Що таке еклектичний стиль, і чим він відрізняється від хаосу?

Несподівані поєднання, які надихають.

Не можете чітко визначитися зі своїми вподобаннями в інтер'єрі? Вам подобається природність рустикального стилю, лаконічність модерну та колорит бохо? Не поспішайте відмовлятися від усіх напрямів на користь одного-єдиного. Дизайн стає більш гнучким і вільним від строгих канонів. Поєднуються різностильові, іноді суперечливі елементи, і в цього міксу є назва – еклектика. Та чи справді можна змішувати все? Як створити гармонійну та цілісну композицію, розберемося далі.

Еклектика – історія виникнення стилю

Еклектика в дизайні інтер'єру – це напрям, який поєднує елементи різних стилів у одному просторі. Змішуються кольори та візерунки, матеріали та текстури, культури та епохи. Акцент робиться на вінтажні речі і різноманітні цікавинки. Напрям більше наближений до максималізму, ніж до мінімалізму, але незважаючи на це, випадковим речам тут не місце.

Стиль еклектика виник у першій половині XIX століття і найяскравіше заявив про себе в архітектурі. Він повністю відповідав духу та запитам своєї епохи. Масштаби будівництва зростали, а європейські архітектори в пошуках нових нестандартних рішень не могли позбутися відчуття, що все найкраще вже було створено раніше. Але все нове – це добре забуте старе. Особливо якщо це «старе» переосмислити й адаптувати під сучасні потреби. Розвитку напряму сприяли і зв'язки з колоніями. Привезені звідти екзотичні речі, характерні орнаменти та матеріали відмінно вписувалися в обстановку.

Люди втомилися від жорстких рамок і правил. Їм припала до душі свобода форм і можливість змішати найкращі риси стилів, які сформувалися раніше. Спочатку напрям був сумішшю бароко, ренесансу та класицизму. Потім поняття розширилося, і в нашому розумінні еклектизм – це запозичення всього найбільш красивого, комфортного, функціонального.

5 основних правил

Мистецтво поєднання складніше, ніж здається на перший погляд. Особливість у тому, що всі деталі повинні «подружитися» в ідейному, тематичному та колірному плані. Інакше ідея ризикує скотитися в хаос. Як досягти такої синергії?

1. Використовуйте не більш ніж 2-3 стилістики. Вдалою базою буде мінімалізм, неокласика і скандинавський стиль, де багато вільного простору та світла. Нейтральну основу простіше наповнити яскравими деталями і надати їй динаміки.

2. Вибирайте нейтральні кольори для фону. Це допоможе уникнути колірної анархії. Водночас усі контрасти й акценти виглядатимуть виразно.

3. Пограйтеся з масштабами та шарами. Зверніть увагу на те, як елементи оформлення співвідносяться один з одним. Розміщуйте їх шарами: великі об'єкти на задньому плані і дрібні на передньому. Це надасть простору глибини.

4. Створюйте виразні контрасти. Безумовно, допускається змішування схожих стилів із близьких епох. Однак ефект буде сильнішим, якщо з'єднати контрастні деталі.

5. Доповніть інтер'єр великою кількістю аксесуарів. Текстиль (занавіски, серветки, подушки), картини та дзеркала, статуетки й інші дрібнички – декор відіграє ключову роль і створює настрій.

Стиль еклектика в інтер'єрі

Колірні рішення

Зазвичай саме кольори є сполучними ланками між різностильовими елементами, тому їх кількість краще обмежити. Оптимальна кількість кольорів – до 4:

  • 1 основний (для поверхонь із великою площею: стін, підлоги, стелі);
  • 1 додатковий (для досить великих елементів: меблів, килимів, штор);
  • 2-3 акцентні (для аксесуарів).
  • Тло краще зробити однотонним і ненав'язливим. Його завдання – не притягувати до себе погляд, а лише відтіняти більш яскраві предмети. Вдалі відтінки для фону – білий, бежевий, кремовий, слонова кістка, світло-блакитний і світло-сірий.

    Рекомендація: Фонові поверхні не повинні конкурувати з декором за вашу увагу, тому краще оформити їх у нейтральній колірній гамі.

    Спокійну гаму розбавлять барвисті штори, килими та покривала, картини і фото. Небесно-блакитний, сонячний жовтий, оливковий і зелений, рожевий і бордо, індиго, темно-сірий, коричневий – кольори, які часто використовуються як додаткові. Найбільш виграшно виглядають природні відтінки. Текстиль у єдиній палітрі підкреслить цілісність композиції. Ще один секрет гармонійного інтер'єру – плавні переходи між відтінками.

    Внутрішнє оздоблення

    Важливого значення набуває оздоблення стін. Матеріалів і технік безліч:

  • Шпалери (зокрема, шовкові, оскільки текстури дуже важливі для еклектики);
  • Фарба і декоративна штукатурка;
  • Керамічна плитка;
  • Цегляна кладка;
  • Декоративні панелі;
  • Графіті тощо.
  • Створіть ефект несподіванки за допомогою акцентної стіни. Прикрасьте її ручним розписом або гобеленом, поклейте шпалери з цікавим принтом.

