Догляд за стільницями з різних матеріалів

Що робити, щоб робоча поверхня довго зберігала привабливий вигляд?

З усіх елементів кухні саме стільниця найбільше «страждає» під час приготування страв. Тут зосереджено безліч робочих процесів. На ній нарізають і відбивають продукти, пересувають важкі та часто гарячі каструлі і сковорідки. На поверхню постійно потрапляють волога, жир, харчові барвники. З часом вона зношується, незалежно від використовуваного матеріалу. У цій статті ми з'ясуємо, як продовжити термін її служби, а також відповімо на найпоширеніші запитання: як прибрати скол на стільниці, чим очистити стільницю тощо.


Популярні матеріали

Виробники пропонують варіанти для будь-якого цінового сегменту і стилю інтер'єру. Стільниці найчастіше виготовляють із:

  • ДСП з пластиковим покриттям;
  • Дерева;
  • Натурального каменю: граніту, мармуру;
  • Штучного каменю;
  • Нержавіючої сталі.

Серед інших варіантів – компакт-плита, керамічна плитка, скло. Додамо, що жоден із них не застрахований від зношування і пошкоджень. Водночас не всі дефекти вимагають негайної заміни робочої поверхні. Термін її експлуатації можна продовжити завдяки правильному догляду та розумінню особливостей матеріалу.

Особливості догляду

Пластик

Це доступне й універсальне рішення. Є великий вибір текстур і декорів – від однотонних до імітацій каменю та натуральної деревини. Вироби виготовляють шляхом ламінування ДСП багатошаровим зносостійким пластиком (технологія постформінг). Його нагрівають, і він легко набуває форми плити-основи.

Поверхня стійка до механічного впливу і короткочасного нагрівання (до 300 ˚ С, залежно від конкретного виробника). Загалом вона практична. Дотримуйтеся таких правил:

  • Нарізайте продукти на обробній дошці;
  • Уникайте потрапляння вологи на стики та торці;
  • Використовуйте підставки під гаряче;
  • Намагайтеся не проливати на поверхню окріп і киплячу олію;
  • Не залишайте на ній заморожені продукти на тривалий час.

Чим мити стільницю з ДСП – вибір нескладний. Зазвичай для цього досить м'якої ганчірки/поролонової губки та мильного розчину. Уникайте абразивів і засобів із вмістом кислоти або солі. Це особливо стосується глянцевих декорів. Після прибирання витирайте поверхню насухо.

Дерево

Деревина екологічна і має вишуканий вигляд, але більш делікатна та вибаглива. Обов'язково подумайте, чим захистити стільницю від вологи і побутової хімії – маслом, воском чи лаком. Залежно від типів покриттів та сама порода дерева виглядає по-різному. Хороший захист від вологи і побутової хімії гарантує біо-просочення (безбарвне) на основі натуральних рослинних олій і бджолиного воску.

Дерево схильне до появи плям від овочів, фруктів, сирого м'яса та інших продуктів. Щоб воно не змінювало колір, прибирайте забруднення якомога швидше за допомогою губки і м'якого мийного засобу. Це стосується і жирних плям та води, оскільки деревина швидко вбирає їх. Для догляду за нею також можна використовувати спеціальні поліролі. Табу – засоби з абразивними частинками і спиртовими добавками.

Рекомендація: Протирайте дерево за напрямком структури, щоб забруднення не потрапляли в канавки.

Натуральний камінь

Граніт і мармур – досить дорогі, але довговічні матеріали. Вони стійкі до механічних пошкоджень, а спеціальне просочення захищає мікропори від води, жиру та бруду. Звичайно, внаслідок тривалої експлуатації навіть камінь втрачає привабливий вигляд. Щоб його повернути, стільницю переполіровують.

Граніт практичний, але на ньому залишаються кислотні і масляні плями. Видаліть їх якомога швидше, причому не витираючи, а промокаючи. Потім обробіть це місце засобом із нейтральним показником pH.

Мармур більш чутливий до плям від соків, вина, кави та соусів. Якщо не прибрати їх дуже швидко, верхній шар полірування буде пошкоджений. Важливий нюанс – чим чистити мармурову стільницю. Вибирайте спеціальні, безпечні для мармуру засоби. Використовуйте підставки для гарячого посуду, склянок з алкоголем і фруктовими соками.

Акрил

Акриловий камінь – надміцний композитний матеріал, який відтворює малюнок і структуру натурального та водночас має такі переваги:

  • Непориста структура;
  • Відновлення покриття стільниці в разі пошкодження;
  • З'єднання деталей без швів;
  • Можливість надати виробу будь-якої форми;
  • Безпека та гігієнічність завдяки відсутності пор і тріщин.

Легкість ремонту і реставрації робить акрил популярним матеріалом для робочих поверхонь. При їх виготовленні для посилення конструкції використовують МДФ, ДСП або фанеру. Деталі з'єднують спеціальним клеєм, а потім ретельно шліфують і полірують, аби стиків не було видно. Також методом безшовного склеювання у стільницю можна одразу встановити акрилову мийку.

