Спальня в стилі лофт: як створити інтер’єр з характером

Лофт – сміливий і зухвалий стиль, який буквально заполонив сучасні житлові будинки, офіси, кафе та ресторани.

Лофт – сміливий і зухвалий стиль, який буквально заполонив сучасні житлові будинки, офіси, кафе та ресторани. Він приваблює своєю практичністю, простотою і навіть незавершеністю. Але, незважаючи на всі переваги, не кожен наважиться втілити лофт в інтер'єрі спальні. Насамперед через переконання, що меблі й аксесуари неодмінно повинні бути дизайнерськими і дорогими. До того ж на перший погляд стиль здається грубуватим для кімнати, призначеної для відпочинку та відновлення сил. Однак відкиньмо всі стереотипи та переконаймося, що спальня лофт може бути комфортною та доступною в плані реалізації!

5 ключових особливостей

Напрям сформувався в Америці у 1940-х роках, коли просторі промислові приміщення у центрах великих міст почали переобладнувати під житло. Будівлі колишніх заводів і фабрик швидко знайшли нових власників серед представників творчих професій. Художники, письменники і фотографи перетворили їх на майстерні та арт-простори, тому й оформлення вийшло своєрідним:

  • Еклектика

Індустріальність і богемність, необроблені поверхні і вишукані витвори мистецтва (картини, скульптури, hand made) – контрастні деталі відмінно уживаються по сусідству.

  • Простота і функціональність

Не перевантажуйте інтер'єр непотрібними предметами. Ліжка, тумб і систем зберігання буде цілком достатньо. Те саме стосується і декоративних елементів: що менше «візуального шуму», то більше повітря та простору.

  • Відкрите планування

Для стилю характерні високі стелі, панорамні вікна, легкі перегородки замість стін. Завдяки цьому він відмінно підходить для оформлення квартири-студії, де в одному приміщенні поєднані спальня, вітальня та кухня.

  • Виразні фактури

Використовуйте дерево, цеглу, бетон, штукатурку без додаткової обробки. Цікавим акцентом стануть відкриті конструктивні і функціональні елементи, зокрема, опорні балки та труби.

  • Неординарні аксесуари

Підходьте до оформлення творчо, додавайте антикварні та вінтажні деталі: програвач із платівками, торшер або дзеркало в рамі.

Вибір матеріалів

Кімната в стилі лофт вважається примхливою ​​з точки зору вибору матеріалів. Насправді жорсткої прив'язки до бюджету немає. Відповідні меблі можна зробити навіть із ДСП, підібравши деревні декори з виразною структурою. Головне – уникати відверто штучних матеріалів (лінолеуму, пластику, синтетики) та максимально залучати натуральні і навіть будівельні. Це:

  • Дерево (масив, меблеві щити, шпоновані плити);
  • Цегла (стіни з оголеною цегляною кладкою);
  • Метал (фурнітура, сходи, труби);
  • Бетон і штукатурка;
  • Скло.

Якщо є можливість, збережіть їх у природному вигляді. Лофт полюбляє рельєфні, «зношені» поверхні та навмисну ​​недбалість.

Організація простору

Ми вже згадували про те, що облаштування спальні в стилі лофт передбачає відмову від глухих стін і перегородок. Але найчастіше кімната виконує кілька функцій одразу, наприклад, поєднана з гардеробною чи кабінетом. Також можна розділити місця для відпочинку та сну. Для цього використовують:

  • Світлове зонування

Найпоширеніші способи – світлодіодне підсвічування і локальні освітлювальні прилади (торшери, бра, точкові світильники). Освітлення спального місця буде більш приглушеним, ніж у інших зонах.

  • Меблі

Суцільна перегородка «краде» природне світло, а ось відкритий стелаж або шафа із дзеркальними дверцятами відмінно впораються з кількома завданнями одразу: візуально розширять простір, розділять його на функціональні зони і стануть зручним місцем для зберігання речей.

  • Скляні перегородки

Це можуть бути розсувні системи або стаціонарні конструкції з металевих профілів із наповненням зі скла. Як альтернативу можна розглянути склоблоки – подвійні «цеглинки» різних кольорів.


Колірна гама

Дизайн спальні лофт часто асоціюється з темними, навіть похмурими кольорами. Це не зовсім справедливо, адже білий – незамінний помічник, коли потрібно додати інтер'єру об’єму та свіжості. Він універсальний і має різні варіації. Теплі відтінки припадуть до душі любителям класики, холодні підкреслять індустріальний характер. Біла спальня завжди виглядає цілісно: цей колір об'єднує предмети обстановки в єдину композицію.

Зверніть увагу! Те, як білий виглядатиме на стінах і стелі, залежить від безлічі чинників: клімату, пори року, поверху, сторони, куди виходять вікна. Погане освітлення та похмурість нададуть йому сіруватого чи жовтуватого відтінку.

Тому потрібно грамотно підходити до вибору колірної гами. Наприклад, використовувати білий тільки для стелі та декількох стін. Не забувайте і про традиційні для цього стилю кольори – коричневий, теракотовий, сірий, бежевий і чорний. На їхньому тлі ефектно виглядають сині, червоні, жовті акценти.

Меблювання: тільки необхідне

Обираючи меблі, відмовтеся від усього зайвого. Маленька лофт спальня може обмежитися стандартним спальним гарнітуром, у більш просторій можна додати туалетний столик, крісла й інші предмети.

Практичним рішенням буде шафа-купе на всю стіну. Фасади роблять переважно гладкими, тож вони виглядають як єдине полотно. Ліжко теж вибирають лаконічної форми з каркасом із дерева або металу.

