Створюємо дизайн з панорамними вікнами для різних приміщень

Насолоджуйтеся видом із вікна та неповторним інтер'єром.

Панорамними називаються вікна, що займають усю стіну від підлоги до стелі. Вперше їх почали використовувати у Франції, а відмінний смак – це те, в чому французам точно не відмовиш! Але наскільки практичним таке інтер'єрне рішення буде в наших квартирах і приватних будинках? Для якої кімнати воно підійде найбільше, і з якими труднощами ви можете зіткнутися? Всі ці тонкощі розглянемо далі.

Плюси та мінуси панорамних вікон

Перше, від чого потрібно відштовхуватися, – безпосередньо панорама. Ідеально, коли це парк, ліс, сад або водойма. Таким ландшафтом можуть похвалитися «видові» квартири в новобудовах, особливо на верхніх поверхах. Скло немовби розмиває межі між пейзажем і самим приміщенням, а природа проникає всередину. Водночас оцініть розташування будинку. Чи не почуватиметеся ви, як на вітрині? Якщо ж це приватний будинок у затишному місці, подбайте про охорону території.

Порада: Обов'язково враховуйте особливості клімату та сторону світу. Найбільш вдалим і світлим буде дизайн квартир з панорамними вікнами на південь і південний захід.

Практично кожен із цих недоліків і ризиків можна звести до мінімуму. Наприклад, спорудити огорожу, якщо в сім'ї є маленькі діти. Значній втраті тепла запобігають сучасні енергозберігаючі склопакети. Паркан навколо котеджу гарантує захист від сторонніх очей. Насолода вишуканим дизайном компенсує витрати на реалізацію проекту.

Види конструкцій

Великі вікна в інтер'єрі відрізняються одне від одного за формою, розміром, способом монтажу й іншими характеристиками. Залежно від особливостей приміщення та планування вони бувають:

  • Класичні. Займають усю стіну або значну її частину, ширина рами у 2-3 рази більша за висоту.
  • Еркерні. Використовуються для скління еркерів – напівкруглих виступів на фасадах будівель.
  • Кутові. Розташовуються на 2 сусідніх стінах. Зустрічаються переважно в приватних будинках. Перепланування та збільшення віконного прорізу в багатоповерхівках потребує погодження у відповідних інстанціях. Сама процедура залежить від матеріалу стін: для панельних, цегляних будинків і будинків з монолітними стінами вона буде різною.
  • Фальш-вікна. «Обманки» для тих, хто живе в індустріальних джунглях, але мріє про красивий вид. Зазвичай оформлюються скляними панелями з підсвічуванням.
  • Наступна класифікація – за типом відкривання. Виділяють розпашні, розсувні та портальні (відчиняються, а потім зсуваються) конструкції.

    Вікна можуть бути з розкладкою і без. Розкладки створюють за допомогою спеціальних профілів, розташованих усередині або ззовні склопакетів. Вони виконують декоративну функцію, формуючи витончені візерунки, а також зміцнюють поверхню. Дизайнерські тенденції прагнуть до мінімалізму, тому конструкції з перегородками зустрічаються лише в певних стилях: класичному, середземноморському, колоніальному.

    Крім класичних варіантів із рамою, зараз популярні конструкції, в яких її зовсім не видно. Оригінально виглядає дизайн будинку з панорамними вікнами з низькими підвіконнями або м'якими сидіннями. Диван-підвіконня буде відмінним місцем для читання, роботи з ноутбуком чи просто відпочинку.

    Особливості планування

    Розглянемо тонкощі планування для різних кімнат. Загальне правило – не захаращувати їх зайвими меблями. Головна ідея інтер'єру з великими вікнами – це свобода від обмежень і непотрібних деталей.

    Спальня

    Панорамні вікна в інтер'єрі спальні з мальовничим видом – ефектний прийом. У всьому іншому – меблюванні, декорі, внутрішньому оздобленні – варто проявити стриманість. Обмежтеся спальним гарнітуром і лаконічною шафою-купе. Вибирайте натуральні матеріали та пастельні відтінки, як на фото нижче. Природа – найкращий художник, вона сама розставить потрібні акценти.

    Зверніть увагу: У спальні багато предметів, схильних до вигоряння на сонці, зокрема текстилю. Захистіть їх від потрапляння сонячних променів.