Підтримувати чистоту допомагають засоби на основі аміаку та мильна вода, а також меламінові губки. Агресивні хімічні речовини краще не використовувати. Темні декори потребують більш дбайливого ставлення. Крім того, повсякденний догляд залежить від ступеня глянцю:

Тип поверхні

Матова

Напівглянцева

Глянцева

Стійкі плями

Абразивний порошок для чищення

Розчин хлорки, неабразивна хлорна паста для чищення

Біла полірувальна суміш + м'яка ганчірка

Звичайні побутові забруднення

Мильна вода, засіб на аміачній основі

Мильна вода

Мильний розчин

Матеріал стійкий до високої температури, але гарячі предмети залишають білі плями на стільниці. Встановлення спеціальних металевих прутів під гаряче вирішить проблему.

Корисно знати: Як прибрати пляму від гарячого на стільниці, якщо вона все-таки з'явилася? Промийте її спочатку теплою, а потім холодною водою. Якщо температура була не критичною, і ви зробили це вчасно, поверхня відновиться.

Нержавіюча сталь

Метал міцний, стійкий до високих температур і побутової хімії. Він використовується переважно на професійних кухнях, не потребує герметизації або додаткового покриття. Щоб не шукати способи, як прибрати вм'ятину на стільниці з нержавійки, під неї роблять тверду підкладку.

Для повсякденного догляду не рекомендується використовувати абразиви і металеві шкребки: вони залишають потертості і подряпини. Підходять рідкі мийні засоби з нейтральним pH. Вапняного нальоту можна позбутися за допомогою оцту. Крім того, є спеціальні засоби для нержавіючої сталі. Вони видаляють забруднення та гарантують додатковий захист (водовідштовхувальне покриття).

Як прибрати подряпини зі стільниці?

Розглянемо, як прибрати подряпини з пластикової стільниці, а також подряпини на стільниці з ДСП, каменю і металу в домашніх умовах.

Шліфування та полірування

Полірування ефективне для видалення неглибоких подряпин і «павутинок». Якщо це деревина, її спочатку акуратно шліфують, поступово переходячи до наждачного паперу дрібнішої зернистості. Для відновлення оригінального вигляду поверхню полірують. Вам знадобляться полірувальна машинка, круг зі штучного хутра та спеціальна паста. Шліфування з подальшим фінішним поліруванням застосовується також для граніту і мармуру.

Цей спосіб підходить і для металу. Нержавіюча сталь з сатинованою поверхнею шліфується, а з дзеркальною – полірується. Полірування кухонної стільниці з акрилового каменю (видалення пошкодженого верхнього шару) краще довірити спеціалістам, але якщо подряпини дрібні, скористайтеся полірувальним засобом без силікону та м’якоабразивним матеріалом. Як видалити скол на стільниці? Він заливається клеєм відповідного кольору, а потім шліфується.

Спеціальні маркери

Меблева косметика використовується для маскування незначних дефектів. Спиртові маркери зафарбують подряпини на стільницях із дерева або на основі ДСП (якщо не пошкоджена ламінація). Вам потрібно підібрати правильний відтінок, бо, на відміну від воску, їх не можна змішувати. Для максимально акуратного результату нанесіть поверх цієї ділянки безореольний лак із необхідним ступенем глянцю.

Йод

Це доступний засіб, щоб швидко приховати дрібні дефекти. Він підходить для темних порід дерева (через червоно-коричневий відтінок). Результат буде миттєвим, але тимчасовим, і якщо ви шукаєте, як прибрати порізи на стільниці або інші серйозні ушкодження, йод малоефективний. Його наносять за допомогою ватної палички. Серед інших народних методів – мастило, заварка чорного чаю, волоський горіх.

Віск

Якщо утворилася глибока подряпина або вм'ятина на стільниці з масиву і ламінованої ДСП, меблевий віск – недорогий і простий у роботі засіб. При реставрації можна використовувати кілька кольорів, щоб максимально точно відтворити деревний малюнок. Віск буває 2 видів:

  • М'який. Готовий до застосування. Поверхню попередньо знежирюють, очищають від уламків. Віск наносять на пошкоджену ділянку, залишки прибирають шпателем.
  • Твердий. Для роботи потрібні шпатель і паяльник. Очищене від уламків місце замазують розплавленим воском (послідовність нанесення – від темних до світлих кольорів). Потім його вирівнюють шпателем і шліфують.

Малюнок на воску можна підправити акриловими фломастером. Таке відновлення кухонної стільниці під силу кожному.

Підсумки

Правильний і регулярний догляд за робочою поверхнею продовжить термін її експлуатації та збереже привабливий вигляд на довгі роки. Водночас подряпина або тріщина на стільниці – не проблема, якщо знати про засоби для усунення та маскування дефектів. Це полірування і шліфування, різні пасти і клеї, меблева косметика. Вибирайте їх залежно від специфіки матеріалу, кольору, ступеня глянцю. Нехай ваша кухня буде місцем, де приємно проводити час і створювати кулінарні шедеври!