Розгляньмо ще кілька ідей для меблів:

  • Вироби з палет (столи, дивани, тумби);
  • Підлогові і настінні вішалки, відкриті системи зберігання;
  • Пересувні предмети на роликах (ширми, стільці, пуфи);
  • Амбарні механізми;
  • Антикваріат (комоди, крісла-качалки тощо).

Щоб меблі цілком відповідали вашим потребам і побажанням, замовте їх на Viyar Bazar. Тут ви знайдете досвідченого майстра і зможете попередньо розрахувати вартість проекту.

Організація освітлення

Для цього стилю властиве максимальне використання природного світла. Великі вікна краще взагалі не закривати занавісками. У сонячні дні можна скористатися щільними жалюзі – металевими, дерев'яними, тканинними чи шкіряними.

Для основного освітлення підійдуть або масивні люстри складної конструкції з великою кількістю лампочок, або зовсім мініатюрні моделі. Гармонійно виглядатимуть і декоративні ретро-лампи Едісона з абажуром або без.

Локальне освітлення організовують за допомогою торшерів, бра, ламп на приліжкових тумбах, а також світильників на довгих шнурах чи ланцюгах. Ліхтарі, прожектори, підлогові лампи з фігурними ніжками, трекові системи теж будуть доречні.

Декор і аксесуари

Оформлення спальні у стилі лофт – це творчий процес, де можна не обмежувати свою фантазію. Необроблені стіни, крім звичних картин або фото, прикрашають графіті, ретро-постерами, дорожніми знаками, конвертами для вінілових платівок. Більш сміливий варіант – неонові вивіски та саморобні панно (з дерева, шкіри, металу).

Щоб розбавити монохромну гаму і створити затишну атмосферу, використовують текстиль. Це яскраві доріжки на підлозі, подушки і покривала з геометричним малюнком, пледи грубої в'язки.

Штори вибирають або рулонні, або прямі й однотонні (з бавовни, рогожки, льону).

Не забувайте про незвичні аксесуари – дерев'яні скрині, вінтажні годинники, речі ручної роботи.

3 помилки, яких можна уникнути

Поширені помилки, яких припускаються при оформленні інтер'єру:

  • Обмеженість палітри

Не бійтеся яскравих акцентів і дотримуйтеся балансу між світлими та темними кольорами. Стелаж із темного дуба просто «загубиться» на тлі червоно-коричневої цегляної стіни. Пограйтеся з контрастами: такі меблі ефектніше виглядатимуть у приміщенні зі світлими стінами.

  • Захаращений простір

Маленька спальня з великою кількістю меблів ніколи не буде затишною. Також уникайте зайвих перегородок і стін та не намагайтеся вмістити в одну кімнату всі можливі атрибути стилю: цеглу, бетон, дерев'яні балки. Нехай це будуть лише натяки, інакше ви ризикуєте перетворити спальню на горище або склад.

  • Нестача світла

У квартирах із невисокими стелями та стандартними вікнами потрібно подбати про додаткові джерела світла. Продумайте підсвічування для кожної функціональної зони, а щільні штори замініть напівпрозорими фіранками.

Жіночий та чоловічий інтер'єр

Інтер'єр для чоловіка і жінки не має чітко виражених відмінностей, але за допомогою окремих деталей все ж можна підкреслити індивідуальність власника.

Жіноча кімната більш світла та романтична, нерідко з елементами ар-деко. Тут більше текстилю і м'якої оббивки, а оздоблення не таке грубе. Палітра переважно біла і кремова. Обов'язковим атрибутом є туалетний столик. Також потрібно передбачити достатньо місця для зберігання речей.

Дизайн спальні для чоловіка більш канонічний і стриманий, у ньому доречні елементи хай-теку. Тут переважають коричневі, сірі, темно-зелені відтінки. Як декор використовуються автомобільні і дорожні знаки, можуть бути встановлені сходи з металевим каркасом.

Романтичний лофт у жіночій спальні
Романтичний лофт у жіночій спальні
Інтер'єр з характером для чоловіка
Інтер'єр з характером для чоловіка

Інтер'єр спальні у стилі лофт 2020: ідеї та тренди

Пропонуємо кілька трендових ідей для оформлення:

Незвичайне узголів'я ліжка
Незвичайне узголів'я ліжка
Вибілена стеля з балками
Вибілена стеля з балками
Яскраві акценти у монохромній лофтовій гамі
Яскраві акценти у монохромній лофтовій гамі

Підбиваємо підсумки

Лофт спальня, незважаючи на своєрідну «горищну» обстановку, – це популярне інтер'єрне рішення. У ній багато вільного простору та світла, а розміщення меблів раціональне і повністю підпорядковане вашим потребам.

Тут легко уживаються різні, часом контрастні елементи: бетон або цегляна кладка з ефектом незакінченого ремонту і вишукані витвори мистецтва, старовинні комоди та сучасні графіті. Завдяки такій «гнучкості» стиль легко адаптується під ваш бюджет і індивідуальні побажання.

Використовуйте натуральні матеріали або їх якісні імітації, ретельно продумайте освітлення для всіх функціональних зон, додайте текстиль і аксесуари. Вибираючи колірну гамму, не обмежуйтеся традиційними коричневими, сірими та цегляними відтінками. Можливо, для вашого проекту підійде білий колір, доповнений яскравими вкрапленнями. За допомогою характерних деталей ви зможете надати кімнаті жіночих або чоловічих рис.

Не бійтеся експериментувати, і нехай ці рекомендації стануть для вас натхненням!