Як вибрати шафу: радять фахівці Viyar Bazar

Розглядаємо переваги та недоліки розпашних і розсувних моделей.

Думаєте, як правильно організувати зберігання та яку шафу вибрати: купе чи розпашну? Давайте разом розглянемо різні моделі й оцінимо надійність і вартість фурнітури, зручність експлуатації та інші параметри. Також ми з'ясуємо, наскільки важливий тип відкривання фасаду, і на що він впливає. Це допоможе визначитися з конструкцією та підібрати варіант, який повністю відповідає вашим потребам.

Шафа-купе чи розпашна: в чому різниця?

Моделі відрізняються одна від одної за типом відкривання фасаду. Розпашні двері на завісах – це перевірена часом класика. Кількість завіс залежить від розмірів і ваги стулки. Зазвичай це 2-5 шт. Вони оснащені спеціальними гвинтами для регулювання фасадів (вгору-вниз, вправо-вліво).

Розсувні системи хоч і з'явилися відносно недавно, але користуються значним попитом. Двері рухаються по направляючих за допомогою роликів. Вони переміщаються в одній площині, і для відкривання не потрібне додаткове місце спереду. Завдяки дотягувачам і демпферам експлуатацію можна зробити максимально комфортною та безшумною. Залежно від направляючого профілю системи бувають верхньо- і нижньоопорними. Перейдемо до порівняння та з'ясуємо, що краще: шафа-купе чи розпашна.

Плюси та мінуси конструкцій

Надійність і якість комплектуючих

Розпашні шафи простіші та зрозуміліші в конструктивному плані, тому вважаються більш надійними. Якості та матеріалам роликових систем потрібно приділити більше уваги. Якщо вони виходять із ладу, краще звертатися до фахівців. А ось двері на петлях часто можна полагодити самостійно.

У моделях-купе найважливішу роль відіграє матеріал профілів. Оптимальним варіантом будуть комплектуючі з алюмінію: вони стійкі до деформації та тихі в експлуатації. Сталь і пластик програють за цими показниками. Вибираючи завіси, переконайтеся в надійності кріплень, поцікавтеся кількістю циклів відкривання-закривання, на яку розрахована фурнітура.

Для справної роботи завіс ширина розпашних фасадів повинна бути в межах 60-65 см, що накладає обмеження при проектуванні меблів. У розсувних же вона може досягати 120 см (у посилених конструкціях). Максимальна висота дверей-купе перевищує 3 м, а для їхнього виготовлення комбінують кілька вставок з одного чи різних матеріалів:

  • ДСП;
  • Дзеркала;
  • Скла;
  • Дерева;
  • Пластику;
  • Ротангу та ін.
  • Це роблять за допомогою поперечних профілів. На фото нижче – приклад такого поєднання.

    Класичні двері виготовляють переважно з цілого листа матеріалу.

    Зручність в експлуатації

    Головний момент – це спосіб відкривання. Розпашні двері потрібно потягнути на себе, розсувні – плавно зсунути вбік. Відповідно, в першому випадку потрібно достатньо місця, щоб відійти назад. Це може стати проблемою в маленькому або вузькому приміщенні. Водночас щоб встановити фурнітуру для розсувної системи, доведеться пожертвувати глибиною корпусу (приблизно 10 см).

    Розпашні фасади відкривають доступ до всього вмісту шафи, а в шафі-купе певна частина залишається закритою. У 2-дверних моделях це буде права чи ліва половина, у 3-дверних – лівий, правий або середній відсік. Обидва типи можна обладнати дотягувачами для комфортного закривання.

    Можливості розміщення

    В умовах обмеженого простору купе буде справжнім порятунком. Вбудовані та кутові моделі дозволяють із користю задіяти всі ніші, заглиблення і місця, які не підходять для розміщення інших меблів. Це практичне рішення для вузьких приміщень: витягнутих коридорів, балконів, лоджій тощо. Ви можете замовити виріб будь-яких розмірів і форми.

    Зверніть увагу: ширина ніші для встановлення розсувної системи – від 120 см. Для шаф меншої ширини підійдуть звичайні розпашні двері.

    Класичні шафи досить масивні і можуть захаращувати простір маленької кімнати. Йдеться не стільки про габарити виробу, скільки про дверцята, що відчиняються назовні.

    Наступний нюанс, який варто розглянути, – нерівності стін. Тільки купе може приховати цей дефект завдяки перехльосту фасадів або технологічному зазору в висоту (до 3 см). Натомість вироби з завісами дуже чутливі до таких погрішностей.

    Зовнішній вигляд

    Дизайн наповнення розсувних систем різноманітніший. Ми вже згадували про можливість комбінувати кілька вставок у металевій рамці. Розпашні фасади – це здебільшого суцільне полотно або рамка із дзеркальним/скляним наповненням. Водночас за допомогою художньої обробки дзеркалу та склу для шаф будь-якого типу можна надати унікального вигляду. Піскоструминний малюнок, фотодрук, кольорова плівка або текстуроване скло зроблять дизайн виробу неповторним. Його можна доповнити лицьовою фурнітурою. У разі потреби ручки встановлюються і на розсувні фасади.

    Рекомендація: Пам'ятайте, що глянець, світлі кольори та дзеркало візуально розширюють простір. Такі декори підходять для маленьких приміщень.

    Плюс розпашних стулок у тому, що вони однаково добре виглядають за будь-яких габаритів. Розсувні ж за висоти менш ніж 60 см виглядають непропорційно. Значно привабливішими будуть моделі від підлоги до стелі. Антресолі краще приховати за єдиним фасадом.

    Чітких рекомендацій щодо стилів немає, оскільки все залежить від дизайну наповнення. Втім, розпашні моделі більш гармонійно виглядатимуть у класичних інтер'єрах, а розсувні – в сучасних і мінімалістичних.

    Догляд

    Направляючі в шафі-купе потребують догляду. Щоб у пазах не збиралися пил і бруд, проходьтеся там пилососом під час прибирання. Частково підтримувати чистоту допоможе і буферна щітка. Якщо нехтувати доглядом, паз може забитися, а забруднення перешкоджатимуть вільному та плавному ходу дверей. Конструкції на завісах особливого догляду не потребують, достатньо протирати їх від пилу.

    Вартість

    Ціна готового виробу в обох випадках залежить від якості комплектуючих, і саме вона часто стає вирішальним фактором. Розсувні системи обходяться дорожче через більший набір фурнітури (профілі, ролики, стопори, дотягувачі та інше). На чому ж можна заощадити в такому разі? Зробіть дизайн фасадів більш лаконічним, обмежтеся найнеобхіднішим гардеробним наповненням – штангою для вішалок з одягом і простими полицями.

    Рекомендації щодо вибору

    Підіб'ємо підсумки і перелічимо чинники, від яких залежить, яку шафа вибрати. Це:

  • Габарити приміщення й особливості планування;
  • Кількість речей, які необхідно зберігати;
  • Наявність нерівностей стін і підлоги;
  • Передбачуваний бюджет;
  • Стильове оформлення.
  • Пам'ятайте, що ви не просто купуєте меблі, а організовуєте зберігання речей. Усе має бути на своїх місцях і в зручному доступі. Шафа-купе дає більше можливостей для раціонального використання простору та дизайну. Водночас у вузькому приміщенні можна встановити тільки двері на завісах. Вони також припадуть до душі любителям класики.