Дизайн гардеробної: варіанти планувань та ідеї

Розглядаємо варіанти розташування і наповнення, знайомимося з трендами.

Для кожної оселі актуальне питання компактного і зручного зберігання речей. Для цього використовуються або шафа, або гардеробна. Здавалося б, у невеликій квартирі окрема кімната для одягу – це неймовірна розкіш. Однак немає нічого неможливого, якщо проявити кмітливість і задіяти прийоми зонування! Підійдуть будь-який куточок або ніша площею від 3-4 м². Розберемо докладніше, як їх правильно облаштувати.

Варіанти розташування

Гардеробна кімната дозволяє вирішити безліч проблем:

  • Зберігання сезонного одягу;
  • Необхідність часто його прасувати;
  • Складнощі при пошуку речей через невпорядковане розміщення;
  • Великі шафи, стелажі й антресолі, що захаращують простір.
  • Водночас не в кожному будинку чи квартирі знайдеться повноцінна вільна кімната. Раціональний варіант облаштування – це гардероб, поєднаний з іншим приміщенням (спальнею, мансардою, передпокоєм тощо) й оформлений у єдиному стилі.

    Гардеробна у спальні

    Зручно, коли, прокинувшись зранку, можна одразу з комфортом переодягнутися. В такому разі «сховище» замасковане за розсувними дверима, високою шафою або стелажем із проходом. Популярні перегородки зі скла з матовою поверхнею або піскоструминним малюнком: вони добре пропускають світло та не крадуть корисну площу завдяки невеликій товщині.

    Порада: Простий і доступний прийом зонування в маленькій спальні – це шторки замість дверей. За ними сховаються вішалки і полиці, а їх заміна допоможе швидко перевтілити інтер'єр.

    У спальнях із нестандартним плануванням це ще і відмінний спосіб збалансувати геометрію, приховати непотрібні ніші та виступи. У витягнутих приміщеннях можна задіяти місце за узголів'ям ліжка. В такому разі перегородку виготовляють із дерева, скла, дзеркала, гіпсокартону та інших матеріалів. Не боїтеся експериментувати? Тоді вам підійде гардеробна, розміщена по діагоналі. Перегородка за узголів'ям і 2 стіни утворюють сторони трикутника, всередині якого «ховаються» системи зберігання.

    Гардеробна в коморі

    У сучасній квартирі зі скромними габаритами кілька квадратних метрів може займати комора. Якщо є потреба, її функціональне призначення можна змінити, додавши висувні шухляди, антресолі, вузькі бічні полиці та металеві штанги.

    У такому міні-гардеробі зручно розміщувати пуховики і пальто, зимове взуття, сумки, парасольки й інші масивні аксесуари. Вам не доведеться захаращувати ними житловий простір. Важливий нюанс – вентиляція, а також захист речей від вологи, комах, сторонніх запахів. До того ж комора – найтемніше місце в будинку. На допомогу прийдуть точкові світильники та LED-стрічки для підсвічування полиць і шухляд.

    Гардеробна на балконі

    Порожній балкон чи лоджію теж можна задіяти з користю. Утепліть стіни і підлогу, заскліть вікна. Скло вибирають тоноване, вітражне чи дзеркальне – таке, щоб приховати вміст від сторонніх очей. Не забувайте про жалюзі та занавіски: вони запобігають вигорянню речей на сонці та зберігають їхній привабливий вигляд. Для оздоблення стін можна використовувати цеглу, камінь, дерево і різноманітні декоративні панелі.

    Наповнення залежить від кількості вільного простору. Якщо балкон маленький, встановіть високу і неглибоку шафу-купе чи стелаж, закріпіть навісні полиці. Якщо площа дозволяє, поставте біля вікна туалетний столик із пуфом, повісьте дзеркало.

