Вибираємо меблі для малогабаритної квартири

Чи може бути затишною квартира 20-35 м²?

Кожна людина потребує особистого простору – нехай невеликого, але організованого так, як зручно саме їй. Смарт-квартири – це компактне житло площею до 35 м². Вони повністю відповідають своїй назві, тому що орієнтовані на «розумне» використання простору. Як вибрати меблі в малогабаритну квартиру і які прийоми використовувати при плануванні та оздобленні, читайте далі.

Поради щодо організації простору й оздоблення для смарт-квартири

Перш ніж купувати меблі для смарт-квартири, продумайте оформлення приміщення і розстановку.

  • Стирайте кордони. Стіни, стеля та двері, оформлені в одному кольорі, розмивають межі кімнати і візуально збільшують її. Ще одна хитрість – однакове підлогове покриття по всій квартирі, бажано у світлих відтінках.
  • Позбувайтеся зайвих стін і перегородок. Якщо є можливість, об'єднуйте простір. Оптимальний варіант планування – квартира-студія, де відділений лише санвузол. Вітальня, спальня та кухня можуть бути суміщені без шкоди для комфорту завдяки прийомам зонування.
  • Задійте прийоми зонування. Важливо не тільки правильно розставити меблі малогабаритних квартир, але і відокремити функціональні зони. Є багато способів: світлове зонування, різні відтінки та фактури стін, комбінування підлогових покриттів (наприклад, перехід плитки в ламінат). Для чіткішого розділення використовуйте розсувні, рейкові і текстильні перегородки.
  • Пам'ятайте про верхній ярус. Ідеально, коли це дворівневе приміщення, де на нижньому поверсі розташовуються вітальня, кухня і міні-кабінет, а на верхньому – спальня, дитяча та санвузол. Утім, у стандартному житлі цей прийом також працює. Багаторівнева організація дозволяє заощадити місце. Двоповерхові і «горищні» ліжка, кухонні секції та шафи-купе до стелі збільшують корисну площу.
  • Вибирайте вбудовану техніку. Багатофункціональні меблі для маленьких квартир і вбудована техніка допомагають не захаращувати простір. За фасадами можна приховати холодильники, пральні машини, посудомийки, телевізори та ін.
  • Шукайте компроміси. Подумайте, чи всі традиційні атрибути квартири вам потрібні? Чи часто ви збираєтеся всією родиною на великому дивані? Якщо ні, замініть цей громіздкий предмет кріслами.
  • Топ-5 функціональних меблевих рішень для маленьких квартир

    Ми плавно підійшли до того, як вибрати меблі для малогабаритних квартир. Передусім їх краще виготовляти на замовлення. На відміну від типових рішень зі стандартними розмірами та конфігурацією, компактні меблі для маленької квартири будуть зроблені з урахуванням ваших побажань і особливостей приміщення.

    Вибирайте для них світлі, максимально природні декори. Пам'ятайте, що глянцеві і дзеркальні поверхні візуально розширюють простір. Водночас продумайте, які предмети відображатимуться у дзеркалах, і чи не виникатиме відчуття захаращеності.

    Дуже популярні багатофункціональні меблі для маленької квартири. Це стелажі-трансформери (перетворюються на стіл), розкладні, розсувні і відкидні столи, дивани-книжки та навіть шафи-ліжка.

    Лайфхак: Для великих меблів вибирайте декори, наближені до відтінку стін. Так вони «зіллються» з оформленням кімнати і виглядатимуть не такими громіздкими.

    Розглянемо, якими бувають функціональні меблі для маленьких квартир, на 5 прикладах із фото.

    Вбудована шафа

    Це практичний варіант для малогабариток. Зазвичай конструкція займає весь простір від підлоги до стелі. Вбудовані моделі економлять і вільне місце, і матеріали: стіни, підлога та стеля будівлі замінюють боковини, дно і дах шафи відповідно. Оптимальна кількість модулів – 3:

  • 2 для одягу на штангах і полицях;
  • 1 «господарський», для побутових предметів (пилососа, драбини, засобів для прибирання тощо).
  • Функціональність і місткість шафи збільшить правильно підібране наповнення:

  • Висувні шухляди;
  • Полиці, кошики, карго;
  • Вбудована прасувальна дошка;
  • Пантографи (зручний доступ до верхнього ярусу);
  • Мікроліфти (для неглибоких конструкцій);
  • Брючниці, краватниці, органайзери для аксесуарів.
  • Як наповнення для розсувної системи можна використати дзеркало. Моделі з одними дзеркальними дверима здаються занадто застарілими? Зробіть таким весь фасад, прикрасьте його декоративною розкладкою.

