Робоче місце школяра: інтер'єр на п'ять!

Ергономіка робочого місця школяра, колірне оформлення та корисні аксесуари.

Правильно облаштоване робоче місце школяра здатне перетворити навчання на захопливе і приємне заняття. Комфортні меблі, гармонійне колірне оформлення, якісне освітлення – це допоможе йому сконцентруватися на домашніх завданнях і творчості. Крім того, від цих чинників залежить здоров'я малюка, його зір та постава. Розглянемо докладніше, як організувати робоче місце школяра вдома.

Критерії вибору

Насамперед слід визначитися з розташуванням. Робоче місце дитини краще облаштувати подалі від зони для ігор, комп'ютера, телевізора та домашньої метушні загалом: так буде менше факторів, які відволікають увагу.

  • Робочу зону від ігрової часто відділяють книжковою шафою, стелажем (наприклад, модульною системою), ширмою.
  • Стіл для правші рекомендується розміщувати таким чином, щоб вікно було зліва, і навпаки.
  • Ще одне оптимальне розташування – коли учень сидить обличчям до вікна. До того ж це відмінна гімнастика для очей. Головне, щоб сонце не світило занадто яскраво і не заважало.
  • Якщо малюк сидить обличчям до стіни, подумайте над тим, як її задекорувати: повісьте полиці для канцелярії, годинники й інші аксесуари.
  • Якщо природного світла мало (наприклад, його перекриває будівля навпроти, вікно виходить у двір-колодязь), робочий стіл дитини можна повернути спиною до вікна.
  • Для маленької дитячої підходить 2-поверховий комплекс: спальне місце нагорі та робоче – внизу. Подбайте про його освітленість. Стіл краще розмістити не безпосередньо під ліжком, а під певним кутом.
  • Але що робити, якщо дітей кілька, і кожному потрібен свій навчальний куточок? Підходять такі планування:

  • 1-рядне. Столи розміщують в одну лінію. Щоб школярі не заважали одне одному, між ними залишають прохід, встановлюють тумбу, комод, шафу.
  • Паралельне. Столи встановлюються навпроти. Діти можуть сидіти як спиною, так і обличчям одне до одного.
  • Г-подібне. Це можуть бути кілька столів, розташованих відповідним чином, або 1 великий кутовий.
  • Робочий стіл для дитини

    Перейдемо до меблювання. Перше питання, з яким ми стикаємося, – стіл чи парта? Зважимо всі «за» та «проти». Дитина швидко росте, і з цієї точки зору купівля регульованої, або «зростаючої», парти буде більш доцільною. Вам потрібно встановити необхідну висоту стільниці, сидіння та спинки. До того ж це ортопедичні меблі, які гарантують правильне положення хребта. Більш того, ви самі фіксуєте поверхню під потрібним нахилом. Зазвичай він регулюється в діапазоні до 40˚. Оптимальним вважається кут приблизно 15˚.

    Деякі моделі-трансформери дозволяють піднімати поверхню настільки, щоб працювати за нею і сидячи, і стоячи. Зміна пози корисна для здоров'я та концентрації уваги. Втім, є і прості дворівневі моделі.

    Запитання-відповідь: Як розрахувати оптимальну висоту стільниці? Коли малюк ставить лікті на поверхню, він кінчиками пальців дістає до скронь.

    Комфортна висота стільниці – на кілька сантиметрів нижче за рівень грудей. Цей параметр залежить від зросту дитини:

  • Менш ніж 1,2 м – до 52 см;
  • 1,2-1,5 м – до 61 см;
  • Більш ніж 1,5 м – стандартний «дорослий» стіл (75 см).
  • Довжину визначають із розрахунку від 60 см для учнів молодших класів та 80 см для старшокласників. Глибина переважно становить 50-60 см. Чим старшим стає школяр, тим більше місця йому потрібно (для ноутбука, принтера та іншої техніки). Для ПК зручніше обладнати окремий стіл із висувною полицею для клавіатури.

    Рекомендація: Загальне правило для меблювання – це відсутність гострих кутів, об які можна травмуватися.

    Серед матеріалів краще вибрати дерево чи навіть метал. Економ-варіант – ЛДСП з низьким класом емісії формальдегіду (Е0 і Е1). Скляна стільниця буде і занадто делікатною, і занадто шумною.

    У маленьких приміщеннях доводиться йти на хитрощі, наприклад, заміняти звичайне підвіконня на більш глибоку стільницю. У ній потрібно зробити отвори для циркуляції теплого повітря від батареї до вікна, інакше скло запотіватиме.

