Вибираємо навісні полички для кухні: поради фахівців Viyar Bazar

Робимо організацію зберігання зручною та небанальною.

Говорячи про кухню, більшість із нас уявляє досить громіздкий гарнітур із нижніми та верхніми шафами. Вони вже довели свою практичність і місткість. Але давайте підемо іншим шляхом, надавши інтер'єру легкості та новизни! У цьому допоможуть полички для кухні. Їх можна використовувати замість верхніх секцій і в поєднанні з ними. З чого їх виготовити, як задекорувати, і що туди поставити? Відповіді на ці та інші запитання – далі.

Кухонні полички: переваги та недоліки

Перед тим як замовляти гарнітур, зважимо всі плюси і мінуси полиць. Орієнтуйтеся на розміри приміщення, стиль інтер'єру, зручність зберігання. Зверніть увагу на перелічені пункти.

Види полиць на кухню

Наступне завдання – визначитися з тим, як виглядатимуть полиці. Вони бувають відкритими і закритими, звичайними і з різними функціональними доповненнями. Розглянемо прості та складніші варіанти, щоб ви організували простір якнайзручніше.

Відкриті

Такі настінні кухонні полиці легкі та найпростіші у виготовленні і монтажі. З одного боку, вони вимагають охайності та регулярного вологого прибирання. Частково цю проблему допоможе вирішити потужна витяжка. Водночас у вас з'являється більше дизайнерських можливостей. Поставте туди квіти у вазонах, гарний посуд та інший декор. Рішення підходить для маленького приміщення або квартири-студії, адже в такому разі не потрібне додаткове місце для відкривання фасаду.

Порада: При монтажі звертайте увагу на те, щоб полиці не перешкоджали вільному переміщенню і роботі.

Аби запобігти падінню тарілок, розміщених в один ряд, на кухонні полиці для посуду встановлюють поперечні балки.

Закриті

Відрізняються наявністю стінок (задньої та бічних), а також розпашних або розсувних дверцят. Фактично це подовжена шафка. Весь вміст приховано від сторонніх очей. Переваги очевидні – економія часу при прибиранні і можливість складати речі так, як вам зручно, а не так, як потрібно з естетичної точки зору. В сучасних лаконічних інтер'єрах фасад роблять таким, щоб він зливався з гарнітуром або внутрішнім оздобленням. Це позбавляє від відчуття захаращеності.

Кутові

Кутові полиці на кухні з невеликою площею – просто must-have. Вони компактні і дозволяють з користю задіяти місця, які не підходять для встановлення інших меблів. Кутова поличка для кухні може бути відкритою та закритою, одно- та багаторівневою, прямокутною та трикутною. Часто її розміщують над диваном або м'яким куточком.

Модульні

Це своєрідний конструктор, який складається з елементів різного розміру та форми. Ви комбінуєте їх на власний розсуд і міняєте залежно від своїх потреб. Нижні яруси є опорою для верхніх. Це можуть бути і декоративні полички, на яких розставлені аксесуари, і повноцінні системи зберігання. Вони стануть справжньою цікавинкою інтер'єру.

Зі вбудованими шухлядами

Такі полички на кухню відмінно поєднуються з іншими типами. Якщо для вас у пріоритеті порядок, обладнайте окремі висувні шухляди для певних речей: коробочок зі спеціями, крупами та макаронами, столових приладів, серветок і рушників. Оригінально виглядають прозорі скриньки зі скла. На відміну від закритих шаф, які звужують кімнату, невеликі висувні «комірки» роблять її більш просторою.

З підсвічуванням

Підсвічування виконує одразу 2 функції:

  • декоративну;
  • додаткового освітлення робочої зони.
  • Для нього використовуються світлодіодні стрічки або точкові світильники – залежно від стилю інтер'єру та дизайнерської ідеї. Щоб підсилити ефект, зробіть задню стінку дзеркальною. М'яке відбите світло створить затишну атмосферу. Можна навіть не вмикати інші освітлювальні прилади.

    Популярні матеріали

    Із конфігурацією визначилися, переходимо до матеріалу виготовлення. Від нього залежить довговічність виробів. Це може бути матеріал, використаний для нижнього ярусу, або інший, якщо ви хочете розбавити інтер'єр. Натуральна деревина та деревні плити, метал, скло і навіть камінь – розглянемо всі варіанти по черзі.

    Дерев'яні полички на кухню

    Класика актуальна завжди. Крім розкішного зовнішнього вигляду, полиці з дерева мають безліч переваг:

  • екологічність;
  • відмінна поєднуваність з іншими матеріалами та різними типами кріплень;
  • можливість застосування в усіх інтер'єрних стилях;
  • міцність (можна поставити багато важкого кухонного начиння);
  • різноманітність варіантів обробки (фарба, лак, масло-віск).
  • Їх виготовляють переважно з дуба, бука, сосни, вільхи.

