Чи практична матова кухня? Розбираємося з Viyar Bazar

Плюси та мінуси матових поверхонь, рекомендації щодо догляду.

Яка кухня практичніша, глянцева чи матова – вічна дилема при виборі гарнітура. Матові поверхні стали однозначним дизайнерським трендом і невід'ємним елементом багатьох інтер'єрних стилів – скандинавського, класичного, кантрі та ін. Спокійні відтінки та приємні тактильні відчуття створюють домашню, теплу атмосферу. Але, безумовно, на кухні на перший план виходить практичність матеріалів і простота догляду. Чи не вбирає поверхня бруд і харчові барвники? Які фасади для кухні краще – матові або глянцеві? Яка між ними різниця, крім суто візуальної? Розберемося далі.

Із чого виготовляють матові фасади для кухні?

Почнемо зі знайомства з найпоширенішими матеріалами, які використовуються при виробництві меблів. Вони відрізняються за ціною, експлуатаційними й естетичним характеристикам.

ДСП

Найдоступніше рішення – це ламінована ДСП. Крім приємної ціни, вона відрізняється простотою в обробці та догляді. Хоч ламінат і герметизує плиту, вразливість до вологи вважається її головним недоліком. При купівлі обов'язково зверніть увагу на маркування матеріалу: він повинен мати підвищену вологостійкість. Додатковий захист гарантує якісна крайка. Ще один важливий момент – клас емісії формальдегіду. Сьогодні на ринку є ДСП з класом Е0 (практично нульова емісія).

Легкі та міцні фасади виготовляють із ДСП в алюмінієвому профілі. Металевий каркас фіксує наповнення, захищає його від механічних пошкоджень і вологи. Дверцята з лаконічним дизайном будуть відмінним рішенням для мінімалізму та хай-теку.

Також на основі деревинно-стружкових плит виготовляють HPL-фасади. Вони обійдуться дорожче, але порадують своєю довговічністю і практичністю. Ламінат високого тиску, яким покривають плиту-основу, стійкий до подряпин, ударів і барвників. Він не боїться вологи і високої температури. Зараз на ринку є матеріали зі здатністю до регенерації. При появі неглибоких подряпин матовий пластик для кухні можна легко відновити шляхом нагрівання. Іноді для цього достатньо навіть тепла руки!

МДФ

Структура плити більш щільна й однорідна, ніж у ДСП. Відповідно, фасади на основі МДФ більш стійкі до зовнішніх факторів: вологи, деформації, температурних перепадів та ін. Вони бувають із фарбованим, плівковим і акриловим покриттям, з візерунком і без.

Крім того, МДФ використовується для виробництва шпонованих фасадів. Основа покривається натуральним шпоном – тонким зрізом дерева, який повністю зберігає унікальний колір і візерунок деревини. Потім на неї можна нанести матовий або напівматовий лак. Також лак обов'язково наносять поверх фарби або бейцу. Інтер'єр зі шпонованим матеріалами виходить затишним, а відсутність штучного блиску лише підсилює це відчуття.

Масив

Натуральне дерево – найдорожчий, але найбільш екологічний варіант. Ці міцні й елегантні фасади прослужать довго. Ми вже відзначали, наскільки гармонійним буде поєднання текстури дерева та шовковистого матового покриття. Вироби можна пофарбувати в потрібний колір або зберегти природний деревний малюнок.

Зверніть увагу: Матовий лак краще, ніж глянцевий, виглядає на виробах із патиною.

Особливості палітри

Перейдемо до колірного оформлення. Вибираючи, що вам більше підходить – глянець або матова кухня – враховуйте особливості сприйняття кольорів. Перший варіант більш виграшно виглядає на світлих декорах, другий – на темних. Водночас матовий фасад кухні гармонійно виглядає в будь-яких спокійних, пастельних тонах: лавандовому, блакитному, фісташковому тощо. Вони позитивно впливають на емоційний фон. Цьому сприяють і приємні тактильні відчуття.

У маленьких приміщеннях краще відмовитися від строкатих і темних декорів. Оптимальне рішення – білі, молочні, вершкові відтінки. Вони універсальні та ненав'язливі, фігурують у багатьох вдалих колірних комбінаціях – з оливковим, вишневим, сіро-синім та ін. Доповніть проект яскравими аксесуарами, і він заграє по-новому. Також популярні поєднання сірого з деревом.

