Створюємо дизайн кухні в скандинавському стилі: палітра, меблі, декор

Розкриваємо секрети скандинавського затишку та практичності.

Скандинавський бум у дизайні, який ми спостерігаємо останнім часом, не збавляє обертів. Стиль прийшов до нас із Північної Європи, де особливості клімату та використовуваних матеріалів сформували його характер – прагматичний, стриманий і водночас душевний. Він особливо підходить для кухні: незалежно від площі та планування, приміщення виходить світлим, а меблі – комфортними та функціональними. Розберемо всі тонкощі оформлення, вибір колірної гами, меблювання й аксесуарів!

Чим відрізняється скандинавський інтер'єр кухні?

Почнемо з особливостей стилю. Це:

  • Прагнення до мінімалізму;
  • Простота і строгість форм;
  • Світла, навіть прохолодна палітра;
  • Багато природного і штучного світла;
  • Практичність: кожна деталь повинна мати застосування;
  • Велика кількість натуральних матеріалів і фактур, поверхонь без додаткової обробки;
  • Відкриті системи зберігання;
  • Помірність у декорі.
  • Щоб скандинавський стиль кухні не видавався надто простим і аскетичним, поєднуйте його з елементами інших напрямів: кантрі, класики, еко-стилю тощо. Наприклад, повісьте масивну люстру або додайте характерні для провансу флористичні візерунки на текстилі. Еклектика зараз актуальна.

    Вибір кольору

    Визначившись зі стильовим напрямом, можемо переходити до підбору кольорів.

    Білий

    Це базовий і найбільш затребуваний колір, насамперед завдяки його здатності візуально розширювати простір та компенсувати дефіцит сонячного світла. До того ж на такому тлі ідеально виглядають контрастні акценти: блакитні, сині, жовті й ін.

    Зверніть увагу! Оптимальне співвідношення кольорів – 70/20/10%, де 70% – це білий, 10% – акцентний, а 20% – дерево чи деревні декори.

    Білі кухні в скандинавському стилі здаються вам занадто простими? Альтернативою білому будуть молочні, бежеві, світло-сірі тони. Серед них є більш теплі (камея, сніжна троянда, гарденія) та прохолодні (опал, лотус, вапно). Пограйте зі складними відтінками: вони змінюються залежно від часу доби й інтенсивності освітлення.

    Сірий

    Сірий теж відрізняється універсальністю. Він складається тільки з білого та чорного, змішаних у певних пропорціях, тому не конфліктує з іншими кольорами. Тож не бійтеся яскравих акцентів! Залежно від відтінку ви можете створити спокійну, камерну атмосферу або, навпаки, додати інтер'єру динамічності та драматизму. Одне з найбільш гармонійних поєднань – сіра кухня в скандинавському стилі з дерев'яними елементами. З деревини можна виготовити стільницю, фартух, стінові панелі, фасади.

    Блакитний

    Небесно-блакитний і бірюзовий – лідери серед акцентних кольорів. Де використовувати такі вкраплення? Пофарбуйте одну зі стін або двері, зробіть блакитні чи бірюзові фасади, додайте яскравий текстиль. Ще одне місце для творчості – кухонний фартух. Він буває однотонним, у вигляді мозаїки, з фотодруком.

    Зелений

    Зелена кухня в скандинавському стилі – це ваш оазис прямо у квартирі. Вона ідеально підходить для сім'ї, в якій є діти. Різні варіації зеленого однаково добре поєднуються з відтінками теплого та холодного спектрів. Популярні комбінації з білим і сірим. Водночас світло-сірий краще комбінувати з насиченим трав'янистим і смарагдовим, а темно-сірий та графітовий – зі світло-зеленим і салатовим.

    Кухонні меблі

    Скандинавська кухня – це, насамперед, велика кількість природних матеріалів. Меблі традиційно роблять зі світлих порід дерева, наприклад, бука та сосни. Декоративні елементи можуть бути з металу, скла, каменю чи лози.

    Кухонний гарнітур

    Скрізь переважають чіткі, лаконічні форми. Верхні секції часто роблять високими (до самої стелі) або відкритими. В такому разі важливо зважити всі плюси та мінуси. Чи зможете ви підтримувати ідеальний порядок на відкритих полицях? Куди заховати трубу від витяжки? Чи можна обійтися без підсвічування під верхніми модулями? Можливо, є сенс зробити повноцінні шафи хоча б над варильною поверхнею і мийкою. Нижче – фото кухні в скандинавському стилі з різними варіантами верхніх секцій.

    Якщо ви хочете заощадити і замість масиву використати ДСП та МДФ, підбирайте натуралістичні декори з виразною структурою. Фасади переважно білі, рідше – сірі чи з імітацією деревини. Також популярні шпоновані поверхні. Виграшним буде поєднання світлого дерева з білими декорами. Поверхні переважно матові та напівглянцеві. Глянцеві покриття доречні в маленьких приміщеннях.

    Уникайте зайвих декоративних елементів. Фасади краще зробити гладкими або з простим фрезеруванням. Нехай лицьова фурнітура буде максимально лаконічною. Підійдуть елегантні ручки-релінги або скоби, а якщо в інтер'єрі є елементи кантрі – кнопки.

    Порада: У цьому стилі гармонійно виглядають фасади з системами Push to open або фрезерованими ручками.

    Доповніть гарнітур релінгами з навісними полицями та гачками.

    Робоча поверхня

    Стільниця з масиву стане найбільш вдалим рішенням з естетичної точки зору. Також підійдуть робочі поверхні з натурального та штучного каменю (однотонні або з дрібними вкрапленнями). Стільниці на основі ДСП з пластиковим покриттям теж можуть достовірно відтворювати колір і текстуру натуральних матеріалів. До того ж вони обійдуться значно дешевше.

