Мінімалістичний затишок: 7 трендів у інтер’єрі 2022

Створюємо трендовий інтер’єр з Viyar Bazar.

Що нам залишив 2021 рік у дизайні інтер’єру? Це рейкові панелі, плавні округлі форми, багато дерева та каменю в оздобленні. Час рухатися далі. Які тенденції минулого року збереглися і які новинки з’явилися – розглядаємо тут.

Home office

За останні кілька років напевно всім доводилося працювати з дому. Багато компаній перейшли на віддалений і змішаний режим роботи. Життя ще ніколи не було таким непередбачуваним, тож міні-офіс вдома – наша «подушка безпеки». Погодьтеся, кухонний стіл із ноутбуком налаштовує на що завгодно, та ніяк не на продуктивну розумову діяльність

Популярним стає комплекс «квартира + офіс». Тренд враховують і дизайнери, і забудовники. Найважливіше завдання – дотриматись єдиної стилістики. При цьому зберегти робочий настрій у домашньому офісі і затишок у житловій зоні. Потрібного ефекту можна досягти, використовуючи одну палітру на різних матеріалах. Наприклад, камінь і деревні плити з грубими текстурами у робочій зоні та м’які меблі, килими, оксамитові панелі у квартирі.

В маленьких приміщеннях робіть ставку на багатофункціональність. Лоджія вдень може бути домашнім офісом, а ввечері – лаунж-зоною.

Зонування, а не поділ

Зонування стає «лагідним». Дизайнери використовують скляні конструкції замість стін, тож у приміщеннях стає більше світла. Наприклад, прозорі гардеробні. Зазвичай їх облаштовують у спальнях, наповнюючи полицями та шухлядами, штангами для одягу, кошиками і тримачами. Вони зручні, світлі та не захаращують простір. Хтось збирається на роботу, а хтось іще спить – тепер це не проблема, бо гардеробна обладнана підсвічуванням.

Крім скляних перегородок і color blocking, для зонування простору використовується кольорова геометрія. За допомогою фарбування стін можна відділити зону відпочинку від домашнього кабінету, їдальню від кухні, а також зони у спільній дитячій кімнаті. Оскільки попередній рік приніс тренд на плавні форми, оптимальним варіантом буде велике коло/півколо акцентного відтінку на світлій стіні.

Жовтий колір додасть енергії і оптимізму, блакитний – спокою і прохолоди. А може, спробувати новий відтінок Very Peri від Pantone?

Факт: Цього року інститут кольору Pantone вперше створив відтінок самостійно, а не вибрав серед уже наявних. Very Peri – це синій + червоно-фіолетовий підтон. Свіжість, творчість і динаміка

Дзен-інтер’єри

На палітрі зупинимося окремо. Життя зараз динамічне, мінливе і сповнене маленьких стресів. Тож дім – це дійсно наша фортеця, і тут ми насамперед цінуємо спокій і можливість розслабитися. Актуальні інтер’єри, натхненні Сходом: естетика вабі-сабі, джапанді, власне дзен-стиль. Але все починається не зі статуеток Будди, а з кольорів.

Палітра

Міланська меблева виставка Supersalone продемонструвала, що в топі – природні відтінки: глибокі, складні, часто «запорошені». Такі, якими вони є в довкіллі. Чудовою базою для інтер’єру стане світлий тауп або скандинавський сірий.

Популярні колірні рішення:

  • «Смачні відтінки»: молочні, кавові, карамельні;
  • Всі варіації зеленого: шавлієвий, розмариновий, бірюзовий;
  • Сині та золотисто-коричневі відтінки.
  • Крім того, зверніть увагу на рослинні та тваринні принти і градієнт. Останній можна побачити практично всюди: в оформленні сторіс в Instagram, у фешн-індустрії та графічному дизайні. Якщо градієнт – не зовсім ваше, просто поєднайте кілька відтінків одного кольору в тому самому виробі.

    Елементи затишку

    Все, що ми називаємо «атмосферним», залишиться в тренді і надалі. Це насамперед природні матеріали: дерево, камінь, бавовна. Особливого затишку надають рогожка та ротанг.

    Але є і новинки. Наприклад, букле – тканина з дрібних вузликів із пухкою структурою. Чи практично? Вочевидь, не дуже: найбільш витончено виглядає букле у білому та молочному відтінках, а вони досить маркі. Але гарно так точно, особливо якщо це переплетення ниток у кількох кольорах одразу.

    Оригінально виглядають етнічні елементи у сучасних стилях. Це окремі предмети меблів, декор, принти на шпалерах і текстилі. В етнічного стилю багато напрямків – як екозтичних, так і більш традиційних: японський, китайський, африканський, англійський та французький тощо.

    Рельєфне скло

    Про рельєфне скло ми зазвичай говоримо в контексті перегородок. Це оптимальне рішення, коли потрібно досягти напівпрозорого ефекту, але не переобтяжити дизайн і кімнату в цілому. Раніше для цього вибирали матове (сатиноване) скло.

    Зараз йому на зміну прийшло скло з поздовжніми смугами, імітацією текстури каменю тощо. Оригінально виглядають рифлені поверхні («флутс»): вони пропускають світло, але роблять його м’яким і приглушеним, а контури предметів за склом розмиваються. Чудовий варіант для перегородки між спальнею та гардеробом.

    Більше металу

    Стильно виглядають металеві конструкції. Це фасади в алюмінієвому профілі, модульні системи, побутова техніка. Крім того, є різні варіанти використання металевої плетеної сітки (для меблів, торшерів тощо). Міжкімнатні алюмінієві перегородки – це комбо: тут і металевий профіль, і скляне наповнення.

    Металіки дедалі частіше зустрічаються в оформленні кухні. Зазвичай це якісні імітації, втім для облицювання фасадів іноді використовують справжні листи нержавіючої сталі. Ще один варіант – латунні фасади, часто рельєфні. Таке рішення підходить як для кухні, так і для вітальні чи оздоблення стін у будь-якому приміщенні.

    Повернення ручок

    Ми не чекали і вже навчилися жити без них, а вони взяли і повернулися. Констатуємо повернення ручок. Системи Push to open та інші механізми для відкривання фасадів не скасовуються, але лицьова фурнітура може цілком змінити дизайн меблів.

    Ручки повертаються в незвичайному дизайні. Наприклад:

  • Метал + шкіра;
  • Метал + кераміка;
  • Метал + текстиль;
  • Кілька металів (наприклад, чорний браш + мідь).
  • Для шаф підходять довгі ручки (від середини до підлоги). Це можуть бути фрезеровані ручки або лаконічні металеві накладки. Довгі прямі лінії візуально витягують приміщення, роблять стелю вищою, а дизайн меблів – збалансованим.

    Форми: арки та повторювані елементи

    В інтер’єрах 2021-2022 однозначно домінують округлі, м’які форми. Логічним продовження цієї тенденції стали арки. Вони зустрічаються в меблевих виробах (наприклад, узголів’ях ліжок), декорі стін, оформленні дверей. Ця правильна і гармонійна архітектурна форма залишиться актуальною ще не один рік.

    Серед меблевих виробів особливо популярними стали округлі столики зі східними нотками. Тренд навіяний стилем джапанді, який чудово інтегрується в інші інтер’єрні напрями. Якщо йдеться про журнальний столик, цікаво виглядатиме композиція з 2 і більше виробів різної висоти. Розмір стільниць також може бути різним.

    Так ми підійшли до наступного тренду – повторюваних елементів. Квіти в однакових горщиках, малюнки, що повторюються на шторах та подушках, кілька однакових люстр – інтер’єрні повтори створюють враження цілісності та завершеності.