Як правильно вибрати шафу-купе в передпокій: рекомендації Viyar Bazar

Розглядаємо критерії, планування та приклади.

Шафа-купе стала настільки незамінним елементом передпокою, що без неї годі й уявити сучасну квартиру чи будинок. Де зберігати верхній одяг і взуття, куди ще заховати парасолі, головні убори та сумки? Крім своєї основної функції, зберігання речей, шафа виконує ще одну. Вона є своєрідною візитівкою дому. Зазвичай це перший предмет меблів, який ми бачимо при вході. Відштовхуючись від його дизайну, ми складаємо уявлення про смаки господарів і про інтер'єр загалом. З'ясуємо детальніше, як підібрати шафу-купе в передпокій.

Основні критерії

Думаючи над тим, яку шафу вибрати в передпокій, ми насамперед розглядаємо саме моделі з розсувними дверима. Чим зумовлена їхня популярність?

  • Компактність. Для відкривання не потрібне вільне місце спереду: двері просто зсуваються вбік легким плавним рухом.
  • Свобода дизайну. Завдяки різноманітності матеріалів і видів художньої обробки наповнення ви знайдете рішення для будь-якого стилю.
  • Місткість. Гардеробне наповнення дозволяє зручно та раціонально розмістити всередині все необхідне.
  • Перейдемо до характеристик, на які потрібно звернути увагу перед купівлею меблів.

    Розміри

    Передпокій – це здебільшого невелике приміщення, тому і меблі повинні бути компактними. Оптимальним рішенням буде виготовити їх на замовлення. Ви самі вказуєте габарити виробу, продумуєте внутрішні секції та підбираєте оформлення. Компактна 2-дверна модель поміститься практично в будь-якому приміщенні.

    Стандартною вважається глибина 60-70 см. Для маленької та вузької кімнати підійде конструкція глибиною приблизно 50 см. Вона не захаращуватиме простір і при правильному проектуванні відмінно впорається з головним завданням – зберіганням речей.

    Зверніть увагу: Для установки фурнітури знадобиться 10 см простору всередині корпусу. Отже, корисна площа шафи глибиною 50 см становитиме лише 40 см.

    Для розміщення верхнього одягу на плічках такої глибини недостатньо, тому штангу доведеться замінити висувними мікроліфтами.

    Мінімальна ширина для встановлення розсувної системи – 120 см. Якщо місця ще менше, придивіться до розпашних моделей.

    Функціональність

    Містка шафа в передпокій починається з функціонального гардеробного наповнення, і ми вже згадували про нього вище. Крім штанг і мікроліфтів, це:

  • Пантографи (гардеробні ліфти);
  • Стаціонарні, висувні, навісні полиці;
  • Висувні шухляди;
  • Кошики та карго;
  • Полиці для взуття й інші комплектуючі.
  • Планування шафи-купе в передпокій традиційно включає 3 відсіки: для сезонного одягу, аксесуарів та взуття. До речі, саме наявність полиць для взуття тут критично важлива, на відміну від спальні, вітальні й інших кімнат. Там також можна зберігати засоби для догляду за взуттям. Найбільш практичні сітчасті моделі, що гарантують хороше провітрювання речей.

    Порада: Для максимальної зручності обладнайте внутрішні відсіки підсвічуванням із сенсорними вимикачами (наприклад, на відкривання дверей).

    Матеріали

    Найбільш затребуваний і доступний матеріал – це ламіновані ДСП. Оптимальна товщина плит – 16 мм. Рідше використовуються листи завтовшки 18 мм. Матеріал досить практичний, легкий в обробці та догляді. Завдяки великій палітрі декорів (деревних, однотонних, фантазійних) створюють вироби з унікальним дизайном.

    Фасади виготовляють з ЛДСП, дзеркала, скла. Отже, двері бувають суцільними, дзеркальними та прозорими. Передпокій з дзеркальною шафою-купе, крім очевидної переваги – повноцінного дзеркала в повен зріст – має ще один плюс. Він здається просторішим. Дзеркальні двері можна прикрасити піскоструминним малюнком, вибравши його з готових каталогів або розробивши макет самостійно. Оригінально виглядають комбіновані фасади, де поєднуються кілька матеріалів одразу.

