Urban jungle: рослини в інтер'єрі

Як квіти в інтер'єрі допомагають створювати гармонію та затишок.

Здавалося б, рослини – не те, без чого неможливо уявити інтер'єр. Однак саме рослинний декор перетворює будинок або офіс на дійсно гармонійний, комфортний простір. А затишок і візуальне задоволення – базові завдання для дизайнера. Зв'язок із природою надихає, заряджає енергією та гарним настроєм. Не вдаючись у тонкощі ботаніки, пропонуємо ближче познайомитися з нашими «зеленими друзями» і розглянути еко-рішення.

Квіти в кімнаті: «зелені» тренди

Про еко-тренди сказано багато. Вони стали лейтмотивом у оформленні будь-яких кімнат. Рослинний декор використовується навіть у ванних. Чим обумовлений такий поворот до природи? Насамперед тим, що ми живемо в урбанізованому середовищі. Квіти в сучасному інтер'єрі – це повернення до витоків, турбота про своє здоров'я та емоційний баланс.

Озеленення – відмінний вихід для тих, хто поки не готовий завести домашнього улюбленця. Домашні джунглі потребують «підкріплення»: натуральних кольорів і матеріалів, аксесуарів і візерунків, навіяних флорою та фауною.

Роль кімнатних рослин в інтер'єрі:

  • «Оживляють» обстановку;
  • Видаляють із повітря токсини;
  • Зволожують повітря і насичують його киснем;
  • Мають ароматерапевтичний ефект (деякі види);
  • Знижують стрес і втому;
  • Сприяють спокійному сну;
  • Підвищують продуктивність і концентрацію.
  • Як вибрати і красиво розставити кімнатні рослини

    У квітів і людей багато спільного: у всіх свій характер і вподобання. Хтось невибагливий, а хтось примхливий. Одні потребують постійної уваги та турботи, а інші цінують спокій і усамітнення. Що потрібно знати тим, хто вирішив озеленити будинок або квартиру?

    Кімнатні рослини в інтер'єрі житлового будинку мають почуватися комфортно. Враховуйте сторону, куди виходять вікна, і кількість вільного простору. Наприклад, пальми й інші високі представники флори підійдуть для приміщень із високими стелями. Але якщо ви хочете досягти гротескного ефекту, великі напольні квіти та рослини в інтер'єрі малогабаритних квартир теж виглядають цікаво. Поцікавтеся, звідки ваша рослина. Тим, хто звик до тепла та сонця, протипоказані вікна на північ. Вазони, які бояться прямих сонячних променів, краще заховати у глибині кімнати. Це – запорука здоров'я і нормального росту. Підсумуємо фактори, які впливають на вибір і розміщення квітів:

  • Освітлення, температура і вологість;
  • Стильове та колірне оформлення інтер'єру;
  • Наявність маленьких дітей і домашніх тварин;
  • Особливості та складнощі догляду.
  • Поради щодо догляду за рослинами в інтер'єрі квартири

    Є і суто практичні моменти, які потрібно врахувати. Скажіть собі чесно, скільки часу ви готові приділяти догляду: поливу, пересаджуванню, підживленню та іншим процедурам. Важливий аспект – стабільний температурний режим. Деякі види пристосовані до прохолоди, деякі люблять тепло. Але різкі скачки температури, протяги та сусідство з радіаторами шкодять усім. Живі квіти в інтер'єрі потрібно удобрювати (в період активного росту) і регулярно оглядати, щоб вчасно виявити захворювання та шкідників.

    Рекомендація: Організувати догляд допоможуть спеціальні мобільні додатки. Там є каталог рослин з інформацією та порадами, а також нагадування про необхідність поливу та підживлення.

    Своєчасний полив – не єдиний прояв турботи. Повітря у приміщеннях часто сухе, особливо влітку та при ввімкненні опалення взимку. Від цього страждають вологолюбні види. Рекомендуємо придбати зволожувач або поставити поруч із батареєю посудину з водою.

