Чого ви не знали про розміри верхніх шаф на кухні?

Підберіть оптимальні параметри – організуйте свій ідеальний простір!

Ваша кухня – місце для творчості, зустрічей та відпочинку. Зробіть цей простір особливо затишним, вибравши не лише трендові декори, а й врахувавши ергономіку.

Кухонний гарнітур складається з 2 рівнів: верхнього та нижнього. Далі розповімо про оптимальні розміри верхніх шаф кухні та чому вони мають таке велике значення.

Загальний вигляд кухні

Врахуймо загальний дизайн та квадратуру приміщення. Габарити верхніх кухонних шаф мають гармонійно виглядати з гарнітуром.

Якщо кухня компактна, то великі верхні модулі будуть створювати відчуття нагромадженості. І навпаки: малі шафи у великих приміщеннях будуть виглядати непропорційними.

Також важливими є висота стелі, монтаж, призначення та тип фасадів: під стелю, у 2 ряди та стандартні з відступом від стелі.

Автор: Ігор Маталасов

Стандартні розміри верхніх шаф

Перейдімо до деталей. Правильно визначені параметри секцій створюють функціональний інтер’єр і допомагають уникнути дефектів.

Стандартні розміри навісної шафи коливаються:

  • висота – від 76 до 107 см;
  • глибина – від 30 до 61 см;
  • ширина – від 30 до 91 см.

Звісно, показники можуть варіюватися залежно від країни, виробника, площі приміщення чи дизайну. Також варто взяти до уваги тип верхніх модулів: відкриті полиці, зі скляними дверцятами чи з фасадами ДСП, МДФ тощо. Однак вище вказані рекомендації можна взяти за орієнтир, щоб забезпечити зручний доступ до вмісту шаф.

Автор: Олександр Ложко

Що “говорить” ДСТУ?

ДСТУ ГОСТ 16371:2016. Меблі. Загальні технічні умови встановлює такі розміри:

  • Глибина нижньої шафи – більше ніж 46 см;
  • Глибина навісної шафи – більше ніж 27 см;
  • Висота від підлоги до верхньої полиці підвісної шафи – не більше ніж 190 см.

Автор – Павло Бондар

Заглянемо у довідник Нойферта?

Популярним серед архітекторів, дизайнерів інтер’єру та меблярів є довідник Нойферта під назвою “Будівельне проєктування”. У ньому детально розглянуті розміри верхніх шаф на кухні та подані креслення:

  • Навісна тумба з одними дверцятами – висота 72 см;
  • Глибина – 32 см;
  • Ширина – від 20 см до 60 см.

________________

  • Навісна тумба з двома дверцятами – висота 72;
  • Глибина – 32 см;
  • Ширина – від 80 см до 120 см.

________________

  • Кутова навісна шафа – висота 50 см;
  • Глибина – 32 см;
  • Ширина – 40–60 см.

_______________

Підвісний стелаж для зберігання пляшок матиме такі параметри: висота – 85 см, глибина – 32 см, ширина – 30 см. Висота між полицями у верхніх модулях має складати 30-32 см. Звісно, останній показник залежить ще й від того, що ви плануєте розміщувати всередині.

Автор – Андрій Оксентенко

Глибина шафи: як вона впливає на зручність

Ми вже розібрались, що глибина верхніх шкафчиків на кухні починається від 30 см корпуса та 2 см на фасадах. Загалом – 32 см, де корисна глибина становить 28 см. Розміри можуть збільшуватися залежно від типу гарнітура та побажань замовників.

Чим не варто нехтувати?

  • Зменшення допустимої глибини призведе до зниження функціональності. Це унеможливить монтаж вбудованої витяжки, сушки та газліфта для відкриття дверцят.
  • Збільшення глибини зробить навісну шафу ще важчою. До того ж це спровокує перекриття робочої зони, створить багато незручностей: недостатньо світла над стільницею, можливість удару головою об фасади тощо.

Автор – Юлія Осадченко

На якій відстані кріпимо від робочої поверхні?

Погодьтеся, на кухні все має бути максимально комфортно, щоб щоденна рутина не перетворювалася на виконання складних процесів. Підвісні шафи вміщують в собі багато кухонного приладдя, тому подбайте, щоб вони були надійно зафіксовані.

На якій відстані від робочої поверхні потрібно закріпити верхні шафи?

  • При стандартному зрості у 160-170 см – 45 см від робочої поверхні;
  • При вищому зрості – можна збільшити цей показник до 60 см.

Потрібно зважати й на нормативи розміщення техніки, витяжки та комунікацій до неї. Якісне вбудоване освітлення також буде залежати від висоти та розміщення верхніх шаф.

Автор – Денис Тесленко

Рекомендації, які збережуть ергономічність

1. Вимоги до об’ємів. Глибина верхнього підвісного модуля має бути меншою на 30-40% від нижнього. При приготуванні страв на робочій поверхні верхні шафи не повинні заважати та відтіняти на робочу зону.

2. Неправильна висота. Не варто занадто низько вішати верхні секції, адже це створить багато незручностей при роботі. Висота верхніх шаф кухні над стільницею має бути більшою, ніж 50 см.

3. Електроприлади. Під навісними шафами ставляться різні електричні прилади: мікрохвильовка, кавоварка, електричний чайник тощо… Якщо розташувати секції дуже низько, пар швидко може пошкодити їх зовнішній вигляд.

Автор – Юлія Осадченко

Формула ідеального кухонного простору

Неправильно розміщені верхні шафи можуть дуже ускладнити процеси на кухні. Незручно закріплені секції викликатимуть дискомфорт, болісні відчуття в тілі, зокрема в шиї та попереку, змушуватимуть вигинатися і навіть можуть травмувати.

Для вашої зручності наведемо таку формулу:

85-92 см (висота нижніх секцій) + 60 см (висота верхніх шаф) + 50-55 см (відстань між рядами) = 2 метри самої кухні

Габарити верхніх кухонних шаф визначають функціональність гарнітура під час експлуатації. Варто прорахувати ці параметри ще при проєктуванні, врахувавши, що буде зберігатися у кожній із секцій.


Як підібрати верхні шафи під індивідуальні потреби?

Кухні під замовлення – це чудове рішення, коли вам потрібні модулі з більшою глибиною, висотою чи шириною. Ви можете порадитися з майстром щодо оптимальних розмірів шаф, особливостей їх кріплення, врахувати у проєктуванні ваш зріст та інші особливості.

Створюйте кухню під свої потреби, користуючись нашими порадами з ергономічності. Адже секрети кулінарної майстерності – у функціональному дизайні!