З чого складається кухня: основні елементи, матеріали та фурнітура

Розкладаємо кухонний гарнітур по частинах!

Ремонт кухні робиться на роки, і важливо грамотно її спроектувати та підібрати комплектуючі. Професійний мебляр порадить, із чого зробити корпус і фасади, де розмістити карго і висувні шухляди, куди встановити мийку. Водночас саме вам найкраще відомі власні потреби та звички. Щоб майстер із максимальною точністю втілив вашу ідею в реальність, потрібно розібратися в комплектації кухні та продумати кожну деталь.

Що потрібно врахувати перед замовленням комплектації для кухні

Меблі на замовлення – відмінне рішення з точки зору функціональності та дизайну. На початковому етапі, перед оформленням замовлення, потрібно грамотно зробити обміри приміщення і визначитися з конфігурацією гарнітура. Враховуйте виводи комунікацій, розташування вікон, батарей та інших елементів, що виступають. Наприклад, велика шафа чи холодильник, які перекривають частину віконного отвору, сильно крадуть світло.

Для типової квартири оптимальним рішенням буде кутове або лінійне планування. У великих приміщеннях можна зробити дволінійне або П-подібне, а також додати кухонний острів. Острівний модуль використовують як додаткову робочу поверхню і систему зберігання, а також для встановлення техніки: варильної поверхні, мийки та ін.

Порада: Помічаєте, що робите безліч зайвих операцій і рухів, коли куховарите? Пам'ятайте про правило робочого трикутника. Правильне розташування холодильника, мийки та варильної поверхні допоможе оптимізувати робочі процеси.

Із чого складається кухонний гарнітур

Склад кухні – це набір змінних, і результат залежить від кожної з них. У приміщенні практично завжди є нижні модулі, навісні шафи (виняток – однорядний гарнітур) та обідня зона. А ось конструкція і матеріали підбираються індивідуально. У нас є стаття про навісні полиці на кухні як альтернативу чи доповнення до звичайних верхніх секцій.

«Які фасади ви хочете?», «Чи потрібні бортики та релінги?» – щоб подібні запитання не викликали напад паніки, пройдемося по всіх пунктах.

Корпус – основа для інших частин кухні

Почнемо розглядати складові кухні з корпусу. Це каркас, до якого кріпляться інші елементи: дверцята, внутрішні полиці, шухляди тощо. Він має бути надійним, стійким до перепадів температури та підвищеної вологості. Найбільш популярні матеріали – це:

  • МДФ. Міцний і практичний матеріал, стійкий до гниття та деформації, менш чутливий до вологи.
  • ДСП. Плити відрізняються великою палітрою декорів і доступністю. Важливо якісно крайкувати торці, щоб захистити матеріал від потрапляння вологи і подальшого набухання.<>/li

    Корпус можна виготовити і з масиву дерева, який при правильній обробці теж прослужить довго.

  • Фасади – елементи кухні, що визначають її дизайн

    Фасади – це складові кухонного гарнітура, які визначають його дизайн і стиль, з'єднують деталі в єдиний ансамбль. Розпашні дверцята кріпляться на завіси. Також фасади можуть відкриватися від натискання. Для верхніх шаф встановлюють підйомні механізми, і ви можете вибрати модель із потрібним кутом і напрямом відкривання.

    Фасади виготовляють із ДСП і МДФ, шпонованих плит, HPL-панелей, алюмінієвого профілю зі склом або дзеркалом, інших матеріалів. Є рішення для будь-якого бюджету та стилю інтер'єру. Поверхню роблять гладкою або прикрашають декоративними елементами: фрезеруваннями, фільонками, вітринами. Види фасадів для замовлення на Viyar Bazar:

  • Рамкові (з ДСП і МДФ);
  • Фарбовані і плівкові (на основі МДФ);
  • Рамкові алюмінієві (з металевою рамкою та скляним або дзеркальним наповненням);
  • Шпоновані (покриті тонким зрізом натурального дерева);
  • Акрилові (на основі вишуканих МДФ-панелей);
  • HPL (на основі вологостійкої ДСП, покритої міцним декоративним пластиком).
  • Вагаєтеся між матовими і глянцевими фасадами? Тут ми розглядаємо, наскільки практична матова кухня, і як за нею доглядати.

    Стільниці – важливі частини кухонного гарнітура

    На стільницю припадають найбільші навантаження: нарізання продуктів, гарячий посуд і постійний контакт із побутовою хімією. Вирішальними факторами при виборі будуть стійкість до механічних пошкоджень, вологи і забруднень, гігієнічність, простота в догляді. Особливості догляду за різними типами стільниць ми розглядаємо тут. Популярні матеріали для робочої поверхні:

  • ДСП (покрита пластиком);
  • Компакт-плита;
  • Натуральне дерево;
  • Акриловий камінь;
  • Керамограніт;
  • Кварцит;
  • Метал, пластик, керамічна плитка та ін.
  • Найбільш міцними і довговічними є стільниці з натурального та штучного каменю, а також компакт-плити. Для професійних кухонь підходить нержавіюча сталь. Стільниця на основі ДСП – бюджетний, однак практичний варіант. При правильній експлуатації (якісні крайкувальні матеріали, використання обробних дощок і підставок під гаряче) вона прослужить досить довго.

