Інтер'єр кухні в стилі прованс: особливості та ідеї

Як створити французьку атмосферу на своїй кухні?

Уявіть собі затишний будиночок із мальовничої французької глибинки. За вікном – ароматні лавандові поля, всередині – багато світла, натуральних матеріалів, елегантних старовинних меблів. У метушні великих міст нам бракує такої ідилії та єднання з природою. На допомогу приходить стиль прованс, який особливо підходить для оформлення кухні. Адже з чим асоціюється Франція, як не з неповторними кулінарними традиціями і запахом домашньої випічки? Розберемо докладніше, як зробити кухню в стилі прованс.

Особливості стилю прованс

Стиль зародився на півдні Франції і ввібрав у себе весь шарм цього регіону. Він прагне до простоти і затишку, а завдяки переважанню світлих відтінків однаково підходить і для просторого заміського будинку, і для квартири в сучасній багатоповерхівці (достатньо скромних розмірів). Основні риси:

● багато світла – природного та штучного;

● натуральні матеріали: дерево, камінь, текстиль (льон, бавовна, шовк);

● світлі, пастельні відтінки;

● рослинні принти і живі квіти;

● антикварні або штучно зістарені меблі;

● відкриті полиці з кухонним приладдям і декором;

● елементи ручної роботи: різьблення, розписний посуд, в'язані серветки тощо.


Колірна палітра кухні в стилі прованс

Кухня прованс барвиста (як природа південного узбережжя), але не яскрава. За своїм функціональним призначенням вона і так завантажена різними предметами: технікою, кухонним начинням, коробками і баночками. Розмаїття насичених барв порушить гармонію і порядок.

Порада: Найбільш вдалі відтінки отримують, змішуючи різні кольори з сірим або білим. Що різноманітніша палітра і що більша площа приміщення, то більш «розведеними» вони повинні бути.

Правильно обрана гама створює ефект вигорілих на сонці поверхонь. Безумовно, прованський стиль кухні складно уявити без білого: він візуально розширює простір і служить основою для багатьох поєднань. Темні відтінки, навпаки, крадуть квадратні метри й опускають стелю. Але з білим важливо не перестаратися, інакше чистота і легкість інтер'єру ризикують перетворитися на стерильність лікарняної палати.

Для оформлення підходять будь-які відтінки, що зустрічаються в природі:

● блакитний;

● лавандовий;

● фісташковий;

● оливковий;

● охристий;

● бежевий;

● кремовий та ін.

А ось для акцентів можна використовувати і нерозбавлені, яскраві кольори: синій, зелений, фіолетовий, жовтий.

Оформлення кухні в стилі прованс

Підлога

Ідеальний варіант – дерев'яна підлога, покрита лаком або фарбою. Пофарбувати її можна самостійно, щіткою чи валиком. Якщо результат вийде недосконалим, не страшно: інтер’єр буде більш самобутнім. Теплу, домашню атмосферу створюють вовняні килимки і домоткані доріжки.

Більш доступна сучасна альтернатива – це ламінат. Дизайнери сперечаються, наскільки ламінат вписується в концепцію натуральності, до якої прагне цей стиль. Однак імітації дерева з ефектом потертості гармонійно доповнять інтер'єр. Практичною буде керамічна плитка з імітацією натурального каменю чи стилізована під старовину. Всі відтінки теракотового, бежевого і сірого вітаються. Пісочні також створюють середземноморський колорит.

Корисно знати: Великогабаритна плитка практичніша. Завдяки невеликій кількості швів за нею простіше доглядати.

Стіни

Для обробки стін використовується звичайна або декоративна штукатурка. Фактурність залежить від розмірів приміщення: якщо воно маленьке, краще зробити поверхню гладкою. Потім стіни покривають матовою або напівматовою фарбою. Побілка надає сільського колориту і доречна у заміських будинках.

Зістарені дошки чи спеціальні декоративні панелі з антикварної деревини стануть цікавим акцентом. Ремонт кухні в стилі прованс також виграє, якщо у приміщенні є справжня цегляна кладка. Так можна оформити одну або кілька стін.

Оптимальне рішення для кухонного фартуха – керамічна плитка. Вона може бути однотонною, з рослинним візерунком, імітацією білої цегли або каменю. Також популярний декор у стилі печворк («клаптикове шиття»). Значення має не тільки забарвлення, але і розмір. Дрібна плитка або мозаїка найкраще відтворює прованську атмосферу. Великоформатна або безшовна простіша в догляді. Ще кілька стильних прийомів:

● хаотична кладка, коли фрагменти з принтом і без розміщують у «випадковому» порядку;

● широкі міжплиткові шви (сільська стилізація);

● шестикутний кахель і плитка з фаскою.

Шпалери трапляються рідко, зокрема у столовій зоні. Вибирайте традиційні флористичні візерунки, смужку чи клітинку.

Стеля

У пошуках ідей, як оформити кухню в стилі прованс, не забувайте про найпростіші рішення. Для стелі це побілка та світла фарба. Сліди часу (реальні тріщини, дрібні дутики тощо) не будуть дефектом, а, навпаки, нададуть інтер'єру особливого шарму. А на цьому фото – кухня в стилі прованс із популярними стельовими балками з дерева. Для такого прийому потрібні високі стелі.

