Вибираємо кольори для кухні: поради та модні поєднання

Знайомимося з інструментами і правилами для створення гармонійного інтер'єру.

Колір меблів і внутрішнього оздоблення задає настрій і більше ніж інші чинники впливає на загальне враження від інтер'єру. Він може бути яскравим і приглушеним, тонізуючим і заспокійливим. Вибираючи сприятливий колір для кухні, особливу увагу приділяють практичності. Чи не мазкий він? Чи не вибагливий у догляді? Чи приємно буде створювати тут кулінарні витвори або просто посидіти з чашечкою кави? Ми розберемо, як вибрати колір кухні, розглянемо вдалі комбінації та приклади.

Вибір кольору для кухні: основні правила

Тож який колір кухні вибрати? Насамперед оформлення має відображати ваш смак і стиль. Водночас існують певні правила та закономірності.

Що впливає на вибір палітри?

Крім наших уподобань, є чинники, від яких залежить сприйняття кольорів і те, як вони виглядають. Це:

• Площа приміщення;

• Висота стелі;

• Рівень освітленості;

• Наявність і кількість вікон;

• Сторона, куди виходять вікна;

• Стильовий напрям;

• Базовий предмет обстановки.

Від чого відштовхуватися?

Найпростіше правило – визначити 1 основний предмет і підбирати меблі та декор, орієнтуючись на його колір. Таким орієнтиром може бути:

• Кухонний гарнітур;

• Фартух;

• Колір стін для кухні;

• Побутова техніка;

• Декор.

Наприклад, акцентними предметами стали червоні стільці та частина верхніх секцій. Тоді частка червоного серед усіх використовуваних відтінків повинна становити 10%.

Можна додати ще кілька яскравих вкраплень: рушників, кошиків, баночок для спецій. Якщо використати більше червоного, він стане нав'язливим і не справить належного враження. Інші кольори (білий і сірий) мають сприяти тому, щоб акцентний розкрився повною мірою.

2, 3 чи більше?

З акцентом визначилися, тепер вирішимо, чим його доповнити і в яких пропорціях. Збалансованим вважається співвідношення 60/30/10:

• 60% – основний, домінуючий колір;

• 30% – додатковий;

• 10% – акцентний.

Важливо: Домінуючий колір – не той, який ви любите більше за інші і хочете використати якомога частіше. Це фон, на якому будуть чітко проглядатися решта 2.

Наприклад, ця кухня, об'єднана з вітальнею, сприймається як жовта, хоча жовті тут тільки стільці й окремі аксесуари. Ось що означають правильні пропорції.

Хочете обійтися без акцентів? Без проблем! Беріть за основу співвідношення 50/50.

Це не означає, що в інтер'єрі допускаються тільки 2-3 конкретні відтінки. Потрібно вибрати 2-3 колірні гами. Зокрема, бежева палітра – це і кремовий, і карамельний, і кава з молоком.

Як знайти вдале поєднання кольорів для кухні?

Для цього є кілька схем:

• Монохром: 1 + його відтінки;

• Аналог: 1 + 2 споріднені (близькі за спектром);

• Контраст: 1 + 1 контрастний.

Зверніть увагу: Контрастні поєднання швидко набридають. Їх не рекомендують використовувати в житлових приміщеннях: вітальнях, спальнях тощо. А от для кухні ця схема цілком підходить.

Що таке колірний круг?

Цей інструмент допоможе вибрати кольори кухні. Поєднуються варіанти, розташовані один навпроти одного чи на однаковій відстані (таким чином, що утворюється трикутник або квадрат). Ці комбінації називаються колірними схемами і не залежать від кута повороту.

Крім перелічених схем, існує ще аналогова тріада. Це поєднання 2-5 (ідеально – до 3) сусідніх кольорів. Наприклад, жовтого, жовто-зеленого та зеленого.

Ті, хто захоплюється вченням фен-шуй, орієнтуються на сторону світу. Основне табу – відтінки протиборчих стихій. На кухні з південного боку (стихія вогню) недоречні синій і чорний (стихія води), зі східного – металіки. Крім того, фахівці з фен-шуй радять уникати агресивних червоно-помаранчевих відтінків.