    Також зверніть увагу на відкидні моделі, які монтуються до стіни, та столи-бюро. У другому випадку ви отримаєте ще й місце для зберігання навчального приладдя.

    Вибираємо стілець: на що звернути увагу

    На черзі купівля комфортного стільця. Золоте правило – ступні повністю торкаються підлоги, а коліна згинаються під кутом 90˚. Оптимальна відстань від стільниці до сидіння – 20-30 см. Моделі-трансформери з регульованою висотою актуальні завжди. Якщо ж висота не регулюється, а стілець для школяра поки завеликий, проблему допоможе вирішити підставка для ніг.

    Для рухливих малюків краще не вибирати моделі на роликах: вони швидше перетворяться на атракціон. Те ж саме стосується любителів гойдатися на стільці. Їм підійдуть моделі на одній стійкій ніжці або із Z-подібною основою.

    Приділіть особливу увагу спинці. Вона повинна бути жорсткою і з невеликим вигином, щоб спина щільно до неї прилягала. Це – запорука рівної, красивої постави.

    Освітлення робочого місця школяра

    Навіть якщо ви облаштовуєте робоче місце біля вікна, без додаткових джерел світла не обійтися. Головний атрибут – настільна лампа. Нехай вона буде з регульованою основою та плафоном або абажуром. Краще відмовитися від люмінесцентних і галогенних ламп на користь світлодіодів або ламп розжарювання (60 Вт). Для правші джерело світла розміщують зліва, для лівші – справа.

    У темний час доби в кімнаті мають бути ввімкнені й інші прилади, щоб освітлення було рівномірним. Це стельова люстра з м'яким світлом, точкові світильники, LED-стрічка, настінні бра, торшери.

    Системи зберігання речей і аксесуари

    Робоче місце школяра передбачає величезну кількість зошитів, підручників, канцелярії. Зберігання потрібно організувати таким чином, щоб усе знаходилося під рукою, але не лежало на столі. Речі, що часто використовуються, розмістіть якомога ближче до дитини. Обладнайте місце для рюкзака – полицю чи гачок.

    Класичний варіант для зберігання – тумба з місткими висувними шухлядами під столом або поруч із ним. Щоб у шухлядах був порядок, шкільне приладдя краще розкласти по прозорих пластикових контейнерах. Дитина без проблем знайде потрібну річ, не перевертаючи вміст догори дном. Книги зберігають на відкритих полицях або в бічних шафках. Висота полиць повинна бути такою, щоб на них поміщалися підручники формату А4.

    Важлива порада: Заведіть для кожного предмета окрему папку або лоток. Складіть туди всі підручники, зошити, роздруківки.

    Органайзери для ручок та олівців краще поставити на столі. Те саме стосується глобуса (у разі потреби), годинників, підставок для книг і зошитів. Ідеально, якщо неподалік знайдеться місце і для сміттєвого кошика.

    Робоче місце для дитини неможливо уявити без аксесуарів. Водночас із ними не можна переборщити, адже строкаті деталі відволікатимуть від навчального процесу. Вибирайте корисні аксесуари. Наприклад, грифельні, пробкові або магнітні дошки для кріплення записок і малюнків. Якщо їх ніде повісити, подумайте про прозору підкладку на стіл. Під нею можна розмістити таблицю множення, розклад або роздруківку з іншою інформацією, яку малюкові потрібно запам'ятати.

    Відчуття затишку надають вирізані з дерева букви та цифри, підставки з прищіпками для фото і записок, оригінальні тримачі, постери з мотивувальними написами на стінах.

    Колірне оформлення

    Дизайн робочого місця для школяра повинен бути в природних, приємних відтінках. Нейтральні колірні схеми роблять інтер'єр легким і гармонійним. Щоб вони не були нудними, додайте 1 акцентний колір, який подобається дитині. Частка акцентів має не перевищувати 10% від загального оформлення.

    Ідеальний фон, що не приїдається та добре поєднується з іншими відтінками, – це білий або бежевий. Вважається, що жовтий та зелений кольори стимулюють мозкову діяльність і допомагають сфокусуватися. У будь-якому разі враховуйте побажання самого господаря, адже хто краще знає, що його надихає і радує?

    Підсумки

    Комфортне та затишне місце школяра – це те, від чого залежать його успіхи в навчанні, настрій і здоров'я. Виберіть меблі, які відповідатимуть його віку та потребам, підтримуватимуть правильну поставу. Уникайте гострих деталей, подбайте про належний рівень природного та штучного освітлення. Нейтральну палітру внутрішнього оздоблення та меблів розбавте кількома яскравими вкрапленнями – такими, що оживлять інтер'єр, але не відволікатимуть від занять.