Дизайн 2021: що змінилося, а що залишилося незмінним?

Розбираємо основні інтер'єрні тренди.

Про 2020 рік можна говорити довго і по-різному. Одне відомо напевно: ми всі в передчутті 2021-го і покладаємо на нього великі надії. Нам хочеться чогось нового та приємного, так чому б не почати з оновлення інтер'єру? Ми стали більше часу проводити вдома і навіть облаштували там робочі місця. Фраза «мій дім – моя фортеця» ще ніколи не була такою актуальною. Якою ж має бути ця «фортеця» в новому році? Які дизайнерські тенденції зміцнюють позиції, а що залишається в минулому? Ми зібрали найяскравіші тренди 2021 і з радістю ними ділимося.

Натуральність

Це тенденція багатьох років, проте зараз акценти трохи змістилися. Ми вибираємо натуральні матеріали для меблів і внутрішнього оздоблення не тільки заради стилю та затишку, але і з екологічних міркувань. Цікавимося, як і з чого вони виготовлені, використовуємо продукцію з вторсировини, велику увагу приділяємо можливостям переробки.

Серед матеріалів переважають дерево, камінь, їх якісні імітації. На піку популярності світлі деревні декори, які надають відчуття комфорту і тепла, не обтяжуючи меблі. З деревини виготовляють і різноманітні декоративні елементи: стінові панелі, стельові балки, 3D-панно. Натуральний і штучний камінь вибирають для стільниць, фартухів, оздоблення кухонного острова. Інтер'єр доповнюють декором із текстилю та кераміки.

Точки дотику з природою

Продовжуючи тему, розглянемо ще один тренд. Природа надихає, і ми намагаємося жити в гармонії з нею. В нових обставинах навіть можливість прогулятися на свіжому повітрі приносить величезне задоволення. Прагнення розмити кордони між довкіллям та інтер'єром проявляється, зокрема, в популярності панорамних вікон.

Котеджі з терасами і виходами в сад або ліс, будинки з внутрішніми двориками, які стають другими вітальнями, – ідеальний варіант житла. Звичайну міську квартиру теж намагаються озеленити. Кімнатні рослини замінюють численні аксесуари, розвивається фітодизайн. Зелень розслабляє та заспокоює. Догляд за рослинами з необхідності переріс у масове хобі – plant parenting («батьківство для рослин»).

Порада: Велика кількість рослин – це не завжди красиво. Коли вони не впорядковані і займають занадто багато місця, виникає відчуття теплиці.

Почніть озеленення з визначення вдалих місць для горщиків із квітами. Оцініть освітленість приміщення в різні пори року/час доби, наявність протягів, вологість. Краще «розкидати» рослини по кількох точках, аніж заставити ними все підвіконня. Домашню оранжерею відмінно доповнять садові меблі, які часто «переїжджають» із вулиці до оселі. Це столи зі стільцями, підвісні крісла, гамаки.


Базові кольори

Ми проводимо вдома більше часу, ніж раніше, а яскраві кольори можуть дратувати і набридати. У домашній обстановці цінуються спокій і затишок, і нейтральна палітра чудово справляється з цим завданням. Вона включає білий, чорний, сірий, бежевий і всі пастельні відтінки.

Крім глобальних тенденцій, є також колірні мікротренди. Інститут кольору Pantone оголосив не 1, а одразу 2 кольори 2021 року – сірий (Ultimate Grey) і жовтий (Illuminating). Вийшло спокійне та водночас життєрадісне поєднання. Тут зійшлися сила, стійкість і оптимізм – те, що нам зараз так потрібно.

Актуальним залишиться і колір 2020 року, класичний синій, але його палітра розшириться і поповниться іншими відтінками. Сірі нотки нададуть синьому природності та глибини. Також модною буде зелена гама: смарагд, аквамарин та інші відтінки. Дизайнери прогнозують підвищену увагу до червоно-коричневих, теракотових тонів. Вони теплі і гармонійно поєднуються з деревом. Якщо коротко підсумувати колористику, то, що природніше, то краще.


Мінімалізм

Це глобальний тренд, який безпосередньо пов'язаний із вибором колірної гами. Бажання позбутися непотрібних і нефункціональних речей на побутовому рівні проявляється в розумному споживанні. Наступний рівень – це оптимізація житлового простору. Задумайтесь, чи всі предмети інтер'єру дійсно необхідні? Можливо, одна містка кутова шафа замінить дві окремі, а вішалка-стійка і зовсім не потрібна? Те саме стосується численних полиць, журнальних і кавових столиків, занадто нав'язливого декору. Зверніть увагу на легкі конструкції: підвісні тумби, меблі на прозорих ніжках, книжкові полиці-невидимки.