Меблі та внутрішнє оздоблення

Розглянемо детальніше, який колір підходить для кухні та її окремих елементів. Правило «меблі світліші ніж підлога, але темніші ніж стіни» актуальне, та іноді дизайнерська ідея дозволяє його порушити.

Стіни і фартух

Оздоблення стін буває нейтральним або, навпаки, барвистим. Якщо вам подобаються оригінальні шпалери чи плитка, вибирайте лаконічне меблювання та декор без строкатих візерунків. Барвисті стіни врівноважать однотонні, але контрастні меблі.

Однозначний тренд – білі стіни. Як додатковий колір використовують деревний декор, а акцентний підбирають на власний розсуд. Стіни, покриті цеглою або каменем, досить примхливі: вони гармонійно поєднуються тільки зі світло-бежевим і білим. Інші кольори просто нівелюють ефектність оздоблення.

Часто у центрі уваги опиняється кухонний фартух із керамічної плитки, скіналі й інших матеріалів. У такому разі стелю, підлогу та гарнітур роблять нейтральними. Малюнок фартуха (східний, геометричний, флористичний) можна продублювати на текстилі, люстрі, підлоговому покритті. Головне – почуття міри.

Кухонний гарнітур і стільниця

Щоб не прив'язуватися до стільниці, придивіться до нейтральних декорів. Часто робочі поверхні виготовляють із каменю завдяки його довговічності та вишуканості. Постарайтеся застосувати матеріал ще де-небудь: на стільниці кухонного острова, фартуху, підвіконні, фрагменті стіни чи підлоги. Інакше камінь виглядатиме як щось чужорідне і виб'ється з композиції.

Зі стільницею з дерева (або на основі ДСП з деревоподібним декором) усе простіше. Вона підходить до меблів і стін практично будь-якого кольору. Безпрограшною буде комбінація з білими, бежевими, сірими фасадами та світлими стінами.

Прагнення до природності проявляється в популярності фасадів із натуральної деревини, шпонованих плит, ДСП і МДФ у відповідних декорах. Найкраще тло для них – це білі стіни. Акцентні кольори – будь-які, крім оранжевого і коричневого: вони зливаються з деревом.

Світлі меблі вимагають контрастних стін. У схемі 60/30/10 на гарнітур припадає 30%, а на фон – 60%. Найбільш універсальними будуть білі фасади. Оздоблення стін – на ваш розсуд. Ви з легкістю зможете перефарбувати їх і не міняти меблі. Про колірну гаму ми докладніше поговоримо в наступному розділі.

Рекомендація: У маленьких приміщеннях краще виглядають світлі відтінки. Вони візуально розширюють простір.

Техніка та аксесуари

Оригінальність побутової техніки, текстилю та іншого декору добре підкреслить просте оздоблення всього іншого. Родзинкою інтер'єру можуть стати духовка, витяжка та плита, незвичайний змішувач, світильники, лицьова фурнітура, занавіски. Так часто буває в кантрі й етнічних стилях.

А ось у стилі «Бохо» можна розгулятися. Тут доречні непоєднувані на перший погляд речі: строкаті стіни, різні фактури, розставлені в хаотичному порядку баночки, тарілки, кімнатні рослини.

Палітра кольорів для кухні

В який колір пофарбувати кухню? Яскраві і теплі сприяють підвищенню апетиту, холодні й ахроматичні – навпаки. Невиразні, приглушені відтінки можуть «розмивати» смак страв. Занурюватися в такі тонкощі психології чи ні – рішення за вами. А ми пройдемося по популярних варіантах.

Чорно-біла гама

Білий та чорний виглядають ефектно і окремо, і разом, як на прикладі нижче. Світла кухня здається просторішою. Відповідні стилі для неї – мінімалізм, хай-тек, скандинавський та ін. Не потрібно боятися білих декорів: сучасні матеріали прості в догляді, а деякі поверхні мають здатність до відновлення. Спробуйте скомбінувати кілька відтінків білого – теплий і холодний.

