Ергономіка кухні. Як облаштувати робочу зону в маленькій кімнаті?

Дізнайтеся, як зробити кухню зручною в умовах обмеженого простору.

Що ви уявляєте, коли чуєте слово «кухня»? Безперечно, це стіл, стільці, техніка, аксесуари та кухонний гарнітур. Якщо вибір перших чотирьох компонентів залежить від площі, загального стилю приміщення та вашого смаку, то вибір останнього займе набагато більше часу. Тут потрібно продумати розташування кожної секції та підібрати наповнення, адже меблі для кухні мають бути одночасно красивими та ергономічними.

Ергономічна кухня – яка вона?

Ергономічна кухня – це зручна кухня, де ви не робите хаотичних рухів і в результаті бережете сили та час. Наприклад, для цього робочі зони розташовують на відстані 2-3 кроків один від одного, згідно з правилом робочого трикутника. Духову шафу встановлюють на висоті 80-100 см від підлоги, щоб не нагинатися. А також облаштовують велику робочу поверхню (в ідеалі – не менше метра завдовжки), щоб розташовувати продукти та посуд на відстані витягнутої руки.

До того ж ергономіка – це не лише про зручність, а й безпеку. Газову плиту потрібно розташовувати не ближче ніж 45 см до вікна та 40 см до мийки, адже протяг та бризки води можуть легко загасити відкритий вогонь. Також холодильник має розміщуватись біля плити на відстані 50 см, адже тепло від конфорок змусить його працювати інтенсивніше.

Види планувань кухні

Залежно від кімнати конфігурація кухні може бути:

  • Лінійною;
  • Паралельною;
  • Кутовою;
  • П-подібною;
  • Острівною тощо.

Пропонуємо розглянути найпопулярніші планування кухні на прикладі робіт майстрів з Viyar Bazar.

Лінійна кухня

Це – найпростіший за формою кухонний гарнітур, який вдало впишеться в інтер’єр. Традиційно його розташовують уздовж однієї стіни. Лінійна кухня є компактною і заощаджує місце, що і так необхідно в умовах обмеженого простору.

У цьому проєкті мебляр використав два цікаві прийоми для маленької кухні:

  1. Білі глянцеві фасади. Візуально збільшують кімнату завдяки гладкій поверхні, що відбиває світло.
  2. Дворівнева верхня секція. Стандартні кухонні шафи та антресолі дозволяють максимально ефективно використати місце для зберігання.

Автор: Руслан Руденко

Кутова кухня

Такий модуль дозволяє раціонально організувати простір на кухні. Робоча зона розташовується уздовж двох стін і кута, що дозволяє розмістити навпроти обідній стіл та зону відпочинку.

Порада: Щоб залучити простір кутових шафок на 100%, встановіть висувну систему «магічний кут». Вона допоможе максимально використати важкодоступні місця у кутку гарнітура для зберігання посуду, побутової хімії тощо.

Автор: Олексій Мельниченко

Острівна кухня

Кухонний острів забезпечує додаткову робочу поверхню, зону для прийому їжі та місце для зберігання. В умовах обмеженого простору модуль обладнують коліщатками, що робить його мобільним та значно спрощує використання.

Таке планування чудово доповнить приміщення, де кухня об’єднана з вітальнею. У маленьких кімнатах спеціалісти радять залишати 1 м відстані між основним модулем та островом.

Автор: Євген Незамай

П-подібна кухня

П-подібна кухня може розташовуватися вздовж трьох суміжних стін або вздовж двох, а одна з боковин вільно стояти посеред кімнати та виконувати роль барної стійки. Також півострів забезпечує додаткову робочу поверхню для приготування їжі.

Гарнітур легко впишеться в невелику кухню 12-15 м². Якщо ж кімната об’єднує робочу та обідню зони, то така форма планування можлива навіть для приміщення площею 5-7 м².

Автор: Максим Роздольський