    Гардеробна в коридорі

    Її організовують або в тупиковій частині коридору, або роблять прохідною. У другому випадку по обидва боки від проходу розміщуються відкриті системи зберігання. Висувні шухляди та шафи з розпашними дверцятами можуть заважати вільному пересуванню. Отже, особливу увагу доведеться приділяти підтриманню порядку. Розкладіть речі по плетених, тканинних або пластикових кошиках: вони створюють враження організованості, чистоти і затишку.

    Типи планувань

    Дизайн інтер'єру гардеробної кімнати починається з вибору планування. Зупинимося на цьому пункті докладніше.

    Лінійна

    Організація простору нагадує широку шафу, просто додається місце для переодягання. Всі елементи гардеробного наповнення розташовуються уздовж однієї стіни. Також лінійний гардероб можна облаштувати навколо дверного прорізу. Зазвичай так створюють дизайн кімнати з гардеробною у стилі мінімалізм: конструкція повністю зливається з площиною, немає випуклих елементів, за які б «чіплялося» око.

    Паралельна

    Це оптимальне рішення для видовженого і досить широкого приміщення з вікном або дзеркалом навпроти входу. З точки зору місткості такий дизайн гардеробних кімнат дуже виграшний. Розташовані по обидва боки полиці та вішалки дозволяють зберігати вдвічі більше одягу і взуття. Наявність вікна вирішує проблему з природним освітленням і провітрюванням.

    П-подібна

    Цей різновид планування найбільш функціональний. Він потребує простору, проте дозволяє задіяти всі кути і розмістити предмети у зручному доступі. Щоб вам було комфортно користуватися бічними полицями, довжина центральної частини повинна бути не меншою ніж 1,5 м. Доповніть інтер'єр гардеробної кімнати дзеркалом, стільцем або невеликим диваном. Крім того, подбайте про якісне освітлення.

    Кутова

    Такі дизайни гардеробних підходять для квартир з обмеженою площею (навіть хрущовок), де є вільний куток. Щоб візуально розширити простір, внутрішні полиці роблять відкритими. Вхід оформляють за допомогою звичайних або радіусних розсувних дверей. Також перегородку можна виготовити з фанери чи гіпсокартону.

    Функціональні особливості

    Наступний етап – вибір внутрішнього наповнення. Для цього слід визначитися з функціями гардероба.

    Зберігання одягу

    Безумовно, це основне призначення кімнати. Виберіть зручний для себе принцип, за яким можна систематизувати та впорядкувати вміст:

  • колір;
  • сезон;
  • призначення;
  • частота використання;
  • власник (чоловіча, жіноча, дитяча частина).
  • Перед купівлею меблів потрібно завершити всі підготовчі роботи, подбати про вентиляцію, освітлення, рівень вологості, усунення сторонніх запахів. З останнім допоможуть подушечки з травами й аромадифузори з ефірною олією.

    Рекомендація: Небажано облаштовувати гардеробну через стінку з кухнею, ванною, в зовнішньому куті будівлі (особливо сирому та погано освітленому).

    Всередині можуть бути і прості полиці з ДСП або фанери, і функціональні системи зберігання з висувними та навісними елементами. Особливу увагу варто приділити надійності фурнітури, а також кількості та розмірам відсіків. У жіночому гардеробі потрібно передбачити місце для штанги з довгими сукнями (висотою 1,6-1,8 м). Для сорочок, футболок і піджаків досить висоти 1,2 м, для полиць зі складеним одягом – 30-40 см. Глибина відсіків коливається і залежить від ширини плечей (50-70 см).

    Традиційно організація включає 3 яруси:

  • Верхній. Сезонні речі, постільна білизна, валізи і сумки.
  • Середній. Повсякденний одяг (штанги з плічками, пантографи, мікроліфти, полиці, брючниці, краватниці).
  • Нижній. Взуття і важкі предмети. Зручний варіант розміщення взуття – це полиці-гамбургери.
  • Для підсвічування рекомендуються лампи з нейтральним або теплим світлом. Крім загального освітлення, додайте точкові світильники, невеликі прожектори та LED-стрічку для окремих відсіків. Сенсорні вимикачі (на рух, відчинення дверей, наближення) зроблять керування освітленням простим і економічним.

