Як правильно організувати освітлення у ванній кімнаті?

Створюємо інтер’єр, де все продумано до дрібниць.

Освітлення ванної кімнати не менш важливе, ніж якісна сантехніка та оздоблювальні матеріали. На природне світло розраховувати не доводиться: вікно для цієї кімнати – велика рідкість. Тому варто приділити особливу увагу вибору та встановленню світильників. Вони допоможуть створити затишну атмосферу, розділити функціональні зони та візуально розширити невелике приміщення. Розглянемо, яке освітлення зробити у ванній.

Світло у ванну кімнату: скільки світильників потрібно?

Світло у ванній має бути наближене до денного. Воно гарантує максимальний комфорт під час косметичних процедур, зокрема, нанесення макіяжу. Кількість приладів розраховують зважаючи на габарити кімнати. Якщо вона маленька, можна обмежитися одним стельовим LED-світильником. Водночас краще додатково підсвітити зону дзеркала і раковини за допомогою кількох настінних моделей.

У просторому приміщенні потрібно ретельно продумати зональне освітлення (на цьому моменті ми детальніше зупинимося далі). Для верхнього також краще використати кілька джерел одразу. Крім площі, є й інші чинники, від яких залежить освітлення кімнати. Це:

- Стиль і колірна гама;

- Ступінь глянцю поверхонь;

- Типи світильників, місце та спосіб кріплення.

Важливо: Продумайте освітлення до початку ремонтних робіт. Це потрібно для правильного монтажу проводки та фальш-балок, які дозволяють її замаскувати.

Освітлення ванної: вибір світильників

Почнемо з вибору колірної температури. Найкомфортнішим вважається тепле освітлення у ванній. Воно допомагає розслабитися і відволіктися від повсякденних турбот. А ось холодне – більш тонізуюче, допомагає прокинутися зранку та налаштуватися на продуктивний день.

Залежно від розташування є такі варіанти світильників:

• Стельові. Використовуються для основного освітлення. У приміщенні повинна бути хоча б 1 така модель;

• Настінні. Підсвічують різні функціональні зони;

• Підлогові. Виконують декоративну функцію.

За типом конструкції і монтажу вони бувають вбудованими, підвісними та накладними. Перший варіант підходить для низьких стель.

Світло для ванної кімнати і види ламп

Розглянемо найпоширеніші типи ламп, які відрізняються за яскравістю й іншими експлуатаційними характеристиками:

Лампи розжарювання. Найбільш доступні та прості, однак програють у довговічності. Їхній середній ресурс – приблизно 1000 годин. З інших недоліків – невелика яскравість, значне енергоспоживання, а також нагрівання при роботі (не можна використовувати з пластиковими і тканинними плафонами).

Галогенні. Більш економічні та довговічні. Підходять для натяжних стель: спеціальні розсіювачі поглинають тепло, що виділяється при роботі. Їхній мінус – це чутливість до перепадів напруги.

Люмінесцентні. Енергоощадні лампи з приємним, м'яким світлом. Вони не нагріваються і підходять для приладів у пластикових корпусах. Потребують спеціальних умов утилізації, є характерне потріскування при роботі.

Світлодіодні. Найоптимальніше рішення з точки зору економії електроенергії. Термін служби перевищує 50 000 годин. Це можуть бути точкові світильники або LED-стрічка. Вони добре справляються з перепадами напруги, не нагріваються, дозволяють створювати незвичайні інтер'єрні композиції.

Безпечне освітлення для ванної кімнати

Потрібно обов'язково продумати, як зробити освітлення для ванної кімнати безпечним. Для цього з'ясуємо, що таке захисний індекс і зони вологості.

Ступінь захисту

Позначення «IP», яким маркуються вироби, вказує на ступінь захисту від:

- бруду, пилу, сторонніх предметів (перша цифра, від 0 до 6);

- вологи (друга цифра, від 0 до 8);

- ударів (третя цифра, від 0 до 10).

Знання маркування допоможе при купівлі. Наприклад, «IP20» означає, що корпус пристрою захищений від проникнення предметів довжиною від 80 мм та діаметром понад 12,5 мм (цифра 2). Водночас він не захищений від потрапляння всередину води (цифра 0).

Зони вологості ванних кімнат

Приміщення можна умовно поділити на кілька частин із різною вологістю. Залежно від цього планують розташування світильників у ванній.

Важливо! При встановленні приладів дотримуйтеся правил безпеки:

• Електрична мережа повинна бути заземленою;

• Слід уникати відкритих кабелів і проводки;

• Краще не використовувати трійники та подовжувачі;

• Розетки треба розміщувати на безпечній відстані від ванни або душу.

Основне освітлення ванної кімнати

Стельові, настінні і навіть підлогові моделі – варіанти дуже різноманітні. Часто освітлення стелі організовують за допомогою підвісних світильників або однієї люстри по центру (з належним захистом від вологи). Вбудовані моделі підходять для гіпсокартонних конструкцій, а також поверхонь, оформлених декоративними панелями та рейками. Для багаторівневих стель використовують світлодіоди.

Якщо у приміщенні недостатньо світло, додайте настінні моделі. Оптимальна висота для них – 2 м від підлоги. Плафони краще вибирати закриті, наприклад, у вигляді колби чи сфери. Світлодіодна стрічка і світильники-ілюмінатори на підлозі створять по-справжньому таємничу та незвичайну атмосферу.

Підсвічування функціональних зон у ванній кімнаті

Дзеркало і раковина. Це місце потребує потужного і рівномірного світла, що падає з обох сторін. Інакше на відображенні будуть тіні та відблиски, що стануть проблемою при нанесенні макіяжу. Оптимальне рішення – настінні світильники, розташовані симетрично трохи вище очей або по периметру дзеркала.

Ванна і душова кабіна. Підсвічування для ванни необов'язкове і виконує скоріше декоративну функцію. Популярне точкове освітлення у ванній або бра, рідше – освітлення по периметру. Можливість регулювати яскравість і світловий потік буде корисним бонусом.

Системи зберігання. LED-стрічка у шафках і шухлядах допоможе швидко знаходити потрібні речі. Сенсорні вимикачі зроблять експлуатацію максимально зручною. Відкриті полиці або ніші теж можна доповнити стрічкою чи акуратними точковими світильниками.

Дизайн освітлення кімнат: ідеї для натхнення

А тепер традиційно – приклади оформлення з фото. На зображенні – ванна з підсвічуванням у мансардному приміщенні. Дзеркала та LED-стрічка створюють цікаву оптичну ілюзію і візуально розширюють кімнату.

Прийоми світлового зонування особливо актуальні, коли йдеться про освітлення санвузла, суміщеного з туалетом. Оригінальним аксесуаром стануть світлодіодні свічки. Вони не нагріваються при тривалому використанні і візуально дуже схожі на справжні воскові.

Якісне світло в ванній кімнаті зробить її максимально комфортною та стильною. Головне – правильно підібрати тип і кількість приладів для кожної зони, а також подбати про безпеку. Не забувайте і про їхню декоративну функцію.

Розставляйте інтер'єрні акценти, експериментуйте з різними кольорами й інтенсивністю. 

Сподіваємося, поради від фахівців Viyar Bazar допоможуть вам у цьому!