    Стіл і стільці

    Комплект зі столу та стільців у єдиному кольорі і стилі відмінно доповнить інтер'єр. Це можуть бути вироби з бука, ясена, сосни. Відносно недорога альтернатива масиву – це шпоновані плити. Якщо у приміщенні бракує місця для великого обіднього столу, придивіться до розкладних і відкидних моделей чи барних стійок.

    Стільці для кухні в скандинавському стилі можуть стати оригінальним акцентом завдяки яскравим сидінням або подушкам. Підходять і ретро-моделі, і сучасні (наприклад, із кольорового або прозорого пластику з тонкими хромованими ніжками).

    Освітлення та декор

    Хороша освітленість для північних країн, де нестача сонця відчувається особливо гостро, – це завжди пріоритет. Великі вікна, які виходять на сонячний бік, будуть приємним бонусом. Але в будь-якому разі слід продумати додаткові джерела освітлення. Світильники на кухню в скандинавському стилі бувають з металевими, дерев'яними та яскравими пластиковими плафонами. Часто зустрічаються прилади з мідними і хромованими елементами. Також використовуються прості лампи розжарювання на шнурах без плафонів і лампи Едісона.

    Чи потрібні штори на кухню в скандинавському стилі? Орієнтуйтеся на освітленість приміщення, сторону, куди виходять вікна, і, звичайно, дизайнерську ідею. Це необов'язковий елемент. Дизайн маленької кухні в скандинавському стилі часто обходиться без занавісок, оскільки вони крадуть простір. Якщо дозволяють габарити приміщення, краще вибрати штори з льону або бавовни: ці тканини добре пропускають природне світло.

    Скандинавські кухні відрізняються помірністю в декорі. З аксесуарів тут популярні:

  • Посуд (розписні тарілки, мідні чайники та кавомолки, інші кухонне приладдя);
  • Текстиль (подушки, скатертини, фіранки);
  • Кімнатні рослини і «міні-городи»;
  • Картини та постери;
  • Настінні годинники.
  • На що звернути увагу при ремонті?

    Розглянемо нюанси внутрішнього оздоблення.

    Плитка

    Інтер'єр із пофарбованими у світлі тони або оштукатуреними стінами може здатися нудним і безликим. Облицювання плиткою надасть йому індивідуальності. У цьому стилі популярна прямокутна, квадратна або шестикутна плитка білого кольору із темними швами. Також використовуються імітації каменю та цегли. Вибираючи плитку для підлогового покриття, зверніть увагу на декори під дерево та камінь.

    Ідея: Комбінуйте різні підлогові покриття. Наприклад, керамічну плитку біля кухонних шаф і паркет або ламінат в обідній зоні.

    Шпалери

    Шпалери в скандинавському стилі для кухні використовуються переважно при оформленні акцентної стіни. Серед принтів переважають рослинні мотиви та дрібна геометрія. Для любителів сміливих рішень підійдуть чорно-білі візерунки з тонкими лініями. Цей прийом оживить інтер'єр, у якому переважає нейтральна палітра. Водночас шпалери можна поклеїти на всі стіни у приміщенні. Головне вибирати світлі тони.

    Ламінат

    Це практичне підлогове покриття замінить натуральне дерево, не порушуючи базових принципів стилю. Світлі декори більш актуальні, проте якщо в оформленні домінують ніжні відтінки, для підлоги можна вибрати і темне забарвлення. Укладання по діагоналі та ялинкою виглядає неординарно та дозволяє коригувати геометрію приміщення. При купівлі обов'язково звертайте увагу на волого- і водостійкість покриття.

    Лінолеум

    Дизайнери намагаються уникати відверто штучних матеріалів. Як не припуститися цієї помилки? Вибирайте лінолеум із максимально достовірною імітацією деревного малюнка. Серед переваг покриття – доступна вартість, легкість заміни та догляду, практичність і різноманітна палітра.

    Стеля

    Стелі в скандинавському стилі зазвичай білі. Оптимальним варіантом є фарба. Рідше зустрічаються матові натяжні стелі. Особливого колориту приміщенню надає пофарбована у світлі тони вагонка. Вона підходить для проектів з елементами кантрі.

    Маленькі кухні в скандинавському стилі: планування та ідеї

    Маленька кухня – не вирок, адже є ефективні прийоми для розширення простору. Насамперед, це білі декори та глянцеві покриття, які відбивають світло.

    Друга хитрість – вікна без занавісок, у крайньому разі обмежтеся напівпрозорим тюлем або рулонними шторами.

    А тепер – фото кухонь в скандинавському стилі, поєднаних з іншими приміщеннями. Часто вони примикають до віталень. Дизайн кухні вітальні в скандинавському стилі краще оформити без громіздких перегородок. Для зонування використовуйте барні стійки, освітлювальні прилади, різні підлогові покриття (наприклад, поєднання плитки і ламінату).

    Щоб відокремити обідню зону від зони для приготування страв, оформте частину стіни біля столу дерев'яними рейками, цеглою, керамічною плиткою або шпалерами. На прикладі показана кухня їдальня в скандинавському стилі, де для зонування задіяна стеля.

    Відчуття затишку надають підвіконня-дивани. Зверніть увагу на акценти з темного дерева, які нечасто зустрічаються в цьому стилі.

    Підсумки

    Кухня в скандинавському стилі відрізняється особливим розумінням затишку. Її естетика сформувалася під впливом суворого північного клімату та краси природи. Свіжі світлі відтінки поєднуються з натуральними матеріалами. Тут усе пронизане ідеєю максимального комфорту: організація простору, системи зберігання та інша фурнітура. Прості, лаконічні форми і універсальна палітра декорів будуть справжньою знахідкою для власників невеликих квартир. Створюйте свій північний затишок!