Для чорного потрібно більше простору та світла. Глянцеві декори поступово відходять у минуле, а ось глибокі матові – у тренді. Зверніть увагу на модні графітові й антрацитові відтінки.

Сірий колір практичний та універсальний: він може бути і фоновим, і акцентним. У сірого безліч відтінків та градацій за ступенем насиченості.

Зелений

Зелений теж серед фаворитів, особливо запорошені, злегка вицвілі відтінки. Кухню з вікнами на північ краще зробити насиченою (салатовою, лаймовою): так тут завжди буде весняна, свіжа атмосфера. Зелений у поєднанні з жовтим і червоним покращує апетит, а з коричневим – навпаки, притуплює відчуття голоду. Він завжди виграшно виглядає в кантрі-стилі.

Червоний

Червона кухня – сміливе рішення. Рекомендується використовувати «їстівні» відтінки: вишневий, гранатовий, малиновий тощо. Вони експресивні, підходять для класичних, прованських і ретро інтер'єрів. Червоного краще уникати в маленьких приміщеннях: він буде нав'язливим і виснажливим. Замість цього поекспериментувати з рожевим. Зокрема, сьогодні актуальна цегляна кладка, пофарбована в ніжні кольори.

Жовтий і помаранчевий

Це сприятливі кольори для кухні, особливо на білому і світло-сірому тлі. Найвдалішим вважається жовто-оранжевий. Вони сонячні, енергійні і стимулюють апетит, так що підходять сім'ям із дітьми.

Така гама використовується переважно для акцентів. У середземноморських інтер'єрах її поєднують із білим і блакитним.

Коричневий

Гармонійна комбінація кольорів для кухні – коричневий та інші натуральні відтінки. Найкращими «сусідами» для коричневого будуть бежевий і білий. Темний гарнітур потрібно збалансувати світлою підлогою та стінами, інакше інтер'єр вийде похмурим. Колір відмінно виглядає з будь-якою текстурою. Особливо популярні «їстівні» відтінки: шоколадний, кавовий, горіховий. Для розкішних меблів у класичному стилі підходить венге.

Синьо-блакитна гама

Донедавна дизайнери побоювалися такої палітри: вважається, що вона знижує апетит. Але для морського стилю та людей, які ретельно стежать за фігурою, це найоптимальніше рішення. Блакитний, як і білий, має здатність розширювати простір, асоціюється з небом і водною гладдю. У приміщеннях, вікна яких виходять на південну сторону, він створює відчуття приємної прохолоди.

Єдиний мінус синьо-блакитної палітри – мінімальна поєднуваність з іншими кольорами. Ідеальним буде ненав'язливий білий або сіро-блакитний фон.

Ягідні кольори

Забарвлення, що нагадує соковиті ягоди, сміливе та незвичайне. Органічні поєднання – це фіолетовий і бузковий разом із хакі, молочним, білим та чорним. Іноді їх розбавляють ніжними рожевими вкрапленнями. Темно-бордова, винна палітра теж на піку популярності.

Фотогалерея: приклади оформлення

Перейдемо від теорії до практики і розглянемо кілька вдалих проектів. На прикладі нижче – кухня в природних коричневих відтінках. Відчуття натуральності підсилюють матеріали з виразними структурами. Діагональне укладання ламінату перегукується з малюнком кухонного фартуха. Саме фартух стає центром композиції.

Ахроматичне оформлення актуальне завжди. Матеріал стільниці «дублюється» на акцентній стіні, полицях, світильниках і кухонних аксесуарах. Також використані різні відтінки білого, завдяки чому немає відчуття надмірної стерильності й аскетичності.

Грубі, рельєфні деревні поверхні в різних варіаціях.

Підсумки

Найкращий колір для кухні – поняття індивідуальне. Все залежить від її освітленості та габаритів, вибраного стилю, базового предмета обстановки і, безумовно, ваших уподобань. Оскільки одним відтінком обмежитися неможливо, дотримуйтеся правильних пропорцій (50/50 або 60/30/10), використовуйте колірне коло для пошуку гармонійних комбінацій. Нехай дизайн відображає ваш характер!