнаті встановити камін. Насолоджуйтеся виглядом вогнища, перебуваючи в різних приміщеннях.
  • Центральний (4-сторонній). Це найбільш неординарні та сучасні каміни в інтер'єрі. Встановлення по центру гарантує відмінний огляд із будь-якої точки. Пам'ятайте, що такі моделі потребують потужної тяги і чутливі до протягів. Із міркувань безпеки навколо них потрібно залишити по 1 м вільного простору з кожного боку.
  • Класичний (з 1 фасадом). Класичний камін в сучасному інтер'єрі так само актуальний. Доповніть його свічниками або дзеркалом на протилежній стіні, повісьте зверху картину чи великий годинник.
  • Фальш-камін. Здебільшого це ніша з гіпсокартону з електрокаміном усередині. Для просторого приміщення підійде конструкція в натуральну величину, для маленького – зменшена копія. Уникайте відвертої бутафорії.
  • Також існують вертикальні, напівкруглі, мініатюрні моделі, каміни-буржуйки й інші різновиди. Ми розглянули тільки найпоширеніші.


    Тип монтажу

    За типом монтажу камін для інтер'єру може бути:

  • Пристінним;
  • Вбудованим і навісним;
  • Корисно знати: Стіна, в яку встановлюється камін, повинна мати товщину не менш ніж 60 см. Температура у дров'яних моделях може досягати 600 ˚С, тому матеріал має бути стійким до нагрівання.

  • Кутовим;
  • Центральним (острівним);
  • Підвісним.
  • Залежно від матеріалу облицювання каміни бувають кам'яними, мармуровими, металевими, кахельними, обшитими дерев'яними панелями, скляними та ін.

    Зверніть увагу: основа має бути зроблена з вогнетривкого матеріалу!

    Де розмістити камін в інтер'єрі будинку?

    Визначившись із типом, перейдемо до розташування. Класичний варіант – це каміни в інтер'єрі будинку, розташовані біля капітальних стін, подалі від коридорів, сходів і протягів. Розглянемо варіанти оформлення для різних кімнат.

    Дизайнерський камін у вітальні та їдальні

    Що може бути краще, ніж зібратися разом із гостями біля вогнища? Звичайні обід або вечеря одразу стануть святковими. У вітальні та їдальні камін стає центром всієї композиції, тому вкрай важливий красивий дизайн. Розмір і форма залежать від планування та площі приміщення, однак найкраще виглядають великі конструкції з камінними полицями. До речі, над ними можна повісити телевізор.


    Електрокамін в сучасному інтер'єрі квартири стане справжньою знахідкою, оскільки дров'яний неможливо встановити з технічних причин. Із доступних і поширених альтернатив також газові моделі та фальш-каміни (наприклад, із кімнатними рослинами, свічками та іншими стильними аксесуарами всередині порталів).

    Сучасний дизайн каміна для спальні

    Один лише вигляд полум'я, не кажучи вже про приємне потріскуванні дров (якщо це приватний будинок), створює відчуття комфорту та захищеності. Ергономічне рішення для спальні – настінна або вбудована в нішу конструкція. Якщо в кімнаті досить вільного простору, обладнайте повноцінну камінну зону з кріслами та журнальним столиком.

    Контрастно оформлена зона розбавить пастельно-ніжну палітру спальні і стане головним акцентом.

    Камінна кімната-кабінет

    У кабінетах і спальнях, де часто бракує вільного місця, популярні кутові конструкції – симетричні й асиметричні. Симетричний дизайн камінів у домі підходить для традиційних стилів, асиметричний – для сучасних. Втім, це досить умовно. Також зверніть увагу на навісні моделі: вони займають не набагато більше місця, ніж картини в рамах. У вас буде чудова нагода на кілька хвилин відволіктися від роботи та розслабитися. У поєднанні з масивними дерев'яними меблями і стелажами з книгами у красивих палітурках камін в інтер'єрі квартири або будинку виглядає розкішно.