    Як розмістити квіти у квартирі

    Кожне приміщення – маленька екосистема. Враховуйте це, щоб правильно підібрати і розмістити квіти в інтер'єрі квартири.

    Квіти в інтер'єрі вітальні

    Тут завжди жвава атмосфера і багато людей. Вибирайте рослини, які насичують повітря киснем і мають антибактеріальні властивості. З естетичної точки зору виграшно виглядають великі кімнатні рослини в інтер'єрі вітальні: фікуси, пальми, гібіскуси та драцени. Після робочого дня потрібно зняти зорову втому, і в цьому допоможуть квітучі орхідеї, азалії, цикламени. Розкішні кімнатні гортензії можна розмістити на підвіконні, полиці або підставці, на підлозі. Але пам'ятайте: ці красуні з яскравими масивними суцвіттями «подавляють» своїх сусідів, і розміщувати їх краще поодинці.

    Композиції з кімнатних рослин в інтер'єрі вигідно виглядають на фоні трендових землисто-бежевих відтінків. Вітальня, оформлена в натуральній палітрі і доповнена зеленим декором, стане вашим острівцем спокою та релаксу.

    Навіть звичайний букет одразу надасть приміщенню затишку і потрібних колірних акцентів. Іще один варіант – красиво оформлений гербарій на стіні.

    Порада: Кактуси і сукуленти – найбільш невибагливі квіти в інтер'єрі дому. Вони не потребують багато води та світла. До цього ж списку потрапляють заміокулькас, фікус, грошове дерево, папороть.

    Квіти в інтер'єрі спальні

    Кімната з рослинами має сприяти відпочинку та розслабленню. Ідеальний варіант – сансевієрія, яка виробляє кисень не тільки вдень, але і вночі. Для максимальної користі поставте вазон у радіусі 2 м від спального місця. Також для приміщення підходять бегонія, пеларгонія (герань), спатіфіллум (жіноче щастя), мирт.

    Не варто недооцінювати запахи: квіти у горщиках в інтер'єрі створюють настрій, допомагають при безсонні, знімають напругу. Це відмінна альтернатива аромадифузорам та освіжувачам. Наприклад, спокійному сну сприятимуть аромати кімнатного жасмину і лаванди.

    Рослини для інтер'єру ванної

    Мікроклімат ванної нагадує тропічний ліс. Тут волого, душно та мало світла. Вибирайте види, які люблять тінь, а також стійкі до підвищеної вологості і температури. Але навіть тіньолюбні і тіньовитривалі представники флори потребують світла. Встановіть невеликі світильники або час від часу виставляйте вазони на добре освітлене підвіконня.

    Рослини, що підходять, – кімнатний бамбук, хлорофітум, сансевієрія, монстера. Крім того, у ванних нерідко можна побачити орхідеї. Незважаючи на те, що квіти асоціюються з примхливістю та тендітністю, є 2 види, здатні тут прижитися. Це «метелик» і «зозулині черевички». Вони гармонійно виглядатимуть у зоні умивальника біля дзеркала.

    Кімнатні рослини в інтер'єрі кухні

    Свіжа зелень із грядки, яка завжди під рукою, – мрія (звичайно, якщо ви не живете на дачі). Поєднайте естетику та практичність, створіть на кухні міні-город. Вирощуйте трави й овочі, щоб одразу додавати їх до страв. Це можуть бути звичайні горщики на полицях і етажерках або міні-теплиці.

    Для міні-городу підходять петрушка, кінза, базилік, цибуля, розмарин. Помідори, огірки та перець – уже на рівень складніше, але ви впораєтеся. При виборі ґрунту найпростішим рішенням буде універсальна суміш. Не забудьте підписати горщики зі сходами, поливайте їх і проріджуйте. Відчуваєте, що садівництво – це ваше? Спробуйте виростити лимон, кафрський лайм або авокадо з кісточки. Якщо ж ви збираєтеся просто озеленити кухню, вибирайте невибагливі фіалки, плющ, аспарагус.