    Про занавіски для різних приміщень ми детальніше поговоримо далі.

    Дитяча кімната відрізняється підвищеними вимогами до безпеки. Обов'язково встановіть захисну огорожу. Часто це металева решітка висотою 50-60 см, яка монтується зовні. Вибирайте міцне скло товщиною від 6-8 мм, залежно від висоти стелі.

    Вітальня

    У вітальні великі вікна можна побачити найчастіше. Вони гармонійно поєднуються з великогабаритними Г- і П-подібними диванами. Як і в спальні, оздоблення стін, підлоги та стелі – тільки фон. Нехай воно буде максимально природним і стриманим. А ось для оббивки м'яких меблів і окремих аксесуарів можна вибрати більш насичені кольори (але обов'язково природні!). Це різні відтінки зеленого, жовтого, блакитного тощо.

    Придивіться до конструкцій із частою розкладкою, можна з асиметричними частинами. Вони створюють аристократичну атмосферу.

    Кухня

    Велика кількість сонячного світла та можливість милуватися краєвидом зробить процес приготування страв набагато приємнішим. У приміщенні, де немає вільної стіни, можна розмістити вузькі панорамні вікна, що займають лише її частину. Місце поряд із ними краще залишити вільним або встановити там обідній стіл/барну стійку.

    Інтер'єр виходить цілісним, коли обриси гарнітура й інших меблів повторюють строгі контури віконної рами. Прямі лінії, лаконічна лицьова фурнітура, фасади без ручок – усе має бути мінімалістичним. А ось рослини – це must-have. Що більше, то краще.

    Балкон

    Балкон давно перестав бути сховищем для речей, які шкода викинути. Це затишне місце подалі від домашньої метушні. Перетворіть його на зручний простір для відпочинку або на домашній офіс. Для цілісності дизайну двері у квартиру теж краще зробити скляними. Так, прибирання займе більше часу, але ефект від балкона, який немов витає у повітрі, того вартий. Окрім класичних білих рам, підійдуть чорні або шоколадні.

    Є нюанс, який бажано врахувати. Здебільшого вікно складається з 2 частин, і перемичка між ними проходить приблизно на рівні очей людини, яка сидить на балконі. Це завадить насолодитися чудовим краєвидом, тому постарайтеся змістити перемичку вгору чи вниз.

    Колірне і текстильне оформлення

    Поверхні скла можна надати будь-якого відтінку і ступеня глянцю. Особливу богемну обстановку створює вітражне скло. При потраплянні сонячних променів воно сяє різнокольоровими відблисками. До того ж приміщення буде приховане від сторонніх очей.

    Найбільш універсальний колір для самих профілів – звичайно, білий. Темні рами варто вибирати, якщо вони гармоніюватимуть з іншими предметами. Те саме стосується імітацій дерева, але з ними простіше: достатньо, щоб профілі перегукувалися за кольором із підлоговим покриттям (ламінатом, паркетом тощо).

    Дизайн квартири з панорамними вікнами не потребує додаткових деталей. Але незважаючи на його самодостатність, без занавісок іноді не обійтися. Насамперед, із точки зору приватності. Крім того, вікна в підлогу мають унікальну властивість. Залежно від оформлення вони можуть справляти кардинально різне враження, налаштовувати на робочий лад або на релакс.

    Уникайте важких і цупких тканин, щоб не зіпсувати атмосферу легкості. Використовуйте напівпрозорий тюль і органзу. Також підходять жалюзі та римські штори. Якщо без щільних штор не обійтися, вибирайте однотонні тканини або великі геометричні принти. Темні кольори доречні тільки у спальнях і на балконах, де облаштовують робоче місце. Корисним доповненням до штор є електрокарнизи.

    Підсумки

    Дизайн інтер'єру з панорамними вікнами нетривіальний, легкий, вільний від умовностей. Таке рішення підходить для спалень і віталень, кухонь і балконів. Приміщення виходять світлими, а вид за вікном заміняє безліч декоративних елементів. Зовсім не обов'язково вішати штори, але вони задають певний настрій для всього інтер'єру та здатні зробити кімнату візуально вищою. Вибирайте напівпрозорі тканини без дрібних візерунків. Пам'ятайте, що витонченість французьких вікон – їхній головний плюс.