Чи варто вибирати круглі ліжка для спальні?

Вибираємо оригінальне та зручне спальне місце.

Комфортне спальне місце – запорука повноцінного відпочинку. При його облаштуванні важливу роль відіграє не тільки якість матраца і каркаса, але й естетична складова. Ліжко круглої форми – це відмінне рішення для тих, хто хоче кинути виклик буденності та підкреслити свою індивідуальність. Як його вибрати і гармонійно вписати в інтер'єр, з'ясуємо далі.

Переваги та недоліки круглого ліжка

Перед купівлею меблів потрібно зважити всі «за» та «проти». Ліжко такої цікавої форми точно справлятиме враження, однак ви можете зіткнутися з багатьма викликами при його розміщенні.

Ретельно проаналізуйте ці аргументи та визначте, що для вас у пріоритеті – свобода дизайну чи стабільність і класика.

Рекомендація: Одразу обговоріть із дизайнером або меблярем нюанси транспортування та монтажу виробу, зокрема, як занести його через дверний проріз.

Якими бувають круглі ліжка в спальню?

Пройдемося по асортименту і розглянемо найпопулярніші види.

З узголів'ям

Моделі з узголів'ям стають композиційним центром усього інтер'єру і виглядають по-королівськи. Завдяки різноманітності форм і матеріалів (текстиль, шкіра, дерево тощо) вони універсальні з точки зору стильового напряму. Конструкції з заокругленим узголів'ям дозволяють коригувати геометрію приміщення: закругляти стіни, згладжувати гострі кути та зонувати кімнату. Обладнайте узголів'я полицями або висувними шухлядами, і ви отримаєте додаткові системи зберігання.

А ось для спальні, поєднаної з вітальнею, більше підходить конструкція без узголів’я. Вона легко трансформується у місце для дружніх посиденьок великою компанією.

З балдахіном

Кругле ліжко з балдахіном зустрічається переважно у класичному і прованському стилях, а також в інтер'єрах зі східним колоритом. Легкі тканини з красивими складками створюють романтичну, таємничу атмосферу, більш щільні захищають від протягів, світла і зберігають тепло. Балдахін в спальню на кругле ліжко може кріпитися до стіни, стелі, труб і перекладин. Популярний варіант – балдахін-шатро на тримачі у формі кільця.

На подіумі

Є різні варіанти встановлення ліжок:

  • Ніжки;
  • Подіуми;
  • Підвісні конструкції.
  • Саме подіум допоможе вирішити проблему з підбором матраца та постелі. Основу можна зробити круглою, а саме спальне місце – будь-якої форми, навіть звичайної прямокутної. Якщо ж кімната достатньо простора, сміливо купуйте розкішне кругле ложе. Для поділу простору на функціональні зони використовуйте вбудоване підсвічування. Воно створить ефект меблів, що витають у повітрі, і візуально відокремить зону відпочинку від інших частин приміщення. Це особливо актуально для інтер'єрів у стилі мінімалізм і хай-тек.

    Важливо: Враховуйте, що моделі-подіуми завжди ширші, ніж звичайні, оскільки мають своєрідну платформу. До ширини матраца потрібно додати не менш ніж 20 см із кожного боку.

    Серед мінусів таких конструкцій – невелика висота. Деяким людям може бути некомфортно лягати на ліжко та вставати з нього. Краще заздалегідь перевірити цей нюанс на практиці.

    Розташування у спальні

    Щоб правильно продумати розстановку меблів, потрібно визначитися з розміром ліжка. Стандартні габарити односпальної прямокутної моделі – 200×100 см, двоспальна має ширину 140-190 см. Кругла вважається односпальною, якщо має діаметр 200 см, двоспальною – від 250 см.

    Маленька спальня з круглим ліжком здаватиметься ще меншою. Водночас така конструкція універсальна і підходить для просторих кімнат будь-якої нестандартної форми. Варіантів розміщення безліч: по центру, біля стіни, в кутку. Стіну за узголів'ям часто роблять акцентною та оформляють декоративними панелями, балками, шпалерами іншого кольору.

    Зверніть увагу: Круглі ліжка в інтер'єрі, встановлені узголів’ям до стіни, займають найбільше корисної площі. Краще розташувати узголів'я в кутку, а сам кут закруглити.

    Розміщуючи ложе по центру, переконайтеся, що в оформленні приміщення немає деталей, які привертають до себе занадто багато уваги. Неординарність композиції підкреслить великий круглий килим на підлозі, декоративне підсвічування, відповідне оздоблення стелі (різні натяжні і підвісні конструкції округлих форм).

    Вибір постільної білизни

    Виробники постільної білизни пропонують рішення для нестандартних спальних місць у різних кольорах, з візерунками та без. Це, зокрема, зручні простирадла на резинках. Утім, можна використовувати і звичайні прямокутні простирадла та ковдри. Їхні кути, що звисатимуть донизу, оживлять інтер’єр.

    Атлас підходить для сучасного оформлення, льон та ситець зроблять акцент на натуральності. Важливу роль відіграє стійкість фарбування текстилю. Обов'язково цікавтеся цим моментом при купівлі.

    Особлива увага приділяється вибору покривала. Тканина та колірна гама повинні гармоніювати з килимом і шторами. Для мінімалізму підходять покривала на резинках без складок і драпірування. Східний або будь-який романтичний інтер'єр доповнять тканини з рослинними візерунками і вишивкою, а також подушки різних розмірів.

    Дизайн кімнати з круглим ліжком

    Для натхнення розглянемо фото спальні з круглим ліжком. Приклад ілюструє раціональне використання простору. Спальне місце не має масивного узголів’я і встановлене в кутку біля вікна. Оригінальна низька полиця та ніша у стіні – відмінні місця для декору і дрібниць, які мають бути під рукою: будильника, улюбленої книги, косметичних засобів тощо.

    Інші меблі й аксесуари округлої форми (плафони люстри, столики та опори для них, підлокітники і сидіння крісла) стануть продовженням дизайнерської ідеї.

    Спальня з круглим ліжком – це сміливе рішення. Перш ніж почати проектування, потрібно з'ясувати, наскільки виправданим воно буде з точки зору габаритів приміщення, зонування, стильового оформлення. Зважившись на такий дизайн, ви отримаєте безліч переваг – від комфортного сну до естетичної насолоди плавними обрисами меблів.