    Важливо: Матеріал вразливий до підвищеної вологості, тому його обов'язково потрібно обробляти вологозахисними засобами або використовувати поза робочою зоною.

    Водночас у разі потреби дерев'яна полиця для посуду легко піддається реставрації, і це навіть надає їй неповторного вигляду. Для кантрі-стилів вибирають вироби з зістареної деревини. Більш доступною альтернативою натуральному дереву є ДСП і МДФ з ламінованим або шпонованим покриттям.

    Металеві полиці для кухні

    Матеріал міцний, довговічний і універсальний. Метал може бути з хромованим, матовим, штучно зістареним покриттям. Із нього роблять і ковані металеві полички на кухню в стилі прованс, і моделі строгих, стриманих форм для мінімалістичних інтер'єрів. Конструкція з металу витримує значні навантаження. Часто це решітка для посуду, яким користуються щодня. А от вироби з листового металу виконують в основному декоративну функцію.

    Кам'яні

    Поличка з каменю – не таке поширене явище. Перший нюанс, який потрібно врахувати, – це міцність стін для кріплення. Кам'яні навісні полиці для посуду краще вішати на невеликій висоті. Крім того, зверніть увагу на дизайнерську сумісність каменю з іншими використовуваними матеріалами (стільниця, фартух, фасади, підлогове покриття).

    Скляні

    Дизайн полиць для кухні зі скла відрізняється витонченістю і легкістю. Матеріал стійкий до вологи та високої температури. Вибирайте гартоване скло товщиною від 6-8 мм, і ви будете впевнені, що конструкція не трісне під вагою розміщених там предметів. Також краще не вішати її безпосередньо біля варильної поверхні та духовки.

    Доступними будуть вироби з гіпсокартону і пластику. Крім того, популярні поєднання різних матеріалів: металу (наприклад, алюмінієвих профілів) і дерева, металу і скла та інші комбінації.

    Методи кріплення й оптимальні розміри

    Вибираючи тип кріплення, зважайте на навантаження. Настінні полиці для посуду з фіксацією кріпляться практично намертво за допомогою дюбелів або анкерів. Це практичне рішення для зберігання важких предметів. Відносний мінус – складність демонтажу, оскільки на поверхні залишаються сліди від фурнітури.

    Знімні моделі встановлюють за допомогою монтажних гаків і скоб. Це теж досить надійний метод. У разі потреби виріб можна легко зняти і замінити. Приховані кріплення не порушують дизайн полиць на кухні, а ось кронштейни та консолі, навпаки, доповнюють його.

    Кольори і матеріали кріплень повинні поєднуватися з основою, оскільки, крім головної функції, вони виконують ще й декоративну.

    Габарити залежать від розмірів приміщення і кількості речей. Найбільш місткими є багаторівневі системи зберігання до стелі. Довга (іноді на всю стіну), але вузька поличка для кухні вирішить проблему економії простору. До того ж розставлені в один ряд пляшки з олією та інші речі завжди будуть у зручному доступі. Громіздкі конструкції краще розбити на кілька частин: це «полегшить» їхній вигляд.

    Ідеї полиць для кухні: топ 5 вдалих прикладів

    Розглянемо оформлення полиць на кухні. Полички на кухню над столом – незвичайне розміщення. До того ж вони можуть стати яскравим колірним акцентом у монохромному інтер'єрі.

    Полиці на стіну кухні з дерев'яних ящиків – вдале доповнення для брутального лофтового інтер'єру. Їх можна до невпізнання перетворити, пофарбувавши в потрібний колір.

    Оформлення виходить цілісним і гармонійним, коли фурнітура виконана в єдиному стилі. На прикладі тримачі та релінги зроблені з металу в чорному кольорі. На другому зображенні полицетримачі гармонують із темним змішувачем і дозатором. Також зверніть увагу на контраст зі світлим внутрішнім оздобленням і меблями.

    Зробіть стіну, куди кріпляться полиці, акцентною за допомогою шпалер із візерунком, штукатурки, плитки.

    Повісьте кухонні полиці на стіну на різному рівні. Така «драбинка» оживить інтер'єр, зробить його динамічним і нетривіальним. На деяких поличках розставте горщики із зеленню: міні-город на кухні – свіжо та цікаво.

    Підсумки

    Полиці на кухню – відмінна альтернатива громіздким меблям. Вони доповнять традиційні шафи, без яких не обійтися, і водночас зекономлять простір. Завдяки різноманітності матеріалів, типів конструкцій (відкриті, закриті, модульні), варіантів оформлення і монтажу рішення знайдеться на будь-який смак. Метраж приміщення не такий важливий: вибирайте потрібні розміри, монтуйте полиці на різному рівні і в кілька ярусів або обмежтеся однією вузькою, але на всю стіну.