    Корисні доповнення

    Для більшої функціональності додають такі корисні доповнення:

  • Прасувальну дошку. Підходять і звичайні, і вбудовані моделі.
  • Розкладну драбину. Допоможе дістатися до речей на антресолях у кімнатах із високими стелями.
  • Дзеркало в повен зріст. Зробіть дзеркальні дверцята, прикріпіть дзеркало до перегородки з внутрішнього боку, поставте його в кутку або ніші.
  • Органайзери для аксесуарів. Зберігайте окуляри, ремені і біжутерію так, щоб вони завжди були під рукою, готові доповнити ваш образ.
  • Оздоблення гардеробної кімнати

    Незважаючи на те, що приміщення приховане від сторонніх очей, воно потребує стильного і практичного оформлення.

    Підлога

    Якщо гардеробна – це продовження іншої кімнати, підлогу роблять однаковою. Занадто різкий перехід, навпаки, виглядає неорганічно. Використовуються ламінат, паркет, дерев'яні дошки, коркове покриття. А ось ковроліну краще уникати: у нього можуть забиватися пил, ворсинки хутра і вовни, шматочки ниток. Не найкращий варіант із точки зору естетики та гігієни.

    Стіни

    Фарбування, декоративна штукатурка, шпалери, стінові панелі – вибір обмежується лише фантазією власника. Головне, щоб покриття не осипалося і не могло забруднити речі. Краще вибирати нейтральну, пастельну колірну гаму. Білий, бежевий, світло-сірий будуть найбільш універсальними.

    Стеля

    Для оздоблення стель вибирають фарбу, побілку, шпалери, натяжні та підвісні конструкції. В останньому разі важливо правильно розрахувати габарити меблів. Пам'ятайте, що світлі тони візуально піднімають стелю. Заздалегідь продумайте стельове освітлення і подбайте про те, як замаскувати дроти.

    Зверніть увагу! Спільне правило для всіх елементів оформлення: матеріали не повинні накопичувати вологу та пил, а також вбирати сторонні запахи.

    Дизайн гардероба: тренди 2021

    Розглянемо приклади, які надихнуть вас на створення свого ідеального гардероба.

    Скляні дверцята

    Інтер'єр гардеробних кімнат із прозорими скляними стулками – це і вишукано, і практично. Ви зможете швидко вирішувати, що ж одягти, адже все буде перед очима. Крім того, такі двері створюють відчуття легкості і невагомості. Вони підійдуть і для шаф з антресолями: ви завжди пам'ятатимете, що заховано нагорі.

    Острів посередині

    Що, коли планування з островом – це не лише для кухні? У центрі уваги може опинитися кушетка з торшером або цілий меблевий комплекс. Наприклад, комод і туалетний столик із місцем для сидіння. Акцент на цій точці роблять за допомогою контрастних кольорів. А якщо ви маєте в своєму розпорядженні невелику площу, оформте острів у спокійних відтінках. Білий – це завжди безпрограшно.

    Візерунки на стінах

    Малюнки компенсують відсутність вікна, оживлять приміщення, нададуть йому глибини. Найпопулярніші візерунки – рослинні та геометричні. Оригінальну фреску можна розмістити на вільній частини стіни, де немає систем зберігання. Також орнаментами прикрашають стулки шаф.

    Підсумки

    Інтер'єр гардеробної нагадує велику красиву шафу з безліччю корисних доповнень: прасувальною дошкою, місцем для перевдягання та відпочинку, органайзерами для аксесуарів. Завдяки грамотному дизайну її можна поєднати зі спальнею і передпокоєм або оформити на місці комори і балкону. Незважаючи на те, що це місце приховане від сторонніх очей, воно має радувати вас функціональністю і оздобленням. Вибирайте спокійні кольори, додавайте яскраві акценти (острів посередині чи просто кольорову пляму). Нехай вибір одягу зранку буде комфортним і задає настрій на весь день!