    А ось оформлення стелі переважно стандартне. Її роблять білою, молочною, світло-сірою або ніжно-блакитною. Втім, усе залежить від ваших стильових переваг. Класику і бароко відмінно доповнять ліпнина, розпис і позолота, а брутальний лофтовий характер підкреслять дерев'яні стельові балки або підвісні металеві конструкції.

    Вибираючи підлогове покриття, краще зупинитися на класичних варіантах – паркетній дошці і ламінаті.

    Меблі

    В еклектиці цінуються незвичайні та вінтажні речі: відреставровані старовинні стільці, вікторіанські комоди і туалетні столики, різьблені камінні портали з полицями. Поставте поруч сучасний диван і крісла. Історичний контраст виглядатиме більш виграшно, якщо дотримуватися єдності кольорів та текстур.

    Меблі виготовляють із найрізноманітніших матеріалів. Часто зустрічається натуральне дерево і його імітації, поєднання металу та скла. Доповніть меблювання текстильними аксесуарами: пледами, серветками, подушками, шторами. Популярні геометричні принти (трикутники, зигзаги), етнічні мотиви (особливо східні візерунки).

    Декор

    Розмаїття декору – те, завдяки чому еклектика в інтер'єрі така впізнавана, популярна і затишна. Розглянемо 2 характерні прийоми декорування:

  • Повторювані образи. Повторення форм і кольорів задає певну динаміку. Ви вибрали меблі з плавними округлими контурами? Підкресліть м'якість форм круглими подушками, журнальним столиком, дзеркалами, світильниками тощо. Це стосується і використовуваних відтінків.
  • Багатошаровість. Ідеться про текстурну різноманітність. Використовуйте рельєфні тканини з цікавим переплетенням ниток, поєднуйте різні матеріали. Наприклад, розмістіть витончений скляний столик біля м'якого дивана з пухнастими подушками.
  • Сміливо додавайте витвори мистецтва і hand-made. Дайте волю фантазії при декоруванні стін. Картини можна вішати по сусідству з поп-артом і чорно-білими фото. Добре, якщо робіт багато, і деякі сюжети повторюються. В такому разі картини, малюнки та світлини сприймаються як цілісна композиція, і погляд не чіпляється за окремі фрагменти.

    Порада: Стиль підходить для мандрівників, які люблять привозити сувеніри з подорожей. Тут знайдеться місце для будь-якої екзотики.

    Богемну обстановку створюють масивні кришталеві люстри, позолочені рами для картин і дзеркал, статуетки та свічники.

    Приклади оформлення в еклектичному стилі

    Перейдемо до конкретики і розглянемо оформлення різних кімнат.

    Вітальня

    Вітальня – це візитівка дому, і її облаштуванню приділяється особлива увага. Популярні поєднання напрямів:

  • Неокласика + бароко;
  • Лофт + поп-арт;
  • Хай-тек + бохо.
  • Часто використовуються елементи скандинавського, середземноморського, колоніального стилю. У центрі уваги завжди диван і крісла, переважно з оксамитовою чи шкіряною оббивкою. Решту предметів розміщують навколо них за принципом масштабності: від більшого до меншого. Затишну атмосферу створить камін і великий обідній стіл для всієї родини, якщо вітальня об’єднана з їдальнею.

    Кухня

    Еклектична кухня виходить дуже милою та домашньою. Найпростіше її створити на базі класичного стилю. Доповніть лаконічний гарнітур із рамковими фасадами антикварною шафою, кухонним фартухом з етнічними мотивами, масивним дерев'яним столом.

    Зробіть відкриті полиці і розставте на видному місці розписний посуд та інший декор. Не забувайте про текстиль: аксесуари (рушники, серветки, прихватки) з бавовни та льону не тільки красиві, але і дуже потрібні під час приготування страв.

    Зверніть увагу: Оригінальний та практичний прийом – комбінована підлога. Наприклад, плитка в робочій зоні і ламінат або паркет в обідній.

    Спальня

    При оформленні спальні потрібно витримати концепцію, але водночас не перевантажити простір різноплановими деталями. У занадто строкатій кімнаті складно розслабитися і налаштуватися на відпочинок. Є 2 основні комбінації, які допомагають дотриматися балансу:

  • Вінтажне ліжко з масивним узголів'ям + нейтральне оздоблення (світлі декори, дзеркала);
  • Мінімалістичне ліжко + яскрава етніка або поп-арт.
  • Стіна над узголів'ям – вдале місце для картин, фотографій, дзеркальних композицій. В інтер'єрі з'являється цікавий акцент, утім такий декор ненав'язливий завдяки тому, що зосереджений в одному місці.

    Підсумки

    Еклектичний стиль в інтер'єрі дозволяє не шукати компроміси і не вибирати між кількома напрямами, які вам подобаються. Він запозичує з них найкраще і поєднує в ідеальних пропорціях. Головне – дотримуватися простих правил: витримати баланс стилів і кольорів, знайти спільні ідеї та зачіпки, додати фінальні штрихи. Експериментуйте і створюйте свою гармонію!