Як створити дизайн кухні в стилі модерн?

Особливості ремонту, вибору меблів і декорування.

Інтер'єр в стилі модерн – це поєднання лаконічного декору й останніх технологічних новинок. Завдяки цьому напрям популярний при оформленні кухонь. Часто приміщення досить маленьке, а помістити в ньому потрібно багато. Функціональність і простота цього стилю, відсутність непотрібних, «випадкових» речей та аксесуарів допомагають вирішити це завдання. Розглянемо оформлення кухні в стилі модерн докладніше.

Історія стилю

Попри те, що напрям асоціюється з чимось ультрасучасним і прогресивним, сформувався він іще наприкінці ХІХ століття. Цей період ознаменувався розвитком технологій і масового виробництва. В усіх сферах життя проявилося прагнення до органічності та простоти. Зміни в побуті і світогляді потребували нової естетики та сучасних декоративних форм. На перший план вийшла функціональність речей, а їхнє візуальне оформлення стало вторинним.

Головний принцип відмінно відображає формула «форма завжди слідує за функцією».

Водночас модерн не можна звинуватити в неестетичності. Цікава геометрія, вишукані глянцеві декори, сміливі колірні поєднання роблять його затребуваним уже багато десятиліть.

Із самої появи стиль відрізнявся різношерстістю і багатством інтерпретацій. У кожній країні його сприймали по-своєму. У зв'язку з цим напрям відомий під різними назвами: ар-нуво, ліберті, тіффані й ін. І все ж можна виділити 3 етапи розвитку зі спільними рисами:

  • Межа ХІХ-ХХ століть. Активні творчі пошуки, велика кількість природних орнаментів.
  • До 1905 року. Трансформація, поворот від природних мотивів до раціональності, строгості.
  • До 1910-х років. Формування модерну, опис якого збігається зі звичним для нас уявленням. Його ключові особливості ми розглянемо далі.
  • Особливості інтер'єру в стилі модерн

    При зовнішній простоті модерну є безліч характеристик, які роблять його впізнаваним. Це:

  • Поєднання чітких геометричних форм і плавних ліній;
  • Натуральні матеріали (дерево, камінь тощо) для внутрішнього оздоблення, меблів, декору;
  • Багато гладких, блискучих поверхонь (глянцевих декорів, скла та дзеркала, металу);
  • Функціональне кухонне наповнення і побутова техніка;
  • Яскраві кольори для акцентів;
  • Відсутність зайвих аксесуарів;
  • Помірна кількість текстилю;
  • Великі вікна й арки;
  • Мозаїки та вітражі;
  • Можливе використання флористичних і анімалістичних принтів.
  • Внутрішнє оздоблення

    Розглянемо, як правильно зробити ремонт в стилі модерн. Оформлення залежить від загальної концепції, освітленості кухні, площі та планування.

    Стіни

    Стіни кухні в стилі сучасний модерн насамперед служать фоном для гарнітура. Оздоблення невибагливе, із простою фактурою. Популярні варіанти – фарба й однотонні шпалери (звичайні або рідкі). Фарби використовують акрилові та латексні водно-дисперсійні. Вони надають поверхням легкого глянцевого блиску.

    Зверніть увагу: Перед фарбуванням переконайтеся, що стіни ідеально рівні.

    Якщо планується яскравий кухонний гарнітур, вибирайте для стін спокійні, пастельні відтінки. Якщо ж фасади будуть виконані в нейтральній палітрі (білій, сірій, бежевій), фон для них може бути барвистим і насиченим. Візерунки доречні тільки у разі, якщо це ледь помітні смуги.

    Урізноманітнити інтер'єр можна за допомогою стінових панелей (наприклад, з імітацією натуральної деревини), шпонованих плит, фартухів зі скіналі. Деревні декори з рельєфними текстурами створюють виразні контрасти з однотонними глянцевими поверхнями.

    Підлога

    У приміщенні ефектно виглядатиме безшовна наливна підлога. Крім того, підійдуть ламінат і паркет (трохи темніші за стіни). При купівлі ламінату зверніть увагу на вологостійкість і клас навантаження. Від плитки та лінолеуму краще відмовитися або вибирати гладкі покриття з рівним тоном. Оригінально виглядають поєднання керамічної плитки в робочій зоні і ламінату в обідній.

    Стеля

    Стелю можна пофарбувати чи зробити підвісною. Натяжна стеля з дзеркальним ефектом допоможе візуально розширити приміщення і зробити його вищим. Цікавою альтернативою будуть набірні панелі з вузьких дерев'яних планок, проте таке покриття досить примхливе у догляді. Для зонування простору, наприклад, виділення обідньої зони, використовуються конструкції з гіпсокартону з підсвічуванням.

    Кухонні меблі

    Тепер зупинимося на тому, якими мають бути кухонні меблі в стилі модерн.

    Кухонний гарнітур

    Стиль модерн в меблях передбачає лаконічність і монолітність. Чіткі лінії поєднуються з плавними переходами та вигинами. Дизайн гарнітура повинен бути мінімалістичним, без фільонок, фрезерувань і вітрин. Допустимі тільки вставки з прозорого або матового скла, але воно має бути не текстурованим. Від відкритих полиць краще відмовитися на користь функціональних систем зберігання, прихованих за фасадами. Побутову техніку теж роблять вбудованою.