    Інші варіанти оформлення каміна в інтер'єрі

    Безумовно, наш перелік не є вичерпним. Каміни в сучасному інтер'єрі використовуються в лоджіях, кухнях-вітальнях і навіть ванних! Є варіанти, які помістяться і в невеликих передпокоях. Складені в ніші або на спеціальній підставці дрова нададуть особливого шарму.

    Інтер'єри з камінами в різних стилях

    Камін відмінно доповнить інтер'єр у будь-якому стилі. Не поспішайте називати його пережитком минулого. Але щоб отримати цілісну і гармонійну картинку, потрібно правильно підібрати його тип, матеріали, додаткові аксесуари. На черзі – путівник по основних напрямах.

    Каміни в класичному стилі

    Тут актуальні великі дерев'яні, кам'яні та гіпсові портали, колони, ліпнина і різьблення. Безумовно, щоб вийшов класичний інтер'єр, каміна недостатньо. Створіть симетричну композицію. Доповніть дизайн камінів у класичному стилі статуетками, світильниками, підлоговими вазами і свічниками.

    Каміни в інтер'єрі квартири чи будинку в англійському стилі

    Гармонійно виглядають високі каміни в англійському стилі. Саме таким могло б бути приміщення, в якому вечорами Холмс і Ватсон збиралися біля вогню і розгадували заплутані історії. Англійська класика – це меблі з темних порід дерева, велика кількість текстилю і дрібних візерунків (смужка та квіти), а також вогнище. Для декорування підходить усе, що пов'язане з мистецтвом та історією: антикваріат, картини, книги.

    Каміни в стилі прованс

    У провансі часто зустрічається облицювання з каменю. Воно надає приміщенню сільського шарму та романтики, особливо в поєднанні зі стельовими балками й іншими елементами з деревини. Раніше його виготовляли зі спеціального прованського вапняку, але сучасний дизайн каміна більш компромісний. Підійде будь-який камінь спокійних, нейтральних відтінків. Ідеальний варіант – відкриті дров'яні каміни в інтер'єрі заміського будинку. Композицію доповнить сталевий або чавунний сервітер із камінними аксесуарами: совком, щипцями та іншим.

    Каміни в інтер'єрі інших стилів

    Скандинавський стиль, лофт і хай-тек більш лаконічні. Вбудовані каміни в інтер'єрі – якраз те, що потрібно. Камін у сучасному стилі допомагає розбавити холодну, навіть трохи похмуру палітру таких приміщень, водночас залишаючись мінімалістичним і не вибиваючись із загальної картини. Однак у скандинавському стилі камін часто використовується за призначенням, для обігріву. В такому разі встановлюють великі центральні та інші моделі.

    Підсумки: 5 порад щодо оформлення каміна в інтер'єрі

    Каміни в інтер'єрі при правильному оформленні гармонійно виглядають у будь-якому стилі – від класики до лофту. Не завжди є технічна можливість і вільне місце для встановлення звичної твердопаливної моделі. Дизайн каміна в квартирі різноманітний, і ми розглянули безліч альтернатив. Підсумуємо цю інформацію.

  • Оптимальний варіант для міської квартири – електрокамін. Серед переваг – безпечна експлуатація, мобільність, можливість регулювання температури.
  • Водночас не варто розглядати електричну модель як основне джерело тепла – це радше декоративний елемент. Потужності 1 кВт вистачає для обігріву 10 м².
  • Сучасні газові моделі не менш ефективні, ніж дров'яні. Пам’ятайте, що для встановлення дров'яних потрібно обов'язково звертатися до фахівців.
  • При монтажі каміна біля зовнішньої стіни частина тепла витрачатиметься нераціонально. Крім того, приміщення краще заздалегідь утеплити.
  • Облаштуйте лаунж-зону з м'яким диваном, кріслами або пуфами, щоб насолоджуватися теплою і затишною атмосферою своєї оселі.