Використання дзеркала в сучасному інтер'єрі

Добірка ідей, де та як розмістити аксесуари.

Щось модне, щось вийшло з моди. А дзеркала в дизайні інтер'єру – це вічне. Без них неможливо уявити наш побут. Прямокутні й овальні, на стінах, стелях і у дверях шаф-купе – вони є практично в кожній кімнаті. Водночас цей аксесуар потрібен не тільки для того, щоб ми могли приводити себе в порядок. За допомогою нього можна до невпізнання перетворювати простір, робити його візуально більшим і світлішим, створювати дивовижні оптичні ілюзії! Як саме – дізнавайтеся далі.

Види і форми дзеркала в інтер'єрі

Залежно від призначення аксесуари бувають:

  • Функціональними. Призначені для повсякденних косметичних процедур, розміщуються у передпокоях, ванних, спальнях (туалетні столики).
  • Декоративними. Використовуються для декорування приміщень, а початкова функція відходить на другий план. Це можуть бути окремі предмети або цілі композиції та панно.
  • Для внутрішнього оздоблення. Це різноманітні панелі та плитка. Матеріал вишукано виглядає на підлозі і стелі. Ще один ефектний прийом – оформлення стіни дзеркалами.
  • Часто вони виконують кілька функцій одразу. Зокрема, наповнення шаф-купе замінює повноцінне ростове дзеркало, візуально розширює простір, а завдяки художній обробці ще й стає окрасою інтер'єру. Щоб збільшити функціональність дзеркал, їх обладнують підсвічуванням, годинниковими механізмами, датчиками руху й іншими доповненнями.

    Виробники пропонують моделі будь-яких розмірів і форм: прямокутні, круглі, овальні, каплеподібні та ін. Вони можуть мати найрізноманітніші обриси. Не всі аксесуари призначені для кріплення на стіну. Не забувайте про підлогові та настільні моделі. Нестандартно виглядають інтер'єри з дзеркалами, які стоять на підлозі та прихиляються до стіни (без кріплень).


    Декоративні ефекти

    Дзеркало для інтер'єру буває простим або з різними декоративними ефектами. Серед них:

  • Патина. Матеріал можна штучно зістарити. Після нанесення патини на поверхні з'являється характерний «старовинний» наліт, сірі і бурі плями. Прийом популярний у стилях прованс, шеббі-шик, еклектика, а також при декоруванні дзеркала в класичному інтер'єрі.
  • Фацетування. Фаска, або скошений край, надає матеріалу витонченого та розкішного вигляду. Дзеркала з фацетом однаково підходять і для класичних, і для сучасних проектів.
  • Порада: Для красивої гри світла на гранях краще використовувати полотно великої товщини. Утім, пам’ятайте про його значну вагу. Зокрема, при виборі кріплень для монтажу.

  • Художнє матування. За допомогою піскоструминної обробки на поверхню можна нанести практично будь-який візерунок або зробити її повністю матовою.
  • Тонування. Щоб надати поверхні потрібного відтінку, на неї наносять спеціальне напилення/плівку чи фарбують скло при виробництві.
  • Створюємо дизайн кімнати з дзеркалами

    Перейдемо до специфіки окремих приміщень.

    Передпокій

    Це візитівка вашої оселі. Дзеркало тут – стовідсотковий must-have. Воно має бути досить великим і добре освітленим, щоб ви могли розглядати своє відображення перед виходом із дому. До того ж воно зробить вузький і маленький коридор просторішим та світлішим. Практичним рішенням буде виготовити шафу-купе із дзеркальними фасадами на замовлення. Ви самі вкажете потрібні габарити виробу, виберете внутрішнє наповнення та дизайн дверей.

    Рекомендація: Подбайте про те, щоб людина могла оцінити свій зовнішній вигляд повністю – від взуття до головного убору. Отже, дзеркало повинне бути вищим за неї щонайменше на 20 см.

    Вітальня і спальня

    Ретельно продумуйте дизайн інтер'єру з дзеркалами. Вони мають максимально вигідно відображувати обстановку, наприклад, картини, стелажі з декором, підлогові вази тощо. Вдале місце у вітальні – стіна навпроти вікна. Це особливо актуально для кімнат із вікнами на південь: відображення посилить ефект від приємного теплого світла. Дзеркало над каміном буде відмінною альтернативою телевізору та створить атмосферу затишного родинного маєтку. Вішати його варто на відстані 10-12 см від камінної полиці.

    На відміну від вітальні, у спальні цей аксесуар не рекомендується розміщувати навпроти вікна, краще – поруч із ним або над узголів'ям ліжка.

    Кухня та їдальня

    На кухні це переважно дзеркальні фартухи та фасади або ж основа кухонного острова. Такі поверхні потребують ретельного догляду і регулярного миття, адже на них помітні найменші забруднення, краплі жиру та води. Водночас ці зусилля цілком виправдані, адже приміщення стає набагато світлішим і більшим.