Дизайн 2021: що змінилося, а що залишилося незмінним?

Лаконічна фурнітура, фасади без ручок, повітря та простір – це те, що більше до лиця 2021-му.

Цілісність і приватність

Ці принципи не завжди суперечать один одному. Дизайнери намагаються поєднувати приміщення, прибирати зайві стіни та будь-які громіздкі конструкції. Основне навантаження лягає на вітальню. Зокрема, популярне поєднання вітальня + кухня + їдальня. Крім обіднього столу, до вітальні може «переїхати» спортзал, офіс, гардероб, і це далеко не повний список.

При такому розширенні функціональності потрібно подумати про приватність. Кожному члену сім'ї має бути зручно займатися своєю справою, не заважаючи іншим. Організувати простір допоможуть прозорі перегородки з металу та скла, легкі 2-сторонні стелажі, штори. Можна обійтися і зовсім без додаткових предметів. Використайте прийоми світлового зонування, комбінуйте різні підлогові покриття у функціональних зонах або розставте меблі так, щоб правильно позначити межі між ними.

Домашній офіс

Ми вже торкнулися теми облаштування робочого місця. Як показує практика, працювати віддалено за кухонним столом або лежачи на дивані – не варіант. Навіть якщо ремонт не планується, у квартирі або будинку знайдеться куточок для міні-кабінету. З меблів потрібні тільки стіл (є моделі шириною до 1 м!), стілець і у разі потреби полиця для паперів та книг. Необхідні умови – це хороша освітленість, низький рівень шуму і віддаленість від домашньої метушні.

Вдалим місцем може стати:

  • Утеплений балкон;
  • Вільний куток або ніша;
  • Підвіконня у вітальні або спальні.

Рекомендація: Якщо бракує вільного простору, встановіть відкидний столик, обладнайте невеликий стіл біля кухонного острова або барної стійки. Рішення знайдеться завжди.


Використайте всі переваги віддаленої роботи. Оточіть себе улюбленими рослинами, поставте аромадифузор або зволожувач з ароматичною олією, додайте милі дрібнички, які піднімають настрій. Приємним бонусом буде вибір нової канцелярії та чашки

Округлі форми

Незважаючи на всі негаразди, інтер'єр 2021 року дуже чуттєвий. Чіткі лінії потрібно заокруглити. Це стосується архітектури, меблювання, декору.

Вибирайте м'які дивани та крісла без гострих кутів. Квадратні і прямокутні столи теж краще замінити круглими й овальними. Повісьте настінне дзеркало округлої форми, зробіть аркову нішу на вільній стіні. Арсенал засобів величезний! Щоб підсилити враження, доповніть інтер'єр світильниками, вазами і свічниками відповідної форми.

Другий рівень

Цей тренд порадує власників невеликих квартир. Можливості використання верхнього ярусу дуже широкі – від 2-рівневих ліжок для дітей до цілих напівповерхів, де може розміститися спальна зона або місце для читання (звісно, якщо висота стелі достатня). Така організація простору дозволить не захаращувати кімнату зайвими меблями та збільшити корисну площу.

Надбудову можна і зовсім ізолювати перегородкою. Головне – не перестаратися та не перевантажити верхній рівень. Вибирайте легкі консольні сходи і прозорі або напівпрозорі перегородки.

Речі з історією

2021 року на перший план виходять hand-made і крафтовість. При виборі матеріалів та декору, особливо аксесуарів, історія речей має не менше значення, ніж естетичні характеристики. Де і ким вони були зроблені? Який сенс вкладав автор? Навіть найбільш мінімалістичний інтер'єр тільки виграє, якщо доповнити його одним або кількома авторськими аксесуарами. Картини, скульптури, текстиль ручної роботи, колекційний вінтаж, дизайнерські меблі – підходить усе особливе й індивідуальне.

Але пам'ятайте: використання арт-об'єктів вимагає помірності в усьому іншому – меблях, оздобленні, декорі.

Розумний дизайн

Напрям розвивається дедалі активніше. Системи клімат-контролю й очищення повітря, дистанційне керування технікою, освітленням і опаленням, музичний супровід – усе спрямоване на підвищення комфорту з мінімальними енерговитратами. Дивани та ліжка запам'ятовують зручне для вас положення, а бездротові зарядні пристрої інтегровані прямо в приліжкові тумби. Технологічність і продуманість до дрібниць стали обов'язковими рисами дизайну.

2021 року ми прагнемо жити краще – комфортніше, безпечніше, екологічніше. Дизайн інтер'єру відчуває ці запити та побажання, трансформується і втілює їх у життя.