Як вибрати ліжко? Поради від Viyar Bazar

Подбайте про здоров'я та комфорт свого сну.

Поговоримо про сон? Немає гіршого стану, ніж “не виспався”, коли все валиться з рук. І навпаки, повноцінний відпочинок уночі заряджає енергією та дарує чудове самопочуття і настрій на весь наступний день. На якість сну впливають безліч чинників: наш фізичний та емоційний стан, освітлення, вологість повітря, але головне – це ліжко.

Воно має бути достатньо комфортним, оптимальним за розмірами і, звісно, красивим. Та приділяючи значну увагу дизайну меблів, ми часто забуваємо про інші характеристики. Тож про них і поговоримо!


Вибираємо габарити

Почнемо із розмірів. Ідеальний варіант, коли спальня досить простора, щоб встановити двоспальне ліжко. Щодо довжини, то радимо орієнтуватися на зріст людей. Складно замовити такі меблі, що на 100% відповідатимуть зросту всіх членів сім'ї. На цей випадок є універсальне правило

Краще вибрати спальне місце максимально великих розмірів (що не заважатиме пересуванню по кімнаті), ніж маленьке.

Довжина ліжка має бути на 10-15 см більшою, ніж зріст людини. Стандартний варіант – 190 см. А ось ще кілька рекомендацій:

  • Вільний простір. Наприклад, ширина 100 замість 80 см для односпальних моделей і 180-200 см для двоспальних. Є проста перевірка: закиньте руки за голову та подивіться, чи залишається ще трохи вільного місця з обох боків.
  • Зручність пересування. Вам має бути легко переміщуватися кімнатою і користуватися іншими меблями. Оптимальна ширина проходу та відстань від спального місця до інших об'єктів – 70 см.
  • Комфортна висота. Перш ніж замовити ліжко, подумайте про його висоту, щоб вам було зручно лягати та вставати. Ідеально, коли верхній край матраца знаходиться на рівні з вашими колінами чи трішки вище.

Основа та каркас ліжка

Наступний пункт – це матеріали, з яких виготовлена конструкція. По-перше, вони є запорукою тривалої експлуатації. По-друге, вони визначають зовнішній вигляд меблів і спальні загалом.

Основою зазвичай є конструкція з ламелями – пружними дерев’яними (рідше пластиковими) планками. На відміну від металевих решіток чи основ із листового матеріалу, ламелі з берези або бука будуть більш практичними та гнучкими. Мінімальна кількість ламелей для односпальних моделей – 15 шт., для двоспальних – 30 шт. Відстань між ними не повинна перевищувати ширину 1 ламелі.

Особливу увагу слід звернути і на каркас. Від якості його збирання залежить довговічність виробу загалом. Він складається з:

  • Спинки;
  • Бокових панелей (царги);
  • Опор (або ніжки відсутні).

Розглянемо найпопулярніші варіанти каркасів.

Дерев'яне ліжко

Каркас із натурального дерева – надійний і ергономічний варіант. Такі меблі чудово виглядатимуть у бідь-якому інтер'єрі: класичному, мінімалістичному, скандинавському тощо. Менш довговічним рішенням є каркаси з деревних плит (наприклад, ДСП чи МДФ).

Для виготовлення рекомендується використовувати деревину твердих порід, як-от дуб або бук. Пам'ятайте, що матеріал “живий” і потребує якісного покриття. Таке ліжко екологічне, стійке до вологи та корозії. Моделі з дерева інколи мають м'яку оббивку на спинці або скрізь. Це надає спальні особливого затишку.

Металеве ліжко

Перевагою металевих виробів є виняткова довговічність, міцність і стиль. Вони гармонійно виглядають в інтер'єрі у стилі мінімалізм, хай-тек, лофт і навіть у дитячих та підліткових кімнатах. До речі, односпальні металеві моделі є у ВіЯр. Крім того, компанія має власне виробництво виробів із металу, тож ви легко доповните інтер'єр спальні металевими столиками, стелажами й іншими предметами.

При виборі слід звернути особливу увагу на якість покриття, а саме на його екологічність і зносостійкість.

Додаткові елементи

Ви можете замовити ліжко, оснащене підйомним механізмом та прихованим місцем для зберігання білизни. Воно допоможе зекономити простір у приміщенні. Вам не доведеться ставити велику шафу, щоб складати туди постіль, адже вона легко поміститься у коробі. Натомість використайте шафу для зберігання одягу або ж обмежтесь комодом.

Для раціонального використання простору навколо узголів’я ліжка можна розмістити відкриті та закриті системи зберігання. Зазвичай така конструкція має П-подібну форму. Вбудуйте туди розетковий блок, щоб зручно заряджати смартфони й іншу техніку під час відпочинку.

Підсумки

Ціна на ліжка залежить від матеріалу, оснащення, складності конструкції та дизайнерського задуму. На Viyar Bazar ви знайдете майстра, що виготовить саме такі меблі, як вам потрібні. Переглядайте портфоліо наших спеціалістів, надихайтесь фотографіями робіт і вибирайте рішення для своєї спальні.