Мінімалізм в інтер'єрі, або less is more

Чому цей стиль підкорив наші серця?

Ми живемо в настільки складному, насиченому подіями та інформацією світі, що бодай вдома хочеться простоти і спокою. Сучасний мінімалізм якнайкраще підходить для оселі, куди приємно повернутися наприкінці активного дня. Тут просторо та світло, немає зайвих меблів і декору – лише найнеобхідніше. Ви насолоджуєтесь легкістю та свободою. Хочеться змін? Просто додайте цікаву деталь, і приміщення виглядатиме по-новому. Цей стиль є чудовою базою для експериментів.

Особливості стилю

Чому цей стиль – серед найпопулярніших? Розглянемо його основні особливості:

  • Мінімум меблів. У такому інтер'єрі вони займають приблизно 20% площі. Решта – вільний простір.
  • Організація простору. Функціональні зони у приміщенні чітко визначені. Водночас тут немає зайвих перегородок та інших громіздких конструкцій.
  • Простота форм. Форми предметів чіткі та геометричні. Зазвичай це квадрати, прямокутники, кола. Мінімалізм в дизайні допускає легкі вигини (жодних завитків).
  • Ставка на функціональність. Кожна річ має “довести” свою користь. Тут не зустрінеш кавових столиків, тумб та інших предметів, встановлених “просто так”.
  • Естетика матеріалів. Поєднуйте хромовану сталь, камінь, фактурне дерево. Додавайте поверхні, що відбивають світло: скло, глянцеві панелі тощо.
  • Невелика палітра. Здебільшого в оформленні використані 2-3 контрастуючі кольори. База – це білий, сірий та чорний. Їх доповнюють природні відтінки.
  • Декорові бути. Але в помірній кількості і бажано великому. Одна масивна ваза чи скульптура – краще, ніж безліч хаотичних дрібничок.

Створюємо інтер’єр кімнати в стилі мінімалізм

Тепер від теорії до практики . Хочете витримати всю оселю в єдиному стилі? Тоді це – найкращий варіант. Мінімалізм дуже універсальний і адаптивний. Він однаково добре виглядає у вітальні, спальні чи навіть у дитячій! Переконаємося в цьому на прикладі робіт майстрів з Viyar Bazar.

Передпокій

З передпокою починається знайомство з вашим стилем і смаком. Зазвичай тут встановлюють шафу для верхнього одягу, комод, тумбу для взуття. Фасади меблів гладкі, без фрезерувань та візерунків, а також часто без ручок. Як дверне наповнення в шафі можна використовувати дзеркало: це і функціонально, і візуально розширює простір. З цією ж метою в передпокої встановлюють підсвічування.

Стіни фарбують у світлі кольори, обклеюють шпалерами без принтів або оздоблюють стіновими панелями.

Фото: Олександр Філоненко та Катерина Гончаренко

Кухня

Кухня в стилі мінімалізм одразу справляє враження чистоти та порядку. Все, що можливо, в ній приховане за фасадами: системи зберігання (карго, магічні кути, висувні шухляди), техніка та ін. Або ж виразно виглядає контрастна чорна техніка на білій кухні. Верхній ярус фасадів можна зробити до стелі, щоб отримати більше місця для зберігання.

Для відкривання фасадів використовуються системи Push-to-open, лаконічні ручки-профілі й інші мінімалістичні моделі ручок. Цей стиль інтер'єру передбачає зручне зонування кухні (зона приготування та обідня зона), а також продумане розташування техніки. Наприклад, за принципом робочого трикутника.

Обов'язково подбайте про правильне розташування розеток і, якщо є можливість, зробіть їх вбудованими та непомітними. Те саме стосується внутрішнього підсвічування шаф і робочої поверхні. Сьогодні для цього часто використовують гнучку NEON-стрічку.

Автор: Юрій Плотников

Вітальня

Продовжуємо розглядати мінімалізм в інтер’єрі квартири і переходимо до вітальні. Тут у центрі уваги – стінка. Її можна зробити максимально непомітною, під колір стін, або ж контрастною, але з фасадами в одному декорі. Якщо фасади мають виразну текстуру та малюнок, підберіть їх таким чином, щоб візерунок плавно “перетікав” по поверхні.

Уникайте нагромадження численних тумб, столиків, аксесуарів. Чим тоді розбавити інтер'єр? Великими картинами або фото у простих рамах, світильниками, акцентним оформленням стін. Якщо хочеться чогось особливо затишного, розгляньте варіант вбудованого біокаміна.

Автор: Андрій Оксентенко

Спальня

Для оформлення спальні краще вибирати теплі та спокійні відтінки: світло-сірий, білий і молочний, різні варіації бежевого, тауп. Дизайнери і тут радять розміщувати тільки найнеобхідніші предмети. Це:

  • Ліжко (без масивного узголів’я) та приліжкові тумби;
  • Шафа (зазвичай із розсувними дверима);
  • Освітлювальні прилади: торшери, бра тощо.

Сучасний мінімалізм любить денне світло. Якщо є можливість, залиште вікна відкритими або закрийте легкими однотонними шторами. Ще один варіант – жалюзі. Щоб краще налаштуватися на відпочинок, встановіть на підлозі великі вазони з кімнатними рослинами .

Автор: Роман Завгороднєв 

Дитяча кімната

Мінімалістичний стиль зустрічається і в оформленні дитячих. Здавалося б, діти полюбляють усе яскраве та незвичайне. Це так, але можна додати яскраві аксесуари й іграшки на нейтральний фон. Дитина ростиме, її інтереси і вподобання змінюватимуться, а основа оформлення кімнати залишатиметься актуальною завжди. Замініть деталі, і отримаєте цілком інший результат.

Плюс мінімалізм в дизайні заохочуватиме дитину боротися з безладом. Адже тут все лаконічно і зрозуміло навіть 3-річним малюкам.

Автор: Андрій Чемер