Як облаштувати простір під домашній кінотеатр?

5 кроків, які допоможуть втілити мрію в реальність.

Якщо перегляд фільму – ваш улюблений спосіб провести дозвілля, то кінотеатр удома точно стане вам в пригоді. У цій статті ми розглянемо 5 основних кроків, які допоможуть зануритися у світ кінематографа, великих титрів на екрані та лампочок, що повільно згасають. Камера, мотор, поїхали!

Крок 1. Вибираємо приміщення

Найкращим місцем для домашнього кінозалу стане прямокутна кімната витягнутої форми без вікон – підвал або горище.

Вітальню теж можна розглядати як варіант, проте обов’язково потрібно закрити вікна щільними шторами або жалюзі. Природне світло не повинно заважати перегляду, тож зверніть увагу на вироби зі світлонепроникної тканини Blackout. Вони перешкоджають проникненню сонячних променів та ізолюють приміщення від стороннього шуму з вулиці.

Звукоізоляція

Звукоізоляція не тільки допомагає уникнути шуму, але й утримує звук всередині кімнати. Завдяки цьому ви будете насолоджуватись якісним звучанням, а ваші сусіди й домочадці – тишею.

Які є звукоізоляційні матеріали?

  • Акустичні плити для стін, герметики;
  • Підвісна стеля з акустичними панелями;
  • Щільне килимове покриття для підлоги;
  • Двері з внутрішнім шаром із мінеральної вати, ДВП або ДСП зі звукоізоляційною плівкою.

Пам’ятайте! Усі вищеперераховані матеріали мають високі теплоізоляційні властивості, тому важливо налаштувати систему подачі та охолодження повітря в кімнаті.

Крок 2. Облаштовуємо меблями

Меблі – це ще один важливий аспект при створенні домашнього кінозалу. Сидіння мають бути зручними та в достатній кількості. Різноманітні за формою дивани, крісла й пуфи допоможуть розслабитися та повністю зануритися у фільм. Важливо, щоб спинки крісел були відхилені назад зовсім трішки та тримали тіло в тонусі, інакше кінотеатр перетвориться на спальню.

Ідея. Розмістіть в задній частині залу барну стійку або більярдний стіл. Так ви отримаєте додаткове місце для сидіння та цікавий простір для зустрічі з друзями. 

Крок 3. Встановлюємо освітлення

Оптимальне рішення – багаторівневий сценарій освітлення з можливістю налаштування напрямку та яскравості. Тут важливо знайти «золоту середину»: надто яскраве світло буде відбиватися в екрані та відривати від перегляду, тоді як тьмяне – сильно напружувати зір.

Найкраще дизайн домашнього кінотеатру доповнять світильники з м’яким розсіяним свіченням або LED-стрічки. Останні можна вмикати/вимикати як звичайним, так і сенсорним вимикачем, що реагує на рух або дотик. Також деякі види світлодіодних стрічок мають пульт для керування або спеціальний додаток для ґаджета. 

Крок 4. Підбираємо техніку

У домашньому кінотеатрі можна використовувати 2 типи екрана: проектор або телевізор. Обидва варіанти підходять для перегляду фільмів, спортивних змагань, футбольних матчів, наукових передач тощо. І тут виникає питання «А що ж тоді вибрати?». Варто враховувати 3 основні фактори:

  • Тип будівлі (квартира чи приватний будинок);
  • Тип кімнати (горище, підвал, вітальня тощо);
  • Площа приміщення та матеріал, з якого виготовлені стіни.

Далі зверніть увагу на відмінності між проектором і телевізором.

Проектор

  • Відтворює зображення на будь-якій поверхні: спеціальному висувному екрані, білих стінах чи однотонних шпалерах. Навіть існує спеціальна фарба-екран, яка поглинає бліки від проектора та робить зображення чітким і насиченим.
  • Діагональ екрана можна налаштувати під ваші потреби, не обмежуючись зовнішніми рамками. Великі зображення та текст полегшать перегляд і знизять навантаження на очі.
  • Проектор можна кріпити на стелю, розміщувати на полиці чи столі. Зазвичай його вага не перевищує 4 кг, тож він поміститься в рюкзак чи сумку. Кіновечірка з друзями чи перегляд фільму просто неба? Легко!

Телевізор

  • Освітлення в кімнаті не впливає на якість зображення, тож ви можете переглядати фільм в будь-який час доби та за будь-якої погоди.
  • Наявність Smart-TV, вбудованих HDMI-роз'ємів та USB-портів.
  • Завдяки ергономічному дизайну пристрій легко вписується в будь-який стиль.

Щодо звуку, то його якість залежить від потужності акустичної системи. При виборі потрібно орієнтуватися на площу приміщення. Так, наприклад, для кімнати 20 м² підійде потужність в межах 60-80 Вт, 30 м² – 100 Вт, понад 30 м² – 150 Вт. 

Крок 5. Додаємо акценти

Інтер’єр кінотеатру – це місце для експериментів і сміливих рішень. Підсильте загальну атмосферу темними стінами або шпалерами зі сміливим візерунком. Додайте затишку за допомогою м’яких пледів та подушок. Виразіть індивідуальність, розмістивши постери з улюбленими акторами або сценами з фільмів. 

Підсумки

Облаштувати кінотеатр вдома – просто, якщо дотримуватись основних правил:

  • Невелике приміщення з мінімальною кількістю природного світла;
  • Звукоізоляційні матеріали для обробки стелі, підлоги та стін;
  • Комфортні меблі, регульоване освітлення;
  • Якісна звуко- та відеоапаратура.

Створіть затишне місце для перегляду улюблених фільмів у себе вдома!