Ідея: Сірий колір освіжить приміщення, вікна якого виходять на південну сторону, збалансує інтер'єр і додасть відчуття приємної прохолоди.

Чорно-біла кухня – це те, що не виходить із моди, проте контраст білого та чорного потребує багато вільного простору. З розряду класики – і деревні декори: венге, дуб, горіх. Чисто чорні матові меблі підійдуть для великої кухні. За ними потрібно регулярно та ретельно доглядати, але ефект того вартий.

Матові кухні: переваги та недоліки

Все пізнається в порівнянні, тому спочатку з'ясуємо, яка кухня краще – глянцева чи матова. Пройдемося по основних моментах.

Багато з перелічених відмінностей досить умовні. Пам'ятайте: матова або глянцева кухня має відповідати площі, кількості світла, дизайнерській ідеї.

Підсумуємо всі плюси і мінуси матових покриттів.

Переваги:

  • Практичність, стійкість до механічних пошкоджень.
  • Забруднення і відбитки пальців менш помітні. Блискучі покриття доводиться мити частіше, ніж чистити матову поверхню кухні.
  • Відсутність відблисків і, як наслідок, менше труднощів при організації освітлення.
  • Стійкість декорів до вигоряння, можливість використання на сонячній стороні.
  • Великий асортимент матеріалів для основи й облицювання.
  • Елегантний зовнішній вигляд і приємні тактильні відчуття.
  • Недоліки:

  • Такі декори візуально зменшують розміри кухні.
  • Вона повинна бути добре освітленою. Великі вікна – вагомий плюс.
  • При прибиранні потрібно використовувати спеціальні засоби.
  • Покриття постійно вдосконалюються, і багато недоліків вже не є такими суттєвими. Завдяки технології «easy-to-clean» вони легко очищаються від забруднень. Запитання «чим відмити матовий фасад кухні?» не викликає труднощів.

    Як доглядати за матовою кухнею?

    Який фасад для кухні практичніше, глянець чи матовий, однозначно не скажеш. Для кожного типу є свій набір засобів для чищення та догляду. Поговоримо про те, чим чистити матову поверхню. Здебільшого для цього достатньо звичайного спрею для чищення. Серйозніші забруднення видаляють кремоподібними засобами та м'якою губкою.

    Рекомендації, як відмити матову кухню:

  • Не рекомендується використовувати абразивні і спиртовмісні засоби, а також металеві шкребки.
  • Must-have – це серветка з мікрофібри і меламінова губка.
  • Делікатно очистити дерев'яні фасади допоможе парогенератор. Після обробки парою досить протерти їх м'якою ганчіркою.
  • Деякі матеріали мають пористу структуру, куди проникають жир і харчові барвники. Забруднення, що в’їлися, складно вивести, тому намагайтеся видаляти їх одразу.
  • Після прибирання гарнітур потрібно протерти насухо. Це продовжить термін служби меблів.
  • Це основні поради, як і чим відмити матову кухню від жиру.

    Приклади дизайну матової кухні

    Тепер розглянемо ідеї оформлення з фото. Не можете визначитися, яка краще кухня, глянцева чи матова? Зробіть комбінований гарнітур (наприклад, матовий низ і глянцевий верх), і дилема вирішиться сама собою. Різницю фактур можна підкреслити ще й контрастом кольорів. Такий компромісний варіант стане виходом для маленької кухні. Своєрідною «межею» між поверхнями будуть стільниця і фартух.

    Матеріали з бархатистою текстурою ефектніше виглядають у великих і світлих приміщеннях. Зокрема, на кухнях, поєднаних із вітальнями.

    Благородний сірий – безпрограшний варіант, який ще довго буде актуальним.

    Підсумки

    Кухні з матовими фасадами, крім вишуканого та нетривіального дизайну, порадують вас своєю практичністю. Ми розглянули особливості таких поверхонь і спростували думку, що матові фасади кухні мазкі і вибагливі у догляді. Вони найкраще виглядають у спокійних, глибоких кольорах. Поверхні не вигоряють на сонці, не відкидають відблиски та при правильній експлуатації довгі роки зберігають привабливий вигляд. Перед замовленням фасадів ознайомтеся з відгуками, оцініть розміри приміщення і його освітленість, розгляньте варіант з оригінальним комбінованим гарнітуром.