    Ліжко в ніші

    Розкладні компактні меблі для маленьких квартир завжди актуальні. Диван у розкладеному вигляді перетворюється на повноцінне спальне місце, однак може виявитися занадто м'яким для комфортного і здорового сну. Ба більше, щоденний ритуал «скласти – розкласти» швидко набридає. Але де встановити ліжко?

    Ідеально, коли у приміщенні є ніша відповідних розмірів. У такому разі житловий простір зручно ділиться на 2 зони – громадську, де ви можете приймати гостей, і особисту, яка прихована від сторонніх очей і призначена для відпочинку. Обабіч ліжка та під ним роблять полиці та шухляди для зберігання речей: постільної білизни, книг і різних дрібниць. Оптимальна ширина спального місця для двох – 140-200 см, залежно від комплекції людей і планування.

    Якщо такої ніші немає, зробіть її самостійно. Це може бути як суцільна конструкція з гіпсокартону чи декоративних панелей, так і легша – із рейок або двосторонніх стелажів.

    Ідеї для робочого місця

    Питання облаштування робочого місця вдома зараз дуже актуальне. Міні-офіс має бути комфортним, добре освітленим, тихим і затишним. Найпростіший варіант – невеликий столик у вільному кутку. Якщо вам потрібно більше простору та приватності, імпровізований кабінет можна перенести на балкон. Серед переваг – свіже повітря, природне світло та вид із вікна, на який можна відволіктися в перерві.

    Іноді балкон більше схожий на комору та використовується для зберігання речей. Альтернативою стане підвіконня. Продовжте його, і ви отримаєте повноцінний робочий стіл. У разі потреби за ним можуть розміститися одразу кілька людей. Для темного часу доби встановіть світильники.

    Виходом для дуже маленьких приміщень стане складний міні-офіс. Це компактна навісна система, яка трансформується у столик для ноутбука і складається після роботи.

    Любителям неординарних рішень може сподобатися ідея з робочим місцем у шафі. За дверцятами ховаються стільниця, висувна полиця для клавіатури, різні органайзери. Секретер – це не пережиток минулого, а функціональний предмет, який дозволяє поєднати письмовий стіл і систему зберігання. Ці 2 варіанти відмінно впишуться у класичний, вінтажний, прованський інтер'єр.

    Незвичайні столи та стільці

    Висувна стільниця на направляючих стане виходом для невеликої кухні. Вона виконує водночас 2 функції – додаткової робочої поверхні та кавового столика. Стільниця монтується в нижній модуль як поличка. Вона висувається під основною поверхнею або врівень із нею. Деякі конструкції одразу оснащені висувними табуретами.

    Важливо: Висувна стільниця не замінить повноцінний обідній стіл для всієї родини. Придивіться до відкидних, розсувних та інших моделей-трансформерів.

    Робіть ставку на багатофункціональність. Витончені круглі табурети можна використовувати за призначенням або як журнальні столики, підставки для ваз тощо. Компактними будуть столи-матрьошки з 2-5 складаних частин. Ви зможете власноруч зібрати виріб потрібної конфігурації для будь-якого випадку: чаювання, читання, настільних ігор із друзями. Також пам'ятайте про мобільні столики та пуфи на роликах. Якщо буде потрібно, ви легко перемістите їх із вітальні на кухню і назад.

    Є і зовсім винахідливі рішення, наприклад набори зі столу та стільців, які «ховаються» у стелаж особливої конфігурації.

    Додаткові місця зберігання

    Меблі для смарт-квартир обов'язково передбачають безліч систем зберігання, іноді в найнесподіваніших місцях! Книги можна розмістити не тільки на полицях, але й у тумбах-підлокітниках, спеціальних кріслах-бібліотеках, відсіках під столами. Винахідливість не знає меж. Обладнайте шухляди в узголів'ї ліжка, закріпіть різноманітні полички і тримачі зі зворотного боку дверей у шафах, задійте простір навколо віконних і дверних прорізів.

    Підсумки

    Меблі для маленьких квартир – це насамперед нестандартні й індивідуальні рішення. Виготовляти їх краще на замовлення, орієнтуючись на ваші потреби і габарити приміщення. Так вийде вписати їх у обстановку, не хвилюючись, чи стане шафа в нішу і чи поміститься комод між стіною та стелажем. Навіть маленьке житло буде затишним і гостинним, якщо проявити фантазію та кмітливість при оформленні.