    Корпус виготовляють із масиву, МДФ та ДСП. Гармонійно виглядають гладкі глянцеві фасади – плівкові, фарбовані, акрилові та ін. Меблі в стилі модерн не потребують вишуканої лицьової фурнітури. Для відкривання фасадів використовуються фрезеровані ручки, металеві ручки-профілі та системи Push to open.

    Важливо: Поверхня фасадів переважно гладка. Єдиний виняток – дверцята з дерева, шпонованих плит, ДСП в деревних декорах.

    Вибір палітри нічим не обмежений, тому дайте волю фантазії. Поширені комбінації з 1 яскравого кольору та 1 нейтрального, чорно-білі поєднання з акцентними елементами. Однотонний кухонний гарнітур модерн можна доповнити фартухом із геометричним візерунком або мозаїкою. Якщо ви не плануєте виділяти робочу зону, вибирайте фартух у тон стільниці.

    Саму робочу поверхню виготовляють із різних матеріалів: натурального та штучного каменю, дерева, пластику й ін. Головне – не робити її строкатою.

    Для просторої кухні в стилі модерн підійде лінійне планування, для невеликої – Г-подібне. У другому випадку часто зустрічаються радіусні фасади та заокруглені кути.

    Стіл і стільці

    Оформлення обідньої зони має перегукуватися з дизайном гарнітура. Насамперед, це стосується матеріалу і кольору стільниць. Нехай вони будуть однаковими. Популярні круглі та прямокутні моделі або столи, які є частиною багаторівневої барної стійки. Опори для столів роблять металевими та дерев'яними. Немає місця для повноцінної обідньої зони? Без проблем, її можна організувати біля вікна, задіявши підвіконня. Також є відкидні конструкції, які кріпляться до стіни.

    Стіл доповнять круглі стільці з м'якими сидіннями, яскраві пластикові стільці або невеликі м'які куточки (всередині можна обладнати системи зберігання). З барною стійкою гармонійно виглядатимуть високі табурети на металевих ніжках. Стільці не повинні вибиватися із загальної композиції. Нехай обідня зона буде єдиним цілим.

    Освітлення та декор в стилі модерн

    Стиль модерн на кухні спочатку передбачав приглушене світло, однак воно не дуже зручне для роботи. Тому все більшої популярності набуває комбіноване освітлення. Наприклад, люстра над обіднім столом і точкові світильники в робочій зоні. До речі, невеликі точкові моделі можна встановити по всій стелі та використовувати для загального освітлення. Якщо ж при виборі основного освітлення ви віддаєте перевагу звичним люстрам і світильникам, нехай це будуть лаконічні моделі. Популярні плоскі стельові LED-світильники (круглі, квадратні, прямокутні).

    Порада: Важливо правильно підібрати колір світіння. Від денного та теплого світла очі втомлюються менше, ніж від холодного.

    Постарайтеся не закривати вікно, щоб у приміщенні було достатньо денного світла. Дизайн штор для кухні в стилі модерн відрізняється легкістю і простотою. Це можуть бути рулонні або римські штори і жалюзі, бажано однотонні. В інтер'єрі не вітається надлишок текстилю. Водночас неможливо обійтися без кухонних рушників і прихваток. Є маленька хитрість – підібрати весь текстиль в одному кольорі. Так жодна деталь не виб'ється з концепції. Якщо є можливість, замініть скатертину серветками.

    Аксесуари мають бути функціональними. Як декор використовуються:

  • Красивий посуд;
  • Настінні годинники;
  • Картини, ескізи, малюнки та колажі з фото.
  • Кухонна техніка теж стає невід'ємним елементом оформлення. Яскравий холодильник, духовка або витяжка стануть центром композиції. А ось дрібну побутову техніку (тостер, кавомолку, блендер тощо) краще заховати в шафках і шухлядах.

    Приклади і фото сучасних кухонь в стилі модерн

    І трохи ідей оформлення та фото кухонних меблів модерн.

    Біла кухня в стилі модерн

    Білий колір актуальний завжди завдяки його універсальності і здатності зробити кімнату візуально більшою. Втім, монохромний інтер'єр обов'язково потрібно освіжити барвистими деталями. Це можуть бути плитка чи фартух із візерунком, кухонне начиння, стільці та інші предмети. Щоб приміщення не виглядало занадто стерильно, вибирайте не білосніжні, а молочні та кремові декори.

    Кутові кухні в стилі модерн

    Кутове планування дозволяє задіяти з користю весь вільний простір. Верхні шафи до стелі та функціональне наповнення (високі карго, магічні кути та ін.) роблять кухню ще більш місткою. Оригінальний ефект досягається при монтажі дзеркального кухонного фартуха. Це може бути суцільне полотно без швів, як на прикладі нижче, плитка чи мозаїка.

    Дизайн маленької кухні в стилі модерн

    Стиль ідеально підходить для приміщень із маленькою площею. Тут також популярні кутові планування. Проблему з нестачею вільного простору вирішать предмети-трансформери, глянцеві поверхні, продумані системи зберігання. Не захаращуйте простір кухонним начинням і технікою, а намагайтеся заховати все це за фасадами.

    Підсумки

    Стиль модерн в інтер'єрі кухні – це раціональність, максимальний комфорт і відсутність випадкових деталей. Саме простота і функціональність роблять його таким популярним. Поєднуйте натуральні матеріали з глянцевими декорами, приділіть особливу увагу техніці та освітленню. Приміщення в стилі модерн буде відмінним місцем для «перезавантаження» та відпочинку, де можна відволіктися від метушні, інформаційного шуму і всього зайвого.