    Дзеркальні поверхні здаються надто вибагливими в догляді? Як альтернативу розгляньте акрилові панелі та деревні плити високого глянцю, доповніть їх металевою фурнітурою.

    Популярний прийом – дзеркало на всю стіну в інтер'єрі маленької кухні. А ось у великих приміщеннях краще так не експериментувати: поверхні, що відбивають світло, можуть порушити баланс, зробити їх порожніми та незатишними.

    У їдальні цей предмет зустрічається нечасто, оскільки не всім комфортно дивитися на своє відображення під час їжі. Інша справа – невеликі моделі у красивих рамах, модні стінові панелі з візерунками або фацетна плитка. Навпроти них можна повісити вишукану люстру. Краще вибрати модель із непрозорими плафонами, щоб світло від відображення не засліплювало.

    Декоративне дзеркало в інтер'єрі можна закріпити над диваном або обіднім столом, доповнивши невеликими світильниками з обох боків.

    Ванна

    Дизайн дзеркала в інтер'єрі ванної кімнати важливий як ніде. Чищення зубів, гоління, укладка, нанесення макіяжу – всі ці щоденні процедури без нього неможливі. Лаконічна модель без рами підійде для будь-якого стилю, а ось дзеркало в незвичайному масивному обрамленні завжди буде в центрі уваги. Корисними доповненнями стануть невеликі шафки та полиці, а також підсвічування. Обов'язкова наявність водостійкого покриття.

    Важливо: Великі квадратні дзеркала в інтер'єрі маленької кімнати створюють відчуття захаращеності. Краще вибирати акуратні круглі й овальні моделі.

    Нестандартне застосування дзеркал в інтер'єрі: приклади, що надихають

    Аксесуари – це прояв вашої індивідуальності. Ми створили добірку ідей для тих, хто хоче більшого, ніж просто прямокутне настінне дзеркало.

    Композиції із дзеркал

    Унікальне оформлення інтер'єру дзеркалами вийде при поєднанні кількох фрагментів різного розміру та схожої або однакової форми. Головне в такій груповій композиції – дотримання гармонії та пропорцій. Розміщення може бути хаотичним або за певним наміченим малюнком. Абстракції, геометрія, анімалізм – вибирайте, що вас надихає. 

    Сферичні форми

    На фото – опуклі оглядові моделі. У реальності вони використовуються в торгових залах, на вулицях, де є сліпі зони, та в інших місцях, де потрібно забезпечити додаткову видимість. Вони відмінно впишуться в інтер'єрні стилі, які люблять міську атмосферу. Зокрема, вуличні атрибути характерні для лофту. Сферичні незвичайні дзеркала в інтер'єрі завжди будуть у центрі уваги.

    Фальш-вікна

    Якщо в кімнаті бракує вільного простору та світла або зовсім немає вікна, створіть «обманку» із дзеркала. Правильно підібрана рама позбавить від відчуття відвертої бутафорії, і фальш-вікно виглядатиме цілком реально. Можна навіть повісити фіранки та закріпити внизу невелику полицю-підвіконня. Для максимальної реалістичності прикрасьте поличку кімнатними рослинами.

    З рамою чи без?

    Дзеркало без рами в інтер'єрі буде універсальним і впишеться в будь-яку стилістику. Ви зможете залишити його після ремонту. Втім, вишукане масивне обрамлення, яке поєднується з іншим декором і меблями, стане виразним акцентом. Особливу увагу рамі приділяють у стилі ар-деко. Зазвичай її роблять металевою, під золото чи бронзу.

    Рельєфні панелі

    Об'ємний декор дзеркалами в інтер'єрі – знахідка для тих, хто не боїться експериментувати та проявляти свою індивідуальність. Рельєфні панелі і мозаїки прикрасять акцентну стіну. Розташуйте фрагменти під різним кутом, і ефект заломлення світла буде вражаючим. Однак у спальні цей прийом потрібно використовувати обережно: будь-які відблиски можуть заважати відпочинку та розслабленню. А от у просторій вітальні – повний карт-бланш, декоруйте так хоч цілу стіну.

    Поради від Viyar Bazar

    І на завершення – кілька універсальних порад щодо вибору та розміщення аксесуарів:

  • Ви повинні чітко розуміти, які предмети бачитимете у відображенні.
  • Щоб дзеркало максимально відображало кімнату, закріпіть його на стіні високо та з легким нахилом донизу.
  • Вертикальні моделі подовжують приміщення, а горизонтальні – розширюють.
  • Не розміщуйте кілька дзеркал одне навпроти одного: таке розташування може викликати відчуття тривоги.
  • Підсумки

    Використання дзеркал в інтер'єрі відкриває безліч дизайнерських можливостей. Вони створюють вражаючі візуальні ефекти, змінюють геометрію приміщення і його освітленість. Розмір, форма та оформлення залежать від поставленого завдання та особливостей кімнати. Патина, фацетування, художнє матування і вишукані рами зроблять дизайн виробу неповторним.