Шафи на мансарді

Використовуємо простір під схилом даху максимально ефективно!

Шафа під схилом даху впорядкує простір та прибере зайвий мотлох

Мансарда – унікальне і неповторне місце в оселі. Неймовірно світле, якщо у стелі є вікна, затишне, пов'язане з дитячими казками та мріями. Геометрія приміщення ставить перед нами виклик: якими меблями наповнювати простір. На це питання ми вам сьогодні відповімо. Несправедливо, коли у заміському будинку горище перетворюється на сховище забутих речей, адже це може бути чудовий та зручний кабінет, дитяча кімната, гардеробна або гостьова кімната.  

Автор: Громозков Олег

Гардеробна під дахом, або кабінет, як Вам заманеться

Мансарда – це як бонус-приз у будинку, додатковий забутий простір. А ця “таємнича кімната” може значно розвантажити інші приміщення. Ось кілька ідей щодо того, яку функціональну роль може виконувати мансарда:

  • Кабінет. Зручне затишне місце на горищі тільки для власного використання, можна писати вірші та картини, зводити дебет з кредитом або знімати блог.
  • Дитяча. Дитинство, наповнене мріями та спогляданням за зірками, а головне – особистий простір і виховання самостійності.
  • Спальня. Годі шукати більш романтичне місце у квартирі.
  • Гардеробна. Кожна річ на своєму місці, з гарним освітленням та багатьма шафами й місцем під будь-яку пару взуття чи сумку.

Автор: Денис Зарембо

Інтер'єр мансардної кімнати в гармонії з дизайном

Меблі відіграють одну з центральних ролей в інтер'єрі. Бажано дотримуватись одного стилю у дизайні, і щоб спростити задачу, пропонуємо такі варіанти оформлення простору:

  • Сучасна класика. Завжди бути в ногу з модою. Це коли сучасні тенденції поєднуються з класичним декором. З матеріалів використовують камінь, дерево, текстиль з натуральних тканин, горщики з рослинами. Такий стиль буде виглядати актуальним.
  • Функціоналізм. Основна ідея закладена у назві. Це раціональне використовування простору. Стиль виглядає завжди актуальним, це рішення для тих, хто цінує зручність. Меблі мають прості та чіткі форми.
  • Арт-деко. Суміш західного дизайну та східних традицій. З матеріалів може бути яскраве скло або сміливі анімалістичні принти зебри чи леопарда.
  • Мінімалізм. Мінімум меблів, вільний простір та повітря. Інтер'єр витриманий у світлих тонах.
  • Хай-тек. Перетворює кімнату на фантастичне кіно про майбутнє. Це строгість ліній та прямі форми, металеві і глянцеві меблі й елементи декору.
  • Лофт. Цегляна стіна або каркасні балки на стелі не зашиваються, а доповнюються сучасними дизайнерськими меблями та кольоровими акцентами.
  • Прованс. Французький романтичний сільський стиль, що рясніє квітковими візерунками та білими меблями.
  • Середземноморський. Доволі стриманий стиль, який підкреслює поєднання синього та білого кольорів у поєднанні з рясною рослинністю. Головна відмінність – простота і мінімум меблів.

Зовсім необов'язково підлаштовуватись до одного стилю, це може бути вашою відправною точкою у розробці інтер'єру.

Автор: Іван Сидоренко

Приймаємо виклик, вибираємо вбудовані шафи

Через нерівну стелю меблювання мансарди може здаватися важкою задачею. Нерівна стеля дає різну висоту стін, на додачу відкоси під різними кутами, завдання облаштувати мансарду стає справжнім викликом. Меблювання такого маленького приміщення – висока відповідальність, адже якщо це вбудовані меблі, перестановку зробити просто неможливо. Але без паніки, сучасні меблярі пропонують 2 основних варіанти шаф:

  • Вбудовані. Це коли меблі робляться на замовлення. Майстер робить заміри, обчислення, відправляє замовлення в цех, а потім монтує готовий виріб.
  • Гардеробні на замовлення. Від вбудованих шаф їх вирізняє велика кількість поличок та, можливо, менша кількість дверей.

Готова шафа-купе для мансарди в магазині

Достатньо обрати готовий виріб, замовити його та встановити. Візуально такі рішення не дуже естетичні, типові за дизайном і можуть зайняти багато зайвого вільного місця. Виходом з цього становища стане каркасна надбудова над шафою. Фронтон з гіпсокартону (його ще називають фальш-каркас) впише меблі в інтер'єр естетично. Неохайні місця зашиваються гіпсокартоном, та це забирає вільне місце, якого і так не багато. 

Шафи на мансарді під замовлення

Дещо складнішим може бути варіант з вбудованою шафою, але він того вартий. На жаль, ви ніколи не знайдете готовий виріб у магазині через нестандартну площу, тому потрібно знайти спеціального майстра-мебляра, який виготовить меблі для вас. Вбудована шафа може повторювати унікальну геометрію приміщення, стати частиною кімнати. На вигляд це дуже естетично та зручно.

Автор: Сергій Кокра

Матеріали, що використовують у шафах-купе на мансарду

Зазвичай перелік матеріалів не відрізняється від тих, що використовуються при виготовленні стандартних шаф-купе:

  • Шпон. Достатньо тонкий матеріал. Екологічний вибір, адже при виготовленні зрізається тонкий шар дерева, якого вистачає на більшу кількість фасадів.
  • МДФ. Виготовляється з волокон деревини за допомогою гарячого пресування. Матеріал доволі тривкий, використовується для оздоблення, його можна гнути та виконувати на ньому декоративне різьблення.
  • ДСП. Продукт деревообробки високої щільності. Універсальний матеріал, що використовується спеціально для виготовлення меблів. Зв'язкою дерев'яних волокон служить формальдегід, тому при виборі потрібно звертати увагу на клас емісії.
  • ДВП. Під дією високих температур пресуються цілі дерев'яні волокна, скріплювачами можуть слугувати: смола, парафін, антисептик тощо. Міцний, але водночас гнучкий. Використовується для задніх стінок шаф, а також при виготовленні висувних шухляд.
  • Цільний масив дерева нечасто використовується для виготовлення меблів. По-перше, дуже багато відходів, а по-друге, ціна за такий виріб надто висока, а за міцністю перелічені матеріали не поступаються масиву.

Автор: Станіслав Яковенко

Шафи на замовлення — втілюють мрії в життя з точністю до міліметра

Оскільки ми маємо в основі задачі приміщення неправильної геометричної форми, то і шафа найімовірніше буде трапецієвидної форми. Або ж візуально це може бути прямокутна шафа з нестандартною глибиною полиць. Не бійтеся геометричних задач, адже для професійного мебляра немає складних завдань. Скажіть майстру, що ви хочете бачити, або покажіть фото з готовим виробом, і він підготує для вас проєкт будь-якої складності.

Які можна використати фасади?

Щодо фасадів, це може бути закрита конструкція, з системою дверцят, або відкрита система.

  • Відкрита система – це система поличок без дверцят, тут дуже зручно зберігати улюблені книжки. Та не забувати час від часу змахувати з них пил.
  • Закрита система виглядає більш охайною, але не потрібно прив'язуватись до цього “правила”. На відкритих полицях можуть зберігатись книги або ваші улюблені сувеніри чи предмети.

Зазвичай через особливість геометрії клієнти замовляють шафу з декількох секцій: основна під одяг і додаткові полиці, щоб використати всю вільну стіну для зберігання речей.

З чого виготовляють фасади

Як ми зауважили, фасади в таких конструкціях бувають відкриті, закриті або комбінованого типу Матеріали для їх виготовлення також не відрізняються від стандартних шаф-купе. Це може бути ДСП або МДФ із різними покриттями, що роблять меблі естетичними та захищають поверхню від механічних пошкоджень.

Можуть бути дзеркальні двері, або з нанесеним трафаретним малюнком. Для маленьких приміщень можна обрати дзеркальну поверхню, що візуально розширить площу.

Автор: Сергій Кокра

Мансардні шафи купе і система дверей

Важливе питання, як буде відкриватися майбутня шафа, адже мансарда – це маленьке приміщення, де кожен сантиметр хочеться використати з максимальною користю. На ваш смак сучасний ринок меблів пропонує:

  • Розпашну систему. Стандартна, але не дуже зручна система в такому просторі. Двері можуть впертися в стелю чи відкоси стіни. Перед придбанням або замовленням меблів такої конфігурації краще 10 раз виміряти простір, чи не буде така шафа травмонебезпечною.
  • Система-гармошка (складна), коли двері діляться на декілька секцій, що складаються при відкриванні Ця конструкція краще вписується в невелике приміщення. Може бути виконана з різних матеріалів, зазвичай – із деревних плит.
  • Дверцята-купе, розсувна система. Дверцята їздять по направляючих, відбувається це тихо, а виглядає естетично та цілком безпечно.

Оскільки шафи-купе в мансарду мають нестандартну форму, і зазвичай клієнти проєктують додаткові полички, щоб використати весь простір, буде доцільним поєднати декілька систем відкривання. Наприклад, основну секцію закрити розсувною системою, а бокові невеликі секції обладнати розпашним типом.

Чи потрібне освітлення для шафи в мансарду?

Попри те, що мансарда – максимально освітлене приміщення, шафи обладнують додатковим освітленням. Це зручно в темну пору доби, а також допомагає знайти необхідні речі, не напружуючи очей. Освітлення може бути навісне перед шафою або вбудоване у шафу. Сучасний ринок пропонує для освітлення світлодіодні стрічки, вони економні та дозволяють не свердлити стіни.

Автор: Сергій Глущук

Гардеробна для мансарди Вашої мрії

Хочеться відокремити ідею гардеробної на мансарді. Ми пройшли з вами майже всі етапи механіки виготовлення шафи-купе на мансарду, а як бути з гардеробною? Звісно, це мають бути вбудовані меблі, треба заздалегідь продумати дизайн та наповнення шафи.

  • Продумайте все до нюансів: додаткові висувні шухляди з секторами, брючниці, рейли для вішалок, можливо, висувні вішалки.
  • Освітлення обов'язково має бути в приміщенні такого типу. Це максимальна зручність. Гарне освітлення може виявити якусь непомічену плямку чи деталь одягу.
  • Щодо фасадів, це можуть бути відкриті та закриті фасади, останні захистять одяг від пилу.
  • Також не забувайте про циркуляцію повітря, щоб одяг не залежувався і не мав неприємного запаху.
  • Фасади в закритих конструкціях можна оздобити дзеркалами та додатковим освітленням.

Бажаємо успіху

Якщо ви – щасливий власник мансарди та вирішили обладнати це приміщення, ми щиро радіємо Вашому рішенню. Адже це – унікальний простір, який можна перетворити на кімнату/кабінет/гардеробну/дитячу мрію. Зауважимо, що через невеликий простір шафа-купе може зайняти значну частину кімнати, якщо це не вбудована модель. Також намагайтеся підібрати шафу світлих тонів: так приміщення здаватиметься світлішим. Але усе залежить від ваших уподобань: якщо ви полюбляєте насичені темні кольори, то ніхто не посміє обмежити вас у бажаннях. Бажаємо успіху в облаштуванні мансарди та сміливості втілити мрії в реальність!

Автор: Громозков Олег