З'явився пухнастий друг? Створюємо правильний дизайн інтер'єру

Робимо квартиру комфортною для всіх.

Поява домашнього улюбленця однозначно змінює життя. Та крім пухнастого щастя, у вас з'являється безліч нових обов'язків і факторів, з якими треба рахуватися. Зокрема, це стосується оформлення інтер'єру. Ви не можете бути з твариною 24/7 і контролювати все, що вона робить. І будь-якої миті оббивка улюбленого дивана може перетворитися на дряпку для кігтів, а підлога в коридорі – на місце для собачих перегонів.

Тож якщо у вас вдома мешкають маленькі носики, врахуйте це при ремонті та замовленні меблів.


Сучасний дизайн і тварини

Почнемо з порад для різних хатніх улюбленців. У вас нелегке завдання: організувати простір так, щоб було комфортно всім. Можна довго дискутувати, хто ж тепер справжній господар. Але це не знімає з вас обов'язків.

Якщо у вас кіт

Що ж, у вас з'явився норовливий друг із характером, який не соромиться це демонструвати. Вам точно доведеться звертати більшу увагу на догляд за меблями у квартирі та вибрані матеріали.

Перше, що зацікавить кота, – це покриття м'яких меблів і чохли. Для цього краще вибрати оббивку “антикіготь”, на якій не залишаються сліди. Зазвичай полотно не містить будь-яких спеціальних добавок. Ефект досягається завдяки структурі волокон. Ми детальніше поговоримо про це в пункті про м'які меблі.

Ще одна улюблена іграшка – це гардини та тюль. Якщо є можливість, замініть їх на жалюзі чи рулонні штори. Це мінімалістично, охайно і безпечно. Або ж повісьте укорочені штори, що трохи закривають підвіконня. Уникайте віконного декору у вигляді китиць, ниток із намистинами тощо.


Якщо у вас пес

У вас уже є собака або ви плануєте його завести? Почнемо з оздоблення стін і підлоги. Чотирилапий бешкетник може легко забруднити ці поверхні. Тому для передпокою, а також для місця годування потрібно вибирати матеріали, що прості в догляді та стійкі до забруднень. Оптимальним рішенням для підлоги буде:

  • плитка з антиковзальним ефектом;
  • вінілове або композитне покриття;
  • для житлових кімнат – ламінат із класом не нижче 32.

За бажанням додайте килимки. Для стін чудово підійде стійка до миття фарба. Основна рекомендація щодо меблів у коридорі – уникати передпокоїв і шаф-купе із дзеркальними дверима. Собака може їх забруднити після прогулянки. Краще замовте такі меблі для спальні чи іншої кімнати. Без дзеркала у передпокої не обійтися, тому радимо вибрати настінну модель у ВіЯр. Ми запустили власне виробництво дзеркал і пропонуємо 9 лінійок із різним розміром та оздобленням.

Якщо у вас папуга

Багато хто полюбляє пернатих, а їм потрібен вільний простір, щоб політати. Краще випускати птаха на прогулянку не в житлових кімнатах зі шпалерами, а на заскленому балконі чи лоджії. Перед цим приберіть приміщення від речей, які захаращують його. Щоб папуга не грався з меблями та домашнім декором, встановіть для нього спеціальний ігровий стенд. 

Ідеї меблів для тварин

Яким би не був дизайн інтер'єру, домашні тварини є повноцінними членами родини і потребують особистого простору. Поспостерігайте за своїм улюбленцем і його темпераментом, щоб вибрати правильну конструкцію хатинки:

  • Хатинка-схованка підійде для тваринки, яка часто ховається під меблями чи в коморі;
  • Відкрита лежанка/гніздо підійде для більш екстравертного чотирилапого друга. Лежанка може бути з твердою основою або без. Часто як базу використовують дерев'яний піддон. Його обтягують тканиною, попередньо зробивши підкладку з поролону, синтепону тощо. Ще існують в’язані кошики, м’які гнізда з бортиками.

А ось і інші ідеї!


“Грайливі” полиці

Здивуйте свого кота незвичайними полицями та стелажами! Зробіть для нього спеціальний дім-стелаж з ЛДСП чи фанери або залиште вільною частину книжкових полиць, щоб пухнастик міг там гратися. Варіантів оформлення безліч – від звичайних полиць до сот, сходинок і т.д.

Двері

Не тільки сучасний дизайн, але і планування стають pet-friendly. Подбайте про те, щоб вашому пухнастому другові було зручно (і цікаво!) мандрувати по оселі. Створіть для нього окремі тунелі, входи та виходи.

Особистий простір

Затишний куточок потрібен кожному. Тому ще одна дизайн-ідея – облаштувати для тварини нішу або лежанку. Нерідко відповідне місце можна знайти при проектуванні меблів чи ремонті: під полицею чи сходами, всередині тумби тощо.

Догляд за м’якими меблями

Очистка меблів займатиме менше часу, якщо правильно підібрати матеріал. Є тканини, що стійкі до подряпин, укусів та інших пустощів пухнастиків. Полотно з характеристикою “антикіготь” просте у догляді і має щільну структуру (та жодних додаткових речовин у складі). Ось приклади тканин із такими суперздібностями:

  • Флок. Нетканий текстиль зі специфічним ворсом на лицьовій стороні, схожий на велюр. Він стійкий до пошкоджень і водночас дуже ніжний та приємний на дотик. Плюс такі меблі можна очищувати вологою серветкою.
  • Relax. Міцна та негруба рогожка, що відрізняється цікавим плетінням ниток і багатошаровою структурою. Спосіб виробництва подібний до флоку.
  • Мікрофібра. Має щільне плетіння із синтетичних волокон (поліестер чи поліамід), оброблена спеціальним просочуванням із тефлону.

Також для оббивки крісел, диванів, пуфів та інших м'яких меблів використовують скотчгард, штучну замшу тощо. Звісно, шерсті не уникнути. 3 основні способи, щоб її прибрати, – ролик-липучка, пилосос із насадкою-турбощіткою, попередня обробка поверхні антистатиком.


Підсумки

Домашній улюбленець точно змусить вас по-новому подивитися на інтер'єр в цілому та догляд за меблями у квартирі зокрема. Це повноцінний член сім'ї, з чиїми потребами і вподобаннями слід рахуватися. Ми розглянули основні поради щодо організації побуту, а також ідеї меблів для тварин. Залишається втілити це вжиття! І нехай ваш дім буде комфортним простором для всіх-всіх.