Шафа як перегородка: вибір і встановлення

Шукаємо баланс між відкритим простором і приватністю.

Поділ кімнати на зони шафою – популярний прийом, який дозволяє ефективно використовувати кожен квадратний метр приміщення. Він актуальний і для маленьких квартир-студій, і для просторих заміських будинків. Крім зручної організації простору, ви отримуєте додаткове місце для зберігання речей. Для такого перепланування не потрібні масштабні та затратні ремонтні роботи. На відміну від стаціонарної перегородки або стіни, шафу у разі потреби можна перемістити, і інтер'єр миттєво трансформується. Розглянемо варіанти реалізації, матеріали та ідеї.

Види шаф для поділу кімнат

Насамперед визначимося, як виглядатиме шафа перегородка в кімнаті.

За способом зонування

Розпашна

Розпашна шафа перегородка – це найбільш традиційна і проста модель. Вона чудово впишеться в інтер'єр у будь-якому стилі – від класики до модерну. Фасади роблять як у тон стін, так і контрастними, залежно від дизайнерського завдання. Двері можуть бути до стелі чи з антресолями нагорі. Завдяки мінімальній кількості фурнітури (тільки завіси) меблі виходять максимально надійними та практичними в експлуатації. Також серед переваг – відсутність шуму при відкриванні фасадів і легкість регулювання при просіданні дверей.

Порада: Враховуйте, що вам знадобиться додатковий простір для відкривання дверей, тому кімната має бути досить великою.


Купе

Шафа купе, що розділяє кімнату, стане знахідкою для власників невеликих квартир. Розсувні двері компактні та переміщаються в одній площині. Завдяки різним типам наповнення (ДСП, дзеркало, скло) та його художньої обробки можна виготовити меблі для будь-якого інтер'єрного стилю. Світлі глянцеві декори візуально розширять простір. Оптимальна глибина конструкції – 60 см, але у разі потреби її можна зменшити до 40 см. Тоді штангу для одягу замінять функціональні мікроліфти.

Двостороння

Розпашні та розсувні моделі можуть бути 1- та 2-сторонніми. Двостороння шафа замість стіни – це максимально функціональний варіант. Кожну сторону можна оформити по-своєму і облаштувати для зберігання різних речей: одягу, постільної білизни, книг тощо. Звичайно, є можливість просто з'єднати 2 окремі конструкції, але набагато доцільніше буде виготовити індивідуальні меблі на замовлення з урахуванням усіх ваших побажань.

Рекомендація: Двосторонні моделі мають значну глибину. Це робить їх непридатними для маленьких кімнат.

Стелаж-перегородка

Відкриті стелажі пропускають світло, тому виглядають легко та витончено. Ви комбінуєте секції різних розмірів і організуєте зберігання так, як вам зручно. Водночас стелаж виконує скоріше декоративну функцію. На полицях розставляють різні вазочки, рамки з фото, книги у красивих палітурках. Через відсутність задньої стінки поділ на зони виходить умовним, і говорити про звукоізоляцію не доводиться.

Комбінований

Комбінований тип найбільш гнучкий у реалізації. В кімнаті маленькі вікна або вони виходять на північну сторону? Без проблем, поєднайте тумби з відкритими стелажами. Потрібно впорядкувати різні речі? Шафа-купе для одягу відмінно уживеться по сусідству з книжковими полицями.

За типом конструкції

Прямокутна

Прямокутні шафи замість стіни – це класика. Лаконічний дизайн і простота форм роблять меблі універсальними.


Кутова

Практичне рішення для економії простору. Часто виріб доповнюють відкритими бічними полицями.


Вбудована

Вбудована шафа як перегородка в кімнаті – повноцінна стіна, тільки більш функціональна й оригінальна.


Драбинка

Завдяки перепадам висоти драбинка менш громіздка, пропускає світло, її легко переміщувати.


Популярні матеріали

При виборі матеріалів для корпусу та фасадів орієнтуйтеся не тільки на їхній зовнішній вигляд, але й на призначення кімнати.


Натуральна деревина

Дерево – екологічний і гіпоалергенний матеріал, який гармонійно поєднується практично з будь-якими декорами та фурнітурою. При застосуванні з боку передпокою слід обробити поверхню водовідштовхувальним просоченням. Альтернативою масиву будуть меблеві щити та шпоновані плити, які зберігають природний деревний малюнок і структуру. Також оригінально виглядають вироби з фанери.

ДСП і МДФ

Їхні переваги – доступна вартість і необмежені дизайнерські можливості завдяки різноманітності декорів і товщин. Деревоподібні, однотонні, фантазійні поверхні гармонійно поєднуватимуться з іншими меблями.

Дзеркало та скло

Витончені скляні або дзеркальні фасади можуть бути з художньою обробкою чи без. Нанесення піскоструминних візерунків, зняття амальгами, кольорова плівка зроблять дизайн ваших меблів неповторним.

Алюмінієвий профіль

Модульні системи з наповненням із ДСП і скла використовуються для виготовлення оригінальних відкритих стелажів.


Шафи для зонування кімнати

Розглянемо докладніше зонування кімнати шафою купе чи іншою моделлю.

Дитяча

По-перше, це може бути шафа купе замість стіни між вітальнею/спальнею та дитячою кімнатою. По-друге, вона може розділяти функціональні зони всередині самої дитячої. Наприклад, ігровий куточок, спальне та робоче місце. Таке рішення також підходить, коли кімнату ділять одразу кілька дітей. Вибирайте безпечні матеріали, уникайте скла, дзеркал, виступаючих і гострих деталей. У колірному оформленні дайте волю фантазії та прислухайтеся до побажань дитини.

Вітальня та кухня

Поділ кімнати на 2 зони шафою – поширений прийом у smart-квартирах. Зокрема, так відокремлюють обідню зону від місця для приготування страв. Крім шаф, із цією метою використовують стелажі, драбинки та тумби. До цих конструкцій можуть додаватися відкидний стіл або барна стійка.

Вітальня та передпокій

Шафа перегородка в передпокої часто зустрічається у квартирах-студіях. При установці розмежовують вхідну частину та житловий простір. Якщо дозволяє площа, виберіть 2-сторонню модель із розсувними дверима з одного боку та полицями з іншого. Зі сторони передпокою фасади часто роблять дзеркальними. Такий прийом використовується і у вітальнях, суміщених зі спальнями.

Спальня і кабінет

Хочете облаштувати повноцінне робоче місце? Спальня – найкраща частина квартири, віддалена від домашньої метушні. Імпровізований офіс за шафою з книжками та документами стане тихим, затишним місцем для того, щоб зосередитися на роботі. Для максимальної компактності та функціональності системи зберігання можна скомбінувати з письмовим столом.

Як шафою розділити кімнату: ідеї 2020

Шафа з проходом в іншу кімнату створить більш ізольований простір. На зображенні – приклад оформлення спального місця.

Перегородка

Перегородка – відмінне місце для телевізора з боку вітальні. Легкість і витонченість металевої конструкції компенсує значну глибину полиць. Нехай ці приклади надихнуть вас на пошук оптимального рішення для вашої оселі.


Підсумки

Шафа замість стіни – популярне рішення в сучасному інтер'єрі завдяки її ергономічності і безлічі варіантів реалізації. Ви можете поділити кімнату на дві зони шафою або встановити її між двома різними приміщеннями: вітальнею і кухнею, спальнею і кабінетом тощо. Використовуйте розсувні і розпашні моделі, відкриті полиці або комбінуйте їх між собою. Нехай вибрані декори поєднуються з іншими меблями, а ваш будинок або квартира буде гармонійним і комфортним простором.