Кухонні меблі

Гарнітур – це те, що завжди «видає» стиль прованс в інтер'єрі кухні:

● матеріали – масив (дуб, бук, ясен, сосна, вишня), фарбований МДФ, деревні декори ДСП з виразною текстурою;

● фасади з фрезеруванням і фільонками;

● вітрини та прозорі стулки;

● відкриті полиці;

● меблі з ефектом старовини (патина, потертості, кракелюр);

● мінімум блиску, пластику, а також дзеркальних, глянцевих і хромованих поверхонь.

Для малогабаритних кухонь часто вибирають кутові гарнітури з верхніми секціями до стелі. Для просторих заміських будинків – планування з островом або великим обіднім столом по центру.

Робочі поверхні виготовляють із масиву, акрилового каменю, керамограніту. Більш доступна альтернатива – стільниці на основі ДСП (під дерево, з рельєфною структурою).

Столи та стільці переважно дерев'яні. Стільці з кованими ніжками можна прикрасити м'якими сидіннями на зав'язках. Атмосферу гостинності привносять плетені меблі.

Натхнення та ідеї для кухні в стилі прованс часто шукають на барахолках і блошиних ринках. Тут можуть прижитися найбільш старомодні предмети, наприклад, бабусин буфет, шафа-пенал або етажерка. Також нерідко можна побачити невеликий диван або дерев'яну лавку з м'яким сидінням.

Фурнітуру (ручки, гачки, релінги) теж підбирають із претензією на старовинність. Алюміній і хром краще замінити міддю та латунню. Те саме стосується і побутової техніки. Сучасні моделі можна вбудувати в гарнітур і приховати. Однак на ринку є безліч моделей витяжок, варильних поверхонь та духовок, які органічно впишуться в естетику французького кантрі.

Мийки вибирають керамічні, гранітні, зі штучного каменю в тон робочої поверхні. Сучасні хромовані моделі змішувачів лише зіпсують загальну картину, а ось вигнуті крани з хрестоподібними вентилями під старовину – те, що потрібно.

Поради з декорування

Штори та скатертини

Деталі створюють настрій, і саме текстиль «одомашнює» інтер'єр. Найбільш відповідні матеріали – льон і бавовна. Штори роблять однотонними, з квітковим візерунком або у клітинку віші. У сучасному провансі вони можуть бути простого крою, прямі чи рулонні. Традиційні для стилю штори з рюшами, оборками, драпіруванням теж актуальні.

Скатертина з принтом, що поєднується зі шторами, зробить обідній стіл нарядним. Також популярні чохли для стільців і занавіски на дверцята нижніх шаф. Вибір забарвлення та малюнка для текстилю залежить від освітленості приміщення. У світлій кімнаті декор може бути строкатішим і яскравішим.

Освітлення

Кухня має бути світлою. Важливо не тільки правильно вибрати штори, але і продумати штучне освітлення. Нехай світло буде м'яким і розсіяним. Для цього доповніть основну люстру точковими світильниками, підсвічуванням кухонного фартуха, настінними бра. Велика металева люстра з тканинним абажуром – класика жанру. Водночас розмістити її краще не по центру, а над столом. Таким чином столова зона візуально відділяється від робочої. Також будуть доречні настільні лампи та торшери.

Найкраща колірна температура – до 4000 К, інакше світло вийде надто холодним. Дизайн світильників не менш важливий. Нехай він буде лаконічним, але з кованими та текстильними елементами. Вишукано виглядають скляні та порцелянові плафони.

Аксесуари

Декор – це та сфера, де можна пустити в хід всі навички рукоділля. Рушники та серветки з вишивкою та мереживом, візерунки на меблях у техніці декупаж, букетики польових квітів стануть відмінним завершальним штрихом.

Водночас важливо, щоб декор не збирав пил. Для цього замість канделябрів, статуеток та інших «пилозбірників» додайте картини на стінах.

Рекомендація: Не прив’язуйтесь до окремих предметів: вони можуть вибиватися із загальної картини! Дизайн кухні в стилі прованс цілісний і гармонійний, око не чіпляється за щось конкретне.

Декоративну функцію виконують навіть найпростіші предмети: каструлі і сковорідки, обробні дошки, красиві пляшечки та консервні банки. Причому посуд може бути з різних наборів, як у справжньої французької господині, яка супницю купує в одному місці, а миски – в іншому. Емальовані глеки і бідони теж будуть доречні.

Також незамінні ковані елементи, наприклад, пташині клітки та підставки для квітів. Величезний бонус – широкі підвіконня, адже там можна розмістити багато яскравих вазонів і кашпо з кімнатними рослинами. Автентично виглядають троянди, лаванда, розмарин. Ще краще – вирощувати зелень (базилік, петрушку, цибулю) і подавати її прямо до столу!

І куди ж без вінтажних елементів. Це можуть бути старовинні годинники, дерев'яні таблички, перце- та кавомолки.

Підсумки

Кухня в стилі прованс стане вашим особистим оазисом, де приємно проводити час за приготуванням страв або душевною бесідою. Виберіть приємну пастельну гаму для меблів і внутрішнього оздоблення. Використовуйте природні кольори та матеріали. Подбайте про достатню кількість світла – природного і штучного.

Пам'ятайте, що французький колорит створюють деталі. Це рослинні візерунки, hand made, старовинні предмети. Водночас не зациклюйтеся на якомусь одному елементі меблів або декору: нехай вони всі гармоніюють і доповнюють одне одного.