    Незвично виглядатиме грядка на декоративній драбині. Hand-made теж у тренді, зробіть горщик власноруч. Для цього підійде старий посуд: чашка, чайник, залізний контейнер.

    Дизайн та аксесуари для кімнати з квітами

    Зелений декор гарний сам по собі, але для цілісності композиції його доповнюють різними деталями. Розглянемо дизайн кімнатних рослин у квартирі.

    Горщики і кашпо для рослин у кімнату

    Перше, що потрібно знати: горщик, у якому квітка продається, тимчасовий. Коренева система повинна рости і розвиватися, тому для пересаджування виберіть трохи більшу ємність. Якщо ви схильні «заливати» квіти, купуйте вазони з глини. Пористі стінки поглинатимуть зайву вологу. Перед висадкою керамічний вазон краще замочити на кілька годин, аби він не ввібрав у себе воду, призначену для квітів. У пластикових ємностях земля, навпаки, висихає не так швидко. Якщо ви часто забуваєте про полив, це ваш варіант.

    Порада: Щоб не пропускати дні поливу, складіть графік і закріпіть його на видному місці.

  • Підбирайте аксесуари, які за стилем і кольором доповнять загальну картину, або ж контрастні, які розбавлять дизайн квартири з квітами. Красиво виглядають горщики, розставлені на східчастих полицях. Ось кілька ідей:
  • Арт-вазони у вигляді античних скульптур;
  • Скляні геометричні флораріуми;
  • Дерев'яні кашпо (наприклад, із колоди-кругляка);
  • Глиняні горщики неправильної форми;
  • Ємності з підручних засобів: жерстяних банок, чашок, чайників тощо;
  • «Розумні» вазони з датчиками вологості ґрунту й освітленості, підсвічуванням, іншими функціями.
  • Фітостіна – стіна з рослин в інтер'єрі

    Системи вертикального озеленення – квіти на стінах в інтер'єрі – це симбіоз природи і технологічності. Сучасні фітостіни не потребують особливого догляду і можуть радувати вас до 10 років! Із необхідних умов – підключення до електромережі, а для великих «садів» – до водопроводу та каналізації. 

    Як красиво розмістити кімнатні квіти на стіні? Вони мають гармоніювати з оздобленням. Яскравий рослинний декор потребує пастельного, спокійного фону, і навпаки. Дрібні листочки губляться на стінах із таким самим невеликим візерунком. Для строкатих поверхонь більше підходить велике листя.

    Переваги фітостін:

  •  Натуральний генератор кисню;
  • Автономність (системи самі підтримують потрібний рівень води, а різні режими поливу дозволяють створювати композиції з кількох видів рослин);
  • Простий догляд завдяки знімним блокам;
  • Вау-ефект при вході до приміщення.
  • Конструкції вертикального озеленення не обмежуються стінами. Це також можуть бути фітомодулі, перегородки, панелі і навіть фітомеблі.

    Стабілізований мох – рослина для декору

    Хочеться зелені, за якою практично не потрібно доглядати? Прикрасьте інтер'єр стабілізованим мохом. Його обробляють за спеціальною технологією, замінюючи сік рідиною на основі гліцерину. Стабілізацію можна зробити навіть у домашніх умовах. Мох, до речі, є відмінним індикатором вологості повітря. Стаючи сухим і крихким, він сигналізує про необхідність зволоження. В комфортних умовах (не менш ніж 35% вологості) декор повністю відновлює попередній вигляд.

    Стабілізований мох став популярним флористичним матеріалом в еко-стилі й інших напрямах. За допомогою харчових барвників йому надають різного кольору. Мох використовують у вигляді кашпо, живих картин, настінних панно або цілих фітостін.

    Підсумки

    Кімнатні квіти в інтер'єрі створюють відчуття єднання з природою. Киньте виклик міським джунглям і доповніть дизайн природним декором. Він не тільки радує око, але й очищує повітря від токсинів, насичує його киснем і зволожує. Вибирайте представників флори, які відповідають вашому стилю та темпу життя, а також умовам у конкретній кімнаті.