Бути smart! Що таке «розумний дім», і як його облаштувати?

Ласкаво просимо до майбутнього.

У сучасному світі ми живемо під девізом «встигнути все». В такому насиченому графіку не завжди виходить подбати про власний комфорт. Але уявіть собі будинок, який зробить це за вас! Він прогріє кімнату та підлогу до ранку, щоб вам було приємніше прокидатися. Розбудить вас улюбленою мелодією, відключить непотрібні прилади і виконає ще безліч повсякденних завдань, які так складно тримати в голові і контролювати. Делегуйте рутину та насолоджуйтеся відпочинком!

Система smart home

Технологічність стала однією з головних дизайнерських тенденцій 2021 року. Бажання зекономити час на рутині і направити його в більш цікаве, корисне русло – цілком природне. І інновації цьому сприяють. Система «розумний дім» – це своєрідна інтелектуальна мережа з технічних пристроїв. Вони пристосовуються до вашого ритму життя та звичок, дбають про безпеку, зручність і енергоефективність. Такий собі дворецький та охоронець в одній особі.

Як працює технологія «розумний дім»?

Smart home – широке поняття. Насамперед ідеться про комплексну систему управління «розумний дім». Це набір приладів (радіатори опалення, освітлення, сигналізація тощо), якими керують із терміналу. Зазвичай термінальним пристроєм є смартфон, комп'ютер або планшет. На екрані відображається вся підключена побутова техніка. Пристрої пов'язані між собою та обмінюються даними. «Мозком» системи є центральний процесор. Він реагує на різні ситуації і запускає алгоритми.

Система управління «розумним домом» проста. Одне натискання – і житло на зв'язку. Інформація та команди вводяться через дисплей, датчики руху, а також жестами чи голосом. Обробляються вони в центральному пункті управління. Він запускає команди через різні стандарти передачі даних. Ви можете прогріти приміщення до потрібної температури до свого повернення, провітрити його, запрограмувати прання та приготування їжі.

Крім такої багатофункціональної системи «розумний дім» у квартирі, є окремі прилади й аксесуари, які допомагають у побуті. Це бездротові зарядні станції, сенсорні вимикачі та ін. Їх ми розглянемо далі.

Основні елементи системи «розумний дім»

Що входить у систему «розумний дім», залежить від вашого уявлення про затишок і ергономіку. Є 3 групи завдань, які виконують пристрої:

  • Енергоефективність;
  • Комфорт;
  • Безпека.
  • Ви можете групувати різні девайси по-своєму та створювати сценарії роботи. Наприклад, сценарій «Сон» одним натисканням вимикатиме світло чи робитиме його приглушеним, закриватиме штори і блокуватиме замки. Налаштування індивідуальні та продумані до дрібниць.

    Електрика

    Економія електроенергії – це передусім вимкнення техніки, коли вдома нікого немає (автоматично або через спеціальний додаток). Енерговитратні прилади не повинні працювати цілодобово. Запрограмуйте їх за допомогою розумних розеток. Складіть розклад, задавши час увімкнення та вимкнення на кожен день, або активуйте дистанційно тоді, коли потрібно. Наприклад, вмикайте бойлер за кілька годин до повернення додому.

    Часто це ще і питання безпеки. Не знаходите собі місця, тому що забули, відключили праску чи ні? Більшість рутинних процесів виконується на автопілоті. Дистанційний доступ до приладів збереже багато нервових клітин. Загальний стан мережі теж завжди під контролем. Перегрів, скачки напруги, загоряння – якщо щось піде не так, ви отримаєте сповіщення та вчасно відреагуєте.

    Освітлення

    Світло потрібно організувати так, аби воно підлаштовувався під будь-яку ситуацію та настрій. Саме тому є основне, робоче і декоративне освітлення. Джерела світла об'єднують у групи. А щоб управління не перетворювалося на «гру на вимикачах», створюють сценарії освітлення: «Вечірка», «Відпочинок», «Романтична вечеря». Сценарії перемикаються однією кнопкою.

    Корисним доповненням будуть сенсорні вимикачі – як для загального освітлення, так і для підсвічування функціональних зон та окремих предметів обстановки. Є моделі з різним діапазоном і механізмом спрацьовування: на відчинення дверей, рух, дотик, а також комбіновані.