    Варіанти конструкції

    За типом конструкції є такі варіанти шаф-купе в передпокій:

  • Корпусні. Дорожчі моделі, оскільки для їх виготовлення потрібно більше матеріалів. Головна перевага – можливість перестановки.
  • Вбудовані. У вбудованих і напіввбудованих моделях відсутні деякі елементи конструкції (задня стінка, дах, боковини тощо). Їхню функцію виконують стіни, стеля та підлога.
  • Якщо в приміщенні є вільна ніша, для неї не знайти кращого застосування, ніж вбудована шафа-купе. Передпокій не виглядатиме захаращеним, а кожен квадратний метр буде задіяний із користю. Єдина складність – неможливість переміщати меблі.

    Крім того, конструкція буває лінійною та кутовою. Остання теж має кілька варіацій, залежно від форми дверного полотна й особливостей корпусу:

  • Трикутна;
  • Трапецієвидна;
  • Радіусна (вигнута й увігнута);
  • Із прямокутним вирізом.
  • З точки зору економії простору кутові моделі шаф-купе в передпокій будуть найбільш оптимальним рішенням. Вони легко помістяться в маленьких коридорах, де бракує місця для лінійних. А ось під час перестановки виникнуть незручності, оскільки варіантів для розміщення таких меблів не так уже й багато. Тому визначте, що для вас у пріоритеті, – компактність чи мобільність.

    Як підібрати колір шафи в передпокої

    При виборі декорів керуйтеся стильовим і колірним оформленням кімнати, а також кількістю світла. В умовах недостатньої освітленості краще використовувати світлі кольори та глянцеві поверхні. Цей прийом допоможе візуально розширити простір. Також у маленькому приміщенні будуть доречні дзеркальні фасади і контрастні поперечні смуги.

    Яким яскравим не був би інтер'єр, рекомендується використовувати не більш ніж 3 кольори. Якщо ви віддаєте перевагу стриманому дизайну, вибирайте декори, наближені до оздоблення стін і підлоги. Хочете, щоб шафа-купе в передпокій стала домінантою інтер'єру? У цьому допоможе контрастне оформлення.

    Важливо: Пам'ятайте про колірну єдність корпусів меблів. Якщо у приміщенні, крім шафи, є комод, консольний столик або інші предмети, для них слід використовувати той самий декор.

    Інтер'єр передпокою з шафою-купе: приклади оформлення

    Розглянемо кілька вдалих проектів. Надихайтесь і використовуйте ці ідеї у себе вдома.

    Гра контрастів

    Світлий коридор з шафою-купе, виконаною в насиченому декорі Темний венге, виглядає цікаво, незважаючи на досить стриману палітру. Внутрішні полиці виготовлені з ДСП в молочному кольорі. Це ще більше підкреслює красу фасадів. Зверніть увагу на оформлення дверей, що перегукується з дизайном шафи.

    Завжди актуальне дзеркало

    Дзеркальне наповнення – це класика, яка не втрачає актуальності. Воно легко інтегрується в будь-який інтер'єрний стиль, від хай-теку до провансу. Поєднуйте дзеркало з іншими матеріалами: металом, деревом, каменем. Розміщуйте його навпроти вікна, щоб зробити приміщення світлішим.

    Комбіновані фасади

    Комбіновані фасади урізноманітнять дизайн приміщення та стануть центром композиції. Поєднуйте кілька матеріалів чи один матеріал у різних декорах. Частини стикуються одна з одною за допомогою спеціальних планок. Оригінальний зовнішній вигляд – не єдина перевага таких фасадів. Також варто відзначити зручність ремонту при виникненні пошкоджень: досить замінити лише 1 вставку з дефектом, а не все полотно.

    Підсумки

    Сучасні шафи-купе в коридор стали невід'ємним елементом меблювання. Навіть при невеликих габаритах їх можна зробити місткими і зручними, ретельно продумавши планування та наповнення. Конструкцію можна «підлаштувати» під особливості будь-якого передпокою, зробити звичайною або вбудованою, лінійною або кутовою. Найцікавіша частина – це дизайн фасадів. Вибирайте, що вам більше до душі: шафа, що «маскується» під стіни, або модель із незвичайними дверима, які привертають до себе увагу та можуть багато розповісти про ваш стиль.