Правила розміщення меблів в дитячій кімнаті

Зібрали 5 основних критеріїв, що допоможуть з плануванням дитячого простору.

Умеблювання дитячої кімнати є важливим етапом в ремонті. Тут важливо не тільки орієнтуватися на розмір приміщення та природне освітлення, а й враховувати побажання маленького жителя.

Також процес підбору меблів ускладнюється тим, що дитина росте, і меблі мають відповідати її параметрам і вподобанням.

Як правильно розташувати меблі в ігровій? Які матеріали вибрати? Пропонуємо розглянути 5 основних критеріїв, які допоможуть вам при плануванні дитячої кімнати. Поїхали!

1. Екологічність

Екологічність є одним із найважливіших пунктів при виборі меблів в дитячу. Натуральне дерево вважається найбезпечнішим матеріалом, адже не виділяє шкідливих речовин.

Бюджетною альтернативою є ДСП з класом емісії Е1. Це найменший показник вмісту формальдегіду в плиті, який є безпечним для використання в приміщенні. Усі торці плити обов’язково мають бути облицьовані крайкою, яка захищає від шкідливих випарів.

На фото зображена дитяча спальня для дівчинки з вільхи та ДСП Egger. Автор – Микола Онопчук.

2. Безпечність

Вибирайте безпечні меблі в дитячу кімнату. М’які поверхні, округлі форми, кути з гумовими заглушками, бортики на ліжках, – все це застрахує дитину від непередбачуваних ударів.

Деталі теж важливі: завіси та роликові направляючі з дотягувачем, ізольоване освітлення та безпечні розетки.

Автор меблів зі згладженими кутами – Сергій Ніколенко.

3. Зносостійкість

Щоб бути готовим до дитячих експериментів, зверніть увагу на практичність та зносостійкість матеріалів. Наприклад, фасади з HPL-покриттям мають дуже велику щільність, тому на їх поверхні не розмножуються бактерії. Також матеріал стійкий до подряпин, високих температур та прямих сонячних променів.

На фото – тематична дитяча кімната для хлопчика від Анатолія Щербинського.

4. Функціональність

Діти швидко ростуть, тому їм потрібні меблі «на виріст». Наприклад, починаючи з 3 року життя, розміри ліжка мають варіюватися від 70×150 см до 80×170 см. У 5 років дитина легко дістанеться до полиці на висоті 130 см, а в 7 років – до 150 см.

Щоб зберегти поставу і хороший зір школяра, висота столу повинна бути:

  • Для віку 6-7 років – 52 см;
  • Для віку 7-8 років – 58 см;
  • Для віку 9-11 років – 70 см.

Для малюків до 6 років буде достатньо столиків висотою 40-45 см. Найкращим рішенням для навчальної зони стануть регульовані за висотою вироби.

Модульні меблі працюють в дитячій кімнаті на перспективу. Наприклад, як в цьому проєкті від Олега Нездоймишапки. Спочатку на цих яскраво-жовтих полицях будуть стояти іграшки, а згодом – навчальна література. 

5. Естетичність

Важливо створити простір, який сподобається дитині. Одним із варіантів оформлення є тематична кімната. Наприклад, хлопчики будуть в захваті від транспорту (літаків, автомобілів, кораблів), комп’ютерних ігор, роботів тощо. Дівчатка ж мріють, щоб їх кімната була схожа на казковий замок, а ліжко прикрашав невагомий балдахін.

Автор зефірної спальні – Олександр Балабай.