    Територія навколо приватного будинку – окремий простір для фантазії. Ландшафтне освітлення створить там казкову атмосферу.

    Безпека

    Система «розумний будинок» захищає оселю і від непроханих гостей, і від аварійних ситуацій всередині. До всіх дверей і вікон підключаються датчики відкривання. У кімнатах встановлюються камери та датчики руху. Вирушаючи на дачу, відлітаючи на відпочинок, виходячи на роботу або залишаючи дитину з нянею, ви спокійні, адже в будь-який момент можете перевірити обстановку. Завдяки відеоспостереженню ви побачите всіх, хто подзвонив у домофон, навіть за вашої відсутності.

    Ми вже згадували про дистанційне відключення техніки. Також датчики контролюють витік газу та протікання води. При виникненні небезпечної ситуації вони спрацьовують, перекривають захисні клапани, і ваш будинок у безпеці. Ще один важливий аспект – пожежна сигналізація та пожежогасіння.

    Клімат-контроль

    Про те, наскільки важлива погода в домі, співають у піснях. Системи клімат-контролю допомагають підтримувати комфортну температуру і вологість, керувати кондиціонуванням, опаленням, вентиляцією та підігрівом підлоги. Водночас техніка працює лише тоді, коли в цьому є потреба. Підігрів підлоги вмикається зранку у спальні та ванній кімнаті. Коли сім'я їде з дому, опалення переходить в економ-режим. Отже, знижуються комунальні платежі.

    І це ще не все, що може та вміє «розумний дім». Завдяки спеціальним датчикам температури він реагує на погодні умови: вимикає зайве опалення, вмикає сніготанення тощо. Крім того, є можливість створити окремі «кліматичні зони» в житлових і нежитлових приміщеннях. Ви також можете управляти шторами та ролетами, щоб регулювати кількість сонячного світла в кожній кімнаті.

    Побутова техніка й аксесуари

  • Системи Мультирум. Почнемо з розваг і мультимедіа. Ви можете облаштувати домашній кінотеатр, відтворювати відео та звук у найвищій якості та одночасно в різних приміщеннях. Або, навпаки, створити кілька окремих відео- й аудіозон. Підключеними до системи пристроями керують зі смартфона, планшета чи пульта (1 для всієї техніки, що дуже зручно)! Ще одна корисна опція – підключення домофона до динаміків, які сповіщатимуть про гостей.
  • Техніка з відкладеним стартом та іншими функціями. Окремі «представники» побутової техніки теж роблять свій внесок у повсякденний комфорт. Духовки, пральні машини, роботи-пилососи підлаштовуються під ваш графік. Таймери запускають приготування їжі, прання, прибирання та інші процеси тоді, коли вам потрібно. Відкладеним стартом обладнані навіть кавомашини: ви прокидаєтеся, а чашечка улюбленого ароматного напою вже чекає вас.
  • Кухонна техніка управляється зі смартфонів або за допомогою голосового помічника. Це, зокрема, витяжки. Вмикайте та вимикайте їх, змінюйте режими, регулюйте потужність і яскравість підсвічування. А футуристичний дизайн зробить такі витяжки центром будь-якого інтер'єру.

  • Smart-фурнітура. На черзі – технологічні аксесуари. Це, зокрема, бездротові зарядки та розеткові блоки від ASA Plastici і Bachmann. Вам більше не доведеться вибирати, чим пожертвувати – телевізором чи заряджанням ноутбука. Вільний слот знайдеться для всіх пристроїв. Плюс передбачені окремі USB-слоти. Є висувні моделі (зручно встановлюються у стільницю), розетки з кришками, блоки у вигляді кухонних плінтусів.
  • Подбайте про приватність і надійне зберігання особистих речей або документів. Меблеві ручки Ferro Fiori з Touch-ID розпізнаватимуть лише ваші відбитки пальців і захищатимуть вміст шухляд і шаф від сторонніх.

    Підсумки

    Оселя – це місце сили та відновлення енергії. Кожна деталь має сприяти вашому комфорту, і багато рутинних завдань можна делегувати техніці. Вона буде підтримувати оптимальний мікроклімат і піклуватися про безпеку, економити електроенергію та виконувати безліч інших функцій. Smart home може бути єдиною системою інтегрованих приладів або набором окремих девайсів із корисними опціями – все залежить від ваших побажань.