    Фартух між нижньою та верхньою частиною кухні

    Варіанти оформлення фартухів ми докладно розглядаємо в цій статті з фото та прикладами. Вимоги до матеріалів ті самі, що і для робочих поверхонь, – зносостійкість і простота в догляді. Популярні фартухи з керамічної плитки, натурального і штучного каменю (як продовження стільниці), компакт-плити, МДФ, ЛДСП, скла (скіналі). Відштовхуйтеся від бюджету, особливостей монтажу, розмірів приміщення. Світлі і глянцеві декори візуально розширять кухню.

    Лицьова і функціональна фурнітура

    Елементи кухонного гарнітура, які визначають його дизайн і ергономічність, – це лицьова та функціональна фурнітура. Функціональна – це завіси, навіси, направляючі для висувних шухляд, кухонне наповнення. Секції з розпашними дверцятами обходяться дешевше, однак зручно, коли передбачені модулі з висувними шухлядами (нижня частина кухонного гарнітура) або підйомниками (верхній ярус).

    Що входить до кухонного гарнітура ще? Наповніть шафи місткими карго, кошиками і лотками. В кутові секції встановіть магічні кути. Не забувайте про сміттєві відра та піддони, які захистять гарнітур від бруду і води. Релінги з навісними полицями і тримачами допоможуть зберігати все необхідне у зручному доступі.

    Лицьова фурнітура – це ручки, ніжки й інші частини кухонного гарнітура, які завжди на виду. Головне – визначитися з типом відкривання фасадів. Вони можуть бути з ручками та без. Фасади другого типу відкриваються від натискання за допомогою механізмів Push to open або все ж оснащені непомітними торцевими ручками-профілями.

    Кухонна техніка

    Щоб зрозуміти, яка побутова техніка потрібна, виділимо на кухні 3 зони:

  • Зона зберігання продуктів: холодильник + шафи з бакалією;
  • Зона підготовки продуктів: мийка + щонайменше 1 робоча поверхня;
  • Зона приготування продуктів: варильна поверхня + духова шафа.
  • Найкраще логіку процесів відображає трикутник: «дістали, помили, приготували». Гармонійно виглядає вбудована кухонна техніка. Також сьогодні популярні колони з технікою. У маленьких приміщеннях вони здаються громіздкими, а ось для просторих така комплектація кухонних меблів підійде. З духовки або мікрохвильовки, встановленої на рівні грудей, зручніше діставати важкі страви та гарячі деко.

    Рекомендація: Розмістіть посудомийну машину в один ряд із мийкою. Так вам буде простіше завантажувати в неї брудний посуд.

    Зекономити простір допоможуть девайси «2 в 1», які поєднують окремі елементи кухні. Наприклад, духовка-посудомийка або духова шафа з функцією СВЧ (для підігрівання страв). Найважливіший елемент – витяжка. Мінімальна відстань між індукційною (електричною) варильною поверхнею та витяжкою – 55 см. Якщо плита газова, відстань потрібно збільшити до 75 см.

    Освітлення та інші елементи кухонних меблів

    Освітлення слід продумати ще на етапі ремонту. Однак ідеться не тільки про стельові світильники чи люстру. Склад кухонного гарнітура неможливо уявити без підсвічування для робочої і варильної поверхонь. Із плитою все просто: над нею, найімовірніше, буде встановлена ​​витяжка з підсвічуванням.

    Про додаткові джерела світла для стільниці доведеться подбати окремо. Зазвичай їх монтують у нижній частині навісних шаф. Практичним рішенням буде LED-стрічка у профілі. Щоб не торкатися вимикачів брудними руками, встановіть сенсорні пристрої керування. Підсвічування для робочої поверхні не рекомендується встановлювати впритул до стіни. Розмістіть його приблизно посередині навісних модулів: так воно освітлюватиме поверхню рівномірно.

    Підсумки

    Всі деталі кухні – це важлива інвестиція у квартиру та у ваш щоденний затишок і комфорт. Це приміщення є душею всього будинку, і ми проводимо тут більше часу, ніж здається на перший погляд. Здебільшого меблі розраховані на багато років, тож ретельно продумайте планування, відповідально підійдіть до вибору матеріалів і внутрішнього наповнення. Проговоріть із майстром принципові моменти та побажання, аби використати простір із розумом і користю.