Розміри шафи купе: як розрахувати?

Розраховуємо габарити та вибираємо наповнення вашої шафи.

Розміри шафи купе: як розрахувати?

Розмір це важливо, оскільки шафа купе забезпечує оптимальне використання простору та має бути зручною для зберігання речей. Правильний розмір допомагає максимізувати функціональність, робить зручним розташування внутрішніх елементів: полиць, шухляд вішалок, що забезпечує легкий доступ до них. Розмір шафи також впливає на естетичний аспект, вирівнюючи дизайн кімнати з іншими меблями. Тому важливо враховувати розмір шафи при плануванні й дизайні, щоб створити функціональне і гармонійне просторове рішення.

Автор: Сарсаріді Анастас

Стандартні розміри шафи купе

Стандартні розміри – це умовне поняття. Вони можуть варіюватись по висоті та ширині, залежно від типу, моделі та виробника. Однак нижче ми наведемо деякі загальні стандартні розміри, основні опорні точки, які можуть слугувати орієнтиром для покупки:

  • Висота. Зазвичай стандартна висота шафи купе йде під стелю та коливається від 200 до 240 см. Це дозволяє комфортно розмістити вішалки для одягу і забезпечити достатнє місце для пальт, костюмів або суконь.
  • Загальна ширина шафи купе може бути в межах від 120 до 400 см. Все залежить від загальної площі кімнати, куди ви обираєте шафу.
  • Глибина. В середньому становить від 50 до 70 см. Цього достатньо для розташування одягу, взуття, зимових ковдр або інших предметів.

Варто зазначити, що це лише загальні параметри, й розміри можуть варіюватись в залежності дизайну та індивідуальних потреб.

Автор: Юрій Свістєльніков

Наповнення шафи, бажані розміри полиць та шухляд

Перед замовленням такого типу меблів слід знати деякі нюанси наповнення шафи. Бажані розміри полиць та систем зберігання. Ось кілька загальних рекомендацій:

  • Полиці. Глибина зазвичай коливається від 30 до 40 см. Це дозволяє зручно розмістити одяг, книги, посуд та інші предмети на полицях. Ширина полиць може бути від 60 до 120 см, залежно від доступного простору та потреб.
  • Вішалки. Ширина відділу для вішалок зазвичай становить від 60 до 90 см, що забезпечує достатній простір для підвішування одягу. Глибина може бути приблизно 40 см, щоб взуття та аксесуари також зручно поміщались.
  • Висувні шухляди. Оптимальна глибина від 40 до 60 см, що дозволяє зберігати різноманітні предмети: білизну, аксесуари, або навіть взуття. Ширина може бути від 30 до 90 см, залежно від потреб і доступного простору.
  • Відділення для взуття. Залежить від того, жіноче або чоловіче це взуття, навіть від сезону: літнє чи зимове. Глибина може бути приблизно 30 см, щоб взуття зберігалося вертикально. Бажаний мінімум по ширині – 100 см.

Набагато краще врахувати ці особливості індивідуально та зробити проєкт своєї власної шафи. Щоб зробити зберігання максимально зручним та естетичним, адже шафа має бути зручною насамперед для вас. Фахівці ВіЯр Базар спроєктують саме таку шафу, яка вам потрібна.

Авторка: Юлія Осадченко

Шафа-купе за індивідуальним проєктом

Для індивідуального проєкту шафи купе потрібно провести докладні заміри, важливий кожен сантиметр, особливо якщо шафа має кутову форму. Пам'ятайте, що детальні виміри є ключовим етапом проєктування шафи купе і допоможуть забезпечити точність та задоволення від кінцевого результату. Наведемо основні точки, на що спиратись та звертати увагу під час проєктування шафи-купе своєї мрії:

  • Квадратура доступного простору приміщення. Виміряйте висоту стелі, висоту і довжину стін, де буде стояти шафа.
  • Врахуйте особливості приміщення. Визначте, чи є будь-які перешкоди, наприклад, труби, балки, вікна, розетки або вхідні двері, що можуть вплинути на розташування або розміри шафи купе. Виміряйте їх положення та врахуйте їх при плануванні.
  • Розташування внутрішніх елементів. Визначте, які елементи ви хочете розмістити всередині шафи, наприклад полиці, висувні шухляди, вішалки, відділення для взуття тощо.
  • Розмір дверей. Виберіть тип дверей для шафи купе, наприклад, двері-купе або розпашні двері. Обов’язково виміряйте доступний простір для відкривання дверей.
  • Консультація з професіоналами. Найркаще починати підготовку проєкту з цього етапу. Важливий кожен сантиметр, тому радимо довірити справу фахівцям, меблярам та дизайнерам.

Автор: Павло Харченко

Висота дверей шафи-купе та інші важливі параметри

Залежить від типу дверей, які ви хочете вибрати: розпашні або дверцята-купе. Скільки їх буде, яка це буде поверхня. Дверцята – це перше, що ми бачимо, коли заходимо в приміщення. Вони можуть доповнювати інтер'єр або стати родзинкою дизайну. Важливо збалансувати функціональність, доступний простір і власні вимоги при плануванні кількості дверей та їхнього розміру для індивідуального проєкту шафи купе. Ось кілька загальних порад, як підібрати двері в шафу:

  • Визначте тип дверей. Спочатку вирішіть, який тип дверей ви бажаєте використовувати для вашої шафи купе. Наприклад, це можуть бути Дверцята на напрямних, розпашні двері або комбінована система.
  • Глибина шафи під напрямні дверей. Мається на увазі вільний простір для одягу на вішалках – це 60-65 см. Додайте до цього додаткові 10 см, аби розсувні двері не терлися об одяг.
  • Розрахуйте ширину дверей. Розрахуйте ширину кожних дверцят з урахуванням доступного простору та ваших вимог до зручності.
  • Визначте кількість дверей. Наприклад, для шафи шириною 240 см ви можете використовувати двоє дверей шириною по 120 см або четверо дверей шириною по 60 см.
  • Врахуйте дизайн і функціональність. Наприклад, ви можете встановити дзеркальні двері, які розширять простір та додадуть зручності під час підбору гардероба. Або ви можете використовувати комбіновану систему з дверима та полицями для забезпечення функціональності та зручного зберігання.

Автор: Портал Фест

Як розрахувати розміри шафи купе залежно від типу приміщення

Дитяча, передпокій, зала або спальня. Шафа має змінюватись та трансформуватись залежно від місця встановлення. Небажано ставити один і той самий тип шафи у кожну кімнату. Адже у кожного приміщення окремі потреби, тому має змінюватись дизайн, розмір та наповнення. Маємо для вас кілька рекомендацій щодо розмірів шафи купе для різних типів приміщень:

  • Спальня. У спальні шафа купе зазвичай використовується для зберігання одягу, взуття, аксесуарів та постільну білизну. Загальна ширина шафи може коливатись від 150 до 300 см.
  • Дитяча кімната. У шафі зберігаються одяг, іграшки, книжки та інші предмети. Розмір шафи може бути менш габаритним, від 100 до 200 см ширини, також можна розглянути встановлення додаткового освітлення і робочої зони.
  • Гардеробна кімната. Це зберігання великої кількості одягу, взуття та аксесуарів. Розміри шафи можуть бути значно більшими, від 200 до 400 см ширини, з великою кількістю полиць, шухляд та вішалок.
  • Коридор. У передпокої шафа може бути використана для зберігання верхнього одягу, взуття та аксесуарів. Розмір шафи зазвичай від 100 до 200 см ширини, залежно від доступного простору.

Авторка: Наталія Омельчук

Висновки

Шафа купе є зручним і практичним рішенням для зберігання. Цей тип меблів дозволяє ефективно використовувати простір у приміщенні. Шафа купе допомагає організувати зберігання різних типів предметів, включаючи одяг, взуття та аксесуари, завдяки відділенням, полицям, вішалкам і шухлядам. Крім того, вона може стати важливим елементом дизайну квартири, додаючи стилю і функціональності. Загалом, шафа купе поєднує практичність, ефективне використання простору та естетичний вигляд, що робить її популярним рішенням для організації зберігання